Στηρίξτε μας

Χαλκιδική: Κατηγορούν τους κυνηγούς που απειλούν να τουφεκίσουν τα σκυλιά τους

20 Φεβρουαρίου 2013 17:05 | Καταγγελίες
Χαλκιδική: Κατηγορούν τους κυνηγούς που απειλούν να τουφεκίσουν τα σκυλιά τους

Η Ελένη Γερνά ως εκπρόσωπος τριών φιλοζωικών σωματείων («Άγιος Μόδεστος» Ιερισσού Χαλκιδικής, «Άνθρωποι και Ζώα» Νικητής Χαλκιδικής, «Οδυσσέας» Ασπροβάλτας Θεσσαλονίκης) με επιστολή της απευθύνθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Ασπροβάλτας, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, στο Δασαρχείο Σταυρού και στο Δήμο Βόλβης για να καταγγείλει τα όσα επώνυμα της δήλωσε ένας κτηνοτρόφος, ο οποίος της εξήγησε το πως κυνηγοί απειλούν ότι θα εξοντώσουν τα ποιμενικά σκυλιά βοσκών ή τους εκβιάζουν ζητώντας τους αποζημιώσεις.

Η κα Γερνά απευθυνόμενη στις Αρχές τονίζει πως στις 4 Φεβρουαρίου 2013 δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από τον Χρήστο Τζελέπη κάτοικο Ρεντίνας Θεσσαλονίκης. Ο κ. Τζελέπης, που είναι κτηνοτρόφος, της εξήγησε το πρόβλημα, το οποίο έχει δημιουργηθεί στις περιοχές του Λιάκοβα και του Ελαιώνα, όπου βόσκουν τα ζώα τους τόσο ο ίδιος όπως και άλλοι κτηνοτρόφοι (τα ονόματα των οποίων είναι: Κώστας Καρδάρας, κάτοικος Βρασνών, Στέργιος Σοφολόγης, κάτοικος Βόλβης).

Οι συγκεκριμένες περιοχές σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα είναι χαρακτηρισμένες ως βοσκοτόπια και χρησιμοποιούνται εδώ και τουλάχιστον 50 χρόνια γι’ αυτό τον σκοπό. Σε αυτές τις εκτάσεις όμως δραστηριοποιείται και μια ομάδα κυνηγών, μέλος της οποίας είναι και ο Σ. Σαρ., κάτοικος Νέας Μαδύτου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τους βοσκούς όταν τα κυνηγόσκυλα πλησιάζουν τα ποιμνιοστάσια τα τσομπανόσκυλα προκειμένου να προστατεύσουν την περιοχή και το κοπάδι τους από τον εισβολέα, επιτίθενται και αυτό είχε αποτέλεσμα τα ζώα των κυνηγών να τραυματίζονται ακόμα και θανάσιμα.

Αυτό στάθηκε η αιτία οι κυνηγοί να απειλούν τους κτηνοτρόφους και να ζητούν ως αποζημίωση ποσά της τάξης των 7.000 ευρώ. Μάλιστα όταν οι βοσκοί δηλώσουν ότι δεν μπορούν να δώσουν αυτά τα χρήματα, οι κυνηγοί τους απειλούν ότι θα τους τουφεκίσουν τα ποιμενικά τους. Δεν είναι βέβαια λίγες οι φορές που τα τσομπανόσκυλα εντοπίζονται δηλητηριασμένα.

Οι κτηνοτρόφοι – όπως τονίζει στην επιστολή η κα Γερνά – συχνά υποκύπτουν στους εκβιασμούς και δίνουν χρήματα στους κυνηγούς για την απώλεια ή τον τραυματισμό των σκυλιών τους, επειδή φοβούνται πως αν οι υποθέσεις αυτές οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη δε θα δικαιωθούν.

Η κα Γερνά θέτει προς τις Αρχές (Εισαγγελία, Αστυνομία, Δασαρχείο, Δήμο) τα εξής ερωτήματα:

«1) Πως είναι δυνατόν να λειτουργεί έτσι ανεξέλεγκτα μια ομάδα ανθρώπων η οποία μόνο για λόγους ψυχαγωγίας βγαίνει στα βουνά να κυνηγήσει και να παρενοχλεί άλλες ομάδες συνανθρώπων μας που δραστηριοποιούνται στις περιοχές αυτές για βιοποριστικούς λόγους;

2) Αν γίνεται έλεγχος από τη Θηροφυλακή και τη Δασοφυλακή των τοποθεσιών που δραστηριοποιούνται οι κυνηγοί, δεδομένου ότι οι κτηνοτρόφοι υποστηρίζουν πως η προαναφερόμενη τοποθεσία είναι χαρακτηρισμένη βοσκότοπος και οι εγκαταστάσεις των ποιμνιοστασίων τους βρίσκονται εκεί περισσότερο από μισό αιώνα. Αν αυτό είναι αληθές, τίθεται το ερώτημα αν επιτρέπεται οι κυνηγοί να καταπατούν τέτοιες εκτάσεις.

3) Με ποιο τρόπο θα μπορούσαν οι κτηνοτρόφοι να ελέγξουν τους σκύλους τους ώστε να μην επιτίθενται στα κυνηγητικά σκυλιά όταν αυτά πλησιάζουν στα ποιμνιοστάσια και στα κοπάδια, όταν τα ζώα αυτά έχουν από τη φύση τους και την εκπαίδευση τους να παίξουν το ρόλο του προστάτη του κοπαδιού από κάθε ξένο εισβολέα στη περιοχή τους.

Όλοι γνωρίζουμε πόσο οι ποιμενικοί σκύλοι είναι απαραίτητοι για τη προστασία των κοπαδιών από λύκους και αρκούδες και πως πολλές φορές θυσιάζουν ακόμα και τη ζωή τους προκειμένου να προστατεύσουν το κοπάδι που φυλάσσουν από τα ζώα αυτά και δεν αντιλαμβανόμαστε βάσει ποιας λογικής θα χαριστούν στα κυνηγόσκυλα που πλησιάζουν και τα οποία απολύτως λογικά τα εκλαμβάνουν σαν επερχόμενο κίνδυνο.

4) Με ποιο δικαίωμα και ποια ιδιότητα απαιτούν οι κυνηγοί από τους κτηνοτρόφους, αποζημίωση για τα σκοτωμένα ή τραυματισμένα σκυλιά τους, καθορίζοντας μάλιστα το ποσό;».

Η κα Γερνά ζητά τη διερεύνηση των καταγγελιών και κλείνοντας στην επιστολή τονίζει, ότι αυτή η συμπεριφορά των ανθρώπων θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των σκυλιών τους. Αυτό συνιστά κακοποίηση, αφού τα ζώα οδηγούνται από τους ιδιοκτήτες τους σε περιοχές όπου τίθεται σε κίνδυνο η  ζωή τους. Φυσικά καταδικαστέες είναι και οι απειλές των κυνηγών προς τους βοσκούς για την εξόντωση των ποιμενικών σκύλων.

Δεν γνωρίζουμε τι θα αποδώσει η έρευνα και αν αυτή θα γίνει. Αυτό που είναι εξόφθαλμο και σε αυτή την περίπτωση είναι ότι τα σκυλιά πληρώνουν με τη ζωή τους στην κυριολεξία τις επιλογές των αφεντικών τους που τα χρησιμοποιούν ως αναλώσιμα εργαλεία είτε αυτοί είναι κτηνοτρόφοι είτε αυτοί είναι βοσκοί.

Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟΥ

Διαβάστε επίσης:

Θα δικαστεί ο άνδρας που κρέμασε σε τσιγκέλι και έπνιξε σκύλο στην Κρυοπηγή Χαλκιδικής

Αναρρώνει ο σκυλάκος που πυροβολήθηκε στο κεφάλι στην Ιερισσό Χαλκιδικής

Συνεχίζουν να δηλητηριάζουν αδέσποτα μέσα στο προαύλιο του Λυκείου Ιερισσού

Ιερισσός: Ξεπαστρεύουν τ’ αδέσποτα εντός του σχολείου;

Στειρώσεις αδέσποτων στην Ιερισσό που ο Πάχτας ρημάζει αφήνοντας την «Ελληνικός Χρυσός» ανεξέλεγκτη

Τα «μαντάτα» για τα εγκλήματα στη Νέα Προποντίδα έφτασαν και στη Βουλή

Ο πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Χαλκιδικής απείλησε φιλόζωη επειδή ταΐζει τα αδέσποτα

Σύσκεψη στον Δήμο Νέας Προποντίδας για την διαχείριση των αδέσποτων που συστηματικά κακοποιούνται

Θα ασχοληθεί με τα αδέσποτα δηλώνει ο Δήμος Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής

Μαζική εξόντωση αδέσποτων και στη Νέα Ηρακλειά Προποντίδας

Υπερήλικας ξυλοκοπούσε κουτάβι στην αυλή του σπιτιού του στη Νέα Καλλικράτεια

Νέα Προποντίδα Χαλκιδικής: Πυροβόλησε τον σκύλο παραλίγο να πετύχει και τους ανθρώπους

Βρήκαν τον σκύλο με ανοιγμένη τη μουσούδα στα δύο στη Νέα Προποντίδα

Νέα Καλλικράτεια: Διέφυγε τον κίνδυνο το πυροβολημένο σκυλί αλλά δεν συνελήφθη ο δράστης

Χαλκιδική: Τον συνέλαβαν επειδή κοπάνησε με λοστούς τα κουτάβια

Απαγχόνισαν γάτα στα Νέα Μουδανιά

Μουδανιά Χαλκιδικής: Ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου τα αδέσποτα

Φόλα και σε παιδική χαρά; Μα φυσικά, στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής!

Φιλόζωοι και Αστυνομία είχαν προειδοποιήσει τον άνδρα που βάζει φόλες στην Καλλικράτεια

Καλλικράτεια Χαλκιδικής: Τον πέτυχε την ώρα που έβαζε τις φόλες…

Πρόγραμμα στειρώσεων σε εξέλιξη στη Νέα Προποντίδα Χαλκιδικής

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε για τον ξυλοδαρμό αδέσποτου σκύλου ηλικιωμένος άνδρας, πατέρας γνωστού τραγουδιστή

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

5 Σχόλια

 1. Κοινός Θνητός

  Όταν η ίδια περιοχή έχει χαρακτηρισθεί και βοσκότοπος και κυνηγότοπος τα δικαστήρια ίσως είναι η καλύτερη λύση.Το ίδιο θα συνέβαινε και αν φύλακας σκύλος έβγαινε στο δρόμο και τραυμάτιζε διερχόμενο άλλο σκύλο.Υπάρχουν όρια που και οι μεν και οι δε θα πρέπει να τηρούν. Όσο για το "πανηληθιοι" τράβα πιες το φραπέ σου...

  1. δημητρης

   "αν φύλακας σκύλος έβγαινε στο δρόμο και τραυμάτιζε διερχόμενο άλλο σκύλο"

   φύλακας σκύλος, δηλαδή σα να λέμε σκύλος επαγγελματικός ε; Από αυτούς που "εκπαιδεύτηκαν" για να γίνουν φύλακες ε;

   Και μετά τον πείραξε το πανηλίθιος

 2. δημητρης

  Δηλαδή μπλέκετε τώρα με μία από τις δύο κατηγορίες πανηληθίων ανθρώπων, τους βοσκούς και κατά της δεύτερης, των κυνηγών. Γιατί; Ας σκοτωθούν μεταξύ τους έτσι κι αλλιώς τα σκυλιά τους δε σώζονται με τίποτα τόσο κάφροι που είναι και οι δύο

  1. Νικολας

   Σωστός δημήτρη, εποικοδομητική κριτική και επιχειρήματα.
   Ξέρεις πάρα πολύ καλά να διαχωρίζεις τον ευατό σου από τους "πανηλίθιους"
   ΜΠΡΑΒΟ !!!

 3. Νικολας

  Από τη μία, την ώρα που κυνηγούν οι κυνηγοί δεν υπάρχει φόβος από λύκους και όπως και να έχει ο τσοπάνης οφείλει να έχει τα σκυλιά του υπό έλεγχο, από την άλλη και ο κυνηγός οφείλει να σεβαστεί το χώρο του τσοπάνη.
  Όταν και οι δύο θέλουν ΟΛΟ το χώρο δικό τους τότε αρχίζουν τα έκτροπα .....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.