Στηρίξτε μας

Άλλη μια ντροπιαστική απόφαση από δικαστήριο της Άρτας που αθωώνει βασανιστή σκυλιών

21 Φεβρουαρίου 2023 16:01 | Καταγγελίες
Άλλη μια ντροπιαστική απόφαση από δικαστήριο της Άρτας που αθωώνει βασανιστή σκυλιών

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Λόγω αμφιβολιών αθωώθηκε σήμερα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Άρτας ο άνδρας που καταγγέλθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 από μια γυναίκα καθώς όχι μόνο κακοποιούσε τα δύο σκυλιά του, αφού τα είχε δεμένα κάτω από καρότσες σε χωράφι στην Αγία Παρασκευή Άρτας χωρίς τροφή και νερό, αλλά της έστελνε και απειλητικά μηνύματα και τελικά μόνο γι’ αυτήν την κατηγορία καταδικάστηκε με μια μικρή ποινή μόλις δύο μηνών φυλάκιση με τριετή αναστολή.

Παρά το γεγονός ότι τα σκυλιά ζούσαν στις συνθήκες που βλέπετε (αρχικά σε ένα χωράφι απολύτως εκτεθειμένα και μετά σε έναν στάβλο) αυτό τελικά δεν απασχόλησε το δικαστήριο γιατί οι αστυνομικοί που έκαναν τον έλεγχο τότε τα είχαν βρει όλα καλά και τις αλυσίδες των σκυλιών τις μέτρησαν ότι ήταν τρία μέτρα λες και το μόνο ζήτημα ήταν το μήκος των αλυσίδων.

Αυτόπτης μάρτυρας της κακοποίησης των σκυλιών, που ήταν πάντα δεμένα, απολύτως εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες αρχικά στο χωράφι ήταν η Βασιλική Μπουτσέα η οποία τρεις φορές την εβδομάδα έκανε μια μεγάλη απόσταση για να τους δώσει τροφή - ό,τι είχε - εκεί στο χωράφι στο χωριό Αγία Παρασκευή, ώστε να αντέξουν, καθώς το θηλυκό λίγο αργότερα γέννησε και 11 κουταβάκια και τα θήλαζε.

Η γυναίκα τον Δεκέμβριο του 2021 ήρθε αντιμέτωπη με τις απειλές του κυνηγού – ιδιοκτήτη των ζώων ο οποίος με γραπτά μηνύματα την απειλούσε ότι θα τη σκοτώσει και τελικά εξαφάνισε τα ζώα από το χωράφι λέγοντας της ότι δεν θα τα βρει ποτέ. Εκείνη όμως τα αναζήτησε και τα εντόπισε στον στάβλο που τα είχε κρύψει.

Το θέμα της κακοποίησης των ζώων εκεί και των απειλών που δεχόταν η αυτόπτης μάρτυρας είχε φέρει στην επικαιρότητα το www.zoosos.gr. Τον Ιανουάριο του 2022 είχαμε δημοσιεύσει την καταγγελία της Κατερίνας Λαμπράκη, η οποία είναι γνωστή για τη φιλοζωική της δράση στην περιοχή και είχε καταγράψει αναλυτικά όλα όσα αντιμετώπισε η κα Μπουτσέα.

Η συγκεκριμένη γυναίκα, που νοιάστηκε για τα ζώα, εργάζεται ως καθαριστήρια και με τις λιγοστές γνώσεις δεν μπορούσε να προστατεύσει αποτελεσματικά τον εαυτό της. Οι προσβολές, οι ύβρεις και οι απειλές κατά της ζωή της από τον κυνηγό που κακοποιούσε τα ζώα του ήταν συνεχείς.

Αυτό που έγινε και σε αυτή τη δίκη είναι άξιο απορίας καθώς το δικαστήριο αρκέστηκε στην αναφορά των αστυνομικών οι οποίοι δεν έκαναν τον κόπο να βγάλουν φωτογραφίες που να αποδεικνύουν πως ζούσαν τα σκυλιά εκεί.

AgiaParaskeviArtasSkylosKynigou2021 5
Οι δικαστές δεν είδαν τις φωτογραφίες που βλέπετε εσείς. Δεν είδαν το σκελετωμένο σκυλί, δεν είδαν τα μωρά και τη δεμένη μάνα να παλεύει να ζήσει, δεν είδα τον σκύλο μονίμως δεμένο στην καρότσα να ζει μέσα σε λακκούβες χώματος που είχε σκάψει ώστε να αντέξει το κρύο ή τη ζέστη. Οι δικαστές ουσιαστικά δεν νοιάστηκαν να ασχοληθούν με την κατηγορία για την παθητική κακοποίηση για την οποία είχαν τελικά αμφιβολίες…

Και αναρωτιόμαστε πως είναι δυνατόν να εξαφανίστηκαν από τη δικογραφία οι φωτογραφίες που εμείς έχουμε στα χέρια από το 2021 και έχουμε δημοσιεύσει, τις οποίες η αυτόπτης δηλώνει ότι έδωσε στους αστυνομικούς.

AgiaParaskeviArtasSkylosKynigou2021 1
Είναι άξιο απορίας γιατί οι αστυνομικοί που κλήθηκαν επί τόπου για να κάνουν έλεγχο δεν τράβηξαν και εκείνοι φωτογραφίες σχετικά με την κατάσταση των σκυλιών, ώστε να αποδειχτεί πόσο τα «πρόσεχε» αυτός που τα είχε δεμένα και εκτεθειμένα στο χωράφι του.

Είναι άξιο απορίας τι απέγιναν οι φωτογραφίες που τράβηξε η καταγγέλλουσα και γιατί ενώ είχαν κατατεθεί στο Α.Τ. Άρτας σύμφωνα με την κα Λαμπράκη, η οποία παρακολούθησε τη δίκη, και όπως μας περιέγραψε ειπώθηκε από την πρόεδρο ότι δεν έχουν στα χέρια τους φωτογραφίες των ζώων.

AgiaParaskeviArtasSkylosKynigou2021 3
Ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι για το κυνηγόσκυλο που ισχυρίστηκε ότι αγόρασε 300 ευρώ, όπως φαίνεται και στο σχετικό απειλητικό μήνυμα, είπε ψέματα. Κατάθεσε ότι το είχε βρει και το είχε μαζέψει. Είπε πως αυτό γκαστρώθηκε και γέννησε 11 κουτάβια και αυτά εκείνος τα έδωσε σε ανθρώπους. Όμως το καλύτερο το κράτησε για το τέλος καθώς δήλωσε ότι το θηλυκό το παράτησε ξανά εκεί που το βρήκε!

Και αυτό το στοιχείο δηλαδή την εγκατάλειψη του ζώου το δικαστήριο την προσπέρασε… Όλα αυτά λοιπόν άφησαν αδιάφορο το δικαστήριο που δεν ασχολήθηκε με την ουσία της υπόθεσης αλλά έμεινε μόνο στο θέμα των απειλών.

Τα απειλητικά μηνύματα...

 

Ο ιδιοκτήτης των σκυλιών είπε μάλιστα στην απολογία του ότι είχε πάει τα σκυλιά στον Τρομπούκη (γνωστό κτηνίατρο της Άρτας), εκείνος τα βρήκε σε πολύ καλή κατάσταση όπως δήλωσε ο κατηγορούμενος και μάλιστα εξήγησε έχει και τα βιβλιάριά τους.

Άραγε ο κτηνίατρος ενημέρωσε τον πελάτη του για την υποχρέωση τοποθέτησης μικροτσίπ στα ιδιόκτητα ζώα; Γιατί ο δράστης έκανε τον κόπο να εμβολιάσει το ζώο που στη συνέχεια πέταξε για να ξεφορτωθεί; Ποιος λέει ψέματα και ποιος αλήθεια; Υπάρχουν πράγματι βιβλιάρια; Τι απέγινε το αρσενικό σκυλί;

AgiaParaskeviArtasSkylosKynigou2021 4
Φυσικά ο κατηγορούμενος μπορεί να λέει ό,τι θέλει για να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να παρουσιάσει τα γεγονότα όπως τον βολεύουν. Το θέμα είναι τι έκαναν οι δικαστές και ο εισαγγελέας και σε αυτήν την υπόθεση. Και η απάντηση εδώ είναι ότι δεν έκαναν τίποτα.

Η κα Λαμπράκη, εξήγησε στο www.zoosos.gr ότι το δικαστήριο δεν στάθηκε καθόλου στο θέμα των ζώων και τι ορίζει η νομοθεσία για την προστασία τους. Ελπίζουμε πραγματικά αυτή η κατάπτυστη απόφαση να κριθεί εκ νέου στο Εφετείο καθώς πρόκειται για εξόφθαλμη υπόθεση κακοποίησης σκυλιών που το δικαστήριο με την αδιαφορία του κάλυψε…

Περί συγνώμης

Οι δικαστές ρώτησαν τη μάρτυρα αν δέχεται τη συγνώμη που της ζητάει ο κατηγορούμενος ο οποίος δήλωσε ότι μετάνιωσε μεν για τις απειλές αλλά τότε είχε νευριάσει καθώς αυτή η γυναίκα έμπαινε στην περιουσία του.

Η κα Μπουτσέα δήλωσε ότι δεν δέχεται της συγνώμη του και έτσι ο κατηγορούμενος, που την αποκαλούσε πουτάνα στα σχετικά μηνύματα, και της έλεγε ότι θα την σκοτώσει καταδικάστηκε αλλά μόνο για τις απειλές σε βάρος της.

Διαβάστε επίσης:

Άρτα: Θέλησε να καταγγείλει κυνηγό που την απειλεί και κακοποιεί σκυλιά αλλά στο Αστυνομικό Τμήμα της είπαν «δεν γίνεται»

Άρτα: Γυναίκα αθωώθηκε αν και κακοποιούσε επί χρόνια τον άρρωστο σκύλο της – Άλλη μια εξοργιστική απόφαση (βίντεο)

Θα δικαστούν στο Εφετείο Ιωαννίνων για την κακοποίηση του άρρωστου σκύλου τους στην Άρτα παρά την αθώωση (βίντεο)

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.