Στηρίξτε μας

Ενάντια στα μεταλλεία χρυσού που καταστρέφουν τη Χαλκιδική και η Π.Φ.Π.Ο.

14 Απριλίου 2013 11:12 | Επικαιρότητα
Ενάντια στα μεταλλεία χρυσού που καταστρέφουν τη Χαλκιδική και η Π.Φ.Π.Ο.

Καμία υλική αξία δεν μπορεί να υποσκελίζει την αξία της ζωής

Και η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) τάσσεται στο πλευρό εκείνων που αντιτάσσονται στην αποικιοκρατικού τύπου «επένδυση» και «ανάπτυξη» που θα «προσφέρουν» στη Χαλκιδική τα μεταλλεία της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. (θυγατρική της πολυεθνικής Eldorado Gold και του ομίλου Μπόμπολα) καταστρέφοντας ανεπανόρθωτα το περιβάλλον και οδηγώντας στην εξαφάνιση και τα άγρια είδη ζώων που ζουν στα δάση του όρους Κάκκαβος.

Στο σχετικό δελτίο Τύπου η Π.Φ.Π.Ο. και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 115 Φιλοζωικών Σωματείων εκφράζουν την αγωνία τους για το σχεδιαζόμενο περιβαλλοντικό έγκλημα που εξελίσσεται στη Χαλκιδική και δηλώνουν την πλήρη αντίθεσή τους στα σχέδια εξόρυξης του χρυσού, καθώς και τη συμπαράστασή και αλληλεγγύη τους στον αγώνα των κατοίκων της περιοχής.

Συγκεκριμένα τονίζεται: «Το αποικιοκρατικού τύπου έργο στις Σκουριές που προβλέπει, αποψίλωση και καταστροφή μεγάλης έκτασης δασικής βλάστησης, επιφανειακή εκμετάλλευση και επεξεργασία του εδάφους με κυάνιο, λίμνες αποβλήτων όπου θα “αποθηκεύονται” τα τοξικά απόβλητα, ανατινάξεις με ημερήσια χρήση 6 τόνων εκρηκτικών, καταστροφή και μόλυνση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτινων πόρων, αποτελεί βίαιη και μη αναστρέψιμη επέμβαση στο οικοσύστημα της περιοχής.

Μεγάλο μέρος της έκτασης αυτής ανήκει στο δίκτυο NATURA2000 και άλλες προστατευόμενες περιοχές, με αρχέγονα δάση και πλούσια χλωρίδα και πανίδα, με σπάνια και αυστηρά προστατευόμενα  από διεθνείς συμβάσεις είδη.

Οι γνωμοδοτήσεις του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Τ.Ε.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και περιβαλλοντικών οργανώσεων, αναδεικνύουν ένα κοντινό ζοφερό περιβαλλοντικό μέλλον στις περιοχές εξόρυξης του χρυσού. Καμία υλική αξία δεν μπορεί να υπερσκελίζει την αξία της ζωής και του περιβάλλοντος και εάν το επιτρέψουμε να συμβεί, τότε έχουμε απολέσει την ανθρώπινη αξιοπρέπειά μας.

Για να αποτραπεί η επικείμενη αυτή οικολογική καταστροφή, καλούμε τον κόσμο σε αγώνα ανατροπής της ακολουθούμενης πολιτικής καταστολής των φιλοπεριβαλλοντικών κινητοποιήσεων και ζητάμε την άμεση ακύρωση των κατ’ ευφημισμό επενδυτικών σχεδίων που οδηγούν στην  καταστροφή και λεηλασία της Φύσης!».

Διαβάστε επίσης:

«Χρυσές» ανακρίβειες εις βάρος μας για τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ και την «επένδυση» στις Σκουριές

Αδέσποτος «επικεφαλής» της αντιρατσιστικής πορείας στην Αθήνα

Κατά της «Ελληνικός Χρυσός» και η ΚΑΛΛΙΣΤΩ

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.