Στηρίξτε μας

Κρήτη: Ψαράδες στο Καστέλι Κισσάμου έπιασαν αγριοκαρχαρία του οποίου η αλιεία απαγορεύεται

30 Αυγούστου 2017 19:48 | Καταγγελίες
Κρήτη: Ψαράδες στο Καστέλι Κισσάμου έπιασαν αγριοκαρχαρία του οποίου η αλιεία απαγορεύεται

Στις 29 Αυγούστου ο ιστότοπος sadentrepese.blogspot.gr δημοσίευσε δύο φωτογραφίες ενός καρχαρία (του σπάνιου για τη Μεσόγειο είδους Οδοντάσπις θηριώδης) που ψαράδες έβγαλαν από τη θάλασσα. Μάλιστα ο συντάκτης της λεζάντας χαρακτήρισε το - ακίνδυνο για τον άνθρωπο - μεγάλο ψάρι, που πιάστηκε στα δίχτυα, ως «μεζέ».

AgriokarxariasKissamosKasteliXanion 3Οι δημοσιογράφοι χαρακτηρίζουν την αλίευση ενός είδους υπό προστασία ως μεγαλοπρεπές γεύμα, ως μεζέ και δεν ενημερώνουν τους αναγνώστες τους για την παρανομία.

Σύμφωνα με άλλες ιστοσελίδες της Κρήτης, που αναδημοσίευσαν τις συγκεκριμένες φωτογραφίες, ο καρχαρίας - ο οποίος φτάνει περίπου τα 230 κιλά και σε μήκος τα τρία μέτρα - αλιεύτηκε σε θαλάσσια περιοχή των Χανίων Κρήτης στο Καστέλι Κισσάμου.

Εντούτοις κανείς από τους δημοσιογράφους δεν κάνει το κόπο να αναφέρει ότι το συγκεκριμένο είδος ψαριού είναι Αγριοκαρχαρίας (Odontaspis ferox) και απαγορεύεται αυστηρά η αλιεία του, η διακίνηση και η πώληση του σύμφωνα με το έγγραφο (αρ. πρωτ. 4531/83795/20-7-2016) της Διεύθυνσης Αλιευτικής Πολιτικής και Αλ. Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Αντιθέτως οι δημοσιογράφοι χαρακτηρίζουν το ζώο ως γεύμα...

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση «iSea», που ενημέρωσε το αρμόδιο Λιμεναρχείο, ώστε να κατασχεθεί ο καρχαρίας, το συγκεκριμένο είδος «προστατεύεται και από τη Σύμβαση της Βαρκελώνης ενώ με βάση Σύσταση GFCM/36/2012/3 απαγορεύεται η αλιεία, εκφόρτωση, μεταφόρτωση και πώληση και επιβάλλεται η απελευθέρωση των αλιευθέντων ζωντανών ατόμων. Τέλος με βάση το Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Χονδριχθύων στη Μεσόγειο επιβάλλεται να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία του είδους».

Όπως πολλές φορές έχουμε γράψει για τα εγκλήματα εις βάρος των ζώων (της στεριάς και της θάλασσας) έχουν τεράστια ευθύνη οι δημοσιογράφοι, οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης, που αντί να καταδικάζουν τέτοιες πρακτικές, τις αναδεικνύουν ως πράξεις ανδρείας και τόλμης ή ως ευκαιρία για μια ακόμα γευστική απόλαυση.

Απαραίτητη η επικαιροποίηση του Οδηγού Αναγνώρισης Καρχαριών από το ΥΠΑΑΤ σύμφωνα με την «iSea»

H περιβαλλοντική οργάνωση «iSea» στις 27 Ιουλίου έστειλε επιστολή προς τον Βαγγέλη Αποστόλου και τον Γιάννη Τσιρώνη, υπουργό και αναπληρωτή υπουργό (αντιστοίχως) Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητώντας την άμεση τροποποίηση του Οδηγού Αναγνώρισης Καρχαριών λόγω ελλείψεων που υπάρχουν σε αυτόν ο οποίος είναι δημοσιευμένος το 2013 και μπορείτε να δείτε εδώ.

Στην επιστολή τονίζονται τα εξής: «Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, με θλίψη παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό τα συνεχιζόμενα περιστατικά αλίευσης και επίδειξης καρχαριών, που δημοσιεύονται σε ηλεκτρονικά μέσα και ομάδες κοινωνικών δικτύων στην Ελλάδα. Ειδικά για την αλίευση (παρεμπίπτουσα ή στοχευμένη) καρχαριών, η περιβαλλοντική οργάνωση iSea θα ήθελε να επισημάνει ότι από το σύνολο των 39 ειδών που βρίσκονται στις ελληνικές θάλασσες 17 είναι προστατευόμενα, είτε από την εθνική ή από την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία, συνεπώς η σύλληψή τους και ειδικότερα η διακίνηση και πώλησή τους στην αγορά απαγορεύεται.

Τον Ιούλιο του 2016 δημοσιεύθηκε και κοινοποιήθηκε στις αρμόδιες τοπικές και περιφερειακές αρχές της χώρας μας, μία απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία ζητά την πλήρη εφαρμογή της απαγόρευσης διακίνησης (και φυσικά αλίευσης) συγκεκριμένων ειδών καρχαριών και σαλαχιών από τις αρμόδιες αρχές, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της χώρας που απορρέουν από τις συστάσεις της GFCM (Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο) και περιλαμβάνονται στο Παράρτημα ΙΙ του Πρωτοκόλλου της Σύμβασης της Βαρκελώνης. Σύμφωνα με αυτή την απόφαση, 24 συνολικά είδη καρχαριών και σαλαχιών «απαγορεύεται να διατηρούνται επί του σκάφους, να μεταφορτώνονται, να εκφορτώνονται, να μεταφέρονται, να αποθηκεύονται, να πωλούνται, να εκτίθενται ή να διατίθενται προς πώληση. Στο μέτρο του δυνατού, τα αλιευτικά σκάφη που έχουν αλιεύσει παρεμπιπτόντως καρχαρίες και σαλάχια των ειδών, που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα ΙΙ του Πρωτοκόλλου της Σύμβασης της Βαρκελώνης, πρέπει να τα ελευθερώνουν αμέσως ζωντανά και χωρίς τραυματισμούς». Η απόφαση συνοδεύεται από έναν οδηγό αναγνώρισης των παραπάνω ειδών, ώστε να αποφεύγεται και πρακτικά η σύλληψη και διακίνησή τους από επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλιείς.

Η iSea, περιβαλλοντική οργάνωση για την προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων, χαιρέτησε θερμά την παραπάνω απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Αλιείας και με δική της ανακοίνωση που ανάρτησε στον ιστότοπό της. Παράλληλα όμως παρατηρήσαμε ότι ο οδηγός αναγνώρισης, που παρατίθεται μέσω διαδικτύου, περιλαμβάνει λανθασμένες και ανακριβείς πληροφορίες, ειδικά για το καθεστώς προστασίας του Επταβράγχιου καρχαρία ή Επτακαρχαρία (Heptranchias perlo) και του Εξαβράγχιου καρχαρία ή Εξακαρχαρία (Hexanchus griseus). Για το πρώτο είδος ο οδηγός αναφέρει ότι επιτρέπεται η αλίευση, εκφόρτωση και εμπορία του, ενώ ρητώς περιλαμβάνεται στα προστατευόμενα είδη του Π.Δ. 67/1981.

Ο Εξαβράγχιος απουσιάζει εντελώς από τον οδηγό, ενώ περιλαμβάνεται ρητώς στο Π.Δ. 67/1981, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση ακόμα και στις αρμόδιες λιμενικές αρχές, να θεωρείται ότι δεν αποτελεί είδος υπό προστασία και έτσι να μην βεβαιώνονται παραβάσεις ούτε να γίνεται κατάσχεση των αλιευμένων ατόμων.

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, θεωρούμε πως είναι ιδιαίτερα επείγον να διορθωθεί και να τροποποιηθεί άμεσα ο οδηγός αναγνώρισης, συμπεριλαμβάνοντας και τα είδη που τελούν υπό καθεστώς προστασίας με βάση την ελληνική νομοθεσία. Επίσης, θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό η αναθεωρημένη έκδοση να εμπεριέχει και την τροποποίηση που πρόκειται να ισχύσει από τις 4/10/2017 σε όλες τις χώρες τις Ε.Ε. για τα είδη Alopias vulpinus (Καρχαρίας αλεπού) και Αlopias superciliosus (Αλωπίας μεγαλόματος), που προστέθηκαν πολύ πρόσφατα στο Παράρτημα 2 της Σύμβασης CITES.

Η σημασία των καρχαριών για τα θαλάσσια οικοσυστήματα είναι τεράστια. Τα περισσότερα είδη καρχαριών αποτελούν κορυφαίους θηρευτές και επιτελούν σημαντικές λειτουργίες στα θαλάσσια τροφικά πλέγματα. Ωστόσο, οι πιέσεις που δέχονται, κυρίως από την αλίευση, έχουν οδηγήσει στη δραματική μείωση του πληθυσμού τους, με πρόσφατη έκθεση του IUCN να αναφέρει πως τα μισά είδη καρχαριών στη Μεσόγειο κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Η παράνομη αλίευση καρχαριών στις ελληνικές θάλασσες, αλλά ακόμα περισσότερο η προκλητική επίδειξη τους ως τρόπαια, υποβαθμίζει σημαντικά την προστασία τους και προωθεί απαράδεκτα πρότυπα για την αντίληψη της άγριας ζωής και ειδικά των χαρισματικών και μοναδικών αυτών κορυφαίων θηρευτών.

Θεωρούμε λοιπόν ιδιαίτερα σημαντική και κρίσιμη τη σωστή ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων και ιδιαίτερα των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών που καλούνται να εφαρμόσουν την κείμενη νομοθεσία.

Με εκτίμηση

Εκ μέρους της iSea,

Ιωάννης Γιώβος».

Διαβάστε επίσης:

Μεσσηνία: Ψαράδες έπιασαν καρχαρία είδος υπό προστασία & οι δημοσιογράφοι τους παρουσιάζουν ως ήρωες…

Χίος: Ψάρεψαν εξαβράγχιο καρχαρία είδος υπό προστασία - εξαφάνιση και διαφήμιζαν την πώληση του στον ALPHA (βίντεο)

Στον ΣΚΑΪ έδειξαν στολισμένο νεκρό καρχαρία – είδος υπό προστασία – για να διασκεδάσουμε! (Βίντεο)

Στην εκπομπή «HAPPY DAY στον ALPHA» διαφήμιζαν πώληση καρχαρία που η θανάτωση του απαγορεύεται (βίντεο)

Είδος υπό προστασία ο νεκρός καρχαρίας για την θανάτωση του οποίου είναι περήφανος ο Πάνος Καμμένος

Οικολόγοι Πράσινοι: Δεν παίζουμε με τα προστατευόμενα είδη της θάλασσας!

«Τσουχτερό» πρόστιμο σε ψαροντουφεκά της Κω που σκότωσε σαλάχι -είδος υπό προστασία- & δημοσίευσε τις φωτογραφίες στο facebook

Γ. Δημαράς: Αρνητικό πρότυπο για τους πολίτες όσοι φωτογραφίζονται με νεκρά ζώα όπως ο Καμμένος

Ευρυτανία: Σκότωσε ακίνδυνο νερόφιδο στα Φουσιανά & δημοσιογράφοι παρουσιάζουν το έγκλημα σαν άθλο!

Όταν οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν μια φώκια ως «παιχνίδι» εκθέτουν το ζώο σε θανάσιμο κίνδυνο

Ελ. Ηλιοπούλου: Τα Μ.Μ.Ε. στοχοποιούν τα ζώα που παρουσιάζουν άχρηστα, επικίνδυνα ή εργαλεία (βίντεο)

Tagged: , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.