Στηρίξτε μας

Ν. Μπομπολάκη: Η Ελλάδα έχει γίνει συνώνυμο της κακοποίησης ζώων και κανείς δεν ασχολείται (ηχητικό)

4 Φεβρουαρίου 2020 22:38 | Επικαιρότητα
Ν. Μπομπολάκη: Η Ελλάδα έχει γίνει συνώνυμο της κακοποίησης ζώων και κανείς δεν ασχολείται (ηχητικό)

Για την άμεση ανάγκη εκσυγχρονισμού του νομοθετικού πλαισίου για τα ζώα καθώς σήμερα «προστατεύονται τα κυκλώματα γύρω από τα ζώα και όχι τα ίδια», για την ανυπαρξία φροντίδας από την πλευρά της Πολιτείας αλλά – κυρίως – για την απουσία Παιδείας γύρω από αυτό το θέμα» μίλησε στις 4 Φεβρουαρίου στην εκπομπή «ιστορίες που γράφουν Ιστορία» στον 105,5 Στο Κόκκινο με την Τζούλυ Τσίγκα και τη δημιουργό της ενημερωτικής ιστοσελίδας zoosos.gr Ελένη Ηλιοπούλου, η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας Νατάσα Μπομπολάκη.

 

Η κα Μπομπολάκη, με αφορμή τη συγκέντρωση υπογραφών στο ψήφισμα που απευθύνεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη ώστε η Πολιτεία θα θέσει μεταξύ των προτεραιοτήτων της τον τερματισμό αυτών των εγκλημάτων, εξήγησε ότι έχουν στείλει και πριν δύο μήνες επιστολή στον πρωθυπουργό. Αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συνάντηση ή άλλη πρωτοβουλία εκ μέρους του.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την κα Μπομπολάκη, έχει γίνει συνώνυμο της κακοποίησης ζώων και κανείς δεν ασχολείται. Δεν είναι τυχαίο ότι οι φιλοζωικοί φορείς αναγκάζονται να απευθυνθούν στον εκάστοτε πρωθυπουργό, ενώ είναι ένα θέμα που αφορά πολλά υπουργεία. Για παράδειγμα, το υπουργείο Μεταφορών είναι αρμόδιο για να μπορούν να μετακινούνται και στη χώρα μας τα ζώα όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το υπουργείο Δικαιοσύνης για την τιμωρία των αξιόποινων πράξεων σε βάρος των ζώων κλπ. Συχνά υπάρχει θετική στάση από κάποιους αρμόδιους αλλά περνάνε μήνες χωρίς να γίνει τίποτα.

Ο νόμος 4039/2012 που ισχύει σήμερα πρέπει να αλλάξει κατά 90% γιατί δεν προστατεύει τα ζώα αλλά τα κυκλώματα γύρω από τα ζώα. Δεν προστατεύει τον εθελοντισμό, αντιθέτως «τον στήνει στον τοίχο». Έχει και κάποια θετικά σημεία, όπως τα πρόστιμα, αν και εμείς δεν θέλουμε αλλαγές μέσω της καταστολής αλλά μέσω της Παιδείας. Ζητάμε ένα εντελώς νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς ενώ απαιτείται κι ένα νομοθετικό πλαίσιο για τα άλλα ζώα.

Έχουμε, επίσης, πολύ μεγάλες ποινές που φθάνουν και τα 5 χρόνια αλλά δεν εφαρμόζονται. Ο δράστης μετά από χρόνια δικάζεται, του επιβάλλεται η ποινή και μετά πάει στο σπίτι του. Αντιθέτως στο εξωτερικό οι ποινές είναι μικρότερες αλλά τις εκτίουν οι δράστες κι αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά.

Πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές υπήρχαν υποψήφιοι δήμαρχοι που ζητούσαν να επιτραπεί η θανάτωση των ζώων που δεν υιοθετούνται. Είναι ανεπίτρεπτο, ωστόσο οι Δήμοι φορτώθηκαν από το 2003 αρμοδιότητες χωρίς πόρους, χωρίς δομές και με ένα φιλοζωικό επίπεδο πολύ χαμηλό. Ακόμα και η στείρωση αδέσποτων, αν δεν γίνει σε όλα, δεν έχει νόημα. Είχαν δοθεί στους Δήμους 15 εκατομμύρια για να φτιάξουν κυνοκομεία. Αν αυτά τα λεφτά δίνονταν για στειρώσεις αδέσποτων θα είχε γίνει ένα μεγάλο βήμα. Αντίστοιχα πρέπει να γίνει υποχρεωτική και η στείρωση των κατοικίδιων ζώων, για ένα εύλογο διάστημα.

Αυτό που κάνουν όλες οι κυβερνήσεις είναι να προσπαθούν να διαχειριστούν το πρόβλημα, ενώ θα έπρεπε να κάνουν δράσεις για να μην υπάρχουν αδέσποτα. Κομβικός παράγοντας είναι η Παιδεία. Είναι το Α και το Ω. Αν δεν μπει το μάθημα της φροντίδας και της προστασίας των ζώων στα σχολεία, δε θα αλλάξει τίποτα, θα συνεχίσουμε να μεταδίδουμε στα παιδιά μας δικές μας λανθασμένες νοοτροπίες.

Διαπιστώνουμε, πάντως, βελτίωση σε ό,τι αφορά τις υιοθεσίες ζώων. Το κατοικίδιο είναι ευθύνη, χαίρεται, πονάει, δεν μπορεί να το εγκαταλείψεις αν το έχεις υιοθετήσει. Κάποιοι προτιμούν να μην το κάνουν, αναλογιζόμενοι την ευθύνη κι αυτό είναι υπεύθυνη στάση.

Γίνονται και υιοθεσίες πληγωμένων ή ανάπηρων ζώων. Πριν από χρόνια τα ζώα με αναπηρία – κυρίως στην σπονδυλική στήλη – πήγαιναν για ευθανασία. Τώρα δεν συμβαίνει αυτό, υπάρχουν τα κατάλληλα καροτσάκια, με τα οποία κινούνται πολύ καλά αυτά τα ζώα. Χωρίς, όμως, να φροντίζει γι’ αυτό η πολιτεία.

Διαβάστε επίσης:

Ζητούν παρέμβαση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη για να τερματιστεί η κακοποίηση ζώων στην Ελλάδα

Κ. Ζούλας: Η θαλάσσια χελώνα παγιδεύτηκε μόνη της & αμέσως απελευθερώθηκε κανείς δεν την έδεσε για να τη δει ο Κ. Μητσοτάκης (βίντεο)

Όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ψήφισαν ΚΑΤΑ της προστασίας των ζώων μέσω Συντάγματος

Δεσμεύεται για σύγχρονο νομικό πλαίσιο προστασίας των ζώων συντροφιάς ο Κ. Μητσοτάκης αν γίνει πρωθυπουργός (βίντεο)

Με εκπροσώπους φιλοζωικών φορέων συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Θανάτωση αδέσποτων που δεν υιοθετούνται ζητάει εμμέσως & ο βουλευτής της Ν.Δ. Λ. Αυγενάκης;

Κ. Μάρκου, βουλευτής Ν.Δ.: «Από την 'πίσω πόρτα' μέσω εγκυκλίων το νομοσχέδιο για τα αδέσποτα»

Λευτέρης Αυγενάκης στο www.zoosos.gr: «Είμαι ενάντια στην ευθανασία αδέσποτων ζώων»

Υπέρ του ακρωτηριασμού των σκυλιών ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος!

Π.Φ.Π.Ο.: Κυκλώματα εμπόρων, κυνηγών και κτηνιάτρων θέλουν τον ακρωτηριασμό των σκυλιών

Βουλευτής Ν.Δ. Κ. Κόλλιας: Είμαι υπέρ του ακρωτηριασμού των κυνηγόσκυλων!

Υποφέρουν τα σκυλιά κατά τον ακρωτηριασμό αυτιών και ουράς

Διαμαρτυρηθείτε για τον βουλευτή της Ν.Δ. Κώστα Κόλλια που θέλει τον ακρωτηριασμό των σκυλιών

Η επετειακή φιλοζωική ευαισθησία της βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Έλενας Ράπτη

«Μαύρο» και στη Ρόδη Κράτσα που θέλει αιματοβαμμένη ανάπτυξη εις βάρος των ζώων (βίντεο)

Δε συγκινείται από τον βασανισμό των γουνοφόρων ζώων ο βουλευτής Γ. Κασαπίδης

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.