Στηρίξτε μας

Οι φοιτητές ξεσηκώθηκαν για τις φόλες στο Ληξούρι Κεφαλλονιάς

22 Ιανουαρίου 2013 17:26 | Επικαιρότητα
Οι φοιτητές ξεσηκώθηκαν για τις φόλες στο Ληξούρι Κεφαλλονιάς

Την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκε στο κτίριο όπου στεγαζόταν το Δημαρχείο Ληξουρίου η δεύτερη συνάντηση των φιλόζωων κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι έχουν απηυδήσει  με τη συστηματική δολοφονία αδέσποτων και δεσποζόμενων σκύλων με φόλες. Η δεύτερη σύσκεψη – καθώς είχε προηγηθεί άλλη μια στις 16/1 – έγινε με πρωτοβουλία των σπουδαστών των Τ.Ε.Ι. του νησιού, που στη κυριολεξία ξεσήκωσαν την πόλη, όπως μας ενημέρωσε ο Σύλλογος Ζωόφιλων Δήμου Κεφαλλονιάς «Ντορίς».Σε αυτήν παραβρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Παλλικής, Βαγγέλης Θεοφιλάτος, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ληξουρίου κ. Αραβαντινός, μέλη του «Ντορίς» κάτοικοι της περιοχής, ο κτηνίατρος Λευτέρης Ψαρρός και ο βρετανός δημοσιογράφος Πήτερ Λη, που έχει έντονη δραστηριότητα στο νησί.

AfisaFolesKefaloniaΕκεί έγινε μία πολύ δημιουργική συζήτηση, που αφορούσε τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος. Άλλωστε πριν από μερικές μέρες είχαν εξοντωθεί 15 σκυλιά από δηλητηριασμένη τροφή που κάποιοι σκορπίζουν. Τα περισσότερα ζώα κατέληξαν στα χέρια των κατοίκων, που δεν ήξεραν τι να κάνουν.

Στη συζήτηση, που ακολούθησε, ο κτηνίατρος κ. Ψαρρός ανέλυσε διεξοδικά τους λόγους αύξησης του φαινομένου εγκατάλειψης των σκύλων και έδωσε πολύ χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση της δηλητηρίασης, ώστε να είναι σε θέση οι παρευρισκόμενοι να διακρίνουν τι συμβαίνει στο ζώο με την πρώτη ματιά.

Ο κτηνίατρος εξήγησε ποια περιστατικά χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και πότε επείγει η διακομιδή του ζώου στο κτηνιατρείο. Αναφέρθηκε και στα περιστατικά που μπορούν να αντιμετωπιστούν σε πρώτη φάση από τους ίδιους τους φιλόζωους μέχρι να μεταφερθούν τα ζώα στο ιατρείο. Εξήγησε τι ακριβώς είναι η φόλα και φυσικά πόσο εύκολα μπορεί να παρασκευαστεί.

Τι πρότεινε ο «Ντορίς»

Ο Σύλλογος Ζωόφιλων Δήμου Κεφαλλονιάς «Ντορίς» σε αυτή τη συνάντηση παρουσίασε το έργο του. Δηλαδή το πρόχειρο καταφύγιο που έστησε στη ΒΙ.ΠΕ. Αργοστολίου σε χώρο, που του παραχώρησε ο δήμος ενώ μέλη του αναφέρθηκαν στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως με την σίτιση των 300 περίπου αδέσποτων σκύλων, που φιλοξενούνται εκεί, αλλά και στο το ευρύτατο πρόγραμμα υιοθεσιών, που τρέχει με περισσότερες από 75 επιτυχίες μέχρι τώρα.

Ενώ έγινε και ειδική μνεία στην βοήθεια που προσφέρουν οι ξένοι στα ζώα και κυρίως οι Βρετανοί που ζουν μόνιμα στο νησί. Τονίστηκε και η άριστη συνεργασία με τους χορηγούς που στηρίζουν την προσπάθεια του «Ντορίς» τους επαγγελματίες, που βοηθούν παρά την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, και φυσικά με τα προβλήματα και αναχώματα που του δημιουργούν ευτυχώς μια μικρή ομάδα συμπολιτών μας.

KefaloniaSyskepsi%20(3)

Ο φιλοζωικός σύλλογος πρότεινε τη δημιουργία στο Ληξούρι σημείων σίτισης των αδέσποτων, με καθημερινή τροφοδοσία τροφής και νερού, σε σημεία που τα ζώα να μην ενοχλούν και μην ενοχλούνται. Ο «Ντορίς» πρότεινε σύσταση εθελοντικών ομάδων παρακολούθησης της ευζωίας των ζώων για την πρόληψη όσον το δυνατόν αντίστοιχων φαινομένων στο μέλλον, καθώς επίσης και τη δημιουργία κάποιων σημείων - καταστημάτων  που να υπάρχει παρακαταθήκη αντίδοτων για την προσφορά πρώτων βοηθειών σε καταστάσεις δηλητηριάσεων και την ενεργοποίηση του τοπικού φιλοζωικού σωματείου «ΕΚΤΩΡΑΣ».

Τα μέλη του «Ντορίς» κατέστησαν σαφές ότι είναι πάντα κοντά σε όσους νοιάζονται για τα ζώα με όλες τις δυνάμεις του και τους ενημέρωσε για την κινητή κτηνιατρική μονάδα πρώτων βοηθειών, που διαθέτει ο Πήτερ Λη, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προστασία των αδέσποτων.

Αδέσποτα στο Δημοτικό Σχολείο

Τα μέλη του «Ντορίς» πρότειναν την πραγματοποίηση τέτοιων κινητοποιήσεων και στις άλλες τοπικές κοινότητες της Κεφαλλονιάς και κάλεσε τους κατοίκους να ενισχύσουν τον φιλοζωικό σύλλογο με την παρουσία τους. Παρουσίασαν και μια πολύ σημαντική δράση, που την επεξεργάζονται τώρα, σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Διεύθυνση Κεφαλλονιάς για τη γνωριμία των μαθητών με τον κόσμο των σκύλων ώστε να ενισχυθούν τα φιλοζωικά αισθήματα των παιδιών.

Μάλιστα γι’ αυτό προτάθηκε στον αντιδήμαρχο Παλλικής, Βαγγέλης Θεοφιλάτος, που είναι και δάσκαλος να υιοθετήσουν και φιλοξενήσουν στο Δημοτικό Σχολείο Ληξουρίου κάποια αδέσποτα σκυλιά, όπως γίνεται χρόνια τώρα στο εξωτερικό με εξαιρετικά αποτελέσματα!

KefaloniaSyskepsi%20(4)

Τα μέλη του «Ντορίς» στο τέλος εξέφρασαν την πικρία τους για την καθυστέρηση από πλευράς του Δήμου Κεφαλλονιάς της καταβολής της συμφωνηθείσας μηνιαίας οικονομικής βοήθειας για την αγορά τροφίμων, ενώ  κάλεσε τον αντιδήμαρχο να φέρει πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την επιβολή τέλους 1 ευρώ  ανά τρίμηνο λογαριασμό νερού και την απόδοση του στο σύλλογο, μέτρο που χρησιμοποιείται και από άλλους  δήμους της χώρας.

Ακολούθησαν πολλές και ενδιαφέρουσες προτάσεις από το ακροατήριο ακούστηκαν πολλές απορίες, ενώ και ο αντιδήμαρχος δεσμεύτηκε να κάνει ό,τι μπορεί από την πλευρά του αρχής γενομένης από την άμεση αγορά αντιφολικού αντίδοτου ατροπίνης που έχει ήδη αγοράσει και διαθέτει στο γραφείο του.

Εν κατακλείδι μόνο θετικά συμπεράσματα μπορεί να εξαχθούν από την συγκεκριμένη συνάντηση και οι φιλόζωοι βρίσκονται εν αναμονή των εξελίξεων.

Διαβάστε επίσης:

Ληξούρι Κεφαλλονιάς: Έκτακτη σύσκεψη για να σταματήσουν την εξόντωση των ζώων (βίντεο)

Δίνουν αμοιβή σε όποιον αποκαλύψει ποιος πυροβόλησε τα σκυλιά τους στα Ραζάτα Κεφαλλονιάς

Κεφαλλονιά: Έσωσαν τον σκύλο που κακοποιούσε ο ιδιοκτήτης του επί 6 χρόνια στην Άνω Μεριά

Κεφαλλονιά: Βρήκαν το πτώμα του σκύλου με δεμένα τα πόδια & το κεφάλι πεταμένο στον γκρεμό στις Άμμες (βίντεο)

Κτηνοτρόφος εκτέλεσε πυροβολώντας 3 φορές τον σκύλο του συγχωριανού του στα Χαβδάτα Κεφαλλονιάς

Έσωσαν το κουταβάκι που είχε εγκλωβιστεί σε ακάλυπτο φρεάτιο στην Κεφαλλονιά

Υιοθέτησε τον σκύλο που έκαψαν ανήλικοι στις Κεραμειές Κεφαλονιάς (βίντεο)

Κεφαλλονιά: Συστηματικά κρεμάει σκύλους και κανείς δεν τον καταγγέλλει

Κεφαλλονιά: Έβαλε σημάδι τον σκύλο και τον σκότωσε με το αγροτικό του

Επικήρυξαν τον άνδρα που απαγχονίζει σκύλους στη Σκάλα Κεφαλλονιάς

Κεφαλλονιά: Η ασυλοποίηση των αδέσποτων δεν είναι λύση

Κεφαλλονιά: Πέταξαν σε κάδο ζωντανή μια άρρωστη σκυλίτσα

14χρονοι μαθητές έκαψαν σκύλο στις Κεραμειές Κεφαλλονιάς

Διλινάτα Κεφαλλονιάς: Εξοντώνει ζώα πετώντας τα ζωντανά σε πηγάδι και οι συντοπίτες του τον καλύπτουν!

Βρήκε τον γάτο της καμένο με καυστικό υγρό στο Ληξούρι Κεφαλλονιάς

Κεφαλλονιά: Συνέλαβαν τον ψυχικά διαταραγμένο άνδρα που εξόντωνε ζώα πετώντας τα σε πηγάδι

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.