Στηρίξτε μας

iSea: Εγκληματική κακοποίηση ζώου μέχρι θανάτου ο βασανισμός του Εξαβράγχιου καρχαρία στην Ιεράπετρα (βίντεο)

22 Απριλίου 2023 20:04 | Καταγγελίες
iSea: Εγκληματική κακοποίηση ζώου μέχρι θανάτου ο βασανισμός του Εξαβράγχιου καρχαρία στην Ιεράπετρα (βίντεο)

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Προστασία των Υδάτινων Οικοσυστημάτων «iSea» με ανακοίνωση της αναφέρεται – με αφορμή τον βασανισμό μέχρι θανάτου του Εξαβράγχιου καρχαρία στην Ιεράπετρα στην Κρήτη στις 21/4 – στις επιπτώσεις που έχουν αυτές οι πρακτικές στο θαλάσσιο περιβάλλον καθώς είναι ιδιαίτερα συχνό είδη υπό προστασία, υπό εξαφάνιση να αλιεύονται και ακόμα και όταν είναι ζωντανά οι περισσότεροι ψαράδες δεν τα ξαναρίχνουν στη θάλασσα.

 

Η «iSea» έχει στη διάθεση της όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που της έστειλε το www.zoosos.gr ώστε οι αρχές να αναγκαστούν να ασκήσουν δίωξη στους εμπλεκόμενους και να βεβαιώσουν τα σχετικά πρόστιμα και σε αυτούς που βασάνισαν και σκότωσαν το ζώο και μάλιστα δημόσια και σε αυτούς που το πούλησαν.

«Εγκληματικό και παράνομο εμπόριο άγριας ζωής στην Ιεράπετρα»

Στην ανακοίνωση της η οργάνωση επισημαίνει τα εξής: «Στο πλαίσιο Παγκόσμια Ημέρα Μητέρας Γης σήμερα με το μήνυμα να σταματήσουμε να κακομεταχειριζόμαστε τον φυσικό κόσμο, να λεηλατούμε απερίσκεπτα τους πόρους της Γης και να εξαντλούμε την άγρια ζωή! Δυστυχώς και αυτές τις μέρες όμως ήρθαμε αντιμέτωποι με περιστατικά που μας απομακρύνουν από αυτόν τον στόχο.

Συγκεκριμένα, σε πολλά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Δικτύωσης έχει προβληθεί, όχι απλά η παράνομη αλίευση ενός προστατευόμενου από την ελληνική νομοθεσία Εξαβράγχιου καρχαρία ή Εξακαρχαρία Hexanchus griseus (SBL), αλλά και ο προκλητικός βασανισμός του.

Το ζώο φαίνεται να εκφορτώνεται ζωντανό, αν και σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία, θα έπρεπε να έχει απελευθερωθεί. Η στυγερότητα όμως της πράξης κορυφώνεται όταν, όπως προκύπτει από τα δημοσιεύματα, όλοι οι παρευρισκόμενοι προβαίνουν στον σκόπιμο τραυματισμό και την κακοποίηση του ζώου μέσα από την άσκηση σκληρής σωματικής βίας, ενώ στο υλικό που διακινήθηκε ακούγονται φωνές που προτείνουν τη θανάτωσή του ακόμα και με καραμπίνα! Στη συνέχεια, το ζώο που ξεψύχησε «στα χέρια των βασανιστών του» κατέληξε προς πώληση. Πράξη που επίσης αποτελεί παράνομη για το συγκεκριμένο προστατευόμενο είδος σύμφωνα με την κείμενη εθνική νομοθεσία.

Με δεδομένο ότι το εν λόγω είδος προστατεύεται από το Π.Δ. 67/1981 (ΦΕΚ 23Α), περί προστασίας της αυτόχθονος χλωρίδας και της άγριας πανίδας και σύμφωνα με το οποίο «απαγορεύεται ο φόνος, η απόπειρα φόνου, η κακοποίηση, ο τραυματισμός, η με οποιαδήποτε τρόπο πρόκληση βλάβης, η κατοχή, η σύλληψη, η ταρίχευση, η αγορά, η πώληση, η μεταφορά και η εξαγωγή από τη χώρα των ειδών, καθώς και τμημάτων ή παραγώγων αυτών.», η iSea με καταγγελία της καλεί τις αρμόδιες αρχές να διερευνήσουν τους εμπλεκόμενους στις παραπάνω παράνομες πράξεις και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες.

Έχοντας καταγράψει συστηματικά αντίστοιχα περιστατικά, το 2017 επιτύχαμε τη διόρθωση και τροποποίηση του Οδηγού Αναγνώρισης καρχαριών και σαλαχιών της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συμπεριλαμβάνοντας και τα είδη που τελούν υπό καθεστώς προστασίας με βάση την ελληνική νομοθεσία και διορθώνοντας λανθασμένες και ανακριβείς πληροφορίες ειδικά για το καθεστώς προστασίας του Επταβράγχιου καρχαρία ή Επτακαρχαρία (Heptranchias perlo) και του Εξαβράγχιου καρχαρία ή Εξακαρχαρία (Hexanchus griseus).

Επιπλέον, το 2022 ενημερώσαμε με σχετική επιστολή τα αρμόδια Υπουργεία για 150 περιστατικά παράνομης σύλληψης, εκφόρτωσης, επίδειξης και πώλησης Εξαβράγχιων καρχαριών που συλλέχθηκαν μέσα από ηλεκτρονικές πηγές για την περίοδο 2012-2022, συμβάλλοντας στη σωστή ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων και ιδιαίτερα των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών που καλούνται να εφαρμόσουν την κείμενη νομοθεσία.

Ακόμα περισσότερο μας προβληματίζει η επιλεκτική «φιλοζωία» των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και του κοινού, που προβάλουν σθεναρά τις αντιδράσεις τους στην κακοποίηση κατοικίδιων ζώων ή σε άλλα περιστατικά, όπως της Χασίγια, ανάγουν όμως άλλα είδη, όπως οι καρχαρίες, σε «τέρατα» και αδυσώπητους θηρευτές και τη θανάτωσή τους σε τρόπαια. Δυστυχώς, ο ρόλος τους είναι καταλυτικός στο γεγονός ότι οι καρχαρίες μέχρι και σήμερα αποτελούν το πλέον παρεξηγημένο θαλάσσιο είδος, κυρίως λόγω αβάσιμων και αντιεπιστημονικών στερεοτύπων.

Αντιθέτως οι καρχαρίες αποτελούν οργανισμούς ιδιαίτερης σημασίας όντας ανώτεροι θηρευτές και ακρογωνιαίοι λίθοι της δομής και της ισορροπίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Είναι από τους αρχαιότερους οργανισμούς των θαλασσών με ιδιαίτερα ανεπτυγμένη νοημοσύνη και κοινωνική δομή.

Η αντίληψη του κοινού, σε συνδυασμό με τα βιολογικά χαρακτηριστικά τους (πολύ χαμηλούς αναπαραγωγικούς ρυθμούς; 2-4 μικρά ανά έτος, εκτεταμένη διάρκεια ζωής) και τις σοβαρότατες απειλές που αντιμετωπίζουν, εξαιτίας της αλιείας, της ρύπανσης και της υποβάθμισης των θαλάσσιων ενδιαιτημάτων έχουν οδηγήσει σε τεράστια μείωση των πληθυσμών τους παγκοσμίως. Στην πρόσφατη έκθεσή του, η IUCN συμπεραίνει ότι περισσότερο από το 50% των καρχαριών της Μεσογείου κινδυνεύουν με εξαφάνιση, χαρακτηρίζοντας τη Μεσόγειο ως το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο για καρχαρίες.

Τέρατα της θάλασσας ή δική μας επιλεκτική φιλοζωία;

Χτες, στην Ιεράπετρα της Κρήτης πραγματοποιήθηκε, όχι απλά η παράνομη αλίευση ενός προστατευόμενου Εξαβράγχιου καρχαρία (Hexanchus griseus), αλλά και ο προκλητικός βασανισμός του.

Συγκεκριμένα, το ζώο, πριν ξεψυχήσει, υπέφερε τη σκληρή κακοποίηση του με τον όχλο να αναζητά καραμπίνα για να τον εκτελέσει!

Ακόμα περισσότερο μας προβληματίζει η επιλεκτική «φιλοζωία» των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και του κοινού, που δυναμικά επεμβαίνουν έχοντας βελτιώσει σημαντικά την αντιμετώπιση της κακοποίησης κατοικίδιων ζώων ή άλλων περιστατικών, όπως της Χασίγια, ανάγουν όμως άλλα είδη, όπως οι καρχαρίες, σε «τέρατα» και τη θανάτωσή τους σε τρόπαια

Η iSea έχει προβεί στην καταγγελία του περιστατικού στις αρμόδιες αρχές αναμένοντας την επιβολή των προβλεπόμενων από τον νόμο.

Βρείτε το σχετικό Δελτίο Τύπου εδώ: https://bit.ly/3Alkb33

Μάθετε περισσότερα για τους καρχαρίες των ελληνικών θαλασσών εδώ: https://isea.com.gr/οι-καρχαρίες-των-ελληνικών-θαλασσών/

Βρείτε τον οδηγό του πολίτη για την προστασία των καρχαριών, βάτων και θαλάσσιων χελωνών εδώ: https://bit.ly/2VSMWTB».

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Δημόσιος βασανισμός προστατευόμενου Εξαβράγχιου καρχαρία στην Ιεράπετρα (βίντεο)

23 φορείς ζητούν το ΥΠ.Α.Α.Τ. να προστατέψει καρχαρίες και σαλάχια από την ασυδοσία των ψαράδων

Είδος υπό προστασία ο εξαβράγχιος καρχαρίας που έπιασαν ψαράδες στον Κορινθιακό (βίντεο)

Μεσσηνία: Ψαράς βασάνιζε εξαβράγχιο καρχαρία – είδος υπό προστασία και ανέβασε βίντεο στο facebook

Νάξος: Ψαράδες σκότωσαν λευκό καρχαρία – είδος υπό προστασία – και δημοσιογράφοι παρουσιάζουν το έγκλημα ως κατόρθωμα

Νέα Αγχίαλος Μαγνησίας: Ψάρεψαν καρχαρία αλεπού του οποίου η αλίευση απαγορεύεται αλλά όχι η πώληση του κρέατος του

Ψαράς έπιασε στον Πατραϊκό κόλπο καρχαρία είδος υπό προστασία και οι δημοσιογράφοι παρουσιάζουν ως ανδραγάθημα την παρανομία

Χίος: Ψάρεψαν εξαβράγχιο καρχαρία είδος υπό προστασία - εξαφάνιση και διαφήμιζαν την πώληση του στον ALPHA (βίντεο)

Στον ΣΚΑΪ έδειξαν στολισμένο νεκρό καρχαρία – είδος υπό προστασία – για να διασκεδάσουμε! (Βίντεο)

Στην εκπομπή «HAPPY DAY στον ALPHA» διαφήμιζαν πώληση καρχαρία που η θανάτωση του απαγορεύεται (βίντεο)

Κρήτη: Ψαράδες στο Καστέλι Κισσάμου έπιασαν αγριοκαρχαρία του οποίου η αλιεία απαγορεύεται

Μεσσηνία: Ψαράδες έπιασαν καρχαρία είδος υπό προστασία & οι δημοσιογράφοι τους παρουσιάζουν ως ήρωες…

Είδος υπό προστασία ο νεκρός καρχαρίας για την θανάτωση του οποίου είναι περήφανος ο Πάνος Καμμένος

Οικολόγοι Πράσινοι: Δεν παίζουμε με τα προστατευόμενα είδη της θάλασσας!

«Τσουχτερό» πρόστιμο σε ψαροντουφεκά της Κω που σκότωσε σαλάχι -είδος υπό προστασία- & δημοσίευσε τις φωτογραφίες στο facebook

Γ. Δημαράς: Αρνητικό πρότυπο για τους πολίτες όσοι φωτογραφίζονται με νεκρά ζώα όπως ο Καμμένος

Ευρυτανία: Σκότωσε ακίνδυνο νερόφιδο στα Φουσιανά & δημοσιογράφοι παρουσιάζουν το έγκλημα σαν άθλο!

Όταν οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν μια φώκια ως «παιχνίδι» εκθέτουν το ζώο σε θανάσιμο κίνδυνο

Ελ. Ηλιοπούλου: Τα Μ.Μ.Ε. στοχοποιούν τα ζώα που παρουσιάζουν άχρηστα, επικίνδυνα ή εργαλεία (βίντεο)

Tagged: , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.