Στηρίξτε μας

Κτηνιατρείο κοινής ωφέλειας στην Ερμούπολη της Σύρου για χαμηλού κόστους στειρώσεις

12 Νοεμβρίου 2020 09:18 | Επικαιρότητα
Κτηνιατρείο κοινής ωφέλειας στην Ερμούπολη της Σύρου για χαμηλού κόστους στειρώσεις

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Τον Φεβρουάριο του 2020 και λίγο πριν ξεσπάσει το πρώτο κύμα της πανδημίας στην Ερμούπολη της Σύρου η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «We Live Together – Συμβιώνουμε» εγκαινίασε τη λειτουργία ενός κτηνιατρείου κοινής ωφέλειας. Μια από τις πολλές δράσεις της στο νησί έχει στόχο στη μείωση του πληθυσμού με τις στειρώσεις των αδέσποτων γατιών και με στειρώσεις χαμηλού κόστους για οικόσιτα ζώα συντροφιάς.

Εμπνευστής των πολυποίκιλων δράσεων αυτού του φορέα είναι ο Μανώλης Βορρίσης. Ένας κτηνίατρος που αγάπησε τη Σύρο, μετακόμισε εκεί και ζει μόνιμα, αγάπησε τις Κυκλάδες και τις άπειρες αιγαιοπελαγίτικες γάτες, παράτησε την κτηνιατρική «πολυτελείας» που ασκούσε στη Βρετανία και επέστρεψε πριν από μερικά χρόνια μόνιμα στην Ελλάδα για να ζήσει και να βοηθήσει αδέσποτα ζώα, τα οποία πραγματικά υποφέρουν.

Όπως διαβάζουμε στο σχετικό δελτίο Τύπου το κτηνιατρείο κοινής ωφέλειας είναι «μια κτηνιατρική δομή που ο αρχικός της σκοπός είναι η προσφορά στον κόσμο στην πρόσβαση σε ‘οικονομική στείρωση’. Να μπορεί δηλαδή ο κόσμος που έχει χτυπηθεί από την οικονομική κρίση και έχει πολλά ζώα να βρει έναν οικονομικό τρόπο να τα στειρώσει για να μην γεννάνε πολλές φορές ατέλειωτα μικρά που δεν μπορούν να φροντιστούν και καταλήγουν αδέσποτα. Θέλαμε επίσης να ξεφύγουμε από τις αποσπασματικές δράσεις σε αυτοσχέδια κτηνιατρεία και να υπάρχει ένας μόνιμος χώρος όπου θα μπορούσαμε να εντατικοποιήσουμε το έργο.».

Στειρώσεις τον περασμένο Οκτώβριο...

 

Τίποτα δεν είναι δωρεάν, πάντα κάποιος καλύπτει το κόστος...

Όμως κάτι που δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε είναι ότι ο εθελοντισμός δεν αρκεί για να αντιμετωπιστεί ένα τεραστίων διαστάσεων κοινωνικό πρόβλημα όπως είναι ο πληθυσμός των αδέσποτων που παντού στη χώρα μας και στις Κυκλάδες είναι εξαιρετικά μεγάλος.

Και πως το δωρεάν, δεν σημαίνει τσάμπα. Κάποιοι κοπιάζουν και εργάζονται σκληρά για να βρεθούν οικονομικοί πόροι (με δράσεις, συνεργασίες με φιλοζωικούς φορείς από το εξωτερικό ή την Ελλάδα, συνεργασίες με δήμους κ.ά.) ώστε να καλυφθούν τα έξοδα τα οποία απαιτούνται για τη λειτουργία ενός νόμιμου κτηνιατρείου, στο οποίο άνθρωποι, επαγγελματίες εργάζονται και αμείβονται (έστω και συμβολικά) και χειρουργούν ζώα για το καλό των ίδιων των έμβιων όντων και της τοπικής κοινωνίας.

Τα μέλη, οι εργαζόμενοι της «We Live Together – Συμβιώνουμε» προσεγγίζουν τα θέμα ευζωία (καλή ζωή των ζώων) σφαιρικά μέσα από κτηνιατρικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις. Είναι το γέννημα πολλών εθελοντικών δράσεων που έχουν γίνει κυρίως στο νησί της Σύρου τα τελευταία χρόνια και αφορούν:

- εθελοντικές και μαζικές δράσεις στειρώσεων σε γάτες για τον έλεγχο του πληθυσμού, και περιορισμό του φαινομένου των αναλώσιμων γατιών (άπειρα μικρά που γεννιούνται κάθε χρόνο και πεθαίνουν αβοήθητα στο δρόμο), στη Σύρο, Αμοργό, Φολέγανδρο και Κουφονήσια.

Ένα μικρό ιστορικό μπορείτε να δείτε εδώ:

https://photos.app.goo.gl/je31T2PMwHsbWxZe8

- Ίδρυση γατοκαφενείων και γατόκηπων και λειτουργία τους

https://photos.app.goo.gl/FtyInAU9FOTpF8dZ2

- Επισκέψεις στα σχολεία

- Διάσωση, εξυγίανση και διάθεση σε υιοθεσία δεκάδων γατιών

https://photos.app.goo.gl/1ggb68kQuiZ2vP2WA

Συνειδητοποιώντας ότι οι εθελοντικές δράσεις δεν επαρκούν για να λύσουν το πρόβλημα - καθώς εκ των πραγμάτων είναι αποσπασματικές - αποφασίστηκε η ίδρυση της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. το 2018 και η αφιέρωση στον κοινωνικό σκοπό (διάδοση της ευζωίας) με τη συνεχή εργασία.

Το 2019 τα μέλη του «Συμβιώνουμε» έφεραν σε πέρας τη θεατρική παραγωγή «Οι ΠειΓατές του Αιγαίου» που ανέβηκε στο θέατρο Απόλλων της Σύρου το Δεκέμβρη του 2019, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Και ήταν μια πρωτότυπη παράσταση, εμπνευσμένη από τη ζωή των ζώων, το τοπίο των Κυκλάδων και τα ανθρωπογενή προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ζώα και σε μεγάλο βαθμό είναι και προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι. Αδιαφορία, άγνοια, μόλυνση του περιβάλλοντος. Οι ΠειΓατές συνεργάζονται, μεγαλώνουν την ομάδα και προσπαθούν να τα αντιμετωπίσουν στη βάση επισημαίνοντας συχνά «υπεράνθρωπος είναι οι πολλοί άνθρωποι».

Φωτογραφίες από την παράσταση «Οι ΠειΓατές του Αιγαίου» που ανέβηκε στο θέατρο Απόλλων της Σύρου το Δεκέμβρη του 2019...

 

Αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται το πρωτότυπο παραμύθι «Ο ΠειΓατής Λουκούμης» και ετοιμάζεται το παραμύθι «Ο Γατούλης Χαλεπάς», ενώ παράλληλα στήνεται ένα φωτογραφικό λεύκωμα «Οι Γάτες της Αυλής». Όλα αυτά τα προϊόντα στήνονται από επαγγελματίες και η πώληση τους θα στηρίξει το κοινωφελές έργο της επιχείρησης και φυσικά τους δημιουργούς.

Σύντομα το σύνολο των δραστηριοτήτων θα παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα τους www.welivetogether.gr αφού μέχρι τώρα όλη η web δραστηριότητα του είναι μέσω της προσωπικής σελίδας του κτηνιάτρου Μανώλη Βορρίση (https://www.facebook.com/manosvo) και μια πιο εξιδεικευμένης (https://www.facebook.com/Aegean-Cats-we-live-together-431426616947446/).

Διαβάστε επίσης:

Πότε «λήγει» το γατάκι σου;

Τοποθετήθηκε στην Ερμούπολη Σύρου η πρώτη από τις 9 ταΐστρες - ποτίστρες για γάτες που πλήρωσε από την τσέπη του ιδιώτης κτηνίατρος

Υπέροχες ταΐστρες και ποτίστρες για τις αδέσποτες γάτες θα στολίσουν την Ερμούπολη της Σύρου σύντομα

Σύρος: Ενοχλήθηκε ο εκπρόσωπος των κυνηγών και κατηγορεί τον κτηνίατρο

Μ. Βορρίσης: Σωτήρια για τα νεογέννητα γατάκια η μεταφορά τους στον κτηνίατρο (ηχητικό)

M. Βορρίσης: Τα αποφάγια των ανθρώπων δεν είναι κατάλληλη τροφή για σκύλους και γάτες (ηχητικό)

Οι στειρώσεις είναι η μόνη λύση για τα «αναλώσιμα» γατάκια…

Θα στειρώσουν δεκάδες γατούλες στη Σύρο

Σύρος: Στείρωσαν μέσα σε 14 μέρες 511 γάτες

Έκθεση φωτογραφίας «Οι Συριανές Γάτες» - Ερμουπόλεια 2012

 

 

 

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.