Στηρίξτε μας

Τι είχε καταγγείλει η Π.Φ.Π.Ο. σε ελληνικές και κυπριακές αρχές για το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων

8 Μαρτίου 2023 15:00 | Επικαιρότητα
Τι είχε καταγγείλει η Π.Φ.Π.Ο. σε ελληνικές και κυπριακές αρχές για το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Τον Μάρτιο του 2022 η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) έχοντας συγκεντρώσει στοιχεία έστειλε στις κυπριακές και στις ελληνικές αρχές αναλυτική επιστολή στην οποία είχε καταγράψει το χρονικό αναρτήσεων (φωτογραφιών και βίντεο) με άνδρες και γυναίκες - εξαιρετικά οικονομικά ευκατάστατοι όλοι τους - που στους λογαριασμούς τους στα σόσιαλ μίντια και κυρίως στο Instagram ανέβαζαν (προφανώς για λόγους επίδειξης) οπτικοακουστικό υλικό με τιγράκια, λιονταράκια, μαϊμουδάκια και ρατσάτους σκύλους.

Φωτογραφίες από το instagram που δείχνουν ότι έχουν στην κατοχή τους τιγράκι, αγριογατάκι, λιονταράκι, σκυλιά ράτσας που τα εκτρέφουν και άλλα είδη ζώων...

 

Τα ζώα βρίσκονταν σε ιδιωτικές εγκαταστάσεις, φαίνεται στα βίντεο τα μωρά να τα ταΐζουν με μπιμπερό, άλλα (τα ενήλικα) να είναι έγκλειστα σε κλουβιά, τιγράκια να τα βγάζουν βόλτα πάνω σε καπό Ρολς Ρόις – ενδεικτικό της οικονομικής δυνατότητας του κατόχου τους.

Οι εμπλεκόμενοι είναι κυρίως κάτοικοι Λάρνακας στην Κύπρο και Βουλιαγμένης Αττικής στην Ελλάδα. Ένας εξ αυτών που δραστηριοποιείται και στο Ντουμπάι φαίνεται να φωτογραφίζεται και με τιγράκι και με λευκό λιονταράκι.

Οι συγκεκριμένοι δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά και με το σαφάρι και τα σκάφη αναψυχής στα Αραβικά Εμιράτα και συχνά ταξιδεύουν και προς τη Νότια Αφρική, όπου διαρκώς φωτογραφίζονται με άγρια ζώα σε καθεστώς αιχμαλωσίας.

Φυσικά πολλές είναι οι αναρτήσεις τους με σκυλιά ράτσας και τα κουτάβια τους και είναι ζητούμενο τουλάχιστον για τους Έλληνες πολίτες αν τηρούν όσα ορίζει η νομοθεσία για να εκτρέφουν σκυλιά.

Η Π.Φ.Π.Ο. στην επιστολή επισήμανε όλο αυτό το υλικό και ζητούσε από τις αρχές να ερευνήσουν την πιθανότητα να εμπλέκονται τα συγκεκριμένα άτομα σε παράνομο εμπόριο άγριων ζώων.

Συγκεκριμένα επισήμανε τα εξής: «Τα άτομα αυτά φαίνεται να εμπλέκονται σε κύκλωμα παράνομης εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης και εκμετάλλευσης άγριων νεαρών ζώων σε Κύπρο από χώρες όπως το Κατάρ και το Ντουμπάι και την προώθηση και πώληση τους σε άτομα στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο.

Εικάζουμε ότι τα εισάγουν παράνομα είτε διά θαλάσσης, είτε διά αέρος σε ιδιωτικά σκάφη όταν είναι μωρά, τα εκτρέφουν στις οικείες τους ή σε χώρους οι οποίοι βρίσκονται στην κατοχή τους και όταν τα ζώα μεγαλώσουν, είτε τα πουλούν σε ζωολογικούς κήπους, είτε τα προωθούν πίσω σε ανατολικές χώρες, είτε προωθούνται για trophy hunting…».

Η απάντηση της Επαρχιακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας

Ο Πρ. Προδρόμου, αστυνόμος Β’ εκ μέρους του αστυνομικού διευθυντή Λάρνακας στην απαντητική επιστολή στις 29 Ιουνίου του 2022 για τις φωτογραφίες τόνισε «πιθανόν αυτές να έχουν ληφθεί σε συγκεκριμένο πάρκο ζώων στη Κύπρο, ο ιδιοκτήτης του οποίου διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον…» και πως ο συγκεκριμένος άνδρας δεν έχει στην κατοχή του τιγράκι, μαϊμού ή οποιοδήποτε άλλο άγριο ζώο. «Το θέμα παρακολουθείται και σε περίπτωση που προκύψει οτιδήποτε θα ενημερωθείτε σχετικά».

Στις 11 Αυγούστου η Π.Φ.Π.Ο. επικοινώνησε εκ νέου με τις κυπριακές αρχές ρωτώντας αν πράγματι είδαν τα στοιχεία που του εστάλησαν, αν πράγματι έκαναν έρευνα στις οικίες των φερόμενων ως υπόπτων, αν πράγματι έγινε οποιοδήποτε έλεγχος για να εντοπιστούν τα ζώα και να ελεγχθεί αν φέρουν τα απαιτούμενα έγγραφα. Απάντηση δεν έλαβε.

Τι επισημαίνει η Νατάσα Μπομπολάκη

Η νομικός Νατάσα Μπομπολάκη που ήταν πρόεδρος της Π.Φ.Π.Ο. όταν εστάλησαν οι καταγγελίες στις αρχές, με ανάρτηση της στο facebook σήμερα ξαναθυμίζει την υπόθεση για την οποία ούτε οι ελληνικές ούτε οι κυπριακές αρχές έδειξαν ουσιαστικό ενδιαφέρον αν και τόσο η ίδια όσο και - κυρίως - η Κωνσταντίνα Λύρου, που είναι εκπαιδευτικός με μάστερ στο Animal Ethics και βίγκαν ακτιβίστρια, αλλά και η Άντα Δημοπούλου, νυν ταμίας της Π.Φ.Π.Ο., προσπάθησαν πολύ ώστε να τις πείσουν να ερευνήσουν στοιχειωδώς τι συμβαίνει μεταξύ Λάρνακας και Βουλιαγμένης από τα τέκνα πλουσίων οικογενειών, που αντιμετωπίζουν άγρια ζώα ως αξεσουάρ.

Έτσι βρέθηκε το τιγράκι στις 28 Φεβρουαρίου κάτω από τους κάδους σκουπιδιών.

 

Σήμερα λοιπόν και αφού έγινε γνωστό το θέμα με το παράλυτο λευκό τιγράκι που βρέθηκε από δημοτικούς υπαλλήλους παρατημένο σε κάδο σκουπιδιών έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στα Σπάτα στις 28 Φεβρουαρίου η κα Μπομπολάκη επισήμανε τα εξής: «Όταν το καταγγέλλαμε κανείς δεν άκουγε.

Τώρα εγκαταλείπονται και τιγράκια.

Βρέθηκε παράλυτο μικρό λευκό τιγράκι κάτω από σκουπιδοτενεκέ στο Αττικό Πάρκο,ο δε ιδιοκτήτης του ΑΖΠ κ.Λεσουέρ το κατήγγειλε στις Αρχές.

Είναι χαρακτηριστική η έκπληξη που εκφράζουν όλοι.

Να θυμίσουμε όμως ότι, όταν το 2021 η ΠΦΠΟ κατάγγειλε, μετά από καταγγελία που δέχτηκε από Έλληνα γνωστό ακτιβιστή, με συγκεκριμένα στοιχεία κ ονόματα  το παράνομο εμπόριο μικρών τίγρεων και όχι μόνο, που λάμβανε χώρα μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου στις Εισαγγελίες Αθηνών και Κύπρου, η αδιαφορία που συναντήσαμε ήταν παροιμιώδης και παρά τις συνεχείς προσπάθειές μας, τις δικές μου κ ιδιαίτερα της Kwnstantina Lyrou, η υπόθεση έπεσε στο κενό. Για ένα λόγο παραπάνω, ότι τα άτομα που καταγγείλαμε ανήκουν σε επώνυμες οικογένειες στην Κύπρο.

Μήπως  να ανασύρουν από τα συρτάρια τους την υπόθεση;

Ή θα τη θάψουν ξανά;».

 

Διαβάστε επίσης:

Σπάτα: Παράλυτο τιγράκι εντοπίστηκε πεταμένο στα σκουπίδια έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο (βίντεο)

Εξαντλημένο το κακοποιημένο τιγράκι που βρέθηκε στα σκουπίδια έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο (βίντεο)

Το χρονικό και ο γραφειοκρατικός «Γολγοθάς» για τη διάσωση 3 μαϊμούδων που κακοποιούνταν στην Ελλάδα

Έφτασε στην Ολλανδία η μαϊμού που ζούσε για χρόνια αιχμάλωτη σε κλουβί συνεργείου στο Κορωπί Αττικής

Σε πετ σοπ στο Μενίδι Αττικής βρέθηκε μαϊμού δεμένη με αλυσίδα σε μικρό κλουβί

Μαϊμού ως «ατραξιόν» σε ταβέρνα στην Αγκάλη Χρυσής Ακτής της Πάρου (βίντεο)

Tagged: , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.