Στηρίξτε μας

Κάλυμνος: Εξαιρετικά μικρή ποινή και με αναστολή για άνδρα που κακοποιούσε συστηματικά 8 άλογα και 10 σκυλιά

28 Μαΐου 2021 14:53 | Καταγγελίες
Κάλυμνος: Εξαιρετικά μικρή ποινή και με αναστολή για άνδρα που κακοποιούσε συστηματικά 8 άλογα και 10 σκυλιά

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Με μια εξαιρετικά μικρή ποινή, μόλις τρία χρόνια φυλάκιση με αναστολή, καταδικάστηκε στις 27 Μαΐου 2021 από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλύμνου ο άνδρας που το 2014 συνελήφθη για τη συστηματική κακοποίηση επτά αλόγων και πολλών σκυλιών, τα οποία τουρίστες βρήκαν τυχαία να ζουν σε τραγικές συνθήκες στην Κάλυμνο στην περιοχή Αργινώντα.

Οι τουρίστες βρήκαν τα ζώα...

 

Οι περιπατητές από την Πολωνία εντόπισαν τα ζώα στις 23 Μαρτίου του 2014 και στις φωτογραφίες μπορείτε να δείτε πόσο άρρωστα ήταν τα άλογα και σε τι συνθήκες ζούσαν αλυσοδεμένα τα σκυλιά χωρίς ούτε τα στοιχειώδη, τροφή, νερό, κατάλυμα.

KalymnosArginontaAloga3 2014 3Άλογα σκελετωμένα με πληγές στο κορμί τους...

Θυμίζουμε ότι μετά την ενημέρωση που είχαν από τους τουρίστες εκπρόσωποι του συλλόγου «ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΛΥΜΝΟΥ - ANIMAL WELFARE HANDS OF KALYMNOS» η τότε πρόεδρος, Birgit Miller, και το μέλος, Νομική Πελεκάνου, πήγαν επί τόπου και διαπίστωσαν και εκείνοι την κακοποίηση των ζώων. Έτσι έγινε και η καταγγελία στην Αστυνομία.

Δείτε σε τι συνθήκες ζούσαν τα τρία από τα πολλά σκυλιά τα οποία κακοποιούσε ο δράστης... 

 

Στο δικαστήριο ο κατηγορούμενος παρουσιάστηκε χωρίς δικηγόρο και ισχυρίστηκε ότι τα άλογα είχαν μόνο εκδορές. Για να δικαιολογηθεί είπε ότι ήταν υποσιτισμένα γιατί έπασχαν από κολικούς και πως ο ίδιος έκανε ότι μπορεί για να τα φροντίσει.

Μάλιστα ξεκαθάρισε καθώς ο ίδιος είναι ξυλουργός στο επάγγελμα ότι είχε δέσει τα σκυλιά γιατί λυπόταν να τα σκοτώσει (!) καθώς από τον κτηνοτρόφο πατέρα του – ο οποίος πέθανε – κληρονόμησε κατσίκια τα οποία λυπόταν να τα σφάξει και για να τα προστατέψει από τα αδέσποτα είχε τα σκυλιά δεμένα.

Παράλληλα τόνισε ότι έδενε και τα άλογα γιατί μεταξύ των αυτών υπήρχαν και επιβήτορες!

Μάλιστα κατηγόρησε τους φιλόζωους λέγοντας ότι πήραν μόνο τα άλογα και άφησαν εκεί τα σκυλιά.

Θυμίζουμε ότι οι εκπρόσωποι του φιλοζωικού φορέα είχαν κάνει τότε μεγάλο αγώνα ώστε με εισαγγελική παραγγελία τα άλογα που ο βασανιστής τους είχε αγοράσει για να μεταφέρουν τουρίστες, να μεταφερθούν στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών (Ε.Σ.Π.Ι.) που τότε ήταν στην περιοχή του Κορωπίου Αττικής.

Η Νομική Πελεκάνου, που μίλησε στο www.zoosos.gr μας εξήγησε ότι μετά την πρωτόδικη καταδίκη θα ζητήσει να βεβαιωθούν τα διοικητικά πρόστιμα για κάθε ζώο που ο συγκεκριμένος άνδρας αποδεδειγμένα κακοποιούσε.

Αγώνας για τη σωτηρία των αλόγων

Στις 27 Μαρτίου 2014 ο σύλλογος ενημερώθηκε από το ζευγάρι Πολωνών αναρριχητών ότι ένας άνδρας που μένει στ’ Αργινώντα είχε άρρωστα άλογα τα οποία δεν φρόντιζε και πως σε άθλιες συνθήκες είχε αλυσοδεμένα και πολλά σκυλιά.

Στην περιοχή πήγαν μέλη του φιλοζωικού φορέα τα οποία διαπίστωσαν πως όντως τα οκτώ άλογα ζούσαν σε εξαιρετικά συνθήκες. Τα άλογα ήταν σκελετωμένα και είχαν πληγές στο σώμα τους, δεν υπήρχε δίπλα τους νερό και δεν μπορούσαν να κινηθούν προφανώς από την ακινησία. Στον ίδιο χώρο υπήρχαν και δέκα σκυλιά δεμένα με χοντρές αλυσίδες στα δέντρα, δύο εκ των οποίων πάνω σε ένα παλαιό φορτηγό.

Έγιναν κάποιες συστάσεις, για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων, σκυλιών και των αλόγων τα οποία ο βασανιστής τους δήλωσε τότε ότι είχε αγοράσει (ήταν πρώην ιπποδρομιακά) ώστε να τα χρησιμοποιεί για τη μεταφορά τουριστών. Εντούτοις ήταν ολοφάνερο ότι η κακοποίηση των ζώων δεν θα σταματούσε γι’ αυτό και οι εκπρόσωποι του συλλόγου αναζήτησαν λύση για τη σωτηρία των ιπποειδών.

Την επόμενη μέρα έγινε καταγγελία στο Αστυνομικό Τμήμα Καλύμνου από τους δυο Πολωνούς και την κα Πελακάνου. Χρειάστηκε όμως να περάσει μια εβδομάδα ώστε να σταλεί η δικογραφία στην Εισαγγελία της Κω μαζί με την κτηνιατρική γνωμάτευση για να δρομολογηθεί η κατάσχεση τους.

Μάλιστα όταν τότε από την Αστυνομία έγιναν οι πρώτες συστάσεις στον δράστη  εκείνος μετέφερε τα έξι άλογα μαζί και κάποια από τα σκυλιά σε έναν χώρο στο Βαθύ. Τα άλογα, όπως δήλωσε, τα αγόρασε τον Φεβρουάριο του 2014 και ήταν συνολικά 10. Τα δυο εξ αυτών πέθαναν γιατί, όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε, τραυματίστηκαν μόνα τους χτυπώντας με τις οπλές τους!

Τελικά μετά από αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα και συνεννοήσεις τα άλογα – μετά και την απόφαση της οριστικής αφαίρεσης του αντιεισαγγελέα της Κω – τα ανέλαβε ο Ε.Σ.Π.Ι. και δρομολογήθηκε η μεταφορά τους στους στάβλους του στο Κορωπί Αττικής.

Μια διαδικασία και δύσκολη και κοστοβόρα καθώς παρά την έκπτωση η εταιρία Blue Star Ferries ζήτησε 1.200 ευρώ για το εισιτήριο του τριαξονικού φορτηγού που θα μετέφερε τα ζώα. Μάλιστα τότε 400 ευρώ πρόσφεραν οι Πολωνοί οι οποίοι νοιάστηκαν εξ αρχής γι’ αυτά τα πλάσματα.

KalymnosArginontaAloga4 2014 2Το πριν και το μετά...

Τελικά τα επτά άλογα έφτασαν στο Κορωπί στις 15 Απριλίου του 2014. Το ένα άλογο που ήταν εξαιρετικά καταβεβλημένο και δεν μπορούσε να ταξιδέψει πέθανε στην Κάλυμνο. Αλλά και από τα επτά που έφτασαν στον Ε.Σ.Π.Ι. δεν στάθηκαν όλα τυχερά. Ο Άκανθος κατέληξε νικημένος από τις κακουχίες και την κακοποίηση λίγες μέρες αργότερα στους στάβλους του Ε.Σ.Π.Ι. πέθανε όμως και η Μαριάννα ένα θηλυκό άλογο που δόθηκε για υιοθεσία στην Καλαμάτα, καθώς δαγκώθηκε από φίδι. Τα υπόλοιπα πέντε – μετά από πολύμηνη φροντίδα και αφού συνήλθαν – και δόθηκαν για υιοθεσίες. Τα σκυλιά δυστυχώς έμειναν στο έλεος του βασανιστή τους και το αν επέζησαν ή πέθαναν παραμένει άγνωστο.

Κάποια από τα άλογα στάθηκαν τυχερά...

KalymnosArginontaAloga6 2015 1Η φοράδα που γλύτωσε...

Η Anastasia Majestic, που υιοθέτησε το ένα από τα κακοποιημένα άλογα με ανάρτηση της στο facebook την 1η Ιουνίου του 2015 επισήμανε τα εξής: «Majestic Lake το κορίτσι μου ένα από τα επτά άλογα που μεταφέρθηκαν πέρυσι στον ΕΣΠΙ! Από τον Οκτώβριο έχει ήδη αποκτήσει νέα κατοικία.. ενώ η νέα φωτογραφία είναι τραβηγμένη τον Ιανουάριο. Πλέον είναι σε ακόμα καλύτερη κατάσταση.. οφείλω όμως να ευχαριστήσω κ εγώ με τη σειρά μου όλους όσους την βοήθησαν να φτάσει ως εμένα και να γίνει απαραίτητο κομμάτι της ζωής μου!!! Πόσο μάλλον εσάς..! Σας ευχαριστώ..».

Αν μπορείτε να βοηθήσετε το έργο του Ε.Σ.Π.Ι.

Αν σας ενδιαφέρει να βοηθήσετε ως ανάδοχοι τα ιπποειδή του Ε.Σ.Π.Ι. μπορείτε να συμπληρώστε την Φόρμα Αναδοχής στην ιστοσελίδα μας: http://greekhorseprotection.org/sponsorship-form/

Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα αναδοχής του ΕΣΠΙ εδώ :

http://greekhorseprotection.org/sponsoring/

Για να μάθετε περισσότερα για τη δράση του ΕΣΠΙ και για το πως μπορείτε και εσείς να βοηθήσετε, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του www.greekhorseprotection.org

Για δωρεές:

PayPal.Me/greekhorseprotection

ή με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό:

EUROBANK IBAN GR6902603540000200200580741

ALPHABANK IBAN GR3401403410341002002000058

Η ανακοίνωση του Ε.Σ.Π.Ι.

«Έχουν περάσει κιόλας 7 χρόνια από τότε που δεχτήκαμε στον ΕΣΠΙ, από την Κάλυμνο, αυτά τα 7 αγαθά και καταπονημένα ζώα.

Κατάφεραν, κυριολεκτικά, να σωθούν την τελευταία στιγμή. Όλα τους ήταν αδυνατισμένα και υπέφεραν από φρικτούς πόνους στις οπλές τους λόγω σήψης και ενδονυχίτιδας. Προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση τους, χρειαστήκαν, όλα, τουλάχιστον 4-5 ώρες καθημερινής θεραπείας επί 3 ολόκληρους μήνες. Εκείνες τις ημέρες δεν τις ξεχνάς και εύκολα…

Χάσαμε τον Akantho από οξύ κολικό μόνο λίγες μέρες μετά που έφτασαν τα ζώα σε εμάς. Ο Massetos Fun με τη Joyful Marianna υιοθετήθηκαν σύντομα με σκοπό να συνεχίσουν τις θεραπείες στις νέες τους οικογένειες. Η Marianna, άλλη μια κόκκινη φοράδα, υιοθετήθηκε από εθελόντρια μας στην Αχαΐα όπου όμως, περίπου τρία χρόνια μετά, κατέληξε από δάγκωμα φιδιού (!).

Η Moraittisa και η Strawberry Duck συνέχισαν τις θεραπείες τους στον ΕΣΠΙ και υιοθετήθηκαν μαζί, μετά από αρκετό διάστημα, σε ένα υπέροχο κτήμα στη Μεσσηνία. Η Majestic Lake, η οποία λόγω της αδυναμίας της και του αφόρητου πόνου στις οπλές της, παραλίγο να μην είχε καταφέρει να κάνει το μεγάλο ταξίδι από την Κάλυμνο, συνέχιζε να μας προβληματίζει με την κατάσταση της υγείας της ακόμα μετά από 5 μήνες θεραπειών. Τελικά το ζωάκι επέζησε και σήμερα λαμβάνει όση αγάπη και φροντίδα δεν είχε λάβει από τότε που γεννήθηκε.

KalymnosArginontaAloga6 2015 3

Είναι παντελώς αποκαρδιωτικό και ανάρμοστο ο κακοποιητής τους να τιμωρείται μόνο με ποινή φυλάκισης τριών χρόνων με αναστολή, δηλαδή τίποτα (!). Η ποινή αυτή αντιπροσωπεύει την κυριολεκτική απαξίωση από τις αρμόδιες αρχές για τη ζωή αυτών των ζώων. Με την άγνοια των Εισαγγελικών αρχών, την έλλειψη ευθύνης της Αστυνομίας καθώς και με την ανοχή των κτηνιατρικών υπηρεσιών στα περιστατικά κακοποίησης ιπποειδών, δεν θα μπει ποτέ τέλος σε αυτές τις πρακτικές από ανεύθυνους ιδιοκτήτες. Χρειάζεται άμεσα η αυστηρότατη επιβολή κυρώσεων και σημαντικά οικονομικά πρόστιμα για να υπάρξει έστω λίγη σύνεση και βελτίωση της κατάστασης.».

Διαβάστε επίσης:

Κάλυμνος: Πέταξε τον ηλικιωμένο και γεμάτο σκουλήκια σκύλο στον δρόμο (βίντεο)

Κάλυμνος: Συστηματική εγκατάλειψη - κακοποίηση και νεογέννητων σκυλιών & γατιών (βίντεο)

Κάλυμνος: Νεογέννητα γατάκια μέσα σε κούτα πεταμένα στα σκουπίδια

Κάλυμνος: Σκυλιά και γάτες δολοφονημένα με φόλες στο Βαθύ

Κάλυμνος: Ο νεαρός άνδρας έσωσε τον σκελετωμένο σκύλο (βίντεο)

Σκύλος σκελετωμένος από την ασιτία βρέθηκε στο Βαθύ Καλύμνου

Είναι καλύτερα η σκυλίτσα που έμεινε σκελετός από την ασιτία στην Κάλυμνο (βίντεο)

Κάλυμνος: Σκύλος ετοιμοθάνατος από την ασιτία μπήκε σε αυλή σπιτιού ζητώντας βοήθεια

Οι τουρίστες δικαίως σοκάρονται από τα βαρελόσκυλα και τις κακοποιήσεις σκυλιών στην Κάλυμνο

Αδιάφορος και ο Δήμος Καλυμνίων και η Αστυνομία για τη συστηματική κακοποίηση ζώων στην Κάλυμνο (βίντεο)

Κάλυμνος: Βρήκε τον σκύλο απαγχονισμένο σε κατάσταση προχωρημένης σήψης

Δίνουν αμοιβή σε όποιον είδε και καταγγείλει τον δράστη που απαγχόνισε σκύλο στην Κάλυμνο

Κάλυμνος: Βρήκε τον σκύλο κρεμασμένο στο χωριό Βαθύς

Κάλυμνος: Σκότωσε τον σκύλο της γειτόνισσας του και τον πέταξε στα σκουπίδια

Έγκλημα ή ατύχημα ο πνιγμός του σκύλου στην Κάλυμνο;

Στραγγάλισε και αποκεφάλισε τον κόκορα στον αγιασμό για την θεμελίωση μιας οικοδομής

Σκελετωμένο σκυλί στην Χαλή της Καλύμνου

Κάλυμνος: Έσωσε το σκελετωμένο σκυλί

Συνέλαβαν τον κυνηγό που σκότωνε παράνομα πέρδικες στην Κάλυμνο

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.