Στηρίξτε μας

Ειρηνοδικείο Αθηνών: Δεν συνιστά όχληση όταν τα σκυλιά γαυγίζουν σε φυσιολογικά πλαίσια

23 Οκτωβρίου 2020 18:03 | Επικαιρότητα
Ειρηνοδικείο Αθηνών: Δεν συνιστά όχληση όταν τα σκυλιά γαυγίζουν σε φυσιολογικά πλαίσια

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Μια εξαιρετικά σημαντική απόφαση για τους φιλόζωους εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Αθηνών στις 15 Ιουνίου μετά την καταγγελία μιας γυναίκας, κατοίκου της Βούλας Αττικής που την ενοχλούσαν τα γαυγίσματα των σκυλιών των γειτόνων της, αν και όπως αποδείχτηκε τα ζώα γαύγιζαν σε απολύτως φυσιολογικά πλαίσια. To δικαστήριο αποφάσισε αυτό - που δεν είναι πάντα αυτονόητο - επισημαίνοντας ότι είναι φυσιολογικό τα σκυλιά να γαυγίζουν και όταν αυτό δεν είναι επίμονο και εξακολουθητικό δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως επιχείρημα για όχληση και για απομάκρυνση των ζώων.

 

Την εξαιρετική αυτή απόφαση κατάφερε η δικηγόρος Νίκη Τηλιακού, που εκπροσώπησε τον κηδεμόνα των ζώων, ο οποίος μίλησε στο www.zoosos.gr και μας εξήγησε ότι υιοθέτησε τα τέσσερα σκυλιά του πριν από επτά χρόνια όταν κατά τη διάρκεια των διακοπών του στην Αιδηψό κάποιος τα πέταξε, τα κουτάβια στην αυλή του σπιτιού στο οποίο διέμενε.

Η υπόθεση των ασφαλιστικών μέτρων εκδικάστηκε στις 20 Μαΐου 2020 και περίπου έναν μήνα μετά στις 15 Ιουνίου εκδόθηκε η απόφαση υπ’ αρ. 337/2020.

Ο ιδιοκτήτης των σκυλιών μας εξήγησε ότι δικαιώθηκαν και πλέον τα σκυλιά τους θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν την ασφάλεια που τους προσφέρουν όλα αυτά τα χρόνια στη μονοκατοικία όπου στεγάζεται ο χώρος των γραφείων τους δίπλα από διαμέρισμα τους στη διασταύρωση των οδών Ηφαίστου και Δαβάκη στη Βούλα της Αττικής.

VoulaSkyliaIfaistouDavaki 7

 

Η απόφαση υπ’ αρ. 337/2020 δέχθηκε ότι τα γαυγίσματα «λαμβάνουν χώρα κατά το φυσιολογικώς αναμενόμενο, για σύντομα χρονικά διαστήματα κατόπιν συγκεκριμένων ερεθισμάτων (όπως είναι η προσέγγιση ξένου ζώου, γάτα π.χ.) και όχι επίμονα και εξακολουθητικά… συνεπώς η προκαλούμενη ενόχληση με κριτήριο το ανεκτό όριο θορύβου από το μέσο κανονικό κάτοικο μία αστικής περιοχής, δεν είναι ουσιαστική, λαμβανομένου υπόψη, προσέτι ότι το μίσθιο γειτνιάζει σε συγκοινωνιακό κόμβο μεγάλης κυκλοφορίας… καθώς και ότι κύνες διατηρούν και πολλοί άλλοι περίοικοι όχι μόνο από αισθήματα φιλοζωίας αλλά και για τη προστασία των περιουσιών τους έναντι του αυξημένου κινδύνου διαρρήξεων».

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η απόφαση αυτή δεν υποστηρίζει ότι όποιος έχει σκυλιά μπορεί είναι ασύδοτος. Επισημαίνει όμως ότι υπάρχει όχληση σε ανεκτό επίπεδο. Θυμίζουμε ότι η μόνιμη διαμονή σκυλιών σε ταράτσες, μπαλκόνια και κοινόχρηστους χώρους φυσικά και απαγορεύεται από τη νομοθεσία.

Άλλωστε αν ένας σκύλος γαυγίζει διαρκώς κάτι δεν πάει καθόλου καλά και αυτό πρέπει να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι αυτό το ζώο έχει εγκαταλειφθεί και ζει μόνο του κάτι που είναι ούτως ή άλλως κακοποίηση.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της Ζωοφιλικής Ένωσης Ηλιούπολης

«Πρωτοφανή Δικαστική Απόφαση της ΖΕΗ για γαυγίσματα σκύλων

Ενοχλούν τα σκυλιά του γείτονα;;;

Να λοιπόν για πρώτη φορά για ποιο λόγο ίσως και να μην ενοχλούν τελικά!

Μία καινοτόμα και σημαντική απόφαση για τους φιλόζωους από το Ειρηνοδικείο Αθηνών που ανοίγει το δρόμο μετά από πληθώρα δικαστικών αποφάσεων που μέχρι τώρα φέρνουν τους ιδιοκτήτες σκύλων στο αδιέξοδο σημείο να εγκαταλείπουν ακόμα και τα σπίτια τους αν δεχθούν καταγγελία για γαυγίσματα σκύλων.

Οπότε και αντιμετωπίζουν το ερώτημα να αποχωριστούν το σκύλο τους ή να μετακομίσουν μετά τις συνεχείς πιέσεις, καταγγελίες και ατέλειωτους δικαστικούς αγώνες με τον αντιφιλόζωο γείτονα;!;!

Συχνό φαινόμενο η καταγγελία για διατάραξη κοινής ησυχίας από γαυγίσματα σκύλων.

Τι συμβαίνει όμως στη πραγματικότητα; Είναι ενοχλητικά τα φυσιολογικά γαυγίσματα των σκύλων; Ή θα πρέπει να ξεπερνούν το όριο του ανεκτού για να θεωρηθούν ότι συνιστούν διατάραξη της κοινής ησυχίας; Και ποιο είναι αυτό το όριο;

Ζευγάρι φιλόζωων διατηρούσε δύο σκυλιά στη περιοχή της Βούλας σε μονοκατοικία, όπως και πολλοί άλλοι στη γειτονιά τόσο για λόγους φιλοζωίας όσο και φύλαξης. Τα δύο αυτά σκυλιά ο Sylvestro και η Jessica πρώην αδέσποτα, αποφάσισαν να κρατήσουν οι φιλόζωοι που τα περισυνέλλεξαν καθώς δεν επετεύχθη η προώθηση της υιοθεσίας τους.

Συχνά τα ζώα αυλίζονταν χωρίς όμως να δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα στη γειτονιά ποτέ και σε κανέναν, εκτός από μία αντιφιλόζωη κυρία η οποία ξεκίνησε έναν δικαστικό αγώνα με σκοπό να απομακρυνθούν τα ζώα από το σπίτι επειδή δήθεν γαυγίζουν ασταμάτητα με ουρλιαχτά. Στο δικαστήριο παρέστη για λογαριασμό των φιλόζωων η δικηγόρος Νίκη Τηλιακού που σε συνεργασία με τη Ζωοφιλική Ένωσης Ηλιούπολης χειρίστηκε την υπόθεση.

Ο ισχυρισμός των ιδιοκτητών ότι τηρούνται οι κανόνες ευζωίας, τα ζώα είναι καλοταϊσμένα, υγιή τόσο σωματικά όσο και ψυχικά καθώς αυλίζονται και εκτονώνουν την ενέργεια τους με τον καθημερινό περίπατο και παιχνίδια και ότι δηλαδή δεν υποφέρουν από κάποιο νόσημα, ούτε έχουν κάποιο πρόβλημα για να ουρλιάζουν ακατάπαυστα, όπως διατείνεται ψευδώς η αντιφιλόζωη γειτόνισσα, αποδείχθηκε από μία σειρά αποδεικτικών μέσων εκδοθέντων από εμπειρογνώμονες.

Τη λύση έδωσε το Ειρηνοδικείο Αθηνών με την υπ’ αρ. 337/2020 Απόφαση (Διαδικασία Ασφαλιστικών Μέτρων) αναφέροντας επί λέξει στο σκεπτικό της ότι τα σκυλιά «έχουν ήρεμο και φιλικό χαρακτήρα καθώς οι ιδιοκτήτες τους προσφέρουν τις αναγκαίες ποσότητες τροφής και ύδατος και εξασφαλίζοντας την υγιεινή και τον περίπατό τους, ενώ επιπλέον απέχουν από κάθε συμπεριφορά κακοποίησης τους (λόγου χάριν επιβολή σωματικής τιμωρίας)».

Έτσι η απόφαση δέχθηκε ότι τα γαυγίσματα «λαμβάνουν χώρα κατά το φυσιολογικώς αναμενόμενο, για σύντομα χρονικά διαστήματα κατόπιν συγκεκριμένων ερεθισμάτων (όπως είναι η προσέγγιση ξένου ζώου, γάτα π.χ.) και όχι επίμονα και εξακολουθητικά… συνεπώς η προκαλούμενη ενόχληση με κριτήριο το ανεκτό όριο θορύβου από το μέσο κανονικό κάτοικο μία αστικής περιοχής, δεν είναι ουσιαστική, λαμβανομένου υπόψη, προσέτι ότι το μίσθιο γειτνιάζει σε συγκοινωνιακό κόμβο μεγάλης κυκλοφορίας… καθώς και ότι κύνες διατηρούν και πολλοί άλλοι περίοικοι όχι μόνο από αισθήματα φιλοζωίας αλλά και για τη προστασία των περιουσιών τους έναντι του αυξημένου κινδύνου διαρρήξεων».

Και για τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία που προσπαθούν να συμβιώσουν αρμονικά άνθρωποι και ζώα έχουμε μία δικαστική απόφαση που αναγνωρίζει ότι είναι φυσιολογικό να γαυγίζει ένας φιλικός σκύλος για σύντομο χρονικό διάστημα και όταν προκαλείται από κάποιο ερέθισμα.

Αυτό κρίνεται ότι δεν αποτελεί ουσιαστική ενόχληση με κριτήριο το ανεκτό όριο θορύβου από το μέσο κανονικό κάτοικο μία αστικής περιοχής, στην οποία μάλιστα συνηθίζουν να διατηρούν σκυλιά και άλλοι περίοικοι.

Σημειώνουμε ότι το φυσιολογικό γαύγισμα ενός υγιούς και ήρεμου δεν ενοχλεί και δεν θα έπρεπε να ενοχλεί. Για λόγους καλής γειτονίας και με σκοπό την αρμονική συμβίωση φροντίζουμε κατά τον αυλισμό των σκύλων να τηρούμε πάντα τις διατάξεις περί κοινής ησυχίας (Αστυνομική διάταξη 3/1995 Μέτρα για την τήρηση της κοινής ησυχίας, όπως εγκρίθηκε με την 1023/2/37-ια/1996 απόφαση του Υπουργού Δημοσίας Τάξης (ΦΕΚ Β 15/12.1.1996).».

Διαβάστε επίσης:

Οι ώρες κοινής ησυχίας πρέπει να τηρούνται και από τους κηδεμόνες κατοικίδιων ζώων

Τα διοικητικά πρόστιμα ανά παράβαση για τους ιδιοκτήτες ζώων

Οδηγίες για το πως κάνουμε καταγγελία σε όσους έχουν ζώα να ζουν μονίμως σε μπαλκόνια και ταράτσες

 

 

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

2 Σχόλια

  1. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

    Το να έχεις μια ντουντούκα η οποία βαράει όπως πλησιάσει, απο μόνο του συνιστά καταφορη παραβίαση ατομικών ελευθεριών.
    Αδική αποφαση με δεδομένο το γεγονός οτι το 90% των ιδιοκτητών σκυλιών ειναι ανεκπαίδευτοι.
    Μπορεί η δικαστής που εκδίκασε την υπόθση να μας ορίσει τα περιβόητα επιτρεπτα όρια επιστημονικά;;;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.