Στηρίξτε μας

Κρήτη: 20 Ηρακλειώτες απαντούν στον Λ. Αυγενάκη για το «όψιμο» ενδιαφέρον του για τ’ αδέσποτα

5 Δεκεμβρίου 2018 08:00 | Επικαιρότητα
Κρήτη: 20 Ηρακλειώτες απαντούν στον Λ. Αυγενάκη για το «όψιμο» ενδιαφέρον του για τ’ αδέσποτα

Είκοσι κάτοικοι του Ηρακλείου Κρήτης που ασχολούνται με τη φροντίδα αδέσποτων ζώων και γνωρίζουν καλά και το μέγεθος του προβλήματος αλλά και υφίστανται τις συνέπειες αυτής τους της ευαισθησίας (οικονομική και ψυχολογική πίεση, διώξεις κ.ά.) υπογράφουν την ανοιχτή επιστολή απαντώντας έτσι κατά κάποιο τρόπο στο «όψιμο» ενδιαφέρον του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρη Αυγενάκη για τα αδέσποτα, ο οποίος πριν από λίγο καιρό τα χαρακτήριζε «κίνδυνο για τους πολίτες».

Ολόκληρη η επιστολή

Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Λ. Αυγενάκη και τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων στο Ηράκλειο Κρήτης

Οι υπογράφοντες αυτό το κείμενο είμαστε μια μικρή ομάδα ενεργών φιλόζωων Ηρακλειωτών, που έχουμε συμμετάσχει με τη βοήθεια και τη συνεργασία και άλλων κατοίκων της Κρήτης και όχι μόνο, στην περισυλλογή, περίθαλψη και διάσωση εκατοντάδων αδέσποτων ζώων συντροφιάς στον νομό Ηρακλείου τα τελευταία 20 χρόνια.

Με αφορμή το κείμενο του Λευτέρη Αυγενάκη, που είναι βουλευτής Ηρακλείου και γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο δημοσιεύθηκε στις 27 Νοεμβρίου στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» με θέμα την προστασία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, έχουμε να επισημαίνουμε τα εξής:

  1. Ο κ. Αυγενάκης ως βουλευτής της Ν.Δ. ψήφισε τον συγκεκριμένο νόμο 4039/2012 περί της προστασίας των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
  2. Ο νόμος αυτός ουσιαστικά έχει αποτύχει. Πιο συγκεκριμένα αντί να μειωθούν τα αδέσποτα στα έξι και πλέον έτη εφαρμογής του τελικά αυξήθηκαν. Αντί να μειωθούν οι κακοποιήσεις και οι δολοφονίες σε βάρος των ζώων, πολλαπλασιάστηκαν. Καθημερινά διαπιστώνουμε ότι τα εκατοντάδες αδέσποτα σκυλιά και γατιά που περισυλλέγονται κατά διαστήματα από τους δήμους, αφού στειρωθούν και γίνει η ηλεκτρονική σήμανση τους, στη συνέχεια επανεντάσσονται στο μόνο κατ’ ευφημισμόν φυσικό περιβάλλον και τελικά πεθαίνουν στους δρόμους συνήθως υπό φρικιαστικές συνθήκες, εξαθλιωμένα, κακοποιημένα, άρρωστα, πεινασμένα.
  3. Ο κ. Αυγενάκης, η Ν.Δ., αλλά και όλοι οι βουλευτές που ψήφισαν τον νόμο αυτό θα έπρεπε να έχουν ήδη διαπιστώσει και επισημάνει τις βασικές ασάφειες και ατέλειες του και να έχουν προτείνει τις νέες διατάξεις για τη διόρθωση του.

Εμείς, οι υπογράφοντες αυτή την επιστολή, πιστεύουμε ότι λόγω έλλειψης πραγματικού ενδιαφέροντος γι’ αυτό το τόσο κρίσιμο ζήτημα ούτε τις υποψιάζονται και οι όποιες προτάσεις τους είναι γενικόλογες και «επιδερμικές».

Κάθε άνθρωπος που ασχολείται με τη φροντίδα και τη διαχείριση των ζώων συντροφιάς, αδέσποτων και μη, έχει καταλήξει σε κάποιες βασικές διαπιστώσεις για την ισχύουσα νομοθεσία και σαφέστατα αντιλαμβάνεται ότι ο κ. Αυγενάκης έγραψε και μοίρασε στα Μ.Μ.Ε. το συγκεκριμένο άρθρο του για να πείσει την κοινή γνώμη για ένα θέμα που δεν τον νοιάζει απλά αναγκάζεται να ασχοληθεί για να μειώσει τις αντιδράσεις από όσα δήλωνε παλιότερα με ερώτηση του στη Βουλή για τα αδέσποτα που αποτελούν κίνδυνο για τους πολίτες, ενώ ισχύει μόνο το αντίθετο.

Το έκανε κατά τη γνώμη μας για να «αλιεύσει» τις ψήφους των πολιτών, που είναι μέλη του φιλοζωικού κινήματος στον νομό Ηρακλείου, το οποίο αποκτά σιγά – σιγά μαζικότητα. Ουσιαστικά ο κ. Αυγενάκης προσπαθεί να πείσει πως η Ν.Δ. έχει πρόγραμμα για τη σωτηρία των καθημερινώς αυξανόμενων αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Θεωρούμε ότι τόσο ο κ. Αυγενάκης, η αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς και όλα τα κόμματα έχουν ηθική και πολιτική υποχρέωση να ενημερώσουν τους πολίτες, τους ψηφοφόρους τους, εάν τελικά γνωρίζουν τα αίτια της αποτυχίας του ισχύοντος νομικού πλαισίου αλλα και να προτείνουν λύσεις  με γνώμονα το καλό των ζώων.

Εμείς, οι υπογράφοντες αυτό το κείμενο, πιστεύουμε ότι κανένα από τα κόμματα που κυβέρνησαν την Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως φιλοζωικό. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει φιλοζωικός πολιτισμός στη χώρα μας. Το φιλοζωικό κίνημα, που λαμβάνει σταδιακά ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, αποτελεί την αντίδραση στο πολιτικό - μη φιλοζωικό σύστημα, το οποίο εξουσιάζει την Ελλάδα και είναι η μόνη «ασπίδα» για την προστασία ζώων που υποφέρουν.

Θεωρούμε ότι δεν είναι τυχαίο πως μέχρι σήμερα καμμιά από τις δεκάδες επιτροπές (σε επίπεδο Περιφέρειας, Δήμου κ.ά.) τις οποίες έχουν συγκροτήσει τα κόμματα δεν έχει συζητήσει, έστω και μία φορά, το θέμα της ορθής διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Πόσο μάλλον να προτείνει να ληφθούν τα αναγκαία και κατάλληλα μέτρα για την προστασία τους.

Παρακαλούμε λοιπόν τον κ. Αυγενάκη, όπως και τους εκπροσώπους όλων των άλλων κομμάτων στον νομό Ηρακλείου, ενόψει και της πιθανής επικείμενης δημόσιας διαβούλευσης με την κατάθεση του νέου νομοσχεδίου από την κυβέρνηση, για την προστασία των δεκάδων χιλιάδων εξαθλιωμένων και κακοποιημένων ζώων συντροφιάς, να δημοσιεύσουν τις σχετικές προτάσεις τους, για την εξάλειψη αυτού του φαινομένου, που εδώ και δεκάδες χρόνια στιγματίζει την ελληνική κοινωνία.

Τότε μόνο θα μπορούμε να πιστέψουμε πως πράγματι θα αρχίσει ένας ουσιαστικός, δημόσιος διάλογος γι’ αυτό το κρίσιμο κοινωνικό και ηθικό ζήτημα.

Επισυνάπτεται και μια φωτογραφία του Κώστα Φανουράκη, σε ιδιωτικό καταφύγιο αδέσποτων σκυλιών που έχουν υιοθετηθεί, ο οποίος είναι ένας από τους διασώστες τους.

Ηράκλειο  5-12-2018

Οι υπογράφοντες

Διαβάστε επίσης:

«Δείκτης αξιών, ήθους και αρχών» η συμπεριφορά μας προς τ' αδέσποτα που λίγο πριν ο Λ. Αυγενάκης παρουσίαζε ως «κίνδυνο για τους πολίτες»

Δεσμεύεται για σύγχρονο νομικό πλαίσιο προστασίας των ζώων συντροφιάς ο Κ. Μητσοτάκης αν γίνει πρωθυπουργός (βίντεο)

Με εκπροσώπους φιλοζωικών φορέων συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Λευτέρης Αυγενάκης στο www.zoosos.gr: «Είμαι ενάντια στην ευθανασία αδέσποτων ζώων»

Θανάτωση αδέσποτων που δεν υιοθετούνται ζητάει εμμέσως & ο βουλευτής της Ν.Δ. Λ. Αυγενάκης;

Ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης δεν σκέφτεται, ούτε σχεδιάζει την ευθανασία αδέσποτων

Την ευθανασία των αδέσποτων – και αλλαγή νομοθεσίας για να την επιτρέπει – ζητάει ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης

Π.Φ.Π.Ο.: Κε αντιδήμαρχε Ηρακλείου Κρήτης κάτω τα ξερά σας από τ’ αδέσποτα!

Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες: Απολίτιστη η άποψη περί ευθανασίας αδέσποτων από τον αντιδήμαρχο

Φιλοζωική Ομάδα Σείριος Ηρακλείου: Ή να παραιτηθεί ή να ανακαλέσει ο αντιδήμαρχος για τα περί ευθανασίας αδέσποτων

Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Δ. Ηρακλείου Κρήτης: Η εγκατάλειψη ζώων είναι μια αντικοινωνική συμπεριφορά που δεν μας τιμά

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.