Στηρίξτε μας

Πολύ κοντά στο τέλος της αιχμαλωσίας των δελφινιών η Ελλάδα; (Βίντεο)

28 Ιουνίου 2014 08:45 | Επικαιρότητα
Πολύ κοντά στο τέλος της αιχμαλωσίας των δελφινιών η Ελλάδα; (Βίντεο)

Την κακοποίηση που υφίστανται τα αιχμάλωτα δελφίνια (σωματικά και ψυχοδιανοητικά), αλλά και την έλλειψη κάθε εκπαιδευτικής αξίας των παραστάσεων που πραγματοποιούνται στα δελφινάρια επισήμανε κατά την παρουσία του στην Αθήνα ο διάσημος εμπειρογνώμων και πρώην εκπαιδευτής θαλάσσιων θηλαστικών, Ρικ Ο' Μπάρι, γνωστός στο ευρύ κοινό από το βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ «The Cove» (Ο Όρμος).

Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία κατά της Αιχμαλωσίας των Κητωδών (Π.Κ.Α.Κ.) ο θρυλικός υπερασπιστής των δελφινιών δήλωσε για πολλοστή φορά «Το χαμόγελο των δελφινιών είναι η μεγαλύτερη πλάνη της φύσης. Δημιουργεί την εντύπωση ότι είναι πάντοτε χαρούμενα».

PFPORicOBariΕκπρόσωποι της Π.Φ.Π.Ο. με τον Ν. Κακλαμανάκη και τον Ρικ Ο' Μπάρι έξω από το Υ.ΠΕ.Κ.Α.

Κατά την παραμονή του στην Αθήνα ο κ. Ο Μπάρι και εκπρόσωποι φιλοζωικών φορέων συναντήθηκαν με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος εξέφρασε το ενδιαφέρον και την πρόθεσή του να εξετάσει σύντομα την θεσμοθέτηση απαγόρευσης της αιχμαλωσίας δελφινιών και λοιπών κητωδών στην χώρα μας, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων - Ευρωπαϊκών και όχι μόνο - κρατών.

Ο Αμερικανός ιδρυτής του παγκοσμίου βεληνεκούς προγράμματος Dolphin Project, συμμετείχε σε προγραμματισμένη συγκέντρωση, που διοργανώθηκε από την ομάδα Dolphin Project Greece και την Π.Κ.Α.Κ. και πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιουνίου, έξω από το Υ.ΠΕ.Κ.Α., με τη συμμετοχή πολιτών της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.) και του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων (Ε.Κ.Π.Α.Ζ.).

Την συγκέντρωση τίμησε με την παρουσία του ο χρυσός ολυμπιονίακης του windsurfing, Νίκος Κακλαμανάκης, ο οποίος μάλιστα υποσχέθηκε ότι θα κολλήσει το σύνθημα εναντίον της αιχμαλωσίας των δελφινιών στο πανί του, για να μεταφέρει σε όλον τον κόσμο το μήνυμα ότι τα δελφίνια ανήκουν στη θάλασσα. «Το λιγότερο που μπορώ να πω είναι ότι αξίζει να συμπαραταχθεί κανείς με αυτήν την προσπάθεια, γιατί έχει και υγεία και αλήθεια», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο χρυσός ολυμπιονίκης.

«Η ευαισθητοποίηση για ηλικιωμένους, παιδιά, άτομα με ειδικές ανάγκες αλλά και για τα ζώα, μπορεί να δείξει το επίπεδο του πολιτισμού μας. Το σπουδαιότερα απ' όλα είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να παράγει πολιτισμό. Αξίζει να προσπαθήσουμε!» τόνισε ο Νίκος Κακλαμανάκης. Στο τέλος της εκδήλωσης, η οποία τελικά μετατράπηκε σε γιορτή, ο Ρικ Ο Μπάρι και ο Νίκος Κακλαμανάκης παρέδωσαν στον υπουργό του Υ.ΠΕ.Κ.Α. Γιάννη Μανιάτη, εκ μέρους των διοργανωτών, ευχαριστήρια επιστολή για την υπόσχεσή του να επιληφθεί του θέματος.

RicOMpari

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «η απαγόρευση της αιχμαλωσίας των κητωδών είναι σύμφωνη με τις τελευταίες επιστημονικές απόψεις που επισημαίνουν την ιδιαιτερότητα αυτών των θαλασσίων θηλαστικών, και εναρμονίζεται με τις απαιτήσεις του σύγχρονου πολιτισμένου κόσμου για την ηθική μεταχείριση των ζώων και την ορθή περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Οι αρχαίοι Έλληνες αντιμετώπιζαν τα δελφίνια ως πλάσματα ισότιμα με τους ανθρώπους, τα ονόμαζαν "λαό της θάλασσας", και προέβλεπαν την ποινή του θανάτου για εκείνους που τα κακοποιούσαν. Σήμερα, η Ελλάδα οφείλει όχι μόνον να συμμετέχει αλλά και να πρωτοστατήσει στην παγκόσμια προσπάθεια που θέλει να θέσει τέλος στην εκμετάλλευση και τον εγκλεισμό τους στα δελφινάρια».

DiamartyriaDelfinaria (1)

Η ακόμη επιστολή, υπογεγραμμένη από τους διοργανωτές, εστάλη και στον υπουργό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιο Καρασμάνη με αίτημα την συνεργασία για την άμεση συμπλήρωση του νομοθετικού πλαισίου, έτσι ώστε να σταματήσουν οι παραστάσεις με δελφίνια, οι οποίες εκθέτουν την ελληνική πολιτεία στους πολίτες της, και ολόκληρη την χώρα μας στο εξωτερικό.

KaklamanakisNikosΑπό την διαμαρτυρία έξω από το Υ.ΠΕ.Κ.Α.

«Έχουμε ενημερώσει το υπουργείο σας για τη συνεχιζόμενη παραβίαση της νομοθεσίας, και έχουμε επισημάνει κάποια κενά στο νομοθετικό πλαίσιο, τα οποία δεν επιτρέπουν την εφαρμογή του νόμου», επισημαίνεται στην επιστολή.

Την επομένη της εκδήλωσης, ο Ρικ Ο Μπάρι έφυγε για Θεσσαλονίκη, από όπου θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να παραστεί, στις 28 Ιουνίου, στην πανευρωπαϊκή διαμαρτυρία που διοργανώνεται από την πρωτοβουλία For a Dolphinarium-free Belgium, και υποστηρίζεται από διάφορες ευρωπαϊκές οργανώσεις, για δεύτερη συνεχή χρονιά, με αίτημα όχι μόνον την παύση της λειτουργίας του τελευταίου δελφιναρίου που υπάρχει στο Βέλγιο, αλλά και την απαγόρευση όλων των δελφιναρίων σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

DiamartyriaYPEKAdelfinario (1)

Η είδηση της υπόσχεσης του κ. Μανιάτη να εξετάσει την απαγόρευση διατήρησης των κητωδών σε αιχμαλωσία στην χώρα μας που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό, κάνει ήδη το γύρω του διαδικτύου και έχει αναρτηθεί σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης με εκατοντάδες χιλιάδες μέλη από ολόκληρο τον κόσμο, αποσπώντας θετικά σχόλια και ευχαριστίες.

DiamartyriaDelfinaria (9)

Διαβάστε επίσης:

Μέσω της δελφινοθεραπείας το Υ.ΠΕ.Κ.Α. θα νομιμοποιήσει την εκμετάλλευση των δελφινιών στο Αττικό

Διαμαρτυρία για την εκμετάλλευση των δελφινιών στο παράνομο Δελφινάριο έξω από το Υ.ΠΕ.Κ.Α.

Σε όλα τα δελφινάρια εντός και εκτός Ε.Ε. κακοποιούνται με την αιχμαλωσία τα κητώδη!

Προβολή του «The Cove» στις Σπέτσες παρουσία του Ρικ Ο΄ Μπάρι

Ένα βραβευμένο ντοκιμαντέρ για τη σφαγή των δελφινιών που πρέπει να δείτε

Παγκόσμια διαμαρτυρία για την εξόντωση δελφινιών και φαλαινών από τους Ιάπωνες

Η αδιαφορία της Ελληνικής κυβέρνησης σκοτώνει τα κητώδη!

Θεραπευτικές οι κωλοτούμπες από άγρια ζώα σύμφωνα με το ΥΠ.Α.Α.Τ.!

«Παραθυράκι» σε νομοσχέδιο του Υπ. Υγείας για να νομιμοποιήσουν τις παραστάσεις των δελφινιών

Π.Φ.Π.Ο. προς υπουργό Υγείας και ΥΠ.Α.Α.Τ.: «Τα δελφίνια δεν θεραπεύουν»

Παραβιάζει τη νομοθεσία με τα αιχμάλωτα δελφίνια το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Tagged: , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.