Στηρίξτε μας

Σύρος: Στείρωσαν μέσα σε 14 μέρες 511 γάτες

31 Μαΐου 2012 20:00 | Τα καλά νέα
Σύρος: Στείρωσαν μέσα σε 14 μέρες 511 γάτες

Δύο εξαιρετικά ευαίσθητοι κτηνίατροι, που μένουν και εργάζονται στη Σύρο, δεν αρκούνται μόνο στη φροντίδα των κατοικιδίων των πελατών τους. Ο Γιώργος Μαραγκός και ο Μανώλης Βορρίσης έχοντας αντιληφθεί το τεράστιο πρόβλημα, που δημιουργείται, από τον υπερπληθυσμό των αδέσποτων ζώων, τα οποία πολλαπλασιάζονται ταχύτατα, αποφάσισαν δύο εβδομάδες τον χρόνο να προσφέρουν κτηνιατρικές υπηρεσίες στείρωσης με χαμηλό κόστος στα γατιά του νησιού, αφού οι ίδιοι δεν θα εισέπρατταν αμοιβή γι' αυτό.

Έτσι σε συνεργασία με τους φιλόζωους εθελοντές του νησιού, οι οποίοι συγκέντρωσαν από δωρεές το κόστος των φαρμάκων (για την αναισθησία, την ανάνηψη, τα ράμματα κ.ο.κ.) στείρωσαν μέσα σε 14 ημέρες 511 γάτες!

Οι εθελοντές επισκέφθηκαν αποικίες γατιών στο νησί τις συνέλλεξαν και τις μετέφεραν στο κτηνιατρείο στην Ερμούπολη. Μετά από μία ημέρα νοσηλείας οι εθελοντές επέστρεψαν τα ζώα πάλι στον τόπο όπου ζούσαν.

Μάλιστα ένα μικρό σημαδάκι στο αυτί τους είναι η απόδειξη, που φαίνεται και εξ αποστάσεως, ότι δηλαδή το ζώο έχουν στειρωθεί. Το κόστος των υλικών της κάθε στείρωσης ήταν περίπου 30 ευρώ.

Εκατοντάδες αδέσποτες γάτες περιφέρονται σε άσχημη κατάσταση και στη Σύρο αλλά και σε όλα νησιά της χώρας, αφού ακόμη και όσοι δήμοι εφαρμόζουν πρόγραμμα στειρώσεων δεν στειρώνουν γάτες… Δεν τις στειρώνουν γιατί δυστυχώς γι’ αυτές, δεν γαυγίζουν και δεν επιτίθενται, όπως τα σκυλιά!

Τρανό παράδειγμα ο Δήμος Αθηναίων, ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας, ο οποίος ακόμα δεν έχει ξεκινήσει σχετικό πρόγραμμα γι’ αυτό και επιβαρύνει τα φιλοζωικά σωματεία!

SyrosGates (1)Είναι αθόρυβες γι’ αυτό και δεν στειρώνονται συστηματικά...

Το καλοκαίρι, όταν αυξάνει ο πληθυσμός των ανθρώπων στα νησιά λόγω του τουρισμού και καθώς όλες οι ταβέρνες είναι ανοικτές τα ζώα βρίσκουν φαγητό, αλλά το χειμώνα βρίσκουν τροφή στα σκουπίδια και αυτό με δυσκολία.

Μερικές τυχερές εντάσσονται σε διάφορες αποικίες γατιών και ταΐζονται από τους κατοίκους, αλλά οι περισσότερες πεθαίνουν από αρρώστιες, την πείνα και τα ατυχήματα.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο, όταν πια τα γατάκια γεννηθούν, αφού εξοντώνονται από τους κατοίκους ποικιλοτρόπως. Φαινόμενα κακοποίησης των ζώων (π.χ. φόλες, πέταμα ζωντανών γατιών και σκυλιών στα σκουπίδια) βλέπουν συχνά το φως της δημοσιότητας και ειδικά μέσω του ίντερνετ φτάνουν αμέσως στο εξωτερικό, και τελικά αποθαρρύνουν τους τουρίστες να επισκεφτούν τη χώρα μας.

Πολλοί κάτοικοι της Σύρου, μετά και από τις επισημάνσεις των ξένων τουριστών, συνειδητοποίησαν, ότι η στείρωση είναι η μόνη πολιτισμένη μέθοδος για τον περιορισμό και τη διαχείριση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων.

Έρευνες άλλωστε έχουν αποδείξει, ότι μια στειρωμένη αδέσποτη γάτα μπορεί να ζήσει μέχρι και 12 χρόνια ενώ μια μη στειρωμένη αδέσποτη ζει μόλις 2 χρόνια.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε στο facebook τη σελίδα Syros Cats ενώ για να κάνετε δωρεά για τις στειρώσεις των γατιών του νησιού πατήστε εδώ.

Διαβάστε επίσης:

Θα στειρώσουν δεκάδες γατούλες στη Σύρο

Ζητούν από τους αυτόπτες μάρτυρες να καταγγείλουν τον άνδρα που πετάει γάτες στη θάλασσα στο Κίνι Σύρου

Σύρος: Πυροβόλησε και έκλεισε ζωντανό σ’ ένα τσουβάλι το σκυλί για να πεθάνει μαρτυρικά

Σύρος: Του σκότωσε 2 σκυλιά αλλά δεν τον καταγγέλλει επειδή είναι συγγενής του

Πυροβολεί συστηματικά με αεροβόλο γάτες στον Άγιο Παντελεήμονα Σύρου

Θα ζήσει μια ζωή αιχμάλωτος επειδή τον πυροβόλησαν στην Σύρο

Οι στειρώσεις είναι η μόνη λύση για τα «αναλώσιμα» γατάκια…

Σύρος: Έσωσαν το γατάκι που είχε κολλήσει πίσσα

Σύρος: Άλλο ένα γατί πυροβολημένο με αεροβόλο στο πρόσωπο

Σύρος: Χτύπησε τη γάτα με αεροβόλο

Σύρος: 13χρονος σκότωσε νεογέννητο γατάκι και ο πατέρας του δεν αντέδρασε!

Σύρος: Την έδεσε και την εγκατέλειψε σε ερημική τοποθεσία για να πεθάνει από την πείνα και τη δίψα

Ένοχος αλλά χωρίς ποινή ο 13χρονος που σκότωσε γατάκι στη Σύρο

Σύρος: Ενοχλήθηκε ο εκπρόσωπος των κυνηγών και κατηγορεί τον κτηνίατρο

Σύρος: Σκοτώνουν γατιά και τ' αφήνουν επίτηδες κοντά στο σχολείο!

Σύρος: Άρπαξε και πέταξε το γατάκι που προσπαθούσαν να σώσουν

Σύρος: Εγκατέλειψε το άρρωστο ζώο που η τουρίστρια κατήγγειλε ότι κακοποιεί

Την κακοποίηση του σκύλου στη Σύρο καταγγέλλει τουρίστρια από την Βρετανία

Υπηρεσία για τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων & ειδικό όχημα διαθέτει πλέον ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης

Tagged: , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

13 Σχόλια

  1. Ewa

    Bravo sas paidia!

    Pros Tasoula: pare diabase kai kanena biblio ekso apo ta arlekin mpas kai bleis ligo myalo kai anoikse ta matia sou na deis to megaleio ths folas kai twn kakopoihsewn sthn ellada mas... alla ti na pei kaneis se tetoies san kai esena? aisxos, tolmas kai dhmosieueis kai th skotadistikh gnwmh sou... ntroph sou

    1. MARIA

      ΘΕΙΚΗ ΛΕΞΙ Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΠΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΧΕΙ ΤΟΣΑ ΠΟΛΑ ΓΑΤΑΚΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΠΟΙΚΙΑ ΕΧΕΙ ΕΚΑΤΟ ΓΑΤΕΣ ΜΕ ΤΑ ΜΩΡΑ ΤΟΥΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΤΑΙΖΕΙΣ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ Η ΤΡΩΦΕΣ ΣΤΕΙΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΑ ΑΛΑ ΑΥΤΑ ΕΡΧΟΝΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ

  2. konstantina dimarhou

    θερμά συγχαρητήρια σε όλους και πρώτα από όλα στους γιατρούς. Κύριοι είστε λαμπρο παραδειγμα στη χώρα σας , εύγε και ο θεός να σας επιστρέφει διπλά για το καλό μυαλό και το καλό παράδειγμα !Εύγε!
    Συγχαρητήρια κ σε όλους τους φιλοζωους της Σύρου ,η φήμη σας να φτάσει μέχρι το εξωτερικό!

  3. Αννα

    Προσοχή !!! Η Τασούλα πρέπει να στειρωθεί επειγόντως. Με τέτοια αρρωστημένα γονίδια δεν επιτρέπεται να ζευγαρώσει και να αναπαραχθεί !!!

  4. Georgia

    Παρακαλούνται οι φιλόζωοι να ενημερώνονται για το ποια είναι η σωστότερη μέθοδος αντιμετώπισης των αδέσποτων ζώων και να υποστηρίζουν τους ελάχιστους που προσφέρουν αφιλοκερδώς. (Μια καλή πηγή ενημέρωσης http://www.peta.org)

  5. βιβή

    Να και ένα ευχάριστο νέο!
    Μεγάλο μπράβο στους γιατρούς που έκαναν την κίνηση αυτή για τα ζωάκια.
    παράδειγμα για όλους τους συναδέλφους τους!

  6. κωστας

    τι λεει μωρε αυτο το νουμερο η τασουλα ? η επιτομη της ελληνιδας " χαζογκομενας " αντιπαρερχομαι το θεμα της στειρωσης ... ΔΕ ΣΑΣ ΑΝΗΚΑΝ !!! ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΤΙΛΙΗΨΗ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ .... Η ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ .... ΕΥΓΕ ΚΟΠΕΛΑ ΜΟΥ ! ΝΑ ΣΕ ΧΑΙΡΕΤΑΙ Η ΜΑΜΑ ΣΟΥ ... ΕΣΥ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΝΗΚΕΙΣ ?

    1. eleni

      Τασούλα, τα φαιδρά επιχείρηματα σου, να τα γράφεις, για να δημοσιεύονται στο φόρουμ όπου γράφουν όλοι εκείνοι οι οποίοι κόβουν παρανόμως ουρές και αυτιά των σκυλιών για να τα ομορφύνουν!

  7. Ελενη Λέχυ

    Συγχαρητηρια! Αυτοι ειναι πραγματικοι φιλοι των ζωων. Μακαρι ολοι οι κτηνιατροι της φτωχης
    Ελλαδιτσας να ακολουθησουν το παραδειγμα τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.