Στηρίξτε μας

Λονδίνο: Το πρώτο μπιφτέκι από εργαστηριακό κρέας

5 Αυγούστου 2013 | Αναίμακτη Διατροφή
Λονδίνο: Το πρώτο μπιφτέκι από εργαστηριακό κρέας

Δύο εθελοντές γευσιγνώστες πέρασαν τη Δευτέρα στην Ιστορία δοκιμάζοντας στο Λονδίνο το πρώτο χάμπουργκερ του σωλήνα. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων το καινοτόμο πιάτο παρασκευάστηκε από βλαστοκύτταρα αγελάδας, τα οποία καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο, εμπλουτίστηκαν με βιολογικά καρυκεύματα και πλάστηκαν σε μια πίτα, η οποία ευελπιστεί τώρα να γίνει αποδεκτή ως μπιφτέκι.Το μπιφτέκι (αυτό που βλέπετε στη φωτογραφία του Α.Μ.Π.Ε.) του σωλήνα καλλιεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ στην Ολλανδία με την προοπτική να λύσει τα οικονομικά, περιβαλλοντικά και ίσως ηθικά προβλήματα που δημιουργεί η αυξανόμενη ζήτηση για κρέας.

Μόλις δοκίμασε το πιάτο σε ένα εστιατόριο του δυτικού Λονδίνου, η Αυστριακός κριτικός γεύσης Χάνι Ρούτζλερ δήλωσε: «Περίμενα ότι η υφή θα ήταν πιο μαλακή [...] Έχει αρκετά έντονη γεύση, η οποία πλησιάζει το κρέας, δεν είναι όμως τόσο ζουμερό. Η πυκνότητα είναι τέλεια, του λείπει όμως αλατοπίπερο». Και κατέληξε στο κρίσιμο συμπέρασμα: «Για μένα, αυτό είναι κρέας».

Από την πλευρά του, ο συγγραφέας γευσιγνωσίας Τζος Σόνουαλντ συμφώνησε ότι «σε γενικές γραμμές είναι σαν χάμπουργκερ». Η ιδέα ίσως ακούγεται αποκρουστική για ορισμένους, για άλλους όμως ίσως δείχνει ως καλή επένδυση για το μέλλον: το πρόγραμμα ανάπτυξης του καλλιεργημένου κρέατος, κόστους γύρω στα 300.000 ευρώ, αποκαλύφθηκε ότι χρηματοδοτήθηκε από τον συνιδρυτή της Google Σεργκέι Μπριν.

Τι περιέχει όμως το κρέας του δοκιμαστικού σωλήνα (in vitro); Kυρίως μυϊκά κύτταρα μοσχαριού, τα οποία προέρχονται από τον πολλαπλασιασμό των βλαστικών κυττάρων μέσα σε μια «σούπα» από θρεπτικά υλικά.

Περιέχει επίσης μικρές ποσότητες λίπους, το οποίο παράγεται επίσης από βλαστοκύτταρα, στερείται όμως το συστατικό που δίνει τη χαρακτηριστική εμφάνιση αλλά και γεύση του κρέατος: το αίμα. Για να λυθεί το μάλλον εμφανές πρόβλημα, το αίμα υποκαθίσταται από μυοσφαιρίνη, μια πρωτεΐνη παρόμοια με την αιμοσφαιρίνη του αίματος, και χρωματίζεται με ζωμό παντζαριού και σαφράν.

Και, όπως ισχύει και στα περισσότερα άλλα χάμπουργκερ, ο συνθετικός κιμάς περιέχει επίσης ψίχουλα και αβγό. Αρκετές ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν εδώ και χρόνια να αναπτύξουν συνθετικό κρέας, η ιδέα όμως αποδεικνύεται τεχνικά δύσκολη ίσως και δύσπεπτη.

Σε αυτή τη κούρσα για τη γαστρονομία του μέλλοντος, ο δρ Μαρκ Ποστ στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ δείχνει να προηγείται. Έπειτα από χρόνια προσπάθειας, ο ερευνητής είχε προαναγγείλει την εκδήλωση της Δευτέρας τον περασμένο Μάιο.

Ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει σήμερα ότι η υπερκατανάλωση κρέατος βλάπτει την υγεία, πολλοί όμως ίσως δεν έχουν αντιληφθεί τις υπόλοιπες επιπτώσεις της κτηνοτροφίας. Σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του Ο.Η.Ε. το 2006, η εκτροφή ζώων αντιστοιχεί στο 18% της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου και, σε συνδυασμό με τη γεωργία, επηρεάζει σε «μαζική κλίμακα» την ποιότητα του αέρα και των εδαφών, τη βιοποικιλότητα και τα αποθέματα χώρου, νερού και ενέργειας.

Ο ίδιος ο δρ Μαρκ Ποστ, ο οποίος είχε δώσει στο BBC αποκλειστική πρόσβαση στο εργαστήριό του, δήλωσε ότι δημιούργησε το μπιφτέκι «επειδή η εκτροφή ζώων δεν κάνει καλό στο περιβάλλον, δεν πρόκειται να καλύψει την αύξηση της ζήτησης στο μέλλον και δεν κάνει καλό ούτε στα ζώα».

Εφόσον το κρέας in vitro δεν απογοήτευσε τους γευσιγνώστες, και η ζήτηση αυξάνεται κατακόρυφα σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, καλύτερα να μας ευχηθούμε για το μέλλον καλή όρεξη... Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο: http://culturedbeef.net/

Το θέμα αυτό αφορά την πλειοψηφία εκείνων που καταναλώνουν κρέας. Θυμηθείτε ότι με το εργαστηριακό κρέας ελαχιστοποιείται ο αριθμός των ζώων που εκτρέφονται και θανατώνονται για το κρέας τους. Είναι πολύ νωρίς ακόμη για συμπεράσματα αλλά το μέλλον της κτηνοτροφίας προβλέπεται πολύ διαφορετικό.

Διαβάστε επίσης:

Δεν επιτρέπεται να μην ξέρεις πόσο υποφέρουν τα ζώα που τρως!

Παραγωγικά Ζώα: Τα αφανή θύματα της ανθρώπινης ασυδοσίας

Ε.Ε.: Καμιά ευαισθησία για τα παραγωγικά ζώα και τις συνθήκες εκμετάλλευσης τους

Δεν είμαστε τα μόνα γήινα πλάσματα που έχουν δικαιώματα

Δε μας ενδιαφέρει τι υφίστανται τα ζώα που καταλήγουν στο πιάτο μας

Μπορείς να ζεις φυσιολογικά χωρίς να προκαλείς πόνο στα άλλα πλάσματα

Ράδιο Αρβύλα: Εκπομπή αφιερωμένη στην κακοποίηση των ζώων

Διαλέξτε αυγά από κότες που ζουν ελεύθερες!

Εσείς τι είδους αυγά θα βάψετε το Πάσχα;

Δεν είμαστε τα μόνα γήινα πλάσματα που έχουν δικαιώματα

MEGA αγανάκτηση από GAWF και Πανελλαδική Φιλοζωική & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

Οι «Ράδιο Αρβύλα», η Σαρδέλα, οι κότες και η ΑΓΝΟΙΑ

Αγανάκτησαν για την αδιαφορία που έδειξαν για τις κότες!

Κ. Λαζόπουλε, δικαιώματα έχουν και όσοι δεν αρθρώνουν λόγο για να ακουστούν!

Κύριε Λαζόπουλε, αν δεν ξέρεις από κότες, καλύτερα να κάνεις την πάπια!


Ετικέτες: , , , , ,

3 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!