Στηρίξτε μας

Δύο Όρνια νεκρά από φόλες στην Άνω Βυρσίνη Έβρου

28 Απριλίου 2015 07:35 | Καταγγελίες
Δύο Όρνια νεκρά από φόλες στην Άνω Βυρσίνη Έβρου

Δύο Όρνια εντοπίστηκαν δηλητηριασμένα από φόλες στην περιοχή της Άνω Βυρσίνης στις 24 και στις 26 Απριλίου και παρά τις προσπάθειες των επιστημόνων ούτε τα πουλιά σώθηκαν – καθώς το ένα το πρόλαβαν ζωντανό – ούτε το που έχει τοποθετηθεί το δηλητηριασμένο πτώμα του ζώου το οποίο έχει αφεθεί ως θανάσιμο δόλωμα βρέθηκε με αποτέλεσμα δεκάδες είδη ζώων να κινδυνεύουν.

Μάλιστα το ένα από τα πουλιά κάτοικοι του χωριού είπαν στους επιστήμονες ότι τα παιδιά που έπαιζαν έξω είδαν το μεγάλο αρπακτικό να πέφτει μες στο χωριό ενώ πετούσε. Η Έλα Κρετ περιβαλλοντολόγος του WWF στη Δαδιά εξηγεί: «Με δύο υπαλλήλους του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς πήγαμε να διερευνήσουμε στην Άνω Βυρσίνη, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με Βουλγαρία. Ήταν ένα Όρνιο με συμπτώματα δηλητηρίασης.

OrnioDilitiriasmeno4 2015 (1)Τα Όρνια είναι πτωματοφάγα ζώα, οι καθαριστές της φύσης.

Το Σάββατο το πρωί το πήγαμε στην κτηνίατρο, αλλά δυστυχώς ήταν αδύνατο να σωθεί. Την Κυριακή μας ενημέρωσαν για ακόμα ένα Όρνιο, αυτήν την φορά έξω από το χωριό. Επιστρέψαμε με το Φορέα Διαχείρισης για το πουλί, αλλά και για να προσπαθήσουμε να ‘διαβάσουμε’ από τις κινήσεις των πουλιών πού ακριβώς βρίσκεται το δηλητηριασμένο δόλωμα (η περιοχή είναι τεράστια κι αδύνατο να το βρούμε αλλιώς!).

Ταυτόχρονα στην βουλγαρική πλευρά έκαναν έρευνα τα παιδιά από την BSPB (Βουλγαρική Ορνιθολογική). Δυστυχώς παρακολουθώντας την περιοχή σχεδόν όλη τη μέρα, δεν καταφέραμε να βρούμε την πηγή της δηλητηρίασης. Αύριο μαζί με το προσωπικό του Φορέα, τους δικούς μας εθελοντές και εννοείται με τον Κίκο θα κάνουμε την τελευταία προσπάθεια».

Το WWF επισημαίνει ότι στις 22 Απριλίου μαθητές των σχολείων της Θράκης (Γυμνάσιο Σουφλίου, Δημοτικό Τυχερού, Γυμνάσιο Ιάσμου, Δημοτικό Σαπών) που έχουν υιοθετήσει συμβολικά τον απειλούμενο Ασπροπάρη μεταμόρφωσαν την Ημέρα της Γης σε μέρα διαμαρτυρίας ενάντια στις φόλες, στα δηλητηριασμένα δολώματα που εξοντώνουν τα ζώα και πουλιά και είναι επιζήμια το περιβάλλον.

Μπορεί οι μαθητές να φώναξαν «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΦΟΛΕΣ» εντούτοις οι πράξεις των ενηλίκων οδηγούν στην εξόντωση χιλιάδων ζώων από δηλητηρίαση παντού στην Ελλάδα.

Τι είναι η δευτερογενής δηλητηρίαση

Η δευτερογενής δηλητηρίαση, όπως πολλές φορές έχουμε εξηγήσει στο www.zoosos.gr συμβαίνει όταν τα ζώα που τρέφονται με πτώματα καταναλώσουν μολυσμένο κρέας. Αυτό γίνεται συνήθως με τα τρωκτικά, που εξοντώνονται με ποντικοκτόνα και μετά τρώγονται από τους φυσικούς θηρευτές τους (γεράκια, κουκουβάγιες κ.ά.).

Συχνά αγρότες και κτηνοτρόφοι για να εξοντώσουν άγρια ζώα (και όχι μόνο τρωκτικά) πετούν στην ύπαιθρο νεκρά ζώα τα οποία έχουν στην κυριολεξία ποτίσει με φυτοφάρμακα και άλλες τοξικές χημικές ουσίες για να προσελκύσουν λύκους, αλεπούδες κ.ά. Κάποιες φορές βρέχουν καλαμπόκι σε δηλητήριο και το αφήνουν ως δόλωμα κοντά στις καλλιέργειες τους προσελκύσουν αγριογούρουνα, τα οποία τρώγοντας το εξοντώνονται.

Η δευτερογενής δηλητηρίαση προκαλείται όταν η δράση π.χ. των ποντικοκτόνων, μεταβιβάζεται σε μη επιβλαβή είδη μέσω της κατανάλωσης δηλητηριασμένων πτωμάτων.

Για παράδειγμα όρνια, ασπροπάρηδες, κουκουβάγιες, γεράκια, κουνάβια καθώς και κατοικίδια ζώα, κινδυνεύουν να δηλητηριαστούν και με τους δύο τρόπους:

- από την κατανάλωση ζωντανών τρωκτικών, τα οποία έχοντας φάει δηλητήριο είναι πιο ευάλωτα στους θηρευτές τους.

- από την κατανάλωση νεκρών ζώων, που έχουν θανατωθεί με τη χρήση ποντικοκτόνων. Τα ποντικοκτόνα δηλητήρια λόγω της πολύ τοξικής σύστασής τους, παραμένουν ενεργά και μετά τον θάνατο του ζώου.

Η χρήση ποντικοκτόνων στην πραγματικότητα επιδεινώνει το πρόβλημα. Η εξόντωση ενός θηρευτή π.χ. μιας κουκουβάγιας έχει πολύ σημαντικότερες συνέπειες από την εξόντωση ενός τρωκτικού, καθώς οι θηρευτές στην τροφική αλυσίδα είναι πολύ λιγότεροι και αναπαράγονται με πολύ πιο αργούς ρυθμούς.

Τα γεράκια και οι κουκουβάγιες καταναλώνουν τουλάχιστον ένα τρωκτικό την ημέρα, δηλαδή 300-400 ετησίως. Ένας θηλυκός αρουραίος μπορεί να γεννήσει 50-100 νεογνά ετησίως, τα οποία είναι ώριμα για αναπαραγωγή μέσα σε 45 ημέρες.

Συνεπώς, η εξόντωση ΕΝΟΣ αρπακτικού μέσω δευτερογενούς δηλητηρίασης, μπορεί να «προκαλέσει» τη γέννηση 7.500 - 20.000 αρουραίων, οι οποίοι θα έχουν και αντίστοιχη δυνατότητα αναπαραγωγής.

Τα περιστατικά δηλητηρίασης αποτελούν σοβαρό πλήγμα για την επιβίωση πολλών ειδών άγριων ζώων στη χώρα μας. Το πρόβλημα εντείνεται από την ανεπάρκεια του κράτους και την έλλειψη ενός μηχανισμού ελέγχου της διακίνησης και χρήσης φυτοφαρμάκων.

Διαβάστε επίσης:

7 αλεπούδες και 6 σκυλιά νεκρά από φόλες με κυάνιο στον Έβρο

Φόλες με υδροκυάνιο στο Σουφλί εξόντωσαν άγρια και κατοικίδια ζώα

Μαθητές διαμαρτυρήθηκαν για τις φόλες έξω από το Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης

Οι μαθητές του Έβρου βροντοφώναξαν «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΦΟΛΕΣ»

Διαρκή τα περιστατικά με δηλητηριασμένους γύπες στην Κρήτη

Γιάτρεψαν και απελευθέρωσαν τον Ασπροπάρη που βρέθηκε δηλητηριασμένος στην Κοζάνη

Διαρκές έγκλημα: Κατακόρυφη αύξηση στις δηλητηριάσεις ζώων

Σέρρες: Νεκροί από φόλες δύο σπάνιοι γύπες

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

4 Σχόλια

  1. Χρήστος

    Είμαι φίλος των ζώων και όχι φιλόζωος γιατι εχεται καταντησει αυτήν τη λέξη βρυσιά. Πάντα νοιαζεστε για την άγρια πανιδα πχ αλεπούδες, αρκούδες, όρνια αλλά ποτέ για τις αρνητικές συνέπειες που προκαλούν στους κτηνοτρόφους. Στις περισσοτερες ευρωπαικεςς χωρες γίνονται έλεγχοι των πληθησμων πχ των αλεπούδων με δηλητήρια, παγίδες, κυνίγι και δεν απελεφθερώνονται ανεξέλενκτα φίδια και άλλα αγρια ζωα για να κάνουν κέφι μερικοί ηλίθιοι που νομίζουν ότι κανουν καλό στη φύση. Οι κτηνοτρόφοι αλλά και ευσηνίδητοι ιδιοκτήτες ζωων φάρμας σπαταλούν χρόνο χρήμα χωρίς σίγουρο κέρδος. Δεν έχουν αργίες και γιορτές, τα ζώα σε θέλουν δήπλα τους παντα. Αν λοιπών νομίζεται οτι θα αφήσουν μια ασύμαντη αλεπουδίτσα να καταστέψει τη δουλεια τους και τους κόπους τους εισται όλοι σας πολλλοι γελασμένοι. Φυσικά και θα βάλουν φόλες και θα κυνηγίσουν τους άγριους εχθρούς τους

    1. venus

      Στην προκειμενη περιπτωση @Χρήστος ειναι εντελως αδιαφορο αν σε ενοχλει η λεξη «φιλοζωος» ή αν προτιμας να αυτοαποκαλεισαι «φιλος των ζωων».
      Ουτε το ενα εισαι ουτε το αλλο.

      Τα δηλητηρια, οι παγιδες και οι υπολοιπες δολοφονικες πρακτικες που λαμβανουν χωρα στα ευρωπαϊκα δαση εναντια στα αγρια ζωα αποκαλουνται απο μια κατηγορια διανοητικα αναπηρων δολοφονων (κυνηγων) «ελεγχος του πληθυσμου».
      Αυτο ειναι μια ξεπερασμενη εφευρεση των κυνηγετικων καθαρματων και εχει τοση σχεση με την population οση και εγω με τους αζτεκους του Μεξικου.
      Σχετικα με τις αλεπουδες (και επειδη εχω ασχοληθει χρονια, τοσο με την προστασια τους οσο και με την εξολοθρευση των παγιδων που τους στηνουν), πρεπει να ξερεις οτι οσο περοισσοτερο τις κυνηγανε τοσο εντονωτερα αυξανονται και πολλαπλασιαζονται. Αποδεδειγμενα.
      Το ιδιο ισχυει και για τα ζαρκαδια.

      «Κτηνοτροφοι και ευσυνειδητοι ιδιοκτητες ζωων φαρμας» δεν συμβιβαζεται και ουτε συναντωνται.
      Ενα παραδειγμα απο το προσωπικο μου αρχειο.
      Πριν απο δυο βδομαδες εκανα μηνυση στην κτηνιατρικη Υπηρεσια της πολης που μενω εναντιον στον γειτονα μου, που εχει 26 προβατα.
      Ενα απο αυτα κουτσαινε μερες πολλες.
      Εβγαλα φωτογραφιες και διαπιστωσα οτι δεν ηταν σπασιμο, ηταν φλεγμονη της οπλης.
      Τον ρωτησα αν το ειχε δει.
      Και το ειχε δει και ηξερε τι ηταν, αλλα δεν ηθελε να φωναξει γιατρο.
      Μου ειπε οτι παιρνει 60.-Ευρω τον μηνα για καθε αρνι, με αυτο το ποσο δεν μπορει να αντεξει τα εξοδα γιατρου και αγωγης!!!

      Οταν κατεθεσα τις φωτογραφιες στην κτηνιατρικη, την αλλη μερα ηρθαν και εφεραν και γιατρο μαζι τους.
      Μετα απο δυο μερες, στις 2 η ωρα το βραδυ με πεταξε απο το κρεββατι μου το σπαραχτικο βελασμα ενος αρνιου.
      Το κοπαδι ειχε περασει τον φραχτη και ειχε παει στο διπλανο λειβαδι.
      Ενα μικρο αρνακι, στην προσπαθεια του να ακολουθησει τα αλλα, ειχε μπερδευτει στο συρματινο διχτυ και αγωνιζοταν να απελευθερωθει.
      Γυρω απο τον λαιμο του ετρεχε αιμα, οταν εφτασα, και κατω στο χορταρι ειχε σχηματιστει επισης μια μικρη λιμνουλα αιματος.
      Ηταν πεσμενο στο χορταρι και σχεδον δεν ανεπνεε πια.
      Εχω μια επαγγελματικη ταναλια απο ατσαλι, ειδικη για τις παγιδες των αλεπουδων. Εκοψα λοιπον με αυτη το διχτυ που ηταν πολυ σκληρο, πηρα στην αγκαλια μου το ζωο και το περασα στην αλλη οχθη του ποταμιου που ησαν και τα αλλα.
      Η πληγη που ειχε στον λαιμο ηταν –ευτυχως!- επιφανειακη.
      Εβγαλα φωτογραφιες με πριν και μετα και ξαναγυρισα στο κρεββατι μου.

      Την αλλη μερα βρισκοταν μπροστα απο την πορτα μου ο «ευσυνειδητος» γειτονας για να μου ζητησει τον λογο σχετικα με το κατεστραμμενο διχτυ.
      Του ειπα οτι η κατασταση με το αρνακι ηταν κρισιμη και επρεπε να δρασω.
      Μου ειπε οτι το ακουσε κι αυτος!!!
      Του ειπα οτι εχω καταγραψει το συμβαν, αλλα παρολαυτα να μου στειλει τον λογαριαμο για την επισκευη.
      Ειπε οτι δεν θα μου στειλει τιποτα, αυτη τη φορα.
      Το αρνι που κουτσαινε εχει θεραπευτει, καθε φορα που ερχεται για να με χαιρετησει το διαπιστωνω με αγαλλιαση!

      Ουτε εγω εχω διακοπες και αργιες.
      «Τα ζωα με θελουν διπλα τους παντα» και ειμαι παντα για τα ζωα εκει που με χρειαζονται, χωρις να παιρνω 60.- Ευρω για καθε ενα που σωζω και χωρις καν να ειναι και δικα μου.

      Επειδη εγω δεν εχω συναντησει μεχρι σημερα «ασημαντες αλεπουδιτσες» η «αγριους εχθρους» στο δασος, παρα μονο σεσημασμενους δολοφονους και εκμεταλλευτες των ζωων φαρμας, θα σε συμβουλευα απο την προσωπικη μου πειρα να δοκιμασεις ενα καινουργιο τροπο ζωης καταργωντας το κυνηγι και την καταναλωση κρεατος.
      Αυτο και μονο θα εφτανε για να γραφεις στο μελλον αξιοπρεπεστερα σχολια.
      Και τα ξαναλεμε!
      Venus

      1. Χρήστος

        Αρχικά δεν είμαι κυνηγός. Όμως έχω αφιερώσει μεγάλο μέρος της πρωσοπικής μου ζωής στις κοτούλες μου, τις οποίες έχω αποκτήσει από νεοσσούς, αλλά και στα υπόλοιπα ζωάκια μου. Πρόσφατα όμως έχασα 14 κότες από αγνωστο κλέφτη και το πρωί του περασμένου Σαββάτου βρήκα την αλεπού μέσα στο κοτέτσι. Και σε ρωτώ, τι είναι προτιμότερο να γίνει να χαθούν 14 κοτούλες, ανάμμεσα στις οποίες σπάνιες ράτσες με λίγους γεννήτορες η μια αλεπού.
        *Δεν έχω σκωτώσει ζώω ποτέ και ούτε θα το κάνω.

  2. Aλέξανδρος

    Δημοσίευμα για μαζική δηλητηρίαση αδέσποτων σκύλων στην πόλη της Φλώρινας
    Διαβάστε σχετικα

    http://neaflorina.blogspot.gr/2015/04/blog-post_924.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+blogspot/dCrCZ+(%CE%9D%CE%95%CE%91+%CE%A6%CE%9B%CE%A9%CE%A1%CE%99%CE%9D%CE%91)

    Είναι η 3η με 4η μαζική δηλητηρίαση με φόλες μέσα σε 1,5 χρόνο. Ο ή οι δολοφόνος-νοι παραμένουν ασύληπτοι και ατιμώρητοι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.