Στηρίξτε μας

Παρακολούθηση υγροτόπων σε Λέσβο και Πάρο

26 Φεβρουαρίου 2013 10:45 | Περιβάλλον
Παρακολούθηση υγροτόπων σε Λέσβο και Πάρο

Το «Δίκτυο Παρακολούθησης Υγρότοπων» της WWF επεκτείνεται από την Κρήτη και φτάνει μέχρι την Πάρο και τη Λέσβο. Το παράδειγμα του «Δικτύου για την Παρακολούθηση της Κατάστασης των Υγρότοπων της Κρήτης» δίνει το έναυσμα καθώς σε δύο μόλις χρόνια τουλάχιστον 60 ενεργοί πολίτες έχουν αναλάβει να επισκέπτονται και να παρακολουθούν συστηματικά τους υγρότοπους του νησιού, ενώ ενδιαφέρον για έμμεση υποστήριξη έχουν εκδηλώσει περισσότερα από 1.500 άτομα που συμμετείχαν σε πληθώρα συμβολικών δράσεων προβολής και προστασίας (οριοθετήσεις, καθαρισμοί, ξεναγήσεις).Επιπλέον μέσω του Δικτύου Παρακολούθησης έχουν σταλεί τουλάχιστον 50 ερωτήματα και αναφορές υποβάθμισης σε αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς σε όλη την Κρήτη, με την ανταπόκριση των φορέων να δείχνει πλέον αισθητή βελτίωση. Κάπως έτσι συνοψίζεται ο απολογισμός της δράσης αυτού του προγράμματος που ξεκίνησε το 2011 και παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη τύπου με αφορμή την επέκτασής του σε Λέσβο και Πάρο.

Στο ίδιο πλαίσιο οι 85 συνολικά υγρότοποι της Λέσβου και οι 10 της Πάρου χρήζουν της προστασίας των ενεργών πολιτών των δύο νησιών, καθώς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της φυσικής τους κληρονομιάς, ενώ ταυτόχρονα απειλούνται καθημερινά.

«Χρησιμοποιώντας τα ερευνητικά δεδομένα του πολυετούς προγράμματος του WWF Ελλάς "Προστασία των Νησιωτικών Υγρότοπων της Ελλάδας", την εμπειρία του Δικτύου Παρακολούθησης Υγρότοπων της Κρήτης, το νομικό πλαίσιο (Νόμος για τη Βιοποικιλότητα, προεδρικό διάταγμα για την προστασία μικρών νησιωτικών υγρότοπων) αλλά και τη δύναμη που έχει η τοπική κοινωνία για να προστατεύσει τους υγρότοπους των νησιών της, απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους ενεργούς πολίτες και φορείς να μας υποστηρίξουν δυναμικά, συμμετέχοντας στο Δίκτυο», δήλωσε ο Θάνος Γιαννακάκης συντονιστής του προγράμματος «Προστασία των Νησιωτικών Υγρότοπων της Ελλάδας».

Διαβάστε επίσης:

Συμμαχία για την προστασία του υγρότοπου στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης

Καλό νέο η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για τους υγροτόπους

Αν έχεις «άκρες» μπορείς να χτίσεις όπου θες στην Πάρο!

Tagged: , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.