Στηρίξτε μας

«Ιππόθεσις»: Στο έλεος των εκμεταλλευτών τους τα άλογα ακόμα και όταν αποσύρονται από τον ιππόδρομο

15 Δεκεμβρίου 2020 22:28 | Επικαιρότητα
«Ιππόθεσις»: Στο έλεος των εκμεταλλευτών τους τα άλογα ακόμα και όταν αποσύρονται από τον ιππόδρομο

Την ανάγκη ξεκάθαρου νομικού πλαισίου για την προστασία και των αλόγων που αποσύρονται από τον ιππόδρομο και τους αγώνες ταχύτητας επισημαίνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών «Ιππόθεσις».

Συγκεκριμένα τονίζει τα εξής: «Ως  σύλλογος που, σύμφωνα με τον καταστατικό του σκοπό, λειτουργεί για την προστασία των ιπποειδών στείλαμε τις δικές μας παρατηρήσεις όσον αφορά το νομοθετικό κενό στο νέο Σχέδιο του Κώδικα Ιπποδρομιών. Αυτό που ζητούμε είναι η εξασφάλιση της ευζωίας μετά την απομάκρυνση από την αθλητική δράση των ίππων.

Τα κέρδη των "εμπόρων - μεταφορέων" είναι τεράστια όμως αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μην εντοπίζουμε νεκρά ή υποσιτισμένα πρώην ιπποδρομιακά. Οι δε φοράδες μπαίνουν σε έναν ατέλειωτο κύκλο αναπαραγωγής για δημιουργία καλύτερων "εργαλείων".

Είναι μεγάλη η ζήτηση πρώην ιπποδρομιακών για συμμετοχή σε αυτοσχέδιες ιπποδρομίες προς τιμήν αγίων και η αναγκαστική κατανάλωση σαμπάνιας από τα "εργαλεία" νικητές παρουσία τοπικών και θρησκευτικών αρχών. Τα ψηφαλάκια δεν τα διακινδυνεύει κανείς.

Η καταγραφή τους στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων και ο έλεγχος της συγκεκριμένης βάσης είναι η μόνη λύση για να σωθούν.» επισημαίνει ο φορέας.

Νέος κώδικας ιπποδρομιών

Και εξηγεί: «Με ανακοίνωση της η Φίλιππος Ένωση Ελλάδος ανακοίνωσε την δημόσια διαβούλευση σχετικά με το σχέδιο νέου κώδικα ιπποδρομιών. Η διαβούλευση αφορά τους φορείς και τα μέλη της ιπποδρομιακής κοινότητας ενώ τα σχόλια αποστέλλονται με email.

Ως σύλλογος που, σύμφωνα με τον καταστατικό του σκοπό, λειτουργεί για την προστασία των ιπποειδών στείλαμε τις δικές μας παρατηρήσεις όσον αφορά το νομοθετικό κενό στο νέο Σχέδιο του Κώδικα Ιπποδρομιών.

Ζητούμε να προστεθεί στον Νέο κώδικα ιπποδρομιών το νομικό πλαίσιο με τις λοιπές λεπτομέρειες για τον τρόπο εκπλήρωσης της υποχρέωσης της Φ.Ε.Ε. να διασφαλίζει την ευζωία των δρομώνων ίππων μετά την παύση της αγωνιστικής τους δραστηριότητας.

Υπενθυμίζουμε πως έχουμε γραπτώς καταθέσει δικόγραφο προς τα αρμόδια υπουργεία με το ίδιο αίτημα.

Πρακτικά αυτό που ζητούμε σημαίνει το εξής: οι έμποροι ή ιδιώτες που παραλαμβάνουν τα ιπποειδή τα οποία αποσύρονται από την αθλητική ιπποδρομιακή δράση σήμερα ελέγχονται μόνο ως προς την νομιμότητα των μεταφορικών μέσων. Σύμφωνα με τον Νόμο 2015/262 οφείλουν να καταγραφούν ως οι νέοι ιδιοκτήτες τους αφού τα "αγοράζουν". Σε περίπτωση μεταπώλησης των ίππων και αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος θα ενημερώνεται η ηλεκτρονική βάση δεδομένων με τα στοιχεία του νέου ιδιοκτήτη.

Υπενθυμίζεται ότι με σχετικό άρθρο που συμπεριέλαβε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο κ. Βορίδης, απαγορεύτηκε στην Ελλάδα η σφαγή των ιπποειδών καθώς και η εξαγωγή τους προς σφαγή.».

Μετά τον ιππόδρομο…

Ο σύλλογος «Ιππόθεσις» τον Νοέμβριο του 2019 με αφορμή ακόμα ένα ιπποδρομιακό άλογο που πέθανε παρά τις προσπάθειες για τη διάσωση του επισήμανε τα εξής για την τύχη αυτών των ζώων:

«Ακόμα ένα πρώην ιπποδρομιακό άλογο πέθανε πριν από λίγες ημέρες. Αφού το απομάκρυναν από τον έμπορο (ο οποίος εδώ και χρόνια αγοράζει δρόμωνες ίππους που αποσύρονται) μια ομάδα φιλόζωων με τεράστιο απόθεμα αγάπης και φροντίδας προσπάθησαν να το σώσουν.

Ακολουθώντας τα βήματα των αλόγων που φεύγουν από τον ιππόδρομο, και όχι μόνο, συνειδητοποιήσαμε πως καμία αναγνωρισμένη ένωση δεν διατηρεί ενεργή βάση δεδομένων για τα ιπποειδή καταγραφής και απόδοσης ως όφειλε, σύμφωνα με τις ενσωματωμένες κοινοτικές οδηγίες.

 

Το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία Φίλιππος Ένωση της Ελλάδος (Φ.Ε.Ε.) σύμφωνα με την νομοθεσία 858/1937 (Α΄ 367) και 4603/2019 άρθρο 47, τροποποίηση του άρθρου 2 του Αναγκαστικού Νόμου  399/1968 ανάμεσα στις αρμοδιότητες είναι να:  ιβ) μεριμνά, λαμβάνει μέτρα και εισηγείται στους κατά περίπτωση αρμόδιους φορείς την υιοθέτηση κανόνων και τη λήψη μέτρων για τη βελτίωση της ποιότητας των καθαρόαιμων δρομώνων ίππων, καθώς και για τη διασφάλιση της ευζωίας των δρομώνων ίππων, κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής τους δραστηριότητας και μετά την παύση αυτής,

Πώς όμως θα διασφαλίζει την ευζωία τους μετά την παύση της αγωνιστικής τους δραστηριότητας όταν δεν ξέρει που βρίσκονται; Στο ΔΣ της Φιλίππου Ενώσεως υπάρχουν ως μέλη εκπρόσωποι των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Με μια δήλωση απομάκρυνσης ο έμπορος – αγοραστής  αν διαθέτει «νόμιμο» μέσο μεταφοράς είναι ελεύθερος να το μεταφέρει όπου θέλει, για όποια χρήση, για όποια εκμετάλλευση, μεταπώληση, για όσες αναπαραγωγές, για οποιοδήποτε θάνατο. Μετά την αναχώρηση του, για τις αρμόδιες αρχές και ενώσεις, το ιπποειδές είναι ένα φάντασμα. Ελάχιστα από τα πρώην ιπποδρομιακά έχουν μια καλή ζωή όταν αποχωρούν από την ενεργό δράση και δεν είναι τα μόνα.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει εφαρμόσει καμία κοινοτική νομοθεσία ((504/2008, 2015/262) για την καταγραφή και αναγνώριση των ιπποειδών στη χώρα μας. Ούτε καμία από τις φιλοζωικές οργανώσεις εσωτερικού και εξωτερικού δεν είχε καταγγείλει τόσα χρόνια αυτή την παρανομία.

Οι κρίκοι στην αλυσίδα του χρήματος από την εκμετάλλευση των ιπποειδών στην Ελλάδα έχουν την απόλυτη κάλυψη των αρχών που πληρώνονται για να εξασφαλίζουν την ευζωία τους.

Πριν από ένα χρόνο όταν προσπαθήσαμε να σώσουμε τριετές πρώην ιπποδρομιακό που κλειδώθηκε σε αποθήκη να πεθάνει, πιθανόν λόγω ασθένειας του, εναντίον μας ως υπερασπιστής του ζωέμπορου βρέθηκε ακόμα και φιλοζωικό σωματείο στο Διοικητικό συμβούλιο του οποίου ανήκουν μέλη εμπλεκόμενοι με τον ιππόδρομο.

Το τίμημα που πληρώνουμε στην επιλογή μας να δώσουμε ένα τέλος στην κακοποίηση και ανομία είναι τεράστιο και πολλές φορές οι εθελοντές του σωματείου βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τεράστιο αδιέξοδο. Απέναντι μας το εύκολο και αδήλωτο κέρδος που έχει μεγάλη δύναμη και μοχλούς υπονόμευσης όσων το πολεμούν. Από την άλλη οι φίλιπποι της χώρας μας, με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις, είναι ουσιαστικά άφαντοι στις προσπάθειες μας. Εξαντλούνται στις γλυκανάλατες φωτογραφίες με καρδούλες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα όμορφα αξεσουάρ τους.

Αφού οι επιστολές μας στο ΥΠ.Α.Α.Τ όσον αφορά την εφαρμογή οδηγιών που έχουν ενσωματωθεί εδώ και δεκαετίες στην Ελληνική νομοθεσία για την καταχώρηση ιπποειδών αναπαραγωγής των αναγνωρισμένων ενώσεων μένουν αναπάντητες, έχουμε ήδη επισημάνει γραπτώς το συγκεκριμένο πρόβλημα στην καταγγελία - αναφορά που έχουμε καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Αναφορών με αριθμό εγγραφής 1076/2019 καθώς και στην γραπτή μας καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Υγεία και ασφάλεια τροφίμων με αριθμό εγγραφής CHAP(2019)01176. Αφού δεν γνωρίζουμε που βρίσκονται και πως ζουν τα ιπποειδή στην χώρα μας, σίγουρα δεν γνωρίζουμε αν τα άλογα «του μαχαιριού» όπως τα ονομάζουν οι τσαμπάτζηδες αποτελούν νέο διατροφικό σκάνδαλο.

Μέσω της νομικής συμβούλου θα γίνουν όλες οι απαραίτητες νομικές ενέργειες ώστε οι αρμόδιοι να πάψουν να θεωρούν αυτά τα ζώα άψυχα εργαλεία. Όλες οι δαπάνες για τις νομικές υπηρεσίες καλύπτονται από τα μέλη του σωματείου μας και τις λίγες δωρεές που λαμβάνουμε.

Εκτός από την διοργάνωση μουσικών συναυλιών θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο να διοργανωθεί ένα πρόγραμμα ευζωίας των ιπποειδών που δεν είναι πλέον κατάλληλα για τον ιππόδρομο.

Με τις νομικές μας ενέργειες γνωρίζουμε πολύ καλά πως ο δρόμος μας θα είναι ακόμα πιο μοναχικός και δύσκολος αλλά σίγουρα πιο αποτελεσματικός για τα ιπποειδή στην Ελλάδα. Να ενημερώσουμε πως τα αρχεία και στοιχεία που διαθέτει το σωματείο μας είναι καλά αποθηκευμένα σε περίπτωση οποιουδήποτε ατυχήματος.».

Διαβάστε επίσης:

Μετά από πολυετή καθυστέρηση θεσπίζεται διαβατήριο για τα ιπποειδή από το ΥΠ.Α.Α.Τ.

O σύλλογος «Ιππόθεσις» κατήγγειλε στην Κομισιόν το ΥΠ.Α.Α.Τ. για την απουσία νομοθεσίας για την προστασία ιπποειδών

Ιππόθεσις: Απολύτως απροστάτευτα τα ιπποειδή ζώα εργασίας στη χώρα μας

«Ιππόθεσις»: Θετικό στο νομοσχέδιο Βορίδη η απαγόρευση σφαγής ιπποειδών

Θα ασχοληθεί ο υπουργός Μ. Βορίδης με την προστασία αλόγων, μουλαριών, γαϊδουριών;

Ξαναδεσμεύεται το ΥΠ.Α.Α.Τ. - μέσω Βορίδη - για την προστασία των γαϊδουριών που κακοποιούνται στη Σαντορίνη (βίντεο)

Ιππόθεσις: Και τα άλογα, τα μουλάρια και τα γαϊδούρια υποφέρουν από το κρύο

Εγκύκλιος του ΥΠ.Α.Α.Τ. για την προστασία των ιπποειδών (αλόγων, μουλαριών, γαϊδουριών)

Σε διαβούλευση τα μέτρα για καταγραφή/σήμανση ώστε να περιοριστεί παράνομο εμπόριο η κακοποίηση/εγκατάλειψη αλόγων, γαϊδουριών, μουλαριών

Τι αναφέρει για το παστούρωμα, το δέσιμο των ποδιών των ιπποειδών η νέα εγκύκλιος του ΥΠ.Α.Α.Τ. (βίντεο)

Πολίτες & οργανώσεις ζητούν την προστασία των ιπποειδών (αλόγων, μουλαριών, γαϊδουριών) που στη χώρα μας υποφέρουν

Tagged: , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.