Στηρίξτε μας

Φιλοζωικό Σωματείο Μαραθώνα: Εκατοντάδες ανεπιθύμητα ζώα (κυρίως σκυλιά) εγκαταλείπονται ή θανατώνονται

22 Ιανουαρίου 2020 13:00 | Επικαιρότητα
Φιλοζωικό Σωματείο Μαραθώνα: Εκατοντάδες ανεπιθύμητα ζώα (κυρίως σκυλιά) εγκαταλείπονται ή θανατώνονται

Για τα απανωτά περιστατικά με εγκαταλείψεις ζώων στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μαραθώνα κάνει λόγο το Φιλοζωικό Σωματείο Μαραθώνα «Η Κοίτη» το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα τα στατιστικά του και αυτά είναι μόνο ένα μικρό δείγμα των όσων συμβαίνουν και εκεί στα ζώα συντροφιάς.

«Λυπηρά στατιστικά για το 2019...»

Ο φιλοζωικός φορέας επισημαίνει: «Διανύουμε ήδη τις πρώτες μέρες του 2020, το οποίο ελπίζουμε να μας βρει με λιγότερο πόνο, λιγότερα αδέσποτα και περισσότερη ποιοτική ζωή για τα ήδη υπάρχοντα ζώα στους δρόμους του Δήμου μας. Όμως, δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε ένα ιδιαίτερα δυσάρεστο γεγονός, με το οποίο έκλεισε το 2019, και μας άφησε μια πολύ πικρή γεύση αλλά και ανησυχία για το μέλλον.

Η ομορφιά λοιπόν των γιορτινών ημερών επισκιάστηκε από την εκπόνηση των δυσάρεστων στατιστικών που συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε εθελόντρια Μαίρη Κοτζαμάνη του Σωματείου μας σύμφωνα με τα οποία οι εγκαταλείψεις ανυπεράσπιστων ψυχών έφτασε στο δυσθεώρητο νούμερο των 68 μέσα στο τελευταίο μόνο δίμηνο του έτους!

Από αυτά, 61 ήταν κουτάβια (λίγων ημερών μέχρι 3 μηνών) και τα υπόλοιπα 7 ήταν ενήλικα ζώα. Βρέθηκαν πεταμένα στα σκουπίδια, κλεισμένα σε πλαστικές σακούλες, παρατημένα στη μέση του πουθενά όπου δεν υπάρχουν σπίτια ή άνθρωποι, σε πάρκινγκ σουπερμάρκετ, σε χωράφια, κοντά σε πηγές και ρυάκια.

Εγκαταλείφθηκαν υπό άσχημες καιρικές συνθήκες, μέσα στη βροχή, στο κρύο, ακόμα και αργά το βράδυ όπου η θερμοκρασία είχε πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, χωρίς καμία πρόχειρη κατασκευή προστασίας, συνεπώς κρίνουμε πως ο σκοπός των ιδιοκτητών τους ήταν να πεθάνουν, και μάλιστα υποφέροντας φριχτά από υποθερμία… Κάποια από αυτά τα κουτάβια τα κατάφεραν και είτε φιλοξενούνται είτε υιοθετήθηκαν, και κάποια έσβησαν λίγες ώρες ή ημέρες μετά.

Είναι σημαντικό όμως, σε αυτό το σημείο, να διευκρινίσουμε δύο σημαντικά στοιχεία:

  1. Τα ζώα αυτά δεν είναι κουτάβια που γέννησαν κάποια αδέσποτα ζώα και απλώς εμείς έτυχε να τα βρούμε. Είναι ζώα που πετάχτηκαν εσκεμμένα από τους ιδιοκτήτες τους. Από κτηνοτρόφους που γέννησε η σκύλα τους και κράτησαν ένα από τα κουτάβια και δεν χρειάζονταν τα υπόλοιπα. Από κυνηγούς που έκριναν πως τα κουτάβια δεν κάνουν για κυνήγι. Από «φιλόζωους» που ήθελαν να γεννήσει το ζώο τους γιατί είναι στη φύση του αλλά δεν είχαν τι να κάνουν τα μωρά. Από ιδιοκτήτες που αφήνουν τα δεσποζόμενα αστείρωτα ζώα τους να «κάνουν τη βόλτα τους» ελεύθερα, και ζευγαρώνουν ανεξέλεγκτα με άλλα αδέσποτα η δεσποζόμενα ζώα, και όταν το ζώο τους μείνει έγκυος είτε πετάνε τα μωρά είτε ακόμα ξαμολάνε στους δρόμους το ζώο τους ως ανεπιθύμητο.
  2. Αντιλαμβάνεστε πως ο πραγματικός αριθμός των εγκαταλείψεων στον Δήμο μας υπολογίζεται πως είναι απείρως μεγαλύτερος, καθώς τα συγκεκριμένα στατιστικά αφορούν περιστατικά για τα οποία φιλόζωοι ενημέρωσαν το Σωματείο μας. Αυτός ο αριθμός είναι πραγματικά μη ρεαλιστικός! Μπορείτε να φανταστείτε για πόσα περιστατικά δεν έχουμε ενημερωθεί μέσα στο έτος; Πόσα είναι τα νεογέννητα ζωάκια που πετάχτηκαν σε ερημιές, ή ακόμα σκοτώθηκαν εσκεμμένα από τους ιδιοκτήτες τους μετά τη γέννα, για τα οποία εμείς δεν μάθαμε τίποτα;

Είναι καιρός πια ο καθένας από μας να αναλάβει τις ευθύνες του. Να αντιληφθούμε, πως ο συγγενής μας, ο φίλος μας, ο γείτονας μας, ο θείος μας στο χωριό  που εγκαταλείπει το ζώο του, είναι εγκληματίας.

Δυστυχώς αυτή είναι η σκληρή αλήθεια. Μην γυρίζετε το κεφάλι σας από την άλλη σε παρόμοιες συμπεριφορές επειδή δεν θέλετε να μπλέξετε, ή επειδή δεν είναι δική σας δουλειά.

Όταν επιλέγουμε να μην είμαστε μέρος της λύσης, τότε είμαστε μέρος του προβλήματος.

Ενός προβλήματος που θα διογκώνεται γύρω μας, και τότε κανένας Δήμος, και καμία Φιλοζωική Οργάνωση δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει.

Η δική μας ευχή για το 2020 είναι πολύ απλή και συγκεκριμένη. Να μειώσουμε αυτές τις στατιστικές στο ελάχιστο. Και για αυτό καλούμε όλους εσάς να μας βοηθήσετε.

Εσάς που επιμένετε να μην στειρώνετε το ζώο σας, εσάς που ο παππούς σας είναι κτηνοτρόφος και εγκαταλείπει στα βουνά τις γέννες κάθε χρόνο, εσάς που ο ξάδερφος σας είναι κυνηγός και ψάχνει για το «χρήσιμο εργαλείο», εσάς που ο γνωστός σας κάνει παράνομη εκτροφή αλλά ξεφορτώνεται όπως όπως τα κουτάβια που δεν θέλει κανείς, εσάς που ο γείτονας σας αφήνει τον σκύλο του να ζευγαρώνει για να ξεδίνει, εσάς που συνέβη κατά λάθος και δεν ξέρετε τι να κάνετε τα μωρά.

Έστω απλά με μια πρώτη επικοινωνία μαζί μας, για να δούμε πώς μπορούμε όλοι μαζί να κάνουμε την αλλαγή! Γιατί με την βοήθεια όλων σας, μπορούμε.

Εδώ να ενημερώσουμε ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκε το διήμερο της εθελοντικής  δράσης  κτηνιάτρων Ελλάδος (ΕΔΚΕ) σε συνεργασία με το Δήμο Μαραθώνος. Συνολικά στειρώθηκαν 53 αδέσποτα σκυλιά 35 θηλυκά και 18 αρσενικά. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο δήμος ετησίως στειρώνει περίπου 60 αδέσποτα, οπότε αντιλαμβάνεστε το μέγεθος της προσπάθειας που έγινε και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Τα συγχαρητήρια στη κυρία Τσιμπλακίδη Μιχαέλα η οποία παραχώρησε το ιατρείο της στο οποίο έγιναν οι στειρώσεις, στον Μακρή Γιάννη εκπαιδευτή σκύλων ο οποίος  βοήθησε στην περισυλλογή των αδέσποτων ζώων και ανέλαβε την φιλοξενία  πολλών από αυτά και όλους τους εθελοντές για την άψογη συνεργασία τους. Η επιτυχία αποδεικνύεται έμπρακτα ότι οφείλετε στην ομαδική προσπάθεια όλων.».

Διαβάστε επίσης:

Σκύλος νεκρός από φόλα στο Γραμματικό Αττικής

Ζώα νεκρά από φόλες σε Νέα Μάκρη, Κάτω Σούλι και άλλες περιοχές του Δήμου Μαραθώνα

Πολλά ζώα νεκρά από φόλες σε Κάτω Σούλι και Γραμματικό Αττικής (βίντεο)

Πέθαναν όλα κουταβάκια που κάποιος έκλεισε τσουβάλι και πέταξε στον Άγιο Εφραίμ στη Νέα Μάκρη Αττικής

Βρήκαν 7 κατσικάκια να ζουν σε άθλιες συνθήκες στη Νέα Μάκρη Αττικής (βίντεο)

Βρήκαν τη γάτα που φρόντιζαν πυροβολημένη με αεροβόλο στη σπονδυλική στήλη στη Νέα Μάκρη Αττικής

Με φόλα δηλητηριασμένα ψαροκόκαλα σκότωσε τον σκύλο στη Νέα Μάκρη Αττικής

Δύο αδέσποτα, ένας σκύλος & μια γάτα δολοφονήθηκαν με αεροβόλο όπλο στον Νέο Βουτζά Αττικής

Δήμος Ραφήνας - Πικερμίου: Εκφράζουμε την οργή μας για την εκτέλεση ενός ακόμα σκύλου

Ραφήνα: Ακόμα ένας σκύλος νεκρός πυροβολημένος με αεροβόλο στο κεφάλι

Ραφήνα: Δίνουν 3.000 € σε όποιον αποκαλύψει τον δολοφόνο των σκυλιών, που τα εκτελεί με αεροβόλο στο κεφάλι – 8 τα θύματα

Ραφήνα: Ο δολοφόνος των αδέσποτων σκότωσε ακόμα έναν σκύλο πυροβολώντας τον στο κεφάλι με αεροβόλο

Συνέλαβαν τον άνδρα που κακοποιούσε σκύλο στο Λιμάνι της Ραφήνας

Ραφήνα: Κατήγγειλαν στην Αστυνομία άνδρα που χτυπούσε κατ’ επανάληψη τον σκύλο που είχε πρόσφατα υιοθετήσει

Ραφήνα Αττικής: Έσωσαν τον σκύλο που η αλυσίδα του είχε χωθεί μέσα στον λαιμό του

Ραφήνα: Σκότωσε ακόμα έναν αδέσποτο σκύλο πυροβολώντας τον εξ επαφής στο κεφάλι

Εκτέλεσε με αεροβόλο εξ επαφής άλλο ένα αδέσποτο σκυλί στη Ραφήνα

Άλλα δύο σκυλιά νεκρά πυροβολημένα στο κεφάλι έξω από το Δημοτικό Κυνοκομείο Ραφήνας - Πικερμίου

Αναζητούν τον εγκληματία που δολοφονεί σκυλιά στην Ραφήνα πυροβολώντας τα στο κεφάλι

Ραφήνα: Εκτέλεσε τον σκύλο πυροβολώντας στο κεφάλι έξω από το Δημοτικό Κυνοκομείο

Πυροβόλησε και σκότωσε τον σκύλο στο δάσος της Ραφήνας

Ραφήνα: Εκτέλεσε τον σκύλο πυροβολώντας τον στο κεφάλι

Ραφήνα: Εκτέλεσε εν ψυχρώ το σκυλί πυροβολώντας το στο κεφάλι

Έκλεψαν τις σκυλοτροφές από το Δημοτικό Κυνοκομείο Ραφήνας - Πικερμίου

Κάρφωσε τρίαινα σε σκύλο στην Ραφήνα (βίντεο)

Ραφήνα: Βρήκαν τον σκύλο καμένο με οξύ

Ραφήνα: Βρήκε τα σκυλιά σκελετωμένα να στέκονται πάνω στο νεκρό αδερφάκι τους

Tagged: , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.