Στηρίξτε μας

Ένας γύπας Ασπροπάρης γεννήθηκε στα Μετέωρα Τρικάλων μετά από 6 χρόνια!

25 Ιουνίου 2024 11:30 | Επικαιρότητα
Ένας γύπας Ασπροπάρης γεννήθηκε στα Μετέωρα Τρικάλων μετά από 6 χρόνια!

Ένας νεοσσός, ένας μικρός Ασπροπάρης μεγαλώνει στη φωλιά του χάρη στην εντατική φροντίδα των γονιών του στα Μετέωρα Τρικάλων. Πρόκειται για σημαντικό γεγονός που δίνει στους επιστήμονες ελπίδα καθώς το συγκεκριμένο είδος κινδυνεύει δραματικά.

Όπως επισημαίνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία το 2018 ήταν η τελευταία χρονιά που παρατηρήθηκε από τους επιστήμονες φωλιά Ασπροπάρη - γνωστός στη Θεσσαλία ως «Τυροκόμος» - στην ευρύτερη περιοχή των Μετεώρων. Έκτοτε, μονάχα ένας αρσενικός Ασπροπάρης επέστρεφε κάθε άνοιξη στον γνωστό, εδώ και χρόνια, βράχο του, περιμένοντας υπομονετικά την εμφάνιση ενός θηλυκού ατόμου και τελικά αυτό συνέβη το 2024.

Η Ορνιθολογική επισημαίνει τα εξής γι' αυτά τα καλά νέα αλλά και τους κινδύνους: «Μετά από τα απερίγραπτα καλά νέα που είχαμε στις αρχές Απριλίου με την παρατήρηση ενός ζευγαριού Ασπροπάρηδων στα βράχια των Μετεώρων μετά από έξι χρόνια, ο Ιούνιος μας επιφύλασσε μια ακόμα πιο χαρμόσυνη έκπληξη: τα γεννητούρια του πρώτου νεοσσού Ασπροπάρη στην περιοχή από το 2018!

AsproparisGypasMeteora31 8 2018 1

Η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία επιβεβαίωσε την παρουσία ενός νέου ζευγαριού Ασπροπάρηδων στην περιοχή, με τον εντοπισμό μάλιστα της φωλιάς τους στα μέσα Απριλίου. Έκτοτε, η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής - ΟΦΥΠΕΚΑ και το Δασαρχείο Καλαμπάκας, παρακολουθούσε συστηματικά την φωλιά όπου το ζευγάρι κλωσούσε.

Το θαύμα έγινε στα Μετέωρα! Μετά από χρόνια, τα βράχια της περιοχής φιλοξενούν και πάλι ζευγάρι Ασπροπάρηδων και το μικρό τους...

 

Οι γονείς Ασπροπάρηδες φροντίζουν από κοινού την επώαση των αυγών για διάστημα περίπου 1,5 μήνα. Καθώς το αυγό δεν ήταν άμεσα ορατό η εξέλιξη της αναπαραγωγής ήταν αβέβαιη, έως ότου στις αρχές Ιουνίου διακρίθηκε από τον ερευνητή πεδίου της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ το κεφάλι του νεοσσού ανάμεσα στα μαλλιά προβάτου που χρησιμοποιούν οι Ασπροπάρηδες για να φτιάξουν τη φωλιά τους!

Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για την επιβίωση του νεοσσού, αλλά και των ίδιων των ενήλικων πουλιών. Η ανατροφή του μικρού απαιτεί παροχή μεγάλης ποσότητας φαγητού, γεγονός που συνεπάγεται πολλά δρομολόγια προς αναζήτηση τροφής από τους γονείς , αυξάνοντας τον κίνδυνο να βρεθεί στο διάβα τους κάποιο δηλητηριασμένο δόλωμα ή ζώο. Κάτι τέτοιο θα είχε ολέθριες συνέπειες, μιας και θα προκαλούσε είτε τη δηλητηρίαση του νεοσσού είτε τη δηλητηρίαση των ίδιων των γονιών, όπως είχε συμβεί το 2015 σε μία πολύ κοντινή φωλιά στα Μετέωρα. Τότε, η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ, μετά από μέρες απουσίας των γονιών από τη φωλιά, προσέγγισε τη φωλιά όπου βρήκε τον νεοσσό και έναν από τους γονείς δηλητηριασμένους.

Να σημειωθεί ότι εξαιτίας των δηλητηριασμένων δολωμάτων, ο πληθυσμός του Ασπροπάρη έχει καταρρεύσει και είναι ένα από τα πιο απειλούμενα ζώα της χώρας, καθώς αξιολογήθηκε ως Κρισίμως Κινδυνεύον είδος στον πρόσφατο Κόκκινο Κατάλογο των Απειλούμενων Ειδών της Ελλάδας που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα από τον ΟΦΥΠΕΚΑ (με χρηματοδότηση από το ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ).

Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα δηλητηρίασης, η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ σε συνεργασία με το Δασαρχείο Καλαμπάκας και με την οικονομική υποστήριξη του ΟΦΥΠΕΚΑ, λειτουργεί από τον Μάιο την ειδικά διαμορφωμένη ταΐστρα στην περιοχή της Βλαχάβας, η οποία λειτουργούσε εδώ και πάνω από μία δεκαετία στο πλαίσιο δυο Προγραμμάτων LIFE για την προστασία του Ασπροπάρη (Πρόγραμμα LIFE «Η επιστροφή του Ασπροπάρη» & Πρόγραμμα LIFE «ΖΩΗ για τον Ασπροπάρη»). Η ταΐστρα παρέχει στο ζευγάρι μια σταθερή και ασφαλή πηγή τροφής, μειώνοντας την ανάγκη αναζήτησης τροφής σε άλλες περιοχές.

Επιπλέον οι Ειδικές Μονάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων του ΟΦΥΠΕΚΑ, με τους ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, σε μικτά κλιμάκια με το Δασαρχείο Καλαμπάκας περιπολούν την περιοχή σε τακτική βάση.

Παρά τις μεγάλες προσπάθειες της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ, του ΟΦΥΠΕΚΑ και του Δασαρχείου Καλαμπάκας για την καταπολέμηση της μάστιγας των δηλητηριασμένων δολωμάτων, δυστυχώς ένα και μόνο δηλητηριασμένο δόλωμα (φόλα) αρκεί για να βάλει τέλος στο «θαύμα» που συμβαίνει αυτή την άνοιξη στα Μετέωρα.

Η οικογένεια των Ασπροπάρηδων θα παρακολουθείται στενά, με την ελπίδα να πάνε όλα καλά και να αναχωρήσουν αρχές φθινοπώρου για την Αφρική. Είναι στο χέρι όλων μας να μην αφήσουμε να χαθεί η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον για τον Ασπροπάρη –και για εμάς τους ίδιους.».

Ο βιολόγος Δημήτρης Βαβύλης, ο συνοδοιπόρος και χειριστής του Κούκι, του ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου, που έκανε πολλούς ελέγχους στην περιοχή για την προστασία του είδους με ανάρτηση του στο facebook επισήμανε τα εξής:

«Και ναι, έχουμε νεοσσό Ασπροπάρη στα Μετέωρα, τον πρώτο από το 2018! Πριν χρόνια σε μία συζήτηση με έναν συνάδελφο Βιολόγο μου είχε πει «τι προσπαθείς; Το είδος έχει εξαφανιστεί και δεν το ξέρει». Με το φετινό απρόσμενο «ζευγάρωμα του Ασπροπάρη», θυμήθηκα γιατί επέλεξα αυτόν τον δρόμο στη ζωή μου. Όταν έδωσα πανελλήνιες η γιαγιά μου έλεγε «πήγαινε γιατρός, θα πάνε χαμένα τα μόρια, είναι παράλογο». Παράλογο λοιπόν ήταν και να αγωνιζόμαστε (με μεθοδικότητα και επιστήμη πάντα) για τη διάσωση ενός είδους στο όριο της εξαφάνισης. Αλλά ευτυχώς τα μαθηματικά «κάνουν λάθος» πολλές φορές και έτσι βλέπουμε ότι ο Ασπροπάρης ίσως έχει μία δεύτερη ευκαιρία στα Μετέωρα. Με αυτό το "θαύμα" νιώθω ότι κλείνω με τον καλύτερο τρόπο έναν μεγάλο κύκλο της ζωής μου ώστε να ξεκινήσει ένας νέος άλλος από όπου βέβαια θα συνεχίσω να δίνω τη μάχη για τον Ασπροπάρη και την ελληνική φύση απλά με άλλο τρόπο. Θα ήθελα να «αφιερώσω» αυτή τη μικρή «νίκη» σε όλους τους ανθρώπους της υπαίθρου των Μετεώρων αλλά και τους διάφορους συναδέλφους που τόσα χρόνια αγωνιστήκαμε παρέα.

Το πλήρες κοινό δελτίο τύπου της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ και του ΟΦΥΠΕΚΑ μπορείτε να το διαβάσετε στον σύνδεσμο».

Διαβάστε επίσης:

Φόλες, δηλητηριασμένες αλεπούδες & σκυλιά στα Τρίκαλα εκεί που φτιάχνουν φωλιές οι σπάνιοι ασπροπάρηδες

Βλαχάβα Τρικάλων: Άφησε το δηλητηριασμένο πτώμα κατσίκας εκεί που κάνουν φωλιές ασπροπάρηδες – είδος υπό εξαφάνιση

Έρευνα αποδεικνύει ότι οι φόλες είναι η νούμερο ένα απειλή για τον Aσπροπάρη στην Ελλάδα

Κάλυψαν στύλους της Δ.Ε.Η. για να σώσουν από την εξαφάνιση τους 10 τελευταίους ασπροπάρηδες που ζουν στην Ελλάδα

Δηλητηρίασαν το 1 από τα 3 εναπομείναντα ζευγάρια Ασπροπάρηδων στα Μετέωρα

Ασπροπάρης: Ένα από τα θύματα μαζικής δηλητηρίασης επέστρεψε στην Καλαμπάκα

Τοποθέτησαν πομπό σε έναν από τους τελευταίους Ασπροπάρηδες των Βαλκανίων

Tagged: , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.