Στηρίξτε μας

Περιποιούνται τα σκυλιά που άλλοι πέταξαν στην χωματερή της Σίψας Δράμας

4 Οκτωβρίου 2015 22:31 | Επικαιρότητα
Περιποιούνται τα σκυλιά που άλλοι πέταξαν στην χωματερή της Σίψας Δράμας

Τα περίπου 50 σκυλιά που ζουν στην χωματερή της Σίψας στον Δήμο Δράμας η οποία έκλεισε οριστικά στις 26 Αυγούστου 2015 φροντίζουν συστηματικά οι εθελοντές του συλλόγου «Φίλοι των Ζώων Δράμας» ώστε αυτά τα πλάσματα που είτε γεννήθηκαν εκεί είτε εγκαταλείφθηκαν από τους ανθρώπους να μην πεθάνουν στον σκουπιδότοπο από τις ασθένειες και την πείνα.

XomateriDramas (2)39 σκυλιά από τα σκυλιά της αγέλης στειρώθηκαν.

Μέρα παρά μέρα οι εθελοντές μεταφέρουν τροφή και νερό για τα σκυλιά που αρχικά ήταν περίπου 200 αλλά μόλις η χωματερή σταμάτησε να λειτουργεί σκόρπισαν. Σταδιακά όσα χρειάζονται περίθαλψη και άρχισαν να εμπιστεύονται τους ανθρώπους μεταφέρονται σε κτηνίατρο. Κάποια ζώα στειρώθηκαν και χάρη στο ενδιαφέρον των φιλόζωων στα αδέσποτα προσφέρετε τροφή κατάλληλη. Τα σκυλιά έμαθαν πια ότι δεν χρειάζεται να τρώνε σάπια υπολείμματα στον σκουπιδότοπο, στον οποίο οι άνθρωποι πετούσαν μαζί με τ’ απορρίμματα και όποιο πλάσμα ήθελαν να ξεφορτωθούν.

DramaXomateriSkyliaΣκυλιά στην χωματερή στις αρχές του χρόνου.

Οι «Φίλοι των Ζώων Δράμας» που πράττουν αυτό που το κράτος δεν κάνει μιλούν για έναν πικρό παράδεισο που τώρα πια είναι γεμάτος ελπίδα χάρη στις έργο των εθελοντών και στη στήριξη που προσφέρουν άλλοι με χρήματα, άλλοι με φάρμακα, άλλοι με ζωοτροφές ακόμα και με αποφάγια.

Και εξηγούν: «Ο πληθυσμός των περίπου 200 σκύλων μετά το κλείσιμο της χωματερής αρχικά σκόρπισε. Οι σκύλοι που σταθεροποιήθηκαν δεχόμενοι από εμάς τροφή ήταν περίπου 50. Για πολλές ημέρες μέσα στον Σεπτέμβρη βλέπαμε ζώα που συνέχιζαν να ψάχνουν τις σάπιες πλέον σακούλες σκουπιδιών. Στην παρουσία μας εξαφανίζονταν στα κάτω της χωματερής δυσήλια και την κροκέτα που ρίχναμε την έτρωγαν οι κάργες και οι γλάροι που παραμένουν ακόμη στα σκουπίδια.

DramaXomateriSipsasEkleise (2)Πεινασμένα...

Αποφασίσαμε να αφήνουμε ποσότητα τροφής στην “βάση” της χωματερής εκεί που ταΐζεται σταθερά η βασική αγέλη των 50 περίπου σκύλων. Διαπιστώσαμε πως τα βράδια κατέβαιναν αγέλες και τρώγανε όπως επίσης ότι κάποιες από αυτές κατέβαιναν τη νύχτα μέσα στο χωριό της Σίψας (Ταξιάρχες).

DramaXomateriSipsasEkleise (6)Δεκάδες τα αδέσποτα εκεί...

Περί τα μέσα Σεπτεμβρίου έως και σήμερα βλέπουμε από τα γύρω αναχώματα να ανεβαίνουν ζώα στην προσπάθειά τους να τραφούν. Αρκετά έχουν ενταχθεί στην προστατευόμενη πλέον αγέλη αλλά ακόμη και σήμερα γίνεται μάχη από τα αρσενικά που δεν επιτρέπουν τα ζώα από τις άλλες αγέλες να πλησιάσουν και να φάνε.  Στην χωματερή της Σίψας βιώνουμε έντονα την πρωτόγνωρη εμπειρία του ενστίκτου της επιβίωσης. Και είναι μεγάλη η χαρά μας κάθε φορά που ένα ζώο γίνεται αποδεκτό από την βασική αγέλη.

DramaXomateriSipsasEkleise (3)Εθελοντές παλεύουν με τις λιγοστές δυνάμεις τους...

Τέλος Αυγούστου υπήρξαν περίπου πέντε με έξι γέννες μέσα στα βάτα περιμετρικά της χωματερής. Περιμέναμε μέσα στον Σεπτέμβρη τις μάνες να τα κατεβάσουν στην “βάση”. Δεν κατέβηκε τίποτε. Πέθαναν όλα, προφανώς από τύφο. Μόνο επτά κουτάβια βρήκαμε και αυτά πολύ άρρωστα. Μπορέσαμε και σώσαμε τα τρία τα οποία είναι ακόμη σε θεραπεία και φιλοξενούνται μέχρι να γίνουν απολύτως καλά.

DramaXomateriSipsasEkleise (9)Εξαθλιωμένα και διψασμένα πλάσματα...

Αυτό τον μήνα πιστεύουμε ότι πετύχαμε μαζί με εσάς σπουδαία πράγματα για αυτά τα κομματιασμένα ζώα. Σταθερά κάθε δύο ημέρες εφοδιάζουμε την “βάση” με τροφή. Σταμάτησαν πλέον να τρώνε σάπια αποφάγια και τρέφονται με κροκέτα, φρέσκα αποφάγια και μαγειρεμένα κοτόπουλα. Σταμάτησαν να ψάχνουν να τραφούν διεκδικώντας άγρια το ένα από το άλλο ένα κομμάτι σάπιο κρέας και ένα μουχλιασμένο ψωμί.

DramaXomateriSipsasEkleise (4)Οι εθελοντές φροντίζουν τα ζώα αλλά χρειάζονται την βοήθεια όλων μας για να συνεχίσουν.

Καταφέραμε να φτιάξουμε ένα πρόχειρο κατάλυμα για να προστατεύεται η τροφή από την βροχή, όμως αυτό το πρόβλημα παραμένει έντονο όπως επίσης και το γεγονός ότι τα ζώα όταν βρέχει δεν έχουν που να σταθούν. 45 σκύλοι αποπαρασιτώθηκαν εσωτερικά και εξωτερικά και απαλλάχθηκαν από τις αλογόμυγες με τις οποίες το τρίχωμά τους ήταν γεμάτο.

DramaXomateriSipsasEkleise (8)Οι εθελοντές πηγαίνουν εκεί για να βοηθήσουν παρά το γεγονός ότι κινδυνεύουν και εκείνοι από το τελείως ακατάλληλο περιβάλλον για κάθε πλάσμα.

39 από αυτούς στειρώθηκαν και σημάνθηκαν ηλεκτρονικά στο πλαίσιο του προγράμματος δωρεάν στειρώσεων αδέσποτων ζώων συντροφιάς που υλοποιήθηκε από τον σύλλογο στο χρονικό διάστημα από 21-26 Σεπτεμβρίου με την χορηγία της Ευρωπαϊκές Οργάνωσης Εθελοντών Κτηνιάτρων Ε.Τ.Ν.

Σίγουρα κάτι αλλάζει στον πικρό παράδεισο με το όνομα χωματερή σκουπιδιών Σίψας Δράμας. Κάτι που μας κάνει να μπορούμε να χαμογελάμε βλέποντας ζώα ήρεμα, ζώα που εμπιστεύονται τον άνθρωπο και τον καλωσορίζουν κάθε φορά που περνάει την πύλη τους. Σας ευχαριστούμε γι’ αυτό. Χωρίς την δική σας βοήθεια δεν θα μπορούσαμε να στηρίξουμε αυτόν τον μεγάλο αριθμό σκύλων στις πολύ δύσκολες δεδομένες συνθήκες.

DramaXomateriSipsasEkleise (7)Διψασμένα πλάσματα που πλέον πλησιάζουν τους ανθρώπους.

Παρακαλούμε στηρίξτε αυτή τη προσπάθεια όπως μπορείτε. Είναι απαραίτητη η ύπαρξη και διάθεση τροφής Διαθέστε λίγο από τον χρόνο σας και βοηθήστε με εθελοντική εργασία στην φροντίδα τους. Γιατί είναι ανθρωπιά και πολιτισμός η προσφορά σε αυτά τα ζώα των οποίων η ύπαρξη εξαρτάται απόλυτα από το δικό μας έλεος και το περίσσεμα ψυχής».

Βοηθήστε όπως μπορείτε!

Αν θέλετε να βοηθήσετε το έργο του Φιλοζωικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Φίλοι των Ζώων Δράμας» ο τραπεζικός του λογαριασμός στην Eurobank είναι:
BANK ACCOUNT : 0026-0767-87-0102592324
IBAN : GR8002607670000870102592324
BIC: ERBKGRAA

Αν μένετε στην περιοχή μπορείτε να προσφέρετε τροφές, αμπούλες και άλλα φάρμακα αποπαρασίτωσης.

Διαβάστε επίσης:

Δράμα: Σκοτώνουν με φόλες και τα σκυλιά που ζουν στην κλειστή χωματερή της Σίψας

Χωματερή αδέσποτων ψυχών στην Δράμα

Εθελοντές κτηνίατροι στείρωσαν δωρεάν 222 αδέσποτα στην Δράμα

Καταδικάστηκε 88χρονη γυναίκα που παραδέχτηκε ότι δηλητηρίασε γάτα στον Μαυρόβατο Δράμας

Πλατανόβρυση Δράμας: Δεν συνελήφθη αν και συστηματικά κακοποιεί τέσσερα σκυλιά

Συνελήφθη 59χρονος που πυροβόλησε δύο σκυλιά και σκότωσε το ένα στην Αδριανή Δράμας

30.000 € διοικητικό πρόστιμο στον κυνηγό που πυροβόλησε τα σκυλιά στην Αδριανή Δράμας

Δράμα: Έριξαν φόλες ακόμα και στην χωματερή για να εξοντώσουν τα αδέσποτα που εγκαταλείπονται εκεί

Καταδικάστηκε 88χρονη γυναίκα που παραδέχτηκε ότι δηλητηρίασε γάτα στον Μαυρόβατο Δράμας

Πλατανόβρυση Δράμας: Δεν συνελήφθη αν και συστηματικά κακοποιεί τέσσερα σκυλιά

Ο δήμαρχος Δοξάτου επικήρυξε με 1.000 € τους δολοφόνους των αδέσποτων

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης: Με υδροκυάνιο δηλητηριάστηκαν τα αδέσποτα στο Δοξάτο Δράμας

Δοξάτο Δράμας: Έσωσαν τον σκύλο που περιφερόταν με το λουρί στον λαιμό να σαπίζει μέσα του

Δράμα: Θα δικαστούν δύο χρόνια μετά για την εξαφάνιση των σκυλιών τους

Δράμα: Ο αστυνομικός του Α.Τ. Προσοτσάνης δεν είδε καμιά κακοποίηση!

Δράμα: Εξαφάνισαν τα ζώα που προσπάθησαν να σώσουν οι φιλόζωοι

Και πυροβολημένο το σκυλί που εντοπίστηκε στην πλ. Προσοτσάνης του Δήμου Δράμας

Χωριστή Δράμας: Τις απείλησε με τσεκούρι επειδή πήγαν να σώσουν τα σκυλιά

Δράμα: Αθωώθηκε για το βασανισμό των 2 σκυλιών λόγω χαμηλής νοημοσύνης

Έσπασε με κλωτσιά τη γνάθο του σκύλου στο χωριό Νεροφράχτης Δράμας

Tagged: , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.