Της Ελένης Ηλιοπούλου
To έγγραφο που αποφασίζει την ευθανασία δύο υγειών αδέσποτων σκυλιών τα οποία δεν είναι επιθετικά έφερε στη δημοσιότητα στις 27 Σεπτεμβρίου η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Save a Greek Stray».
Το αίτημα που περιλαμβάνεται στο έγγραφο με ημερομηνία στις 20 Σεπτεμβρίου υπογράφει ο Αντιπρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας και Πειραιά ο Μιχάλης Ευθυμιάδης, ο οποίος δηλώνει, όπως γίνεται κατανοητό και πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς του συνδέσμου.
Πρόκειται ουσιαστικά για δύο σκυλιά που ζούσαν στην οδό Ηρακλέους στην περιοχή Κίτσι Κορωπίου. Τον περασμένο Ιούλιο εστάλησαν στο Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς, με το οποίο έχει σύμβαση ο Δήμος Κρωπίας, και για να περάσουν το τεστ επιθετικότητας, καθώς σύμφωνα με καταγγελίες είχαν επιτεθεί σε κάποιον. Καθώς οι μέρες περνούσαν και τα σκυλιά ήταν άφαντα φιλόζωοι που ανησύχησαν για την τύχη τους πληροφορήθηκαν πως τα συγκεκριμένα σκυλιά δεν θα επανενταχθούν στη γειτονιά που ζούσαν στην οδό Ηρακλέους.
Τα σκυλιά πέρασαν επιτυχώς τη δοκιμασία, αποδείχτηκαν μη επιθετικά εντούτοις οι φιλόζωοι έμαθαν πως αν δεν βρεθεί γι’ αυτά υιοθεσία άμεσα, θα τους γίνει τελικά ευθανασία.
Οι κάτοικοι κινητοποιήθηκαν και δύο οικογένειες προθυμοποιήθηκαν να γίνουν κηδεμόνες τους. Έτσι τα σκυλιά από τις 25 Σεπτεμβρίου έχουν καθένα το δικό του σπιτικό.
Όμως η ΜΚΟ «Save a Greek Stray» θέτει μια σειρά από ερωτήματα καθώς ο ΠΕΣΥΔΑΠ, στο οποίο μετέχουν 19 Δήμοι της Αττικής, ουσιαστικά καταστρατηγεί τη νομοθεσία και αποφασίσει παρανόμως ευθανασίες υγειών και μη επιθετικών σκυλιών. Αποφάσεις παράνομες και εξόφθαλμα οπισθοδρομικές αναφορικά με τα δικαιώματα των ζώων.
Ο φιλοζωικός φορέας στην ανακοίνωση του επισημαίνει σήμερα τα εξής: «Ενημερωθήκαμε για την αποστολή του ακόλουθου εγγράφου, που αφορά την ευθανασία 2 αδέσποτων σκύλων, ως αποτέλεσμα της εισήγησης μίας απροσδιόριστης και άγνωστης σε εμάς επιτροπής παρακολούθησης του επιχειρησιακού προγράμματος αδέσποτων ζώων, μετά την πάροδο 30 ημερών και αφορά ζώα τα οποία έχουν κριθεί από το ίδιο το ΔΙΚεπαζ ως ΜΗ επιθετικά .
Τα ζώα υιοθετήθηκαν άμεσα και είναι εκτός ΔΙΚΕΠΑΖ, χάρη στην άμεση κινητοποίηση των φιλόζωων της περιοχής .
Ωστόσο , το συγκεκριμένο έγγραφο μας προξενεί τεράστια έκπληξη και ταραχή καθώς αδυνατούμε να αντιληφθούμε το πλαίσιο της νομιμότητας του.
Πώς νομιμοποιείται μια τέτοια επιτροπή; Πώς συστήνεται, με ποια μέλη, με ποιες αρμοδιότητες και βάσει ποιού άρθρου του νόμου μπορεί και παρακάμπτει τις 5μελεις και 3μελεις επιτροπές των Δήμων, τις μόνες αρμόδιες βάσει νόμου να αποφασίζουν με ομοφωνία την ευθανασία ενός ζώου με απρόκλητη επιθετική συμπεριφορά; Σε ποιο σημείο ο νόμος αναφέρει την ευθανασία μετά την πάροδο 30 ημερών για ζώα κρινόμενα ως ΜΗ επιθετικά που δεν υιοθετούνται; Πώς παρακάμπτεται η επανατοποθέτηση σε οικείο ή διαφορετικό περιβάλλον; Ποιος ελέγχει τη λειτουργία των δομών αυτών; Από πότε η Ελλάδα απέκτησε δομές που ευθανατώνουν ζώα αν δεν υιοθετηθούν; Και τέλος, πόσες τέτοιες εισηγήσεις της συγκεκριμένης επιτροπής έχουν γίνει και αποσταλεί σε Δήμους για ζώα που δεν είχαν την τύχη να τα περιμένουν πίσω άνθρωποι που τα νοιάζονται; Η επείγουσα ανάγκη έρευνας και τα τόσα ερωτήματα που αναζητούν απάντηση κατατέθηκαν σήμερα από την Save a Greek Stray στους αρμόδιους φορείς και τις ελεγκτικές αρχές και περιμένουμε με αγωνία τις απαντήσεις αλλά και την αντίδραση της φιλοζωικής κοινότητας σε μια οφθαλμοφανή παραβίαση του νόμου 4830/21 που φαίνεται να ερμηνεύεται κατά το συμφέρον και κατά το δοκούν σε κάθε του άρθρο.».
«Λάθος, το κάναμε για να πιέσουμε ώστε να υιοθετηθούν»
Το www.zoosos.gr απευθύνθηκε στον Περιβαλλοντικό Σύνδεσμο Δήμων Αθήνας και Πειραιά η απάντηση που λάβαμε προφορικά από τον πρόεδρο του Γρηγόρη Γουρδομιχάλη περιελάβανε την αναγνώριση του λάθους της διατύπωσης, η οποία έγινε ώστε να πιεστεί η κοινή γνώμη για να βρουν αυτά τα ζώα κηδεμόνες.
Μας τόνισε ότι δεν προχωρούν αυθαίρετα σε ευθανασίες και δηλώνει την προθυμία του συνδέσμου ώστε να δοθούν στις αρμόδιες αρχές όποια στοιχεία ζητηθούν για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Οι διευκρινίσεις του κ. Γουρδομιχάλη, δεν ξέρουμε αν πείθουν τη φιλοζωική κοινότητα, σίγουρα όμως βλάπτουν το κύρος του δημόσιου διαδημοτικού φορέα και ελπίζουμε να υπάρξουν επαρκείς εξηγήσεις στις εισαγγελικές αρχές οι οποίες οφείλουν να διερευνήσουν τι συμβαίνει εκεί.
H ανακοίνωση του ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ.
Μετά τον ντόρο το Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας και Πειραιά στην ανακοίνωση του κάνει λόγο για «τακτική» και «πιθανά άστοχη υπηρεσιακή διατύπωση στο έγγραφο».
Συγκεκριμένα επισήμανε τα εξής: «Καθαρές κουβέντες!
Σκόπιμα, υποβολιμαία και ενορχηστρωμένα το ΔΙΚΕΠΑΖ βρίσκεται στο επίκεντρο μιας συκοφαντικής επίθεσης, με αφορμή δύο σκύλους που νοσηλεύσαμε και φιλοξενήσαμε στις εγκαταστάσεις μας, μετά από επίθεση και τραυματισμό ανθρώπου.
Για όλους όσους πραγματικά ενδιαφέρονται για την αλήθεια και όχι για τις εντυπώσεις, τα περιστατικά έχουν ως εξής:
- Οι δύο σκύλοι μεταφέρθηκαν στο ΔΙΚΕΠΑΖ από τον οικείο δήμο, στις 23 Ιουλίου, έχοντας επιτεθεί και τραυματίσει άνθρωπο, όπως αποδεικνύεται από γνωμάτευση του 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου και φαίνεται στη σχετική φωτογραφία.
- Οι δύο σκύλοι έτυχαν ΑΜΕΣΩΣ πλήρους κτηνιατρική περίθαλψης και εξετάσεων στο ΔΙΚΕΠΑΖ, όπου και παρέμειναν παρακολουθούμενοι από τους κτηνιάτρους μας για διάστημα 52 ημερών.
- Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους εδώ ΔΕΝ εκδήλωσαν επιθετικότητα, κάτι που ευθαρσώς διατύπωσε και επισήμανε το ΔΙΚΕΠΑΖ στο εν λόγω έγγραφο του προς τον οικείο δήμο.
- Η πενταμελής επιτροπή του ΔΙΚΕΠΑΖ στις 20 Σεπτεμβρίου πρότεινε με το συγκεκριμένο εγγραφο της στον οικείο δήμο την ΑΜΕΣΗ επανένταξη των 2 ζώων μέσω υιοθεσία τους, αφού προηγηθεί πλήρης ενημέρωση του υποψηφίου αναδόχου για το ιστορικό τους.
- Η πιθανά άστοχη υπηρεσιακή διατύπωση στο έγγραφο, που τόσες συκοφαντίες προκάλεσε, χρησιμοποιήθηκε σκόπιμα στην προσπάθεια μας να πιέσουμε για την γρήγορη υιοθεσία των δύο ζώων, προκειμένου να μην έχουν την τύχη άλλων που παραμένουν έγκλειστα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους και την συμπεριφορά τους.
Από την εξέλιξη των πραγμάτων, άλλωστε, αποδείχθηκε ότι η τακτική αυτή απέδωσε και τα δύο ζώα υιοθετήθηκαν άμεσα.
Κατηγορηματικά δηλώνουμε ότι ΟΥΔΕΠΟΤΕ στο ΔΙΚΕΠΑΖ έχει γίνει ευθανασία ζώου για επιθετικότητα, αν προηγουμένως οι αρμόδιοι κτηνίατροι του ΔΙΚΕΠΑΖ δεν το διαπιστώσουν.
Τέλος υπενθυμίζουμε στους γνωστούς κύκλους που συκοφαντούν το μοναδικό στη χώρα δημόσιο νοσοκομείο αδέσποτων ζώων ότι μέχρι τώρα το ΔΙΚΕΠΑΖ έχει νοσηλεύσει και φροντίσει 60.000 άρρωστα, τραυματισμένα, δηλητηριασμένα, κακοποιημένα και πυρόπληκτα αδέσποτα ζώα, καταφέρνοντας ταυτόχρονα να υιοθετηθούν περισσότερα από 5.000 από αυτά.
Για την εξακρίβωση της αλήθειας όλων των παραπάνω, το ΔΙΚΕΠΑΖ είναι συνέχεια ανοιχτό στον έλεγχο όλων των αρμόδιων δημόσιων αρχών.».
Διαβάστε επίσης:
Τι ορίζει ο νόμος 4830/2021 για τα απρόκλητα επικίνδυνα - επιθετικά αδέσποτα σκυλιά και την ευθανασία τους αν δεν υιοθετηθούν
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr
Τι χαζή δικαιολογία . Μόλις φοβηθούν βρίσκουν κάτι απίθανο να πουν , μπας και τη γλιτώσουν.