Στηρίξτε μας

Κεφαλλονιά: Μια νεκρή και δύο τραυματισμένες χήνες στον Κούταβο από τροχαίο

2 Ιουλίου 2014 15:45 | Καταγγελίες
Κεφαλλονιά: Μια νεκρή και δύο τραυματισμένες χήνες στον Κούταβο από τροχαίο

Δεν έχουν περάσει ούτε δύο 24ωρα από τη δημοσίευση της επιστολής Συλλόγου Ζωόφιλων Δήμου Κεφαλονιάς «Ντορίς» στην οποία ζητείται από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου να διερευνήσει το γιατί τα πτηνά που ζουν στην λιμνοθάλασσα του Κούταβου στο Αργοστόλι βγαίνουν το δρόμο και χθες το βράδυ είχαμε το πρώτο τροχαίο με θύματα τις χήνες.

KefaloniaKoutavosXines (2)

Το Δ.Σ. του «Ντορίς» επισήμανε πρόσφατα στους αρμόδιους ότι τα πουλιά ενοχλούνται από τα σκάφη, τα πλοιάρια και τα θαλάσσια ποδήλατα που χρησιμοποιούν οι τουρίστες για να κάνουν βόλτες με αποτέλεσμα να βγαίνουν από το φυσικό του περιβάλλον και να περιφέρονται στον ταχείας κυκλοφορίας δρόμο. Γι’ αυτό και ζητάει να γίνει μελέτη και να μην δίνονται από το Λιμενικό άδειες αφού πρόκειται και για περιοχή NATURA και η προστασία του είναι εξαιρετικά σημαντική.

Το Δ.Σ. του «Ντορίς» εξηγεί με σημερινή του ανακοίνωση και το τι συνέβη χθες και το ότι τελικά εντοπίστηκε και μεταφέρθηκαν για νοσηλεία οι δύο χήνες που τραυματίστηκαν στο τροχαίο. «Αργά χθες το βράδυ ενημερωθήκαμε τηλεφωνικά από την κα Χίονη Ελένη ότι συνέβη ατύχημα με τις χήνες που σχεδόν μόνιμα τον τελευταίο καιρό, έχουν εγκατασταθεί στην νησίδα στην είσοδο της πόλης μας εκεί που βρίσκεται η πινακίδα που πληροφορεί τους επισκέπτες μας ότι εισέρχονται στο Αργοστόλι.

Διερχόμενο αυτοκίνητο χτύπησε τα τρία πτηνά που έχουν μετακομίσει εκεί από τον φυσικό τους χώρο της λιμνοθάλασσας με αποτέλεσμα η μία χήνα να βρει ακαριαίο θάνατο ενώ τα άλλα δύο πτηνά είχαν εξαφανισθεί…. Σε πολύ λίγο χρόνο, μέλη του συλλόγου μας βρέθηκαν επιτόπου. Βρήκαμε την σκοτωμένη χήνα ενώ με πολύ κόπο μες στην νύχτα καταφέραμε να εντοπίσουμε και τις άλλες δύο, από τις οποίες η μία ήταν πολύ πιο σοβαρά χτυπημένη.

KefaloniaKoutavosXines (6)

Τα δύο εναπομείναντα πτηνά καλούσαν το ένα το άλλο δυνατά μες στο σκοτάδι αφού ήταν κατατρομαγμένα και φυσικά χτυπημένα. Για άλλη μια φορά διακόψαμε την κυκλοφορία και καταφέραμε και οδηγήσαμε την πιο σοβαρά τραυματισμένη, που ήταν κρυμμένη πίσω από το άγαλμα του Τρίτση στον παράκτιο χώρο του Κούταβου και από εκεί στην λιμνοθάλασσα προκειμένω να τα προστατεύσουμε μέχρι το πρωί που θα μπορούσαμε να τις πάμε στον κτηνίατρο.

KefaloniaKoutavosXines (5)

Να σημειώσουμε ότι κοντά μας ήταν από την αρχή της επιχείρησης οι άνδρες του πυροσβεστικού σώματος που είχαν βάρδια, οι οποίοι ήρθαν να συνδράμουν αλλά τελικά δεν χρειάστηκε η παρέμβασή τους και τους οποίους θερμότατα ευχαριστούμε για την ευαισθησία που έδειξαν με την άμεση ανταπόκριση τους!

Επίσης θερμά ευχαριστούμε και τους δημοσιογράφους Χιόνη Ελένη που πρόσφερε τα μέγιστα στο συντονισμό της επιχείρησης καθώς και τον δημοσιογράφο Χαλιώτη Φώτη που κατέφθασε αμέσως στον χώρο και μας βοήθησε με όλες του τις δυνάμεις, καθώς και τον φούρνο του Σπαθή, καθώς πρόθυμα μας περίμενε η υπάλληλος παρά το προχωρημένο της ώρας, για να μας διαθέσει ψωμί ώστε να δελεάσουμε τα πτηνά να μας ακολουθήσουν στο χώρο τους.

KefaloniaKoutavosXines (3)

Σήμερα το πρωί ολοκληρώσαμε την επιχείρηση, αφού με την συνδρομή του εθελοντή και μέλους μας Πίτερ Λι, καταφέραμε και πιάσαμε τα πτηνά, που σημειωτέο είχαν πάει ξανά στην ίδια νησίδα, και τα πήγαμε στον κτηνίατρο Λευτέρη Ψαρρό για τα περαιτέρω…

Ήταν ευχάριστο να βλέπουμε ότι τα πτηνά απολαμβάνουν το φρέσκο νεράκι που πρόθυμα τα παιδιά που εργάζονται στον Δήμο είχαν ενεργοποιήσει ανοίγοντας τα ποτιστικά συστήματα, ενώ στο χώρο μας περίμενε και η Βέρα Ζερβού η οποία μας βοήθησε σημαντικά. Τους ευχαριστούμε πολύ καθώς επίσης και την Βεργωτή Στεφανία τον κ. Θανάση αλλά και τον Γεωργιλά Παύλο που από την πρώτη στιγμή είναι κοντά μας!

Στον κτηνίατρο, και σε ανοιχτή γραμμή με τους κτηνιάτρους της ANIMA, τον σύλλογο προστασίας και περίθαλψης Άγριας ζωής, κάναμε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις. Εκεί διαπιστώθηκε πως και τα δύο πτηνά είχαν εκτεταμένους μικροτραυματισμούς σε όλο τους το σώμα, ενώ το πιο σοβαρά τραυματισμένο έχει υποστεί και ρήξη έσω πλάγιου ταρσομεταταρσίου άρθρωσης.

Ο κ. Ψαρρός παρείχε τις πρώτες βοήθειες – περιττό να αναφέρουμε ότι δεν χρέωσε απολύτως τίποτα – όπως πάντα κάνει άλλωστε, και στη συνέχεια ξεκίνησε η προσπάθεια ανεύρεσης ενός ήσυχου χώρου για να μπορούν να ανακάμψουν τα πτηνά… αφού σίγουρα αυτός ο χώρος δεν είναι ο Κούταβος…

Τον γρίφο αυτό πρόθυμα έλυσαν οι Νίκος Βαλλιάνος και η Chanel Comis, υπεύθυνοι της περιβαλλοντικής ομάδας Wildlife Sense, που με την συνδρομή των εθελοντών τους ανέλαβαν την δύσκολη προσπάθεια ανάκαμψης των χηνών στο χώρο του κάμπινγκ Αργοστολίου στο Φανάρι, όπου διαμένουν οι εθελοντές του προγράμματος, τους οποίους θερμά ευχαριστούμε.

Είμαστε σε συνεννόηση με τον αντιδήμαρχο Ματιάτο Σπύρο, να προχωρήσει την τοποθέτηση μικρού καλαίσθητου φράκτη κατά μήκος της ακτογραμμής του Κούταβου που συνορεύει με τον ταχείας κυκλοφορίας δρόμο, Αργοστολίου-Πόρου, για να μπορέσουμε να εμποδίσουμε την έξοδο των πτηνών από το φυσικό τους χώρο στον δρόμο, ούτως ώστε να αποφύγουμε άλλο παρόμοιο θλιβερό περιστατικό και φυσικά να διασφαλίσουμε και την πιθανότητα να μην συμβεί κάποιο ατύχημα με ανθρώπινα θύματα αυτή την φορά…

Θα τοποθετηθούν σε κάποια σημεία του πεζόδρομου του Κούταβου δοχεία με φρέσκο πόσιμο νερό όπου τα πουλιά θα μπορούν να δροσίζονται με ασφάλεια. Το καθαρό νερό, δυστυχώς, στον χώρο του Κούταβου δεν υπάρχει με αποτέλεσμα αυτά να ψάχνουν παντού…

Όλοι εμείς οι πολίτες όμως μπορούμε να τους προσφέρουμε λίγο φαγητό... ό,τι μπορεί ο καθένας μας, λίγο σπασμένο καλαμπόκι, λίγο μαρούλι - που περισσεύει στο σπίτι - λίγο ψωμί βρεγμένο. Πολλοί από εμάς απολαμβάνουν το περίπατό τους εκεί καθημερινά… δεν είναι δύσκολο να το κάνουμε.

Οι κηδεμόνες των σκυλιών που τα πηγαίνουν βόλτα παρακαλούνται να μην τα αφήνουν ελεύθερα γιατί τα πτηνά αισθάνονται απειλή από την παρουσία τους όταν αυτά τρέχουν κατά πάνω τους…

Αυτές είναι κάποιες αρχικές παρεμβάσεις που εύκολα θα μπορέσουν να γίνουν… φυσικά έχουμε και ολοκληρωμένη πρόταση για την συνολική αναβάθμιση του Κούταβου που όπου και όταν και εάν μας ζητηθεί είμαστε έτοιμοι να την καταθέσουμε.

Αρχική εκτίμηση είναι ότι περίπου σε δέκα μέρες θα επανεντάξουμε τα πτηνά στο φυσικό τους, ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ, χώρο.

Ευελπιστούμε δε να κινηθούν ταχύτερα οι διαδικασίες της μελέτης για να εξαχθεί ένα ΑΣΦΑΛΕΣ επιστημονικό αποτέλεσμα, από την πλευρά των φορέων στους οποίους έχουμε αποτανθεί, ώστε όλοι μας να ενημερωθούμε υπεύθυνα για τις αιτίες της διαφοροποίησης της συμπεριφοράς των πτηνών που μας συντροφεύουν τόσα χρόνια τώρα.

Είμαστε πολύ, μα πολύ προβληματισμένοι, αισθανόμαστε δε την συσσωρευμένη και δίκαιη οργή των συμπολιτών μας πρέπει όμως να πρυτανεύσει η λογική και να αποφευχθούν οι ακρότητες που συνήθως οδηγούν στην απώλεια του δικαίου των αιτημάτων σου.

Ας έχουμε λοιπόν υπομονή και εγκράτεια» καταλήγει η ανακοίνωση του «Ντορίς».

Διαβάστε επίσης:

Κεφαλλονιά: Οι κύκνοι βγαίνουν στον δρόμο επειδή ενοχλούνται από την ξενάγηση;

Κτηνοτρόφος εκτέλεσε πυροβολώντας 3 φορές τον σκύλο του συγχωριανού του στα Χαβδάτα Κεφαλλονιάς

Έσωσαν το κουταβάκι που είχε εγκλωβιστεί σε ακάλυπτο φρεάτιο στην Κεφαλλονιά

Υιοθέτησε τον σκύλο που έκαψαν ανήλικοι στις Κεραμειές Κεφαλλονιάς (βίντεο)

Διλινάτα Κεφαλλονιάς: Εξοντώνει ζώα πετώντας τα ζωντανά σε πηγάδι και οι συντοπίτες του τον καλύπτουν!

Κεφαλλονιά: Συστηματικά κρεμάει σκύλους και κανείς δεν τον καταγγέλλει

Κεφαλλονιά: Έβαλε σημάδι τον σκύλο και τον σκότωσε με το αγροτικό του

Επικήρυξαν τον άνδρα που απαγχονίζει σκύλους στη Σκάλα Κεφαλλονιάς

Κεφαλλονιά: Η ασυλοποίηση των αδέσποτων δεν είναι λύση

Κεφαλλονιά: Πέταξαν σε κάδο ζωντανή μια άρρωστη σκυλίτσα

Ληξούρι Κεφαλλονιάς: Έκτακτη σύσκεψη για να σταματήσουν την εξόντωση των ζώων

Οι φοιτητές ξεσηκώθηκαν για τις φόλες στο Ληξούρι Κεφαλλονιάς

14χρονοι μαθητές έκαψαν σκύλο στις Κεραμειές Κεφαλλονιάς

Διλινάτα Κεφαλλονιάς: Εξοντώνει ζώα πετώντας τα ζωντανά σε πηγάδι και οι συντοπίτες του τον καλύπτουν!

Βρήκε τον γάτο της καμένο με καυστικό υγρό στο Ληξούρι Κεφαλλονιάς

 

Tagged: ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.