Στηρίξτε μας

Φλώρινα: Έσωσαν αρκουδάκι που παγιδεύτηκε σε παράνομη συρμάτινη θηλιά κυνηγού στις Πρέσπες

3 Απριλίου 2023 16:54 | Καταγγελίες
Φλώρινα: Έσωσαν αρκουδάκι που παγιδεύτηκε σε παράνομη συρμάτινη θηλιά κυνηγού στις Πρέσπες

Τυχερό στάθηκε τελικά το αρκουδάκι που στις 2 Απριλίου απεγκλωβίστηκε από την παράνομη παγίδα, τη συρμάτινη θηλιά - που κυνηγοί βάζουν για να πιάσουν αγριογούρουνα και άλλα θηράματα - στην οποία είχε πιαστεί στην περιοχή Σλάτινα στο χωριό Λαιμός.

Κοντά στο χωριό Λαιμός βρέθηκε το παγιδευμένο αρκουδάκι.

 

To LIFE ARCPROM στην ανακοίνωση του επισημαίνει τα εξής: «Την Κυριακή 2 Απριλίου  αρκουδάκι ηλικίας περίπου ενάμισι έτους  απελευθερώθηκε από την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης για την Αρκούδα του έργου LIFE ARCPROM στην περιοχή των Πρεσπών.  Το ζώο είχε εγκλωβιστεί σε συρμάτινη θηλειά (παράνομη παγίδα για αγριογούρουνα) στην παραλίμνια ζώνη μεταξύ Μικρής και Μεγάλης Πρέσπας.

Στελέχη του Δασαρχείου Φλώρινας, της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών, της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας (ΟΦΥΠΕΚΑ) και της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης για την Αρκούδα του έργου LIFE ARCPROM συνεργάστηκαν αποτελεσματικά σε μία επιχείρηση που διήρκησε σχεδόν 3 ώρες και είχε ευτυχή κατάληξη.

Το ζώο εντοπίστηκε το πρωί της 2ας Απριλίου από γεωργό κατά την διάρκεια του οργώματος, ο οποίος ειδοποίησε αμέσως την Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών. Η Εταιρεία ενημέρωσε το Δασαρχείο Φλώρινας και την Μονάδα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας - Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. η οποία ήρθε σε επαφή με την Περιβαλλοντική Οργάνωση "Καλλιστώ". Με την συνδρομή συνεργάτη κτηνιάτρου από την Καστοριά, ενεργοποιήθηκε η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης (ΟΑΕ) για την Αρκούδα του έργου LIFE ARCPROM η οποία ξεκίνησε την επιχείρηση το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.

Τα μέλη της ΟΑΕ διαπίστωσαν ότι παρόλο που το αρκουδάκι ήταν εγκλωβισμένο αρκετές ώρες, ήταν πολύ καλά στην υγεία του κι έτσι αμέσως μετά την νάρκωση με ειδικό αναισθητικό όπλο, την αφαίρεση της θηλιάς και τις πρώτες βοήθειες, ακολούθησε η απελευθέρωση του. Στο αρκουδάκι (θηλυκό,  βάρους 45 κιλών) δεν τοποθετήθηκε ραδιοκολλάρο που θα  κατέγραφε την κίνησή του, λόγω του νεαρού της ηλικίας του  (περίπου ενάμισι έτους).

Δυστυχώς τα περιστατικά εγκλωβισμού άγριων ζώων σε παράνομες παγίδες συνεχίζουν να συμβαίνουν! Η χρήση της συρμάτινης θηλιάς είναι παράνομη είτε πρόκειται για κυνήγι είτε ως μέσο αποτροπής ζημιών στην αγροτική παραγωγή. Οι εταίροι του LIFE ARCPROM υπενθυμίζουν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση πως το μόνο ασφαλές και αποτελεσματικό μέσο προστασίας της αγροτικής παραγωγής είναι οι ειδικές ηλεκτροφόρες περιφράξεις.

Το έργο LIFE ARCPROM  υλοποιείται  σε τέσσερις προστατευόμενες περιοχές σε Ελλάδα (Εθνικά Πάρκα Πρεσπών, Οροσειράς Ροδόπης  και Βόρειας Πίνδου) και Ιταλία (Εθνικό Πάρκο Maiella στην περιφέρεια του Αμπρούτζο) με τη συμμετοχή των αρμόδιων Μονάδων Διαχείρισης. Στόχος του είναι η βελτίωση της συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας και μία από της πιο κομβικές δράσης του η λειτουργία Ομάδων Άμεσης Επέμβασης για την Αρκούδα.

Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του LIFE ARCPROM,  ευχαριστεί δημόσια όλους τους φορείς που  συμμετείχαν στην επιχείρηση και ιδιαίτερα το Δασαρχείο Φλώρινας και τον κτηνίατρο κο Γιώργο Χαστά. Χωρίς την πολύτιμη συμβολή τους η επιχείρηση δεν θα ήταν επιτυχής.».

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

«Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο απεγκλωβισμός θηλυκής αρκούδας, ηλικίας 1,5 – 2 ετών και βάρους 45 κιλών περίπου, η οποία παγιδεύτηκε σε παράνομη παγίδα (συρμάτινη θηλιά) πλησίον ενός χωραφιού, στην περιοχή «Σλάτινα» στο χωριό Λαιμός του Δήμου Πρεσπών.

Η Δ/νση Δασών Φλώρινας, μετά από ενημέρωση, χθες το μεσημέρι στις 14:00 μ.μ,. από την Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας, ενεργοποίησε την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης, η οποία είναι αρμόδια για τη διαχείριση περιστατικών προσέγγισης αρκούδας και άλλων ειδών άγριας πανίδας σε κατοικημένες περιοχές.

Στο σημείο κατέφθασαν, στελέχη του Δασαρχείου Φλώρινας της Επιθεώρησης Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών και της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης ΚΑΛΛΙΣΤΩ και απεγκλώβισαν το ζώο, αφού πρώτα το αναισθητοποίησαν.

Το ζώο δεν έφερε τραύματα, εκτιμήθηκε ότι δε χρήζει περίθαλψης, επανάκτησε τις αισθήσεις του και απελευθερώθηκε, ενώ στην περιοχή εμφανίστηκε και η μητέρα αρκούδα.».

Διαβάστε επίσης:

Άγιος Παντελεήμονας Φλώρινας: Έσωσαν αρκούδα που παγιδεύτηκε σε συρμάτινη θηλιά κυνηγού

Φλώρινα: Έσωσαν αρκούδα που βρέθηκε παγιδευμένη σε παράνομη συρμάτινη θηλιά κυνηγών

Λευκώνας Φλώρινας: Βρήκαν αρκούδα σοβαρά τραυματισμένη παγιδευμένη σε συρμάτινη θηλιά κυνηγών

Βρήκε αρκούδα παγιδευμένη σε συρμάτινη θηλιά κυνηγών στο Δίστρατο Ιωαννίνων (βίντεο)

Έσωσαν αρκούδα που είχε παγιδευτεί σε συρμάτινη θηλιά κυνηγών στη Φλαμουριά Έδεσσας

Απελευθέρωσαν αρκούδα που βρέθηκε παγιδευμένη σε συρμάτινη θηλιά στο Περιβολάκι Γρεβενών

Τρίκαλα: Αρκούδα πιάστηκε σε συρμάτινη θηλιά στην Οξύνεια

Περίβλεπτος Ιωαννίνων: Αρκούδα παγιδευμένη σε συρμάτινη θηλιά επί πέντε μέρες! (Βίντεο)

Ιωάννινα: Απελευθέρωσαν την αρκούδα που πιάστηκε παγίδα στον Άνω Παρακάλαμο (βίντεο)

Έσωσαν την αρκούδα που παγιδεύτηκε σε θηλιά κυνηγών στο Παλαιόκαστρο Κοζάνης

Έσωσαν την αρκούδα που παγιδεύτηκε σε θηλιά των κυνηγών στην Σιάτιστα Κοζάνης

Απελευθέρωσαν την αρκούδα που είχε παγιδευτεί σε θηλιά κυνηγών στο Βατερό Κοζάνης

Κοζάνη: Άλλη μια αρκούδα παγιδεύτηκε σε θηλιά!

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.