Στηρίξτε μας

Καταγγέλλουν τις έρευνες για υδρογονάνθρακες που θα καταστρέψουν τον Κυπαρισσιακό κόλπο (βίντεο)

1 Φεβρουαρίου 2022 22:14 | Καταγγελίες
Καταγγέλλουν τις έρευνες για υδρογονάνθρακες που θα καταστρέψουν τον Κυπαρισσιακό κόλπο (βίντεο)

Με ανακοινώσεις του ο φορέα «SOS Κυπαρισσιακός - Πρωτοβουλία Τριφυλίας ενάντια στις εξορύξεις Υ/Α» επισημαίνει πως επί μέρες ερευνητικό σκάφος επιχειρεί στον Κυπαρισσιακό κόλπο σ’ ένα εύθραυστο οικοσύστημα - που προστατεύεται με Προεδρικό Διάταγμα - και κανείς από τους αρμόδιους Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Περιφέρεια Πελοποννήσου, Δήμος Τριφυλίας δεν δίνει εξηγήσεις για το τι συμβαίνει εκεί με αποτέλεσμα μια προστατευόμενη περιοχή και τα είδη της (Caretta caretta, θαλάσσια θηλαστικά κ.ά.) που ζουν εκεί να κινδυνεύουν και οι συνέπειες γι' αυτά θα είναι μη αναστρέψιμες.

 

Συγκεκριμένα η πρωτοβουλία στις 30 Ιανουαρίου τονίζει τα εξής: «Εδώ και 12 ολόκληρες μέρες, το ειδικό ερευνητικό πλοίο SW Cook, αγνώστων λοιπών στοιχείων, επιχειρεί στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και κανείς από τους αρμόδιους δεν μπαίνει στον κόπο να δώσει εξηγήσεις.
Τι έχει να πει το ΥΠΕΝ γι αυτή την απερίγραπτη καταπάτηση όλων όσα υπηρετεί ως Δημόσια Αρχή;
Η ΕΔΕΥ ως αρμόδια για την θαλάσσια ασφάλεια από μείζονες κινδύνους και της συμμόρφωσης των χειριστών του προγράμματος με την Ελληνική νομοθεσία;
#ΥπουργείοΠεριβάλλοντοςκαιΕνέργειας
#HHRM #ΠεριφέρειαΠελοποννήσου #ΔήμοςΤριφυλίας
Οι ευθύνες της Περιφέρειας τελείωσαν όταν έδωσαν την πλειοψηφία τους για την καταδίκη του Κυπαρισσιακού;
Ο Δήμος Τριφυλίας τα έκανε όλα καλά όταν αδιαφόρησε στα αιτήματα των πολιτών;
ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ!
ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΑΣ!»

Τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης της περιοχής έχουν παραχωρηθεί στα ΕΛ.ΠΕ.

Στο θέμα η πρωτοβουλία επανέρχεται και την 1η Φεβρουαρίου και δημοσιεύει το αίτημα που κατέθεσε η Δήμητρα Λυμπεροπούλου, περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου η οποία είναι και επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Πράσινη Πελοπόννησος». Συγκεκριμένα τονίζονται τα εξής: «Από την επικεφαλής της Παράταξης《Πράσινη Πελοπόννησος》στην Περιφέρεια Πελοποννήσου κ. Δήμητρα Λυμπεροπούλου, λάβαμε αντίγραφα των ΔΤ και του αιτήματος συζήτησης εκτός ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την 31-01-22, για το επείγον θέμα των σεισμικών ερευνών στον Κυπαρισσιακό.

[Κυπαρισσιακός SOS ξανά….
Πρόσφατα, με έκπληξη και ανησυχία ενημερωθήκαμε από πλήθος δημοσιευμάτων σε κεντρικά περιφερειακά και τοπικά ΜΜΕ για την παρουσία ερευνητικού σκάφους που διεξάγει σεισμικές έρευνες στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, σε σημεία εντός της περιοχής «Οικόπεδο 10 – Κυπαρισσιακός», τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης της οποίας έχουν παραχωρηθεί στα ΕΛΠΕ με σύμβαση που έχει κυρωθεί με τον ν. 4630/2019.

Πολίτες διαμαρτύρονται από το 2019.

Με δεδομένο ότι δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση για τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών σε ένα τόσο εύθραυστο οικοσύστημα, που προστατεύεται με Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ Δ 391/2018) από το 2018, δημιουργείται εύλογο ερώτημα: κατά πόσο τα σχέδια εκμετάλλευσης ορυκτών καυσίμων στη χώρα προχωρούν με διαφάνεια και ασφάλεια; Σε μια στιγμή μάλιστα που η ανθρωπότητα αγωνίζεται με τον χρόνο για να αποτρέψει μία ανεξέλεγκτη κλιματική κατάρρευση.

Ο Κυπαρισσιακός κόλπος έχει σημαντικό οικολογικό ενδιαφέρον (περιοχή Natura 2000) αλλά και με συνεχείς καταδίκες από το Ευρωδικαστήριο εις βάρος της Ελλάδας, για την πλημμελή προστασία του, ο οποίος απέκτησε τελικά Θεσμικό πλαίσιο προστασίας με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.

Τραγική ειρωνεία είναι ότι την ίδια ώρα που στην περιοχή πραγματοποιούνται σεισμικές έρευνες με δεδομένο τον τεράστιο περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο σε απειλούμενα και εμβληματικά θαλάσσια είδη, ταυτόχρονα στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου στην ημερησία διάταξη υπάρχει και θα συζητηθεί το φλέγον ζήτημα της Γνωμοδότησης επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) Περιφέρειας Πελοποννήσου.

(Το θέμα της διεξαγωγής σεισμικών ερευνών στον Κυπαρισσιακό Κόλπο το καταθέσαμε ως επείγον θέμα εκτός ημερησίας διάταξης στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου την 31-01-22)
Δήμητρα Λυμπεροπούλου
Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου
Επικεφαλής Περιφερειακής Παράταξης Πράσινη Πελοπόννησος]».

Κ. Σκρέκας: Δεν κινδυνεύουν τα ζώα της θάλασσας

Στο θέμα αναφέρθηκε μετά από σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει στις 22/1 στη Βουλή ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτωνας Αρσένης ο οποίος εξήγησε στις 1 Ιανουαρίου ότι οι έρευνες γίνονται εν κρυπτώ και τα 250 ντεσιμπέλ των εκρήξεων από το ερευνητικό σκάφος οδηγούν στον θάνατο ζώα της θάλασσας.

Στην απάντηση του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας επισήμανε γενικόλογα ότι έχουν ληφθεί μέτρα και δεν κινδυνεύουν τα ζώα από τις εκρήξεις.

 

Η συζήτηση όπως καταγράφηκε στα πρακτικά της Βουλής

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Θα συζητηθεί η πέμπτη με αριθμό 334/22-1-2022 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Β2΄ Δυτικού Τομέα Αθηνών του ΜέΡΑ25 κ. Κρίτωνα - Ηλία Αρσένη προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα: «Εν κρυπτώ σεισμικές έρευνες για πετρέλαια ανοιχτά του Κυπαρισσιακού Κόλπου;».
Έχεις την τιμητική σου τώρα, Κρίτωνα, απ’ ό,τι βλέπω, με άλλες δύο ερωτήσεις.
Ορίστε, έχετε τον λόγο.

ΚΡΙΤΩΝ - ΗΛΙΑΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Να πω κατ’ αρχάς ότι έχει γίνει κάτι περίεργο στη διαδικασία. Έχει γίνει μία αλλαγή στη σειρά που κατατέθηκαν οι ερωτήσεις, με τον τρόπο που θα συζητηθούν, κάτι που δεν κατανοώ. Θα ήταν ενδιαφέρον …

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Εγώ δεν μπορώ να σας δώσω απάντηση. Το χαρτί έρχεται έτοιμο από την υπηρεσία. Δεν το φτιάχνει το Προεδρείο.

ΚΡΙΤΩΝ - ΗΛΙΑΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Έχει γίνει κάτι που έχει αλλάξει …

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Καλά. Η ουσία, όμως, δεν αλλάζει. Και οι τρεις ερωτήσεις σας δεν είναι γραμμένες προς συζήτηση;
Ορίστε, έχετε τον λόγο.

ΚΡΙΤΩΝ - ΗΛΙΑΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, εγώ προσωπικά ήμουν εκεί πέρα, στον Άλιμο. Συμπαρασταθήκαμε σ’ αυτό το ζώο μαζί με πολλούς πολίτες και νιώσαμε την αγωνία γι’ αυτόν τον ζιφιό που ξεβράστηκε στον Άλιμο. Υπήρξε χαρά που παρά τη δύσκολη κατάσταση της υγείας του, τα κατάφερε και τρεις μέρες μετά φαίνεται να είναι καλά.
Την ίδια στιγμή, η Κυβέρνησή σας έχει εν κρυπτώ ξεκινήσει τις σεισμικές έρευνες στο «σπίτι» του ζιφιού, στο «σπίτι» αυτού του δελφινιού και των φυσητήρων φαλαινών. Οι σεισμικές έρευνες γίνονται στα 250 ντεσιμπέλ, όταν η μελέτη από το περιοδικό «NATURE» -που ελπίζω να το γνωρίζετε, είναι το πιο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό για το περιβάλλον, θα το καταθέσω στα Πρακτικά- εξηγεί ότι 230 ντεσιμπέλ αρκούν για να διαλυθούν τα εσωτερικά όργανα των ζώων αυτών και να έχουμε τους μαζικούς εκβρασμούς ζιφιών, όπως έχουμε σε πολλές περιπτώσεις με τις στρατιωτικές ασκήσεις, οι οποίες γίνονται στα 230. Εσείς το κάνετε στα 250. Το κάνετε κρυφά. Δεν έχετε ενημερώσει την τοπική αυτοδιοίκηση, δεν έχει ενημερωθεί ο φορέας διαχείρισης, δεν έχουν ακολουθηθεί οι δέουσες διαδικασίες. Το κάνετε σε απόσταση αναπνοής από την προστατευόμενη περιοχή του Κυπαρισσιακού, στα όρια και πάνω στον παγκόσμιας σημασίας υγρότοπο για τον ζιφιό, για τους φυσητήρες, που είναι η Ελληνική Τάφρος. Με βάση το ACCOBAMS, αυτή τη διεθνή συμφωνία που έχουμε υπογράψει ως χώρα, είναι κρίσιμος βιότοπος. Το ίδιο λέει και το IUCN, η Διεθνής Ένωσης για τη διατήρηση της φύσης.
Σας καλούμε να σταματήσετε το έγκλημα στην Κυπαρισσία σήμερα.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Κρίτων - Ηλίας Αρσένης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΡΕΚΑΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας):
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.
Θα σας πω ότι φυσικά έχουν ληφθεί μέτρα για τη διαφύλαξη αυτής της οικολογικά ευαίσθητης περιοχής και των θαλάσσιων ειδών, της θαλάσσιας χελώνας και των κητωδών τα οποία διαβιούν εκεί, δεδομένου ότι οι σεισμικές έρευνες διεξάγονται με τη χρήση ηχοβολιστικών μεθόδων, δηλαδή μεθόδων οι οποίες δεν διακινδυνεύουν τη διαβίωση αυτών των ειδών.
Σύμφωνα με την από 5-10-2021 εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς την ΕΔΕΥ, την «Ελληνική Εταιρεία Υδρογονανθράκων», υπάρχει αποδοχή του περιβαλλοντικού σχεδίου δράσης για το πρόγραμμα γεωφυσικής έρευνας σε θαλάσσια περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου, το λεγόμενο Block 10, δηλαδή το Τμήμα 10, το Οικόπεδο 10. Το εν λόγω περιβαλλοντικό σχέδιο δράσης περιλαμβάνει και εφαρμόζει όλα τα προβλεπόμενα μέτρα που συμμορφώνονται με τις διεθνείς συμβάσεις MARPOL και ACCOBAMS, καθώς και με τις οδηγίες του Οργανισμού Διαχείρισης Προστατευόμενων Τοποθεσιών, ενώ επιπλέον έχουν υιοθετηθεί μέτρα καθ’ υπέρβαση των βέλτιστων διεθνών προτύπων μέσω της διενέργειας εκτεταμένου προγράμματος παρακολούθησης. Για παράδειγμα, έχουμε διπλασιάσει τη ζώνη αποκλεισμού, την απόσταση, έχουμε διπλασιάσει τους παρατηρητές θαλάσσιων θηλαστικών, για να διασφαλίσουμε ότι πραγματικά δεν θα δεχθούν καμμία ενόχληση που θα διακινδύνευε τη διαβίωσή τους.
Συνεπώς, διασφαλίζεται η αποφυγή κάθε σημαντικής επίπτωσης στο περιβάλλον του κόλπου σε ό,τι αφορά τις επιδράσεις σε ευαίσθητα είδη, όπως είναι τα κητώδη και οι θαλάσσιες χελώνες.
Ρωτάτε αν έχουν ενημερωθεί οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι Φορείς Διαχείρισης των οικείων προστατευόμενων περιοχών. Θα σας πω ότι η αρμόδια υπηρεσία, η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, φυσικά και έχει στείλει το πρόγραμμα, το περιβαλλοντικό σχέδιο δράσης και έχει ενημερώσει για τη γεωφυσική έρευνα στη θαλάσσια περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου τους φορείς και τις υπηρεσίες που εμπλέκονται.
Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Αρσένη, έχετε τον λόγο.

ΚΡΙΤΩΝ - ΗΛΙΑΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, είναι αναληθή αυτά που λέτε. Δεν έχουν ενημερωθεί οι ΟΤΑ, δεν έχει ενημερωθεί ο Φορέας Διαχείρισης. Υπάρχουν σχετικά έγγραφα τα οποία θα λάβουν το φως της δημοσιότητας μέσα στη μέρα αναφορικά μ’ αυτά.
Μιλάτε για μέτρα προστασίας και λέτε ότι τηρείται το ACCOBAMS. Ξέρετε τι λέει το ACCOBAMS, η σύμβαση που σας δεσμεύει σαν Υπουργό Περιβάλλοντος, αν νιώθετε έτσι; Λέει ότι οι σεισμικές έρευνες θα πρέπει να μη γίνονται στους οικοτόπους των κητωδών. Εσείς πηγαίνετε στον βασικό οικότοπο της Μεσογείου, στην Ελληνική Τάφρο, που προστατεύεται από το ACCOBAMS, που προστατεύεται από το IUCN και εκεί πέρα κάνετε σεισμικές έρευνες. Παραβιάζετε την αρχή, το πρώτο σημείο των κατευθυντήριων γραμμών του ACCOBAMS.
Δεν θα αναφέρω βέβαια τα άπειρα σημεία που περιγράφει το ACCOBAMS, τα οποία δεν τηρούνται, ακόμα και πέρα από τις περιοχές αυτές.
Ποια είναι τα τρομερά μέτρα που έχετε λάβει; Οπτική παρακολούθηση μισάωρου πριν την έναρξη των σεισμικών ερευνών; Αυτά είναι τα τρομερά μέτρα που έχετε λάβει ή μήπως το ένα χιλιόμετρο από προστατευόμενες περιοχές; Παραβιάζετε όλες τις διεθνείς μας συμφωνίες.
Πρέπει να σταματήσετε αυτό το έγκλημα στον Κυπαρισσιακό. Δεν μπορεί να υπάρχει αυτή η κινητοποίηση της Κυβέρνησής σας για τον έναν ζιφιό και μετά να «βομβαρδίζετε» το μέρος που είναι όλοι οι ζιφιοί, τη βασική τους κατοικία, με συχνότητες παραπάνω απ’ αυτό που λένε οι επιστημονικές μελέτες. Διαβάστε αυτό που κατέθεσα στα Πρακτικά. Στα 230 ντεσιμπέλ διαλύονται τα εσωτερικά τους όργανα. Εσείς χρησιμοποιείτε 250.
Εγκληματείτε, κύριε Υπουργέ. Αυτό που γίνεται στον Κυπαρισσιακό είναι ένα έγκλημα ενάντια στη ζωή. Πρέπει να σταματήσει τώρα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΡΕΚΑΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Δεν μπορώ να καταλάβω, κύριε συνάδελφε, γιατί υιοθετείτε τέτοια γλώσσα, αφού ξέρετε ότι δεν είναι αλήθεια αυτά τα οποία λέτε και ότι όλα γίνονται σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές. Εμείς κάνουμε και ακόμα περισσότερα απ’ αυτά που προβλέπονται στις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές για τη διενέργεια τέτοιων ερευνών.
Οφείλω να σας πω ότι είναι απόλυτα αληθές αυτό το οποίο σας έχω αναφέρει. Η αρμόδια περιβαλλοντική υπηρεσία, η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει αποστείλει το πρόγραμμα, το περιβαλλοντικό σχέδιο δράσης που αφορά στην εκτέλεση σεισμικών ερευνών για τη συγκεκριμένη περιοχή, για τη γεωφυσική έρευνα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στο Οικόπεδο 10 και το έχει αποστείλει στους ακόλουθους φορείς και υπηρεσίες.
Πρώτον, στον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου της Ζακύνθου, στον Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το είχε κοινοποιήσει στην αντίστοιχη Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας το Τμήμα Προστατευόμενων Περιοχών, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο ΓΕΕΘΑ στη Γ2 Διεύθυνση, στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος της Ελληνικής Ακτοφυλακής, κλάδος ναυτιλίας, στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων στο Τμήμα Εναλίων Αρχαιολογικών Χώρων Μνημείων και Ερευνών και τέλος στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.
Σας ευχαριστώ.

Τι επισημαίνει η εκπρόσωπος του WWF

Η περιβαλλοντολόγος Θεοδότα Νάντσου, διευθύντρια Περιβαλλοντικής Πολιτικής της WWF, με ανάρτηση της στο facebook στις 20 Ιανουαρίου για τη δράση του ερευνητικού σκάφους τονίζει τα εξής:

«Σας παρουσιάζω το τεράστιο SW COOK. Πλοίο που μισθώνεται από την πετρελαϊκή βιομηχανία για να διενεργεί σεισμικές έρευνες - να κάνει δηλαδή ηχοβολισμό του πυθμένα με τεράστια αεροβόλα, ώστε από τα κύματα που επιστρέφουν να καταγραφεί η πιθανότητα ύπαρξης υδρογονανθράκων για εξόρυξη από τον βυθό.

Το SW COOK πλέει αυτές τις μέρες και απλώνει τα καλώδιά του στον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Τώρα βρίσκεται ανοιχτά των προστατευόμενων νήσων Στροφάδων, πολύτιμου βιότοπου που ανήκει στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου. Η θάλασσα αυτή, και όλη η Ελληνική Τάφρος, είναι γεμάτη ζωή.

Σε εποχή κλιματικής κρίσης, αντί να συνταχθούμε όλοι σε κοινό αγώνα ώστε η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα να γίνει με τους ασφαλέστερους και δικαιότερους όρους για το περιβάλλον και την κοινωνία, η ανθρωπότητα σκοτώνει τους ωκεανούς για να βγάλει πετρέλαιο και αέριο. #EndFossilFuels

Δείτε βίντεο της Oceana για τις σεισμικές έρευνες: https://www.youtube.com/watch?v=5P_LH7EG6nU».

Διαβάστε επίσης:

«ΠΕΛΑΓΟΣ»: Και μέσα στην περιοχή NATURA γίνονται έρευνες για υδρογονάνθρακες στον Κυπαριασσιακό κόλπο

Tagged: , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.