Στηρίξτε μας

Μέσω της δελφινοθεραπείας το Υ.ΠΕ.Κ.Α. θα νομιμοποιήσει την εκμετάλλευση των δελφινιών στο Αττικό

5 Σεπτεμβρίου 2014 05:59 | Καταγγελίες
Μέσω της δελφινοθεραπείας το Υ.ΠΕ.Κ.Α. θα νομιμοποιήσει την εκμετάλλευση των δελφινιών στο Αττικό

Την πρόθεση των αρμόδιων αρχών να νομιμοποιήσουν την εκμετάλλευση των δελφινιών από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στα Σπάτα μέσω της επιστημονικά αμφισβητούμενης δελφινοθεραπείας επισημαίνει η Πρωτοβουλία Κατά της Αιχμαλωσίας των Κητωδών (Π.Κ.Α.Κ.). Η Π.Κ.Α.Κ. σε συνεργασία με δεκάδες φιλοζωικούς φορείς (όπως η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδίας το Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων κ.ά.) για να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο έστειλε μια έρευνα - που μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ - στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Υ.ΠΕ.Κ.Α.) η οποία θέτει και τεκμηριώνει το αίτημα της πλήρους απαγόρευσης αιχμαλωσίας κητωδών στην Ελλάδα.

Θυμίζουμε ότι πριν από μερικούς μήνες και κατά την διάρκεια διαμαρτυρίας ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει στη θεσμοθέτηση σχετικού νομοθετικού πλαισίου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του διεθνούς φήμης Αμερικανού εμπειρογνώμονα θαλάσσιων θηλαστικών Ric O’ Barry, τον περασμένο Ιούνιο στη χώρα μας.

Όμως κατά τη διάρκεια επικοινωνίας που είχαν εκπρόσωποι της Π.Κ.Α.Κ. και του Dolphin Project Greece με συνεργάτη του κ. Μανιάτη ενημερώθηκαν για την πρόθεση του Υ.ΠΕ.Κ.Α. να προχωρήσει στη απαγόρευση, εξαιρώντας όμως τη διατήρηση των δελφινιών σε αιχμαλωσία για λόγους «έρευνας».

Η Π.Κ.Α.Κ. επισημαίνει: «Εκτός από τις αντιρρήσεις για ηθικούς λόγους, στην έκθεση επισημαίνονται και οι θέσεις ειδικών επιστημόνων, σύμφωνα με τις οποίες η έρευνα με δελφίνια σε αιχμαλωσία δεν δίνει αξιόπιστα αποτελέσματα και δεν συμβάλλει στην προστασία και διατήρηση των ειδών.

Όσον αφορά δε τα προγράμματα δελφινοθεραπείας, που σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να ξεκινήσουν στο δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, στην έκθεση επισημαίνονται οι επιστημονικές απόψεις, σύμφωνα με τις οποίες, οποίες η μέθοδος αυτή, εκτός από αναξιόπιστη, είναι και επικίνδυνη για τους συμμετέχοντες.

Και η "έρευνα'', είναι μία ακόμη πρόφαση, στην οποία καταφεύγουν τα δελφινάρια, προκειμένου να συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται με διάφορους τρόπους τα δελφίνια. Άλλωστε, είναι κοινό μυστικό ότι η έρευνα χρησιμοποιείται σε πολλές περιπτώσεις σαν δικαιολογία, όπως για παράδειγμα, στην περίπτωση της φαλαινοθηρίας που, παρά τη διεθνή απαγόρευση, συνεχίζεται για δήθεν επιστημονικούς σκοπούς.

Κατά τις απόψεις των περισσοτέρων εμπειρογνωμόνων, η έρευνα 1) δεν είναι αξιόπιστη, 2) δεν συμβάλλει στην διατήρηση και την προστασία των άγριων πληθυσμών, 3) δεν είναι ηθική, 4) χρησιμοποιείται σαν δικαιολογία, προκειμένου να συνεχιστεί η εξαιρετικά κερδοφόρος εκμετάλλευση των δελφινιών - άρα, στις περισσότερες περιπτώσεις (και μάλιστα εκεί όπου οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι ανεπαρκείς ή αδιαφανείς), είναι ΚΑΙ ψευδεπίγραφη.

Στα πλαίσια της αυξανόμενης ευαισθησίας των πολιτών σε ζητήματα σχετικά με την προστασία των ζώων και του περιβάλλοντος, και υπό το φως των επιστημονικών δεδομένων για την ιδιαιτερότητα των δελφινιών και των λοιπών κητωδών, αλλά και των αποδεικτικών στοιχείων που καταδεικνύουν τις αρνητικές επιπτώσεις της παγκόσμιας βιομηχανίας των δελφιναρίων στην ευζωία των αιχμαλώτων ατόμων και στην διατήρηση των άγριων πληθυσμών στο φυσικό τους περιβάλλον, η Π.Κ.Α.Κ. ζητά την ολική απαγόρευση της αιχμαλωσίας των κητωδών, χωρίς τη φωτογραφική εξαίρεση της "έρευνας", η οποία μπορεί να οδηγήσει στην συνέχιση της εμπορικής τους εκμετάλλευσης.

Είναι εξάλλου γνωστό ότι οι εξαιρέσεις και τα "παραθυράκια" των νομοθετικών πλαισίων οδηγούν συχνά στη μη εφαρμογή του Νόμου, όπως στην περίπτωση του μοναδικού δελφινάριου που λειτουργεί, από το 2010, στην Ελλάδα το οποίο - παρά την κατάσχεση των δελφινιών και τις συστάσεις για παύση της λειτουργίας του, παρά την έλλειψη άδειας λειτουργίας και πολεοδομικής, παρά τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί το 2011 - ουδέποτε διέκοψε τη λειτουργία του. Ακόμα και μετά την απαγόρευση των παραστάσεων με ζώα, με τον Νόμο 4039/12, το δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου συνεχίζει και δίνει καθημερινά παραστάσεις, τις οποίες έχει μετονομάσει αυθαίρετα σε "εκπαιδευτικές παρουσιάσεις", εκθέτοντας τη χώρα μας διεθνώς.

Υπενθυμίζουμε ότι, πριν από μερικούς μήνες, έγινε και απόπειρα επαναφοράς των παραστάσεων με ζώα για δήθεν "εκπαιδευτικούς" και "θεραπευτικούς" σκοπούς, ευτυχώς όμως η φωτογραφική αυτή διάταξη συνάντησε μεγάλες αντιδράσεις και αποσύρθηκε. Έχουμε λόγους να ανησυχούμε ότι το ίδιο επιχειρείται και τώρα, με πρόσχημα την "επιστημονική έρευνα". Πιστεύουμε ότι ο μόνος ασφαλής τρόπος για να μπει ένα τέλος στην εμπορική εκμετάλλευση των δελφινιών, και για να μην ανοίξουν και άλλα δελφινάρια στη χώρα μας, είναι ένας: Η ολική απαγορεύση της αιχμαλωσίας τους, χωρίς "παραθυράκια" και εξαιρέσεις.

Είναι κρίμα η Ελλάδα, όχι μόνον να μην ακολουθήσει το παγκόσμιο ρεύμα που θέλει την κατάργηση της εμπορικής εκμετάλλευσης αυτών των εξαιρετικά εξελιγμένων και ιδιαιτέρως ευφυών πλασμάτων, αλλά και να πρωτοστατήσει στην προστασία τους, λόγω της ιδιαίτερης σχέσης που είχαν οι αρχαίοι Έλληνες με τα δελφίνια. Κάτι τέτοιο θα αναβάθμιζε την εικόνα της χώρας μας προς το εξωτερικό, ως δείγμα υψηλού πολιτιστικού επιπέδου και καλής μεταχείρισης των ζώων» καταλήγει η ανακοίνωση του Π.Κ.Α.Κ.

Την απαγόρευση της αιχμαλωσίας των κητωδών στηρίζουν χιλιάδες πολίτες οι οποίοι έχουν συνυπογράψει το σχετικό αίτημα και οι παρακάτω φορείς:

Διαβάστε επίσης:

Πολύ κοντά στο τέλος της αιχμαλωσίας των δελφινιών η Ελλάδα;

Διαμαρτυρία για την εκμετάλλευση των δελφινιών στο παράνομο Δελφινάριο έξω από το Υ.ΠΕ.Κ.Α.

Σε όλα τα δελφινάρια εντός και εκτός Ε.Ε. κακοποιούνται με την αιχμαλωσία τα κητώδη!

Προβολή του «The Cove» στις Σπέτσες παρουσία του Ρικ Ο΄ Μπάρι

Ένα βραβευμένο ντοκιμαντέρ για τη σφαγή των δελφινιών που πρέπει να δείτε

Παγκόσμια διαμαρτυρία για την εξόντωση δελφινιών και φαλαινών από τους Ιάπωνες

Η αδιαφορία της Ελληνικής κυβέρνησης σκοτώνει τα κητώδη!

Θεραπευτικές οι κωλοτούμπες από άγρια ζώα σύμφωνα με το ΥΠ.Α.Α.Τ.!

«Παραθυράκι» σε νομοσχέδιο του Υπ. Υγείας για να νομιμοποιήσουν τις παραστάσεις των δελφινιών

Π.Φ.Π.Ο. προς υπουργό Υγείας και ΥΠ.Α.Α.Τ.: «Τα δελφίνια δεν θεραπεύουν»

Παραβιάζει τη νομοθεσία με τα αιχμάλωτα δελφίνια το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.