Στηρίξτε μας

Ο Χαμαιλέοντας της Σάμου ξυπνάει από τη χειμερία νάρκη!

17 Απριλίου 2015 14:34 | Τα καλά νέα
Ο Χαμαιλέοντας της Σάμου ξυπνάει από τη χειμερία νάρκη!

Έπειτα από πέντε μήνες χειμερίας νάρκης, η Ομάδα Χερσαίας Έρευνας του «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ», έκανε στις 16 Απριλίου στη Σάμου την πρώτη καταγραφή χαμαιλέοντα για το 2015. Ένα ξεχωριστό ζώο με μεγάλο ερευνητικό ενδιαφέρον, το οποίο στις περισσότερες περιοχές του κόσμου όπου απαντάται, αναγνωρίζεται από όλους ως ένα εμβληματικό είδος.

Όπως έχουμε δημοσιεύσει στο www.zoosos.gr το νησί της Σάμου συνεχίζει να επιβιώνει ο τελευταίος καταγεγραμμένος πληθυσμός του Μεσογειακού Χαμαιλέοντα στη χώρα μας. Ο χαμαιλέοντας συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην ισορροπία των χερσαίων οικοσυστημάτων του νησιού, καθώς αποτελεί σημαντικό ρυθμιστή εντόμων με τα οποία και τρέφεται. Στο παρελθόν τα όμορφα αυτά πλάσματα κατοικούσαν σε πολλά νησιά του Αιγαίου, ενώ έως και πριν από λίγες δεκαετίες τους συναντούσαμε και στην Κρήτη και τη Χίο.

Οι ερευνητές εντοπίζουν και καταγράφουν τα σπάνια ερπετά.

Η Ομάδα Χερσαίας Έρευνας του «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ» έχοντας συναίσθηση της σπανιότητας του είδους και της ευθύνης που το γεγονός αυτό δημιουργεί, από το 2009 ξεκίνησε την παρακολούθηση των πληθυσμών αυτού του σπάνιου πλέον είδους και εργάζεται συστηματικά όχι μόνο στην έρευνα πεδίου αλλά και για την ενημέρωση του κοινού για τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους αποτελούν εδώ και πολλούς αιώνες απομονωμένους βιότοπους, γεγονός που κάνει και τη βιοποικιλότητά τους ιδιαίτερα ευάλωτη.

Για τον λόγο αυτό, μία μεγάλη πυρκαγιά ή η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και κυρίως δακοκτόνων φαρμάκων μπορεί να αποβεί μοιραία για τον τελευταίο πληθυσμό Mεσογειακού Xαμαιλέοντα στην Ελλάδα. Σοβαρό πρόβλημα όμως για την επιβίωση του είδους, αποτελεί και η λαθροθηρία.

Η κάθετη μείωση του πληθυσμού του χαμαιλέοντα αποτελεί ένα ακόμα επίτευγμα των τελευταίων δεκαετιών, αποτέλεσμα της άγνοιας αλλά και της αδιαφορίας μέσα στην οποία συνεχίζουμε να πορευόμαστε σήμερα.

Διαβάστε επίσης:

Μοναδικός στον κόσμο ο Χαμαιλέοντας της Σάμου

Tagged: , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.