Εδώ δηλώστε όσοι μπορείτε να φιλοξενήσετε ζώα από τις πυρόπληκτες περιοχές
Η Μ.Κ.Ο. «Dogs’ Voice» συγκεντρώνει τα στοιχεία όσων επιθυμούν και μπορούν να φιλοξενήσουν ζώα από τις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής. Για να συμπληρώστε τη σχετική…
Οδηγίες προς τους κηδεμόνες σκυλιών δίνει το «Save a Greek Stray» μια που η θερμοκρασία έχει ήδη ανέβει πάρα πολύ.
Συγκεκριμένα τονίζει τα εξής: «Προβλέπεται ότι το καλοκαίρι αυτό θα είναι πολύ δύσκολο, με απανωτούς καύσωνες. Αν για εμάς τα 40αρια είναι δύσκολα, για τα ζώα είναι από ανυπόφορα έως επικίνδυνα. Προσπαθήστε να βγάζετε βόλτα τον σκύλο σας νωρίς το πρωί και όσο πιο αργά γίνεται το βράδυ, μετά την δύση του ηλίου. Αν κάτι τέτοιο δεν σας το επιτρέπει το πρόγραμμα σας, φροντίστε οι βόλτες να είναι σύντομες.
Προσέξτε πάρα πολύ στις παραλίες, η άμμος καίει ακόμα πιο πολύ από ότι η άσφαλτος. Οι πατούσες τους δεν είναι παπούτσια, καίγονται και παθαίνουν εγκαύματα πολύ επώδυνα. Δεν συστήνουμε να έρχονται μαζί τα σκυλιά στην παραλία τις ώρες που κανει πολύ ζέστη, αλλά αν η ράτσα τους και η υγεία τους το επιτρέπουν, και θέλετε ή πρέπει να τα πάρετε μαζί, να περπατάτε σε σκιά ή άκρη στο νερό, και όσο είστε στην παραλία ο σκύλος πρέπει να είναι πάντα σε καλή σκιά, και να να έχει προσβάσιμο νερό.
Το καλοκαίρι τα σκυλιά δεν αντέχουν στο αμάξι χωρίς κλιματιστικό, και σε καμμια περίπτωση δεν τα αφήνουμε μέσα στο αυτοκίνητο μόνα τους, ούτε για ένα λεπτό. Πολλά σκυλιά έχουν πεθάνει έτσι, όπως επίσης και παιδιά. Ειδικά για βραχυκεφαλες φυλές (μπουλντόγκ, παγκ, μποξερ) το καλοκαίρι μπορεί να αποβεί μοιραίο αν ο ιδιοκτήτης δεν έχει υπόψιν του τις αντοχές του σκύλου. Σε περίπτωση θερμοπληξιας, μεταφέρετε τον σκύλο αμέσως σε σκιερό και δροσερό μέρος, μπουγελωστε τον με δροσερό νερό (ΌΧΙ παγωμένο γιατί μπορεί να προκαλέσει σοκ), ξεκινώντας από την κοιλιά και από τις πατούσες, αφήστε τον να πιει εάν θέλει και μπορεί, και συνεχίστε να τον καταβρεχετε με νερό, μέχρι η αναπνοή του να επανέλθει σε πιο φυσιολογικά επίπεδα.
Δυστυχώς, αυτές οι καλοκαιρινές στιγμές που θέλουμε να μοιραστούμε με τα σκυλιά μας, μπορούν να αποβούν για αυτά από επικίνδυνες έως μοιραίες. Και όπου και αν είστε, αφήστε μπολάκια με νερό για τα αδέσποτα, και βάλτε στο καθημερινό σας πρόγραμμα να συμπληρώνετε το νερό όσο συχνά μπορείτε. Έχετε πάντα μαζί σας στο αυτοκίνητο ένα μπουκάλι νερό, είτε για αδέσποτα που τυχόν συναντήσετε, είτε για το δικό σας κατοικίδιο. Θα υπάρξουν μέρες που θα είναι αδύνατο για τα αδέσποτα να βρουν έστω και μια σταγόνα νερό οπουδήποτε. Αυτά από εμάς, ας έχουμε ένα όσο πιο ανώδυνο καλοκαίρι φέτος.».
Διαβάστε επίσης:
Τι ισχύει για τους σκύλους στις παραλίες βάσει του νέου νόμου 4830/2021
Τι κάνουμε αν σκύλος πάθει θερμοπληξία
Τα ζώα στο αυτοκίνητο το καλοκαίρι κινδυνεύουν από θερμοπληξία!
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr