Στηρίξτε μας

Ενημερώνουν υπουργό Εθνικής Άμυνας & το Γ.Ε.ΕΘ.Α. για τ' αδέσποτα που εξαφάνισε ο διοικητής στις Σάπες Ροδόπης

14 Οκτωβρίου 2012 09:32 | Επικαιρότητα
Ενημερώνουν υπουργό Εθνικής Άμυνας & το Γ.Ε.ΕΘ.Α. για τ' αδέσποτα που εξαφάνισε ο διοικητής στις Σάπες Ροδόπης

Τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Παναγιωτόπουλο, και τον αρχηγό Γ.Ε.ΕΘ.Α., Μιχαήλ Κωσταράκο, ενημερώνουν με επιστολή τους η Φιλοζωική Κομοτηνής και η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία για τη μήνυση που κατέθεσαν σχετικά με τα όσα συνέβησαν εις βάρος τεσσάρων αδέσποτων σκυλιών, τα οποία απομακρύνθηκαν από στρατόπεδο στις Σάπες Ροδόπης και εγκαταλείφθηκαν σε ορεινή περιοχή κατ’ εντολή του διοικητή της μονάδας.

Και όλα αυτά κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας (νόμος 4039/2012) αλλά και της διαταγής που απέστειλε τον περασμένο Μάιο ο τότε αρχηγός Γ.Ε.Σ. αντιστράτηγος, Κωνσταντίνος Ζιαζιάς, στους κατά τόπους διοικητές των στρατοπέδων, με την οποία υπενθυμίζει τις εντολές, που αφορούν τη διαχείριση του θέματος των αδέσποτων ζώων στα στρατόπεδα.

Τι λέει η επιστολή

«Σας κοινοποιούμε τη μήνυση που έχει υποβάλει η Δικηγόρος του Συλλόγου μας και σας παρακαλούμε για τις απαραίτητές και άμεσες  εντολές σας για την επαναφορά  των ζώων σε συνεννόηση με τον Φιλοζωικό Σύλλογο καθώς και την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων  που  βάζουν σε κίνδυνο όχι μόνο  τα ζώα  αλλά και  δυσφημούν στο έπακρον  τη  χώρα μας.

Σας ενημερώνουμε επίσης ότι το γεγονός αυτό είναι γνωστό πλέον  σε  εκατοντάδες χιλιάδες  πολίτες μέσω του  διαδικτύου,  ελληνικού  και ευρωπαϊκού, με πολλά αρνητικά σχόλια για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Την Παρασκευή 05-10-2012, ο Διοικητής της μονάδος 388 ΠΑΠ Σαπών,…, έδωσε εντολή στον Ανθυπολοχαγό της μονάδος,… να απομακρύνει και να “εξαφανίσει” τέσσερα (4) σκυλιά, τα οποία επισκέπτονταν το συγκεκριμένο στρατόπεδο.

Ο Διοικητής, χωρίς καμία κτηνιατρική εξέταση και χωρίς κανένα χαρτί ιατρού, έκρινε ότι τα σκυλιά είναι άρρωστα, ότι μολύνουν την υγιεινή στρατοπέδου και για το λόγο αυτό διέταξε τον … να τα μεταφέρει με στρατιωτικό όχημα και να τα “πετάξει” σε μακρινή ορεινή περιοχή, καταδικάζοντάς τα, σε αργό και βέβαιο θάνατο.

Η ενέργεια αυτή των ανωτέρων, αντίκειται στο άρθρο 9 του ν.4039/2012, για την προστασία των ζώων, καθώς στην παράγραφο 1 του άρθρου αυτού, αναφέρεται ρητά ότι:

“Οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με το παρόν άρθρο. Η αρμοδιότητα αυτή μπορεί να ασκείται και από συνδέσμους δήμων, καθώς και από φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία σε συνεργασία με τον αρμόδιο Δήμο, εφόσον αυτά διαθέτουν υποδομή, συνιστάμενη στην ύπαρξη κατάλληλων σχετικών εγκαταστάσεων ή οχημάτων μεταφοράς ζώων και ανθρώπινο δυναμικό με εμπειρία στο χειρισμό των ζώων”.

Εμείς ουδέποτε είχαμε κάποια ενημέρωση για την ενόχληση του Διοικητή, όπως όφειλε να γίνει, παρά μόνο προέβη στην πράξη του αυτή, αυθαίρετα και παράνομα.

Η απόφαση του Διοικητή να “πετάξει” τα ζώα στα βουνά, αντιβαίνει και στην παράγραφο 4 του ιδίου άρθρου το οποίο αναφέρει ότι:

“Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, που περισυλλέγονται, οδηγούνται τμηματικά στα υπάρχοντα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, στα δημοτικά κτηνιατρεία ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις και σε ιδιωτικά κτηνιατρεία, που διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή και μπορούν να φιλοξενήσουν προσωρινά και για εύλογο χρονικό διάστημα τα προς περίθαλψη ζώα, μέχρι την αποθεραπεία τους, υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, στειρώνονται, σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση ως αδέσποτα και καταγράφονται στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση”.

Πουθενά ο νόμος δεν αναφέρει την εγκατάλειψη τους στα βουνά!

Να σημειωθεί ότι τα ζώα εφόσον περισυλλεχθούν και στειρωθούν επαναφέρονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Η επαναφορά τους απαγορεύεται ΜΟΝΟ σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, λιμάνια, αεροδρόμια, και αρχαιολογικούς χώρους.

Ιδιαίτερα  θα θέλαμε να σταθούμε στο γεγονός ότι η απομάκρυνση των συγκεκριμένων ζώων από το φυσικό τους περιβάλλον ενέχει σοβαρότατους κινδύνους για τη ζωή τους με επακόλουθο την   φυσική τους εξόντωση είτε από τροχαίο  ατύχημα είτε από την ασιτία και την έλλειψη ύδατος.

Επομένως υπάρχει και  σοβαρή κακοποίηση  των ζώων αυτών  σύμφωνα με τους νόμους 4039/2012 και 1197/81.

Επειδή σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος της Φιλοζωικής Κομοτηνής, ο Διοικητής αρνήθηκε να μας υποδείξει το σημείο όπου εγκαταλείφθηκαν τα ζώα, ζητάμε ΑΜΕΣΑ να μας γνωστοποιηθεί το σημείο εγκατάλειψής τους, ώστε να μπορέσουμε αν δεν είναι πλέον αργά, να τα βρούμε και να τα περιθάλψουμε.

Επειδή ο Διοικητής για λόγους “ηθικής”, αρνήθηκε να πάρει πίσω την εντολή του, ώστε να επιστραφούν τα σκυλιά και να βρούμε από κοινού μια λύση.

Επειδή τα παραπάνω που σας αναφέραμε είναι πραγματικά, αληθινά και βάσιμα και τα οποία αποτελούν παράνομες πράξεις οι οποίες τιμωρούνται, ζητάμε να επιληφθείτε  του ζητήματος.

Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε εντός δέκα (10) ημερών για τυχόν ενέργειές σας και για την εξέλιξη της
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση

Φιλοζωική Κομοτηνής – Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία».

Διαβάστε επίσης:

Ο διοικητής εξαφάνισε τα αδέσποτα του στρατοπέδου στις Σάπες Ροδόπης;

Έκκληση για την περίθαλψη του άρρωστου σκύλου που βρίσκεται στο Κέντρο Διαβιβάσεων Αυλώνα

Έσωσαν τον σκύλο που αιμορραγούσε στο στρατόπεδο του Αυλώνα

Στρατόπεδο Αυλώνα: Πετάνε τα αποφάγια αντί να τα δίνουν στα αδέσποτα σκυλιά!

Έκκληση για τα 4 άρρωστα σκυλιά στο Στρατόπεδο του Αυλώνα

Αυλώνας: Αρνούνται τις κατηγορίες έδωσαν άδεια για τη φροντίδα των ζώων του στρατοπέδου

Δολοφόνησε σκύλο μέσα στο στρατόπεδο στον Αυλώνα Αττικής με εντολή του διοικητή;

Ολοκληρώθηκε η προκαταρκτική εξέταση για τη θανάτωση σκυλίτσας κατ’ εντολή του διοικητή στον Αυλώνα Αττικής

Αυλώνας: Αρνούνται τις κατηγορίες έδωσαν άδεια για τη φροντίδα των ζώων του στρατοπέδου

Χαϊδάρι: Τάζουν τιμητικές άδειες στους φαντάρους που θα ξεφορτωθούν τα σκυλιά!

Εισαγγελέας του Στρατοδικείου Αθηνών διεξάγει προανάκριση για τη θανάτωση σκύλου στον Αυλώνα

Η Στρατονομία ζητά τη συνδρομή του www.zoosos.gr στην έρευνα για τη θανάτωση της σκυλίτσας

Tagged: , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

  1. αννα σταμούλη

    Σε όλα σχεδόν τα στρατόπεδα συμβαίνουν τα χειρότερα εναντίον των σκυλιών. Στο Μανταμάδο Λέσβου όλα τα θηλυκά σκυλιά είναι στειρωμένα εκτός από ένα που είναι πάρα πολύ φοβισμένο και δεν πιάνεται. Αυτό το σκυλί γέννησε μέσα στο στρατόπεδο και χωρίς να ζητηθεί οποιοδήποτε βοήθεια από φιλοζωικό σωματείο ή έστω κάποιο φιλόζωο της περιοχής τα πέντε ημερών κουτάβια βρέθηκαν έξω από το στρατόπεδο πεταμένα μέσα σε ένα ρυάκι.
    Οι στρατιώτες που περνούσαν άκουγαν τα κλάματα αλλά φοβήθηκαν να τα μαζέψουν γιατί απαγορεύεται ακόμα και να ταίσουν σκυλιά εντός του στρατοπέδου και απλά ειδοποίησαν κάποιους φιλόζωους.
    Τον τελευταίο χρόνο δύο φορές έχουν απομακρυνθεί σκυλιά από το συγκεκριμένο στρατόπεδο και έχουν αφεθεί σε βουνό να πεθάνουν από πείνα και δίψα αλλά κανείς δεν μιλάει, κανείς δεν καταγγέλει κι έτσι τα σκυλιά παραμένουν αθώα θύματα ψυχρών διαταγών και κολλημένων μυαλών!!!!!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.