Στηρίξτε μας

Φιλοζωικοί φορείς για τις φόλες: Ανεξέλεγκτη δηλητηρίαση της άγριας ζωής

4 Νοεμβρίου 2021 10:00 | Καταγγελίες
Φιλοζωικοί φορείς για τις φόλες: Ανεξέλεγκτη δηλητηρίαση της άγριας ζωής

Με αφορμή το πρόσφατο σοβαρό περιστατικό δηλητηρίασης νεαρού Χρυσαετού στο Παρανέστι Δράμας, η ΑΝΙΜΑ, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, η Καλλιστώ, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης - Πανεπιστήμιο Κρήτης και το WWF Ελλάς, μέλη της Ομάδας Εργασίας Ενάντια στα Δηλητήρια κάνουν για ακόμη μία φορά έκκληση στην Πολιτεία να προχωρήσει στην άμεση ανάληψη ουσιαστικών και στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων που έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στη χώρα μας.

Κατεπείγον αίτημα δράσης ενάντια στα δηλητηριασμένα δολώματα

Όπως επισημαίνουν οι φορείς: «Το πρόσφατο περιστατικό στο Παρανέστι στις 20 Οκτωβρίου έρχεται να προσθέσει νέα θύματα στον ήδη μακρύ κατάλογο των ειδών της άγριας πανίδας αλλά και των οικόσιτων ζώων που έχουν χάσει τη ζωή τους από δηλητηριασμένα δολώματα. Προκειμένου να αντιληφθεί κανείς την έκταση του φαινομένου, αρκεί να αναφερθεί ότι από το 2019 έχουν εντοπιστεί δηλητηριασμένοι 6 σπάνιοι πλέον Χρυσαετοί, ενώ ακόμη ένας αγνοείται πιθανά κι αυτός δηλητηριασμένος.

Asproparis2013Δηλητηριασμένος Ασπροπάρης.

Παράλληλα, από την αρχή του 2020 τουλάχιστον 14 Όρνια (είδος Κρισίμως Κινδυνεύον στην ηπειρωτική Ελλάδα) έχουν βρεθεί επίσης δηλητηριασμένα, με τα 11 από αυτά να σχετίζονται με το επιβεβαιωμένο περιστατικό μαζικής δηλητηρίασης στην περιοχή της Κλεισούρας Αιτωλοακαρνανίας τον Φεβρουάριο του 2020. Μόνο εντός των δύο τελευταίων δεκαετιών, περισσότερα από 180 Όρνια, 17 Ασπροπάρηδες, 12 Μαυρόγυπες και περισσότερες από 40 Καφέ Αρκούδες έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας των δηλητηριασμένων δολωμάτων –όλα είδη προστατευόμενα και απειλούμενα με εξαφάνιση.

DilitiriasmenosXrysaetos2021Δηλητηριασμένος Χρυσαετός.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι παραπάνω αριθμοί αποτελούν ένα μικρό μόνο ποσοστό των πραγματικών θυμάτων δηλητηρίασης καθώς, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, όλοι σχεδόν οι νεκροί Χρυσαετοί και τα Όρνια εντοπίστηκαν από τους δορυφορικούς πομπούς με τους οποίους είχαν εξοπλισθεί καθώς οι μετακινήσεις τους παρακολουθούνταν. Στην αδυναμία να εκτιμηθεί ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων, αλλά και να αντιμετωπιστεί με τον δέοντα τρόπο το πρόβλημα της δηλητηρίασης της άγριας ζωής, προστίθεται τόσο η έλλειψη κατάρτισης και απαιτούμενων πόρων των αρμόδιων υπηρεσιών όσο και οι εξόφθαλμες ελλείψεις στην απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή τους.

GypasDilitiriasmenosKleisoura12 2 2020 5Μόνο εντός των δύο τελευταίων δεκαετιών, περισσότερα από 180 Όρνια, 17 Ασπροπάρηδες, 12 Μαυρόγυπες και περισσότερες από 40 Καφέ Αρκούδες έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας των δηλητηριασμένων δολωμάτων –όλα είδη προστατευόμενα και απειλούμενα με εξαφάνιση.

Ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων δεν έχουν ακόμα εκδοθεί, προκαλώντας σοβαρές καθυστερήσεις στην προανακριτική διαδικασία, η Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών γνωστοποίησε επίσημα την αδυναμία της να παραλάβει νέα δείγματα προς ανάλυση λόγω τεχνικής βλάβης σε κρίσιμο εξοπλισμό. Επιπρόσθετα το αρμόδιο τμήμα είναι εξαιρετικά υποστελεχωμένο και ο φόρτος εργασίας για όλα τα περιστατικά δηλητηρίασης δεσποζόμενων, αδέσποτων και άγριων ζώων, ανά την επικράτεια, πέφτει σε ένα και μόνο άτομο, δυσχεραίνοντας επιπλέον την κατάσταση!

DilitiriasmenoiMavrogypes2021Περιστατικό δηλητηρίασης στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου (φωτογραφία: Ela Kret/WWF Ελλάς).

Είναι φανερό πως τη στιγμή που τα περιστατικά δηλητηρίασης αποτελούν καθημερινό φαινόμενο στη χώρα μας και συγκεκριμένα είδη απειλούνται πλέον άμεσα με εξαφάνιση, όπως οι γύπες και ο Χρυσαετός, η Ελληνική Πολιτεία παραμένει αδρανής και οι αρμόδιες υπηρεσίες στερούνται ακόμη και των βασικών εφοδίων που θα τους επέτρεπαν να δώσουν αυτή την κρίσιμη μάχη. Και όλα αυτά, ενώ έχουν περάσει ήδη οκτώ μήνες από τις εξαγγελίες του Υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Γ. Αμυρά στη Βουλή για ανάληψη δράσης στη βάση των αιτημάτων της Ομάδας Εργασίας Ενάντια στα Δηλητήρια, χωρίς ωστόσο οι εξαγγελίες αυτές να έχουν μετουσιωθεί μέχρι σήμερα σε πράξεις.

XrysaetosDilitiriasmenos2019 2021Προκειμένου να αντιληφθεί κανείς την έκταση της δηλητηρίασης της άγριας ζωής, αρκεί να αναφερθεί ότι από το 2019 έχουν εντοπιστεί δηλητηριασμένοι 6 σπάνιοι πλέον Χρυσαετοί, ενώ ακόμη ένας αγνοείται πιθανά κι αυτός δηλητηριασμένος.

Για τον περιορισμό της δηλητηρίασης της άγριας ζωής, η Ομάδα Εργασίας Ενάντια στα Δηλητήρια έχει αιτηθεί από την Πολιτεία να προχωρήσει σε άμεση υλοποίηση μιας σειράς συγκεκριμένων δράσεων για την καταπολέμηση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, με κυριότερες:

Διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής, η οποία θα παρέχει ένα ενιαίο πλαίσιο δράσεων για την εξάλειψη της δηλητηρίασης της άγριας ζωής σε εθνικό επίπεδο.

Άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή των Τοπικών Σχεδίων Δράσης για την καταπολέμηση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, ειδικά στις περιοχές υψηλής επικινδυνότητας.
Θεσμοθέτηση της εθνικής Ομάδας Εργασίας Ενάντια στα Δηλητήρια, ώστε να συμμετέχουν πέραν των περιβαλλοντικών οργανώσεων και οι αρμόδιες υπηρεσίες, με στόχο την αποτελεσματική και ολοκληρωμένη παρακολούθηση του φαινομένου.

DilitiriasmenosLykosLailiasSerron23 1 2021Ο ένας από τους δύο δηλητηριασμένους λύκους που βρέθηκαν στον Λαϊλιά Σερρών στις 23 Ιανουαρίου (φωτογραφία: Λαυρέντης Σιδηρόπουλος).

Επιμόρφωση και κατάρτιση δασικών υπαλλήλων, κτηνιάτρων και υπαλλήλων Μονάδων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, καθώς και όλων των αρμόδιων υπηρεσιών σχετικά με τη διαχείριση περιστατικών δηλητηρίασης ειδικά σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας. Στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους για την ανεύρεση δηλητηριασμένων δολωμάτων.

Ενίσχυση και στελέχωση του Τμήματος Τοξικολογίας, Καταλοίπων και Περιβαλλοντικών Ρυπαντών της Διεύθυνσης Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Αυστηροποίηση των ποινών, προκειμένου να επιτελέσουν τον αποτρεπτικό και προληπτικό τους χαρακτήρα και να αντιμετωπιστεί επιτέλους στο αδίκημα της δηλητηρίασης της άγριας ζωής ανάλογα με την πραγματική οικολογική του σημασία και σοβαρότητα.

Η Ομάδα Εργασίας Ενάντια στα Δηλητήρια καλεί την Πολιτεία να δράσει άμεσα επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή στο έγκλημα της δηλητηρίασης που φτωχαίνει τη φυσική μας κληρονομιά, ενώ εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς.».

Διαβάστε επίσης:

Φιλοζωικοί φορείς για τις φόλες: «Η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων παραμένει ανεξέλεγκτη»

Ακόμα ένας σπάνιος Χρυσαετός νεκρός από φόλα στο χωριό Σιδηρώ Έβρου

Βρήκαν δηλητηριασμένο από φόλα σπάνιο Χρυσαετό στις Πρέσπες - Δύο ζευγάρια ζούσαν στην περιοχή

Νεκρός από φόλα Χρυσαετός στη Βλάστη Κοζάνης μέσα σε Καταφύγιο Άγριας Ζωής

Νεκροί από φόλες σπάνιοι μαυρόγυπες, ένας στικταετός και μια αγριόγατα στη Δαδιά Έβρου

Και άλλες φόλες βρέθηκαν στη Σμίξη Γρεβενών εντός του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου

Δεκάδες φόλες και μια δηλητηριασμένη αλεπού βρέθηκαν στη Σμίξη Γρεβενών στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου

11 γύπες δηλητηριασμένοι από φόλες – Βαρύ πλήγμα για τη μεγαλύτερη αποικία όρνεων στην Αιτωλοακαρνανία

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Δηλητηριώδης φιλοξενία Μαυρόγυπα στην Ελλάδα

Νεκρός από φόλα σπάνιος Μαυρόγυπας που απελευθερώθηκε στη Βουλγαρία και δηλητηριάστηκε στη Μάνη Λακωνίας

Φόλες, δηλητηριασμένες αλεπούδες & σκυλιά στα Τρίκαλα εκεί που φτιάχνουν φωλιές οι σπάνιοι ασπροπάρηδες

Έβρος: Ακόμα ένας σπάνιος Μαυρόγυπας νεκρός από φόλα στη Νίψα Αλεξανδρούπολης

Έβρος: 19 ετών ο ένας από τους δηλητηριασμένους με φόλα μαυρόγυπες που βρέθηκε στο δάσος Δαδιάς

Μεσημβρία Έβρου: Έριξε δηλητήριο στο πτώμα κατσίκας και με τη φόλα σκότωσε ζώα

Ο δηλητηριασμένος Μαυρόγυπας που βρέθηκε στην Τουρκία από την Δαδιά απέδειξε ότι οι πληθυσμοί των σπάνιων αρπακτικών επικοινωνούν…

Νεκρός από φόλα και σπάνιος Μαυρόγυπας στα Λουτρά Αλεξανδρούπολης

Νεκρός γύπας από φόλα στην Κλεισούρα Αιτωλοακαρνανίας – Έκκληση κάνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Χρυσοβέργι Μεσολογγίου: Δύο γύπες νεκροί πιθανότατα από φόλες

Τρεις σπάνιοι γύπες νεκροί από φόλες στα Άγραφα Ευρυτανίας

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.