Στηρίξτε μας

Τρίκαλα: Αρκούδα πιάστηκε σε συρμάτινη θηλιά στην Οξύνεια

4 Ιουνίου 2012 15:16 | Καταγγελίες
Τρίκαλα: Αρκούδα πιάστηκε σε συρμάτινη θηλιά στην Οξύνεια

Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της οργάνωσης Καλλιστώ κλήθηκε να παρέμβει για τη σωτηρία μιας νεαρής αρκούδας, που παγιδεύτηκε σε θηλιά κοντά στον οικισμό Οξύνεια του νομού Τρικάλων. Την περασμένη Κυριακή το μεσημέρι το Δασαρχείο Καλαμπάκας ειδοποίησε την Καλλιστώ, αφού ένα αρσενικό αρκουδάκι ηλικίας περίπου 1,5 ετών και βάρους 40 κιλών είχε παγιδευτεί σε συρμάτινη θηλιά από τη μέση και βρίσκονταν σε κίνδυνο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες τις τελευταίες 15 ημέρες η αρκούδα είχε προκαλέσει την αγανάκτηση των κατοίκων λόγω των ζημιών που προκαλούσε σε κοτέτσια κοντά και μέσα στον οικισμό. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως η χρήση συρμάτινων θηλιών για το κυνήγι και την παγίδευση ζώων είναι μία βάρβαρη, παράνομη, αλλά αρκετά διαδεδομένη πρακτική. Ευτυχώς και χάρη στην κινητοποίηση κάποιων ευαισθητοποιημένων πολιτών, η ομάδα της οργάνωσης Καλλιστώ έφτασε έγκαιρα στην περιοχή και κατάφερε, να απεγκλωβίσει το ζώο από τη θηλιά, αφού πρώτα το αναισθητοποίησε.

Η μικρή αρκούδα στην οποία τοποθετήθηκε επίσης ραδιοκολάρο, μεταφέρθηκε σε μεγάλη απόσταση στην ευρύτερη περιοχή του Ασπροποτάμου κατόπιν συνεννόησης και συνεργασίας με το Δασαρχείο Καλαμπάκας. Η Καλλιστώ υλοποιεί στην περιοχή του νομού Τρικάλων το κοινοτικό πρόγραμμα LIFE (EXTRA) με στόχο οι συγκεκριμένες πρακτικές διαχείρισης «προβληματικών» αρκούδων καθώς και η αντίστοιχή τεχνογνωσία να περάσουν στη Δασική Υπηρεσία και όλους τους αρμόδιους φορείς.

Η μέθοδος απομάκρυνσης οι επιστήμονες ελπίζουν, να αναστρέψει τη συμπεριφορά «εξοικείωσης» και «εξάρτησης» των συγκεκριμένων ζώων σε ανθρωπογενείς τροφικές πηγές. Θα πρέπει όμως να γνωρίζουμε, ότι η απομάκρυνση ενός άγριου ζώου από μία περιοχή είναι μία ειδική διαχειριστική παρέμβαση, που γίνεται μόνο κατά περίπτωση με βάση πολύ συγκεκριμένα επιστημονικά κριτήρια και ότι σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί πανάκεια. Στην προκειμένη περίπτωση η απόφαση απομάκρυνσης του ζώου λήφθηκε μετά από λεπτομερή αξιολόγηση και ιεράρχηση όλων των παραμέτρων και λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που είχαν διαμορφωθεί εξαιτίας της εγκατάστασης του ζώου

Διαβάστε επίσης:

Απελευθέρωσαν αρκούδα που βρέθηκε παγιδευμένη σε συρμάτινη θηλιά στο Περιβολάκι Γρεβενών

Περίβλεπτος Ιωαννίνων: Αρκούδα παγιδευμένη σε συρμάτινη θηλιά επί πέντε μέρες! (Βίντεο)

Ιωάννινα: Απελευθέρωσαν την αρκούδα που πιάστηκε παγίδα στον Άνω Παρακάλαμο (βίντεο)

Έσωσαν την αρκούδα που παγιδεύτηκε σε θηλιά κυνηγών στο Παλαιόκαστρο Κοζάνης

Έσωσαν την αρκούδα που παγιδεύτηκε σε θηλιά των κυνηγών στην Σιάτιστα Κοζάνης

Απελευθέρωσαν την αρκούδα που είχε παγιδευτεί σε θηλιά κυνηγών στο Βατερό Κοζάνης

Κοζάνη: Άλλη μια αρκούδα παγιδεύτηκε σε θηλιά!

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.