Στηρίξτε μας

Ψηφίστηκε από τη Βουλή το Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Ενώσεων – Προσεχώς οι προϋποθέσεις

5 Μαρτίου 2020 23:45 | Επικαιρότητα
Ψηφίστηκε από τη Βουλή το Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Ενώσεων – Προσεχώς οι προϋποθέσεις

Στο σχέδιο νόμου «Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ρύθμιση ζητημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις» και στο άρθρο 19, που υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στις 5 Μαρτίου από τη Βουλή, περιλαμβάνεται η διάταξη για τη δημιουργία Μητρώου Φιλοζωικών Σωματείων και Ενώσεων, ώστε στο Υπουργείο Εσωτερικών να συσταθεί ένας κατάλογος, μια βάση καταγραφής όλων των φιλοζωικών και νομίμως λειτουργούντων φορέων (σωματεία, σύλλογοι, ομοσπονδίες, ενώσεις, ΚΟΙΝΣΕΠ κ.ά.) οι οποίοι θα μπορούν είτε να συνεργάζονται με τους δήμους, είτε να αναλαμβάνουν έργα από τους Ο.Τ.Α. (διαχείριση κυνοκομείων, περισυλλογή αδέσποτων κ.ά.), είτε να συμμετέχουν σε διαβούλευση για θέματα σχετικά με τα ζώα.

Τι περιλαμβάνει το άρθρο 19

  1. Στη Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας OTA του Υπουργείου Εσωτερικών δημιουργείται και λειτουργεί ηλεκτρονικό Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Ενώσεων με σκοπό την καταγραφή τους σε μία ενιαία ανοικτή βάση. Στόχος της καταγραφής είναι η εφαρμογή συνεκτικών πολιτικών περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, η διαπίστωση της τήρησης των απαραίτητων προϋποθέσεων για τη λειτουργία τους ως νομικών προσώπων, καθώς και η συμμετοχή στη διαβούλευση ενόψει της αναθεώρησης του νομοθετικού πλαισίου.
  2. Στο Μητρώο υπέχουν υποχρέωση εγγραφής τα αναγνωρισμένα και νομίμως λειτουργούντα Φιλοζωικά Σωματεία και Ενώσεις. Η επιτυχής εγγραφή στο μητρώο, κατόπιν ελέγχου των όρων και προϋποθέσεων, αποδίδει έναν μοναδικό αριθμό εγγραφής, ο οποίος αποτελεί το αναγνωριστικό γνώρισμα για τη συμμετοχή του σωματείου ή της ένωσης σε εθελοντικές ή μη δράσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλων Υπουργείων, καθώς και οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού, όπως προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία για τα ζώα συντροφιάς.
  3. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών καθορίζονται η διαδικασία εγγραφής, τα απαραίτητα δικαιολογητικά ως και κάθε άλλη συναφής λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου αυτού.

Καταγραφή για την επίλυση προβλημάτων...

Η δημιουργία αυτού του μητρώου κρίθηκε απαραίτητη ώστε να μπει τέλος στην ασυδοσία και σε «φορείς» που χρησιμοποιούσαν τίτλους, για να έχουν κύρος, οι οποίοι όμως δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα.

Τα προβλήματα των ζώων στη χώρα μας είναι πάρα πολλά, η κακοποίηση τους είναι ένα τεραστίων διαστάσεων κοινωνικό πρόβλημα και η ορθή διαχείριση τους απαιτεί σοβαρότητα από όλους. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα είναι ένα βήμα για τη βελτίωση της κατάστασης.

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.