Στηρίξτε μας

Τοποθέτησαν πομπό σε έναν από τους τελευταίους Ασπροπάρηδες των Βαλκανίων

5 Ιουνίου 2015 17:18 | Επικαιρότητα
Τοποθέτησαν πομπό σε έναν από τους τελευταίους Ασπροπάρηδες των Βαλκανίων

Πομπό σ’ έναν Ασπροπάρη, που επί τρία χρόνια προσπαθούσαν να παγιδεύουν, κατάφεραν τελικά να τοποθετήσουν στις 22 Απριλίου οι επιστήμονες της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας καθώς είναι ένα από τα τελευταία είδη γυπών των Βαλκανίων.

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (Ε.Ο.Ε.) επισημαίνει πόσο σημαντική είναι η παρακολουθήση της πορείας αυτού του είδους που κινδυνεύει με εξαφάνιση - και εξαιτίας των δηλητηριασμένων δολωμάτων (φόλες) - καθώς στη χώρα μας έχουν απομείνει μόνο 15 ζεύγη.

Η Ε.Ο.Ε. επισημαίνει αναφορική με τις δυσκολίες του εγχειρήματος: «Ποιος θα το φανταζόταν ότι η παγίδευση (για επιστημονικό σκοπό) ενός πουλιού μπορεί να αποβεί μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση; Οι άνθρωποι το κάνουν εδώ και χιλιάδες χρόνια, άλλοτε για τροφή, για το πολύχρωμο φτέρωμά τους, για τη μελωδική τους φωνή…

Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν είχε κανείς προσπαθήσει να παγιδεύσει έναν ενήλικο Ασπροπάρη στην αναπαραγωγική του επικράτεια. Εδώ και τρία χρόνια η Ομάδα της Ορνιθολογικής προσπαθεί να επιτύχει αυτή τη φαινομενικά εύκολη αποστολή σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας αλλά χωρίς επιτυχία… μέχρι σήμερα!

Παρά τις προφανείς δυσκολίες – με λιγότερα από 15 ζευγάρια Ασπροπάρη στην ελληνική επικράτεια – και κόντρα στις στατιστικές προβλέψεις πριν από λίγες ημέρες η ομάδα μας κατάφερε να παγιδέψει έναν ενήλικο Ασπροπάρη στην περιοχή της Κόνιτσας.

Η θέση όπου παγιδεύτηκε το πουλί προετοιμαζόταν προσεκτικά για πάνω από έναν μήνα: μια μικρή καλύπτρα είχε κρυφτεί ανάμεσα στα δέντρα, μια ειδικά κατασκευασμένη παγίδα είχε στηθεί και καμουφλαριστεί και κάμερες είχαν τοποθετηθεί για την παρακολούθηση των κινήσεων των Ασπροπάρηδων και κάθε άλλου πουλιού που θα πλησίαζε τη θέση.

Μόλις επιβεβαιώθηκε ότι η επιλεγμένη θέση επισκεπτόταν συχνά από τους γύπες, η διαδικασία της παγίδευσης ξεκίνησε. Τίποτα δεν θα μπορούσε να πάει στραβά όταν η ομάδα ήταν τόσο αποφασισμένη να παγιδεύσει με ασφάλεια έναν Ασπροπάρη! Και έφτασε η μέρα που όλες οι συνθήκες ήταν ιδανικές για την «επιχείρηση» και τελικά… τσακ! Ένας υπέροχος αρσενικός ενήλικος Ασπροπάρης! Αποφασίσαμε να τον ονομάσουμε Αώο, δίνοντάς του το όνομα του κύριου ποταμού της περιοχής όπου πιάστηκε.

Μετά τη λήψη ορισμένων βιομετρικών μετρήσεων, στην πλάτη του πουλιού τοποθετήθηκε ένας δορυφορικός πομπός, που θα μας δώσει τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε όλες τις κινήσεις του πουλιού, τόσο εδώ, στην περιοχή αναπαραγωγής του, όσο και μετέπειτα κατά τη μετανάστευσή του προς την Αφρική.

Τότε θα μάθουμε ποια διαδρομή ακολουθούν οι έμπειροι, ενήλικοι Ασπροπάρηδες: την ασφαλή αλλά πιο μακρινή διαδρομή μέσω της Τουρκίας ή την συντομότερη και πιο επικίνδυνη διάσχιση της Μεσογείου; Αλλά και πολλά άλλα «μυστήρια» αναμένεται να αποκαλυφθούν χάρη στη δορυφορική τηλεμετρία, όπως η ακριβής θέση φωλιάσματος του πουλιού, αλλά και οι απειλές που αντιμετωπίζει.

Όλες αυτές οι πληροφορίες θα επιτρέψουν στην ομάδα του Προγράμματος να προχωρήσει σε καλύτερες και πιο στοχευμένες δράσεις διατήρησης που ευελπιστούμε να έχουν ως αποτέλεσμα τη διάσωση του ξεχωριστού αυτού γύπα από την εξαφάνιση και τη διαφύλαξή του στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια» καταλήγει η ανακοίνωση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Διαβάστε επίσης:

Μαθητές διαμαρτυρήθηκαν για τις φόλες έξω από το Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης

Οι μαθητές του Έβρου βροντοφώναξαν «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΦΟΛΕΣ»

Δύο Όρνια νεκρά από φόλες στην Άνω Βυρσίνη Έβρου

Ασπροπάρης: Ένα από τα θύματα μαζικής δηλητηρίασης επέστρεψε στον τόπο του!

Γιάτρεψαν και απελευθέρωσαν τον Ασπροπάρη που βρέθηκε δηλητηριασμένος στην Κοζάνη

Διαρκές έγκλημα: Κατακόρυφη αύξηση στις δηλητηριάσεις ζώων

Σέρρες: Νεκροί από φόλες δύο σπάνιοι γύπες

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.