Στηρίξτε μας

«ΠΕΛΑΓΟΣ»: Και μέσα στην περιοχή NATURA γίνονται έρευνες για υδρογονάνθρακες στον Κυπαρισσιακό κόλπο

3 Φεβρουαρίου 2022 22:27 | Καταγγελίες
«ΠΕΛΑΓΟΣ»: Και μέσα στην περιοχή NATURA γίνονται έρευνες για υδρογονάνθρακες στον Κυπαρισσιακό κόλπο

Μπορεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, να δηλώνει στη Βουλή σχετικά με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στον Κυπαρισσιακό κόλπο πως γίνονται σε απόσταση από την προστατευόμενη περιοχή και «έχουν ληφθεί μέτρα για τη διαφύλαξη αυτής της οικολογικά ευαίσθητης περιοχής και των θαλάσσιων ειδών» εντούτοις το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «ΠΕΛΑΓΟΣ» τον διαψεύδει.

 

Σύμφωνα με το «Πέλαγος» στον καθημερινό έλεγχο που διενεργούν για τις κινήσεις του πλοίου SW COOK, το οποίο συνεχίζει τις σεισμικές έρευνες στον Κυπαρισσιακό κόλπο, διαπιστώσαν πως στις 2 Φεβρουαρίου 2022 παραβιάστηκαν πια (και μάλιστα κατά πολύ) ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΙΑ της Θαλάσσιας NATURA 2000 της Νότιας Μεσσηνίας «THALASSIA PERIOCHI NOTIAS MESSINIAS  (Site Code: GR2550010)», όπως εμφανίζεται και στους χάρτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις περιοχές NATURA 2000 και στο Marine Traffic, αντίστοιχα.

Natura2000XartisND PeloponnisouΗ περιοχή NATURA στον Κυπαρισσιακό κόλπο.

Οι αρμόδιοι μπορεί να ισχυριστούν βέβαια ότι έκαναν «αβλαβή διέλευση», ωστόσο για να μπορούν να γίνουν πιστευτoί θα έπρεπε όλες οι κινήσεις τους σκάφους να παρακολουθούνται από ανεξάρτητη επιστημονική ομάδα. Τέλος θα έπρεπε - όπως γίνεται στην γειτονική Ιταλία με βάση τη νομοθεσία της - να γίνει μελέτη σχετικά με την παρουσία κητωδών πριν, στην διάρκεια και στο τέλος των ερευνών, επίσης από ανεξάρτητη επιστημονική ομάδα. Διαφορετικά όλα είναι ανεξέλεγκτα και οι πολίτες δεν μπορούν να έχουν γνώση και πρόσβαση στο τι πραγματικά γίνεται.

Θυμίζουμε ότι ο κ. Σκρέκας απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ 25, Κρίτωνα Αρσένη, δήλωνε στις 31 Ιανουαρίου ότι οι έρευνες απέχουν από την περιοχή NATURA. Συγκεκριμένα τόνιζε τα εξής: «Θα σας πω ότι φυσικά έχουν ληφθεί μέτρα για τη διαφύλαξη αυτής της οικολογικά ευαίσθητης περιοχής και των θαλάσσιων ειδών, της θαλάσσιας χελώνας και των κητωδών τα οποία διαβιούν εκεί, δεδομένου ότι οι σεισμικές έρευνες διεξάγονται με τη χρήση ηχοβολιστικών μεθόδων, δηλαδή μεθόδων οι οποίες δεν διακινδυνεύουν τη διαβίωση αυτών των ειδών.

Σύμφωνα με την από 5-10-2021 εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς την ΕΔΕΥ, την "Ελληνική Εταιρεία Υδρογονανθράκων", υπάρχει αποδοχή του περιβαλλοντικού σχεδίου δράσης για το πρόγραμμα γεωφυσικής έρευνας σε θαλάσσια περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου, το λεγόμενο Block 10, δηλαδή το Τμήμα 10, το Οικόπεδο 10. Το εν λόγω περιβαλλοντικό σχέδιο δράσης περιλαμβάνει και εφαρμόζει όλα τα προβλεπόμενα μέτρα που συμμορφώνονται με τις διεθνείς συμβάσεις MARPOL και ACCOBAMS, καθώς και με τις οδηγίες του Οργανισμού Διαχείρισης Προστατευόμενων Τοποθεσιών, ενώ επιπλέον έχουν υιοθετηθεί μέτρα καθ’ υπέρβαση των βέλτιστων διεθνών προτύπων μέσω της διενέργειας εκτεταμένου προγράμματος παρακολούθησης. Για παράδειγμα, έχουμε διπλασιάσει τη ζώνη αποκλεισμού, την απόσταση, έχουμε διπλασιάσει τους παρατηρητές θαλάσσιων θηλαστικών, για να διασφαλίσουμε ότι πραγματικά δεν θα δεχθούν καμμία ενόχληση που θα διακινδύνευε τη διαβίωσή τους.

Natura2000XartisParaviasisOrion2 2 2022Ο χάρτης που δείχνει τα όρια τα οποία παραβιάστηκαν.

Συνεπώς, διασφαλίζεται η αποφυγή κάθε σημαντικής επίπτωσης στο περιβάλλον του κόλπου σε ό,τι αφορά τις επιδράσεις σε ευαίσθητα είδη, όπως είναι τα κητώδη και οι θαλάσσιες χελώνες.

Ρωτάτε αν έχουν ενημερωθεί οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι Φορείς Διαχείρισης των οικείων προστατευόμενων περιοχών. Θα σας πω ότι η αρμόδια υπηρεσία, η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, φυσικά και έχει στείλει το πρόγραμμα, το περιβαλλοντικό σχέδιο δράσης και έχει ενημερώσει για τη γεωφυσική έρευνα στη θαλάσσια περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου τους φορείς και τις υπηρεσίες που εμπλέκονται.».

Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟΥ

Διαβάστε επίσης:

Καταγγέλλουν τις έρευνες για υδρογονάνθρακες που θα καταστρέψουν τον Κυπαρισσιακό κόλπο (βίντεο)

Tagged: , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.