Στηρίξτε μας

Ο Δήμος Καλαμάτας ξεκίνησε ελέγχους για τα οικόσιτα ζώα συντροφιάς

19 Οκτωβρίου 2015 22:40 | Επικαιρότητα
Ο Δήμος Καλαμάτας ξεκίνησε ελέγχους για τα οικόσιτα ζώα συντροφιάς

Ο Δήμος Καλαμάτας ξεκίνησε σήμερα ελέγχους σε ζώα συντροφιάς που δεν είναι αδέσποτα. Το κλιμάκιο το οποίο τους διενεργεί αποτελείται από έναν δημοτικό αστυνομικό, αστυνομικούς υπαλλήλους της ΕΛ.ΑΣ., έναν υπάλληλο του Δασαρχείου και έναν υπάλληλο της Διεύθυνσης Γεωτεχνικών του Δήμου Καλαμάτας.

KalamataElegxoiDespozomena (3)Οι υπάλληλοι με τα σκάνερ στα χέρια.

Οι έλεγχοι άρχισαν στο χώρο του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων και είναι ενδεικτικό ότι σε σύνολο 15 σκύλων που είχαν ελεγχθεί μέχρι τις 12:00, μόνο τρεις έφεραν ηλεκτρονική σήμανση (μικροτσίπ) με τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του, όπως επιβάλλεται από το νόμο. Ο Δήμος Καλαμάτας στην σχετική ανακοίνωση επισημαίνει: «Τα μέλη του κλιμακίου προέβησαν σε συστάσεις προς τους ιδιοκτήτες των ζώων, ενώ τους έδωσαν και ενημερωτικό έντυπο, όπου αναφέρονται οι κανόνες ευζωίας, οι οποίοι πρέπει να τηρούνται. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες των ζώων συντροφιάς δεν εφαρμόζουν όσα ο νόμος ορίζει, προβλέπονται βαρύτατα πρόστιμα».

KalamataElegxoiDespozomena (2)To κλιμάκιο αποτελείται από έναν δημοτικό αστυνομικό, αστυνομικούς υπαλλήλους της ΕΛ.ΑΣ., έναν υπάλληλο του Δασαρχείου και έναν υπάλληλο της Διεύθυνσης Γεωτεχνικών του Δήμου Καλαμάτας.

Σύμφωνα με τον Δήμο Καλαμάτας οι προϋποθέσεις και υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη για την φροντίδα του ζώου του είναι οι εξής:

«Ο ιδιοκτήτης φροντίζει να μην εγκαταλείπει το ζώο του, να το στειρώνει για την αποφυγή απρόσμενης εγκυμοσύνης, να του παρέχει χώρο κατοικίας, τροφή, κτηνιατρικές υπηρεσίες και περίπατο, όπως περιγράφονται παρακάτω.

1. Διαβίωση και διαμονή ζώου:
α/ Το ζώο πρέπει να είναι μέσα σε περιφραγμένο χώρο όπου θα μπορεί να κινείται ελεύθερα
β/ Να υπάρχει κλωβός (κατάλυμα) για προστασία από τις καιρικές συνθήκες (βροχή, αέρα, κ.λπ.)
γ/ Να έχει καθαρά σκεύη για τροφή και νερό
δ/ Ο χώρος διαβίωσης του ζώου να διατηρείται καθαρός από περιττώματα ή άλλες βρομιές
ε/ Απαγορεύεται ο βασανισμός, η κακοποίηση και η βάναυση μεταχείριση ζώου (δηλητηρίαση, πνιγμός, κρέμασμα, κάψιμο, ακρωτηριασμός)

KalamataElegxoiDespozomena4Μόνο με τον έλεγχο των οικόσιτων κατοικιδίων θα περιοριστούν οι ανεξέλεγκτες γεννήσεις και η αύξηση του αριθμού των αδέσποτων.

2. Τροφή:
α/ Να μην τρώει ψοφίμια
β/ Να μην τρώει χαλασμένα τρόφιμα
3. Κτηνιατρικές υπηρεσίες:
α/ Να έχει βιβλιάριο υγείας ενημερωμένο
β/ Να έχει σημανθεί (microchip)
γ/ Να έχει κάνει αντιλυσσικό εμβόλιο
δ/ Ζώα χωρίς δερματοπάθειες και εξωπαράσιτα

4. Περίπατος:
α/ Όταν βγαίνει βόλτα, πρέπει να συνοδεύεται από κάποιο άτομο και το ζώο να περπάτα δίπλα στον συνοδό του
β/ Ο συνοδός να φροντίζει για τον καθαρισμό των περιττωμάτων του ζώου
γ/ Ο ιδιοκτήτης του ζώου ευθύνεται για όποια βλάβη προξενήσει το ζώο του
δ/ Το ζώο δεν αφήνεται ελεύθερο να πηγαίνει από αυλή σε αυλή

5. Αναπαραγωγή:
α/ Απαγορεύεται η αναπαραγωγή ζώων συντροφιάς χωρίς τη νόμιμη άδεια εκτροφέα
6. Συμβίωση:
α/ Απαγορεύεται η μόνιμη παραμονή ζώων συντροφιάς σε μπαλκόνια, βεράντες, στους ανοικτούς χώρους διαμερισμάτων και στους κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών».

Τα διοικητικά πρόστιμα ανά παράβαση για τους ιδιοκτήτες ζώων

Η Αστυνομία αν διαπιστώσει παραβάσεις σχετικά με την ευζωία ενός ζώου που δεν είναι αδέσποτο, πρέπει να κόψει τα σχετικά διοικητικά πρόστιμα, τα οποία ορίζονται αναλυτικά για την κάθε περίπτωση στο άρθρο 46 του νόμου 4235/2014.

Nomos4235 2014prostimaPathitikisKakopoiisisΔείτε εδώ τα πρόστιμα ανά παράβαση.

Διαβάστε επίσης:

Τα διοικητικά πρόστιμα ανά παράβαση για τους ιδιοκτήτες ζώων

Απαγορεύεται να ζευγαρώσεις το κατοικίδιο σου αν δεν έχεις μεριμνήσει για τα μωρά του!

Η εγκατάλειψη ζώων είναι ποινικό αδίκημα!

Π.Φ.Π.Ο.: Αναρμόδια η Δημοτική Αστυνομία για ελέγχους στα ζώα λόγω αλλαγής της νομοθεσίας

Δήμος Αρταίων: Εντατικοί έλεγχοι για σήμανση και καταγραφή δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς

Ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης καλεί τους δημότες να τσιπάρουν τα κατοικίδια τους

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

5 Σχόλια

  1. Νταχάου ζώων και το κυνοκομείο Σπάρτης | Diogenis-Press

    […] Ομοίως σημαντικές και ιδιαίτερα αποτελεσματικές είναι οι δράσεις στα σχολεία και στα νέα παιδιά καθώς και η συνεργασία του Δήμου σας με τις Αστυνομικές Αρχές στα πλαίσια της εφανδεικτικά παραθέτουμε τις σχετικές ενέργειες του Δήμου Καλαμάτας στο θέμα αυτό και σας διαβεβαιώνουμε ότι αυτό γίνεται σε πάρα πολλές πόλεις της χώρας μας με σημαντικά και ουσιαστικά αποτελέσματα. (παραθέτουμε link για την Καλαμάτα). […]

  2. Έκκληση από την Πανελλαδική Φιλοζωική Ομοσπονδία για τα αδέσποτα στο Δήμο Σπάρτης | Laconialive.gr - Η ενημερωτική ιστοσελίδα της Λακωνίας, Νέα κα

    […] Ομοίως σημαντικές και ιδιαίτερα αποτελεσματικές είναι οι δράσεις στα σχολεία και στα νέα παιδιά, καθώς και η συνεργασία του δήμου σας με τις αστυνομικές αρχές. Ενδεικτικά παραθέτουμε τις σχετικές ενέργειες του δήμου Καλαμάτας στο θέμα αυτό και σας διαβεβαιώνουμε ότι αυτό γίνεται σε πάρα πολλές πόλεις της χώρας μας με σημαντικά και ουσιαστικά αποτελέσματα. (παραθέτουμε link για την Καλαμάτα) […]

  3. Νταχάου ζώων και το κυνοκομείο Σπάρτης – Animalscare.gr

    […] Ομοίως σημαντικές και ιδιαίτερα αποτελεσματικές είναι οι δράσεις στα σχολεία και στα νέα παιδιά καθώς και η συνεργασία του Δήμου σας με τις Αστυνομικές Αρχές στα πλαίσια της εφανδεικτικά παραθέτουμε τις σχετικές ενέργειες του Δήμου Καλαμάτας στο θέμα αυτό και σας διαβεβαιώνουμε ότι αυτό γίνεται σε πάρα πολλές πόλεις της χώρας μας με σημαντικά και ουσιαστικά αποτελέσματα. (παραθέτουμε link για την Καλαμάτα). […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.