Στηρίξτε μας

Δεκάδες φόλες και μια δηλητηριασμένη αλεπού βρέθηκαν στη Σμίξη Γρεβενών στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου

1 Μαρτίου 2021 21:20 | Καταγγελίες
Δεκάδες φόλες και μια δηλητηριασμένη αλεπού βρέθηκαν στη Σμίξη Γρεβενών στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου

Οι δεκάδες φόλες (27 κομμάτια δηλητηριασμένου κρέατος) που κάποιος σκόρπισε στην περιοχή της Σμίξης Γρεβενών εντός του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και εντοπίστηκαν στις 25 Φεβρουαρίου είναι τρανή απόδειξη ότι οι δολοφόνοι ζώων κάθε είδους στη χώρα μας είναι κυριολεκτικά ασύδοτοι.

 

Γι’ αυτήν την εγκληματική πράξη εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση ο φορέας «LIFE ARCPROM» και η Στ' Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης και σε αυτήν αναφέρονται τα εξής: «Λίγες μόνο μέρες μετά την διαδικτυακή εκδήλωση του LIFE ARCPROM με την συμμετοχή εκπροσώπου του ΥΠΕΝ για την ανακήρυξη της 22ας Φεβρουαρίου ως Εθνικής Ημέρας Δράσης ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, σημειώθηκε ακόμη ένα περιστατικό δηλητηρίασης στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου (συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών, Δημοτική Κοινότητα Σμίξης).

Την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021, κατά τη διάρκεια εργασιών πεδίου στο πλαίσιο του έργου LIFE ARCPROM, συνεργάτης της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ» εντόπισε κομμάτια κρέατος, εμποτισμένα -όπως όλα δείχνουν- με δηλητηριώδη ουσία, που διέσπειραν άγνωστοι στην περιοχή Ρέμα Σμίξης προς τους Φιλιππαίους.

Δίπλα σε ένα από αυτά κείτονταν νεκρή αλεπού με εμφανή τα εξωτερικά χαρακτηριστικά τοξίνωσης από δηλ. δόλωμα (έντονη σύσπαση γνάθων). Η «Καλλιστώ» ειδοποίησε άμεσα την Διεύθυνση Δασών Γρεβενών. Η τελευταία ζήτησε από τον Ομοσπονδιακό Θηροφύλακα της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης (ΚΟΜΑΘ) να μεταβεί στο σημείο για να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες (παραλαβή του υλικού, μεταφορά της αλεπούς στην κτηνιατρική υπηρεσία στο πλαίσιο της παθητικής επιτήρησης της λύσσας).

Ο Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας της ΚΟΜΑΘ συνεργάστηκε στο σημείο του περιβαλλοντικού εγκλήματος με τον συνεργάτη της «Καλλιστώς», ο οποίος ήδη είχε συλλέξει 15 δολώματα. Έλεγξαν και μαζί την περιοχή για άλλα δολώματα ή νεκρά ζώα. Έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες υγειονομικής ταφής της νεκρής αλεπούς τηρώντας όλα τα μέτρα βιο-ασφάλειας. Οι έρευνες συνεχίστηκαν και τις 2 επόμενες ημέρες από το προσωπικό φύλαξης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου (κλιμάκιο ΠΕ Γρεβενών).

Εντοπίστηκαν και συλλέχθηκαν επιπλέον 27 δηλητηριασμένα δολώματα τα οποία αν δεν είχαν εντοπιστεί και περισυλλεχθεί εγκαίρως θα είχαν προκαλέσει άλλη μια τοπικής κλίμακας οικολογική καταστροφή. Τα στελέχη του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου ενημέρωσαν εκ νέου, όπως ορίζει το πρωτόκολλο, τόσο την Διεύθυνση Δασών Γρεβενών όσο και την Διεύθυνση Αστυνομίας Γρεβενών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή το φαινόμενο παρατηρείται κάθε χρόνο. Μάλιστα το περασμένο καλοκαίρι υπήρξε περιστατικό με πολλά νεκρά ζώα της άγριας πανίδας, αλλά και ζώα εργασίας (τσοπανόσκυλα και κυνηγόσκυλα). Ελπίζουμε ότι με το νέο περιστατικό θα βρεθούν επιτέλους οι υπαίτιοι της παράνομης αυτής πρακτικής.

Ο συνεργάτης της «Καλλιστώς» παρέδωσε τα δολώματα στον Ομοσπονδιακό Θηροφύλακα της ΚΟΜΑΘ ο οποίος θα καταθέσει αναφορά στη Διεύθυνση Δασών Γρεβενών. Στη συνέχεια θα αποστείλει τα πειστήρια για τοξικολογική ανάλυση στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ - Εργαστήριο Τοξικολογίας), ώστε να προσδιοριστεί εργαστηριακά η δηλητηριώδης ουσία και να υποβάλλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου.

To ευρωπαϊκό έργο LIFE ΑRCPROM: Το έργο LIFE ARCPROM (LIFE18 NAT / GR / 000768) έχει στόχο τη βελτίωση της συνύπαρξης ανθρώπου – αρκούδας σε τέσσερα Εθνικά Πάρκα της N. Ευρώπης, τρία στην Ελλάδα και ένα στην Ιταλία. To έργο ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019 και θα έχει διάρκεια 5 χρόνων. Εταίροι του έργου είναι τέσσερα Εθνικά Πάρκα (Πρεσπών, Β.Πίνδου, Οροσειράς Ροδόπης και Majella), δύο πανεπιστήμια (της Θεσσαλίας και της Δυτικής Μακεδονίας), και δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις (Καλλιστώ και WWF Iταλίας). Το έργο συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το πρόγραμμα LIFE της ΕΕ , το Πράσινο Ταμείο και ιδίους πόρους των εταίρων, ενώ το συνολικό του budget είναι 2,786,497 €.

Η ΚΟΜΑΘ (Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης): Οι κατά τόπους Κυνηγετικές Ομοσπονδίες αποτελούν τα δευτεροβάθμια όργανα των κυνηγών. Υπάρχουν επτά (7) Κυνηγετικές Ομοσπονδίες στην Ελλάδα (Μακεδονίας – Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Κρήτης και Δωδεκανήσων και Αρχιπελάγους). Είναι επιφορτισμένες με την επίλυση ζητημάτων που σχετίζονται με τη θήρα σε περιφερειακό επίπεδο. Η ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Είναι μέλος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας. Μέλος του Πανευρωπαϊκού Οργανισμού EUROSITE. Μέλος του παγκόσμιου Οργανισμού WFSA Συμμετέχει στη φύλαξη και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ποιοι βάζουν τις φόλες;

Όπως πολλές φορές έχουμε πει αναφορικά με το προφίλ των δραστών τις φόλες στους οικισμούς, σε πόλεις και χωριά τις βάζουν «νοικοκυραίοι», που δεν ανέχονται την παρουσία αδέσποτων ακόμα και οικόσιτων γατιών και σκυλιών στους δρόμους, στις αυλές τους και οπουδήποτε αλλού.

Η δεύτερη κατηγορία είναι οι κτηνοτρόφοι που βάζουν φόλες για να εξοντώσουν σκυλιά, αλεπούδες, κουνάβια, ώστε να μην έχουν απώλειες από τα κοπάδια τους και η τρίτη κατηγορία είναι οι κυνηγοί οι οποίοι συστηματικά δηλητηριάζουν άγρια ζώα (συνήθως αλεπούδες, λύκους κ.ά.), τα οποία τρέφονται με τα θηράματα τους (π.χ. λαγούς). Τέταρτη κατηγορία είναι οι γεωργοί, μελισσοκόμοι κ.ά. που συνήθως δηλητηριάζουν με καλαμπόκι - φόλα και άλλα είδη δολωμάτων από αγριογούρουνα έως αρκούδες, ώστε να εμποδίσουν τα άγρια φυτοφάγα ζώα να τραφούν με ό,τι καλλιεργούν στα χωράφια τους.

Διαβάστε επίσης:

Φόλες και μέσα στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.