Στηρίξτε μας

Η σκοτεινή πλευρά της φάτνης

17 Δεκεμβρίου 2011 08:49 | Επικαιρότητα
Η σκοτεινή πλευρά της φάτνης

Φάτνη στην Ελληνική γλώσσα σημαίνει παχνί. Και τα ζώα της φάτνης έχουν συνδεθεί στη Χριστιανική παράδοση με τη γέννηση του Χριστού. Η παρουσία τους δίπλα στο θείο βρέφος θεωρείται απαραίτητο στοιχείο της εικονογραφίας και συνδυάζεται με το προσκύνημα των μάγων και των βοσκών. Οι συμβολισμοί πολλαπλοί, με πλέον προφανείς την Αθωότητα και την Ταπεινότητα, δύο κατεξοχήν χριστιανικές αρετές.

Όμως  η χριστιανική παράδοση δεν ευνοεί τα ζώα και δεν παύει να τα θεωρεί απλά «πράγματα» (ζώντα αλλά άψυχα), και δεν παύει να επιμένει στην ανθρωποκεντρική ερμηνεία του σύμπαντος. Ακόμα και σήμερα, οι θεολόγοι διδάσκουν ότι ο Πάνσοφος Δημιουργός επέλεξε μια αξιολογική ιεράρχηση των όντων, σύμφωνα με την οποία τα «χρήσιμα» ζώα δημιουργήθηκαν μόνο και μόνο για να υπηρετούν τον άνθρωπο. Ακόμη και αν οι επιστημονικές ανακαλύψεις απέδειξαν ότι η γη δεν είναι το κέντρο του σύμπαντος και ότι ο άνθρωπος δεν είναι το κέντρο του κόσμου, όλα αυτά παραγράφονται εφόσον δεν συμβαδίζουν με τις Γραφές.

Ίσως θα περίμενε κανείς ότι οι σύγχρονες οικολογικές ευαισθησίες θα εισχωρούσαν και στο χώρο της Εκκλησίας, για να δικαιολογήσουν - έστω και εκ των υστέρων - την παρουσία των ευλογημένων από το Χριστό ζωντανών μέσα στη φάτνη.

Όμως οι άνθρωποι της εκκλησίας που διατυπώνουν έναν συγκροτημένο «ζωοφιλικό» λόγο, αποτελούν αμελητέες εξαιρέσεις, και οι θέσεις τους καταδικάζονται ως «αιρετικές». Επιφανέστερος ανάμεσά τους είναι ο Γερμανός θεολόγος και ιερωμένος Eugen Drewermann ο οποίος φτάνει στο σημείο να πει ότι η σωτηρία των ανθρώπων εξαρτάται από την σωτηρία των ζώων.

Με τις θέσεις του, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την επίσημη διδασκαλία των χριστιανών αξιωματούχων, αλλά αυτό δεν τον πτοεί, ούτε τον απομακρύνει από το πολυπληθές ακροατήριo του. Την περίοδο που το διατροφικό σκάνδαλο με τις «τρελές αγελάδες» είχε προκαλέσει τη μεγάλη υστερία στη Δυτική Ευρώπη, ο Ντρέβερμαν βρήκε το κουράγιο να μιλήσει για τις ευθύνες της Εκκλησίας και να ζητήσει μια άλλη Ηθική, η οποία δεν θα έχει μοναδικό μέτρο τον άνθρωπο.

Στη μελέτη του «Μεγαλύτερη ανθρωπιά προς τα ζώα», τολμά να μιλήσει για την ουσία των πραγμάτων: «Μόλις έγινε γνωστή η υπόθεση της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών (Σ.Ε.Β.), τέθηκε ευλόγως σε δημόσια συζήτηση η διατροφή των βοοειδών με τα απορρίμματα των σφαγείων. Αυτό όμως, που δεν αμφισβητήθηκε καθόλου, είναι η εν γένει αντιμετώπιση των ζώων, που προορίζονται για σφαγή.

Ας αφήσουμε κατά μέρος τις συνθήκες στη Βρετανία και ας αναλογιστούμε την κατάσταση στη Γερμανία... Αρκεί να παρακολουθήσουμε την "κανονική" και "ομαλή" βιολογική πορεία ενός μοσχαριού σε γερμανικά βουστάσια. Οκτώ μέρες μετά τη γέννησή του, το μοσχαράκι χωρίζεται από τη μάνα του και μεταφέρεται στις εγκαταστάσεις "παχύνσεως", όπου το παστώνουν με φάρμακα και του δίνουν ως τροφή ένα αφύσικο τεχνητό γάλα...

Κανείς δεν σκέφτεται να εξαγάγει τα συμπεράσματα, που έπρεπε, από τη μεγάλη διατροφική κρίση της εποχής και να προτείνει την επιστροφή στην "πράσινη" αγροτική οικονομία, την οικονομική στήριξη των μικρών παραγωγών, το σταμάτημα της κατανάλωσης κρέατος, που προέρχεται από εγκαταστάσεις μαζικής εκτροφής.

Για όλα αυτά δεν ειπώθηκε ποτέ τίποτα, ούτε μια λέξη. Στη θέση αυτού του προβληματισμού συζητούνται ακόμα πιο "ακριβείς" έλεγχοι των σφαγείων, και ενισχύεται η μελέτη της παθολογίας της εκτροφής των ζώων. Οι επικαρπωτές της καταστροφής θα είναι σίγουρα και πάλι οι ιδιοκτήτες των μαζικών εκτροφείων και οι παραγωγοί του φτηνού κρέατος...».

fatni2

Οι απόψεις αυτές του Ντρέβερμαν ξενίζουν τους Χριστιανούς θεολόγους όλων των δογμάτων. Ας μην παραξενευόμαστε λοιπόν, που η Καθολική Εκκλησία τον έχει αποβάλει από τις τάξεις της. Τον Οκτώβριο του 1991, ο Αρχιεπίσκοπος Ντέγκενχαρντ του αφαίρεσε το δικαίωμα διδασκαλίας, ακολούθησε η απαγόρευση να κηρύττει και τέλος, τον Μάρτιο του 1992, τον απέλυσαν από τη θέση του ιερέα.

Σήμερα εργάζεται ως ψυχοθεραπευτής και έχει συγγράψει περίπου 60 ογκώδη έργα με τις «αιρετικές» του απόψεις. Οι διώξεις δεν οφείλονται βέβαια μόνο στις θέσεις του για τη σχέση των ζώων με τον άνθρωπο. Ο Γερμανός θεολόγος έχει γίνει το μαύρο πρόβατο των συντηρητικών κύκλων στη Γερμανία με τις ανατρεπτικές του θέσεις και για άλλα πολλά και μεγάλα κοινωνικά ζητήματα...

Ο επίσης Γερμανός ιστορικός Karlheinz Deschner υποστηρίζει, ότι κάθε προσπάθεια για μια «ανθρώπινη» αντιμετώπιση των ζώων μέσα στην Εκκλησία είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Απαραίτητη προϋπόθεση θα ήταν η αναίρεση των διδαγμάτων της Παλαιάς (κυρίως), αλλά και της Καινής Διαθήκης.

Ο πατέρας της Εκκλησίας Θωμάς Ακινάτης θεωρούσε τα ζώα απλά πράγματα, τα οποία δεν διαθέτουν αισθήσεις, όπως οι άνθρωποι! Η κατήχηση των καθολικών διδάσκει, ότι ο άνθρωπος μπορεί, να χρησιμοποιεί τα ζώα για τροφή και ένδυση. Όσο για τα επιστημονικά πειράματα, κι αυτά μπορούν να γίνονται πάνω στα ζώα. Τα ίδια διδάσκουν και οι Λουθηρανοί.

Κανείς δεν δίνει σημασία στη μαρτυρική «ζωή», που περνάει το ζώο της σύγρονης «φάτνης», αφού προορίζεται να εγκαταλείψει πολύ σύντομα τον τόπο του μαρτυρίου του, για να μεταφερθεί μαζί με εκατοντάδες - χιλιάδες άλλα στα σύγχρονα σφαγεία. Σε όλη του τη ζωή δεν περπάτησε ποτέ σε ένα λιβάδι, ποτέ δεν έπαιξε, ποτέ δεν αντίκρισε τον ουρανό και τον ήλιο. Η ζωή του υπήρξε ένα διαρκές βασανιστήριο.

Οι «αρμόδιοι εκτροφείς» όμως, θεωρούν αυτό το μοντέλο τόσο «επιτυχημένο», ώστε να αποφασίσουν τη γενίκευσή του, κάτω από την πίεση του ανταγωνισμού τον οποίο επιβάλλουν οι κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ετοιμάζονται μάλιστα να εξάγουν το μοντέλο και στις χώρες του Τρίτου Κόσμου.

Αυτά συμβαίνουν με όλα τα «χρήσιμα ζώα». Εκατομμύρια ζώα εκτρέφονται με αυτό τον τρόπο. Κοτόπουλα σε κλουβιά που έχουν μέγεθος μιας σελίδας τετραδίου. Γουρουνόπουλα με τα πόδια τους καθηλωμένα στην κόλαση μιας «φάτνης» δίχως άχυρα, παρά μόνον με σίδερα ή μπετόν.

Μητέρες, που γεννιούνται, μόνο για να πενθήσουν τα παιδιά τους ξανά και ξανά και ξανά, για να δίνουν το γάλα τους στους ανθρώπους (ενήλικες καταναλωτές). Aυτό το γάλα, που στάζει ακόμα ζωντανό, και αναμειγνύεται με το αίμα καθώς αυτές, εξαντλημένες ολότελα πια, αφήνουν την τελευταία τους πνοή στο σφαγείο... Μοναδικές επιτρεπόμενες δραστηριότητες για τα «χρήσιμα» αυτά ζώα: Να ξυπνούν, να κοιμούνται, να τρώνε και να πεθαίνουν.

Φυσικά είναι γνωστό σε όλους, ότι η μέγα-κτηνοτροφία δεν είναι δυνατόν να γίνει με «καθωσπρέπει» τρόπους. Όμως, με βάση τους περίφημους «νόμους της αγοράς», δεν υποφέρουν μόνον τα ζώα αλλά και οι άνθρωποι. Η οικονομική «αναγκαιότητα» οδηγεί στην καταστροφή το 70% των αγροτών στη Γαλλία και τη Γερμανία, ακριβώς επειδή η πολιτική των κυβερνήσεων στοχεύει στην αύξηση των υπερκερδών του μεγάλου κεφαλαίου.

Σε σχέση μ' αυτό το θέμα, αξιοπρόσεχτο είναι και το ακόλουθο σημείο: Όλη αυτή η γιγάντια υπόθεση βασανισμού των ζώων τίθεται σε αμφισβήτηση μόνο από τη στιγμή, που αγγίζει τα άμεσα συμφέροντα των ανθρώπων, μόνον τότε, ούτε νωρίτερα ούτε αργότερα. Και τότε όμως αρκεί - όπως συνέβη με την υπόθεση της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας - μια απλή ιατρική εικασία, για να καταδικαστούν με νόμο σε θάνατο πολλά εκατομμύρια ζώα, και τα πτώματά τους να «εξαλειφθούν» στις υψικαμίνους της βιομηχανίας.

Και από κάποιο τέτοιο ανάλογο σημείο και μετά, αρχίζουν και οι αρμόδιοι «επιστήμονες» να αναφέρουν στις συζητήσεις, στα συγγράμματα και στα συνέδρια τη λέξη «ευζωία», και να την λανσάρουν μάλιστα σαν ιδιαίτερα πρωτότυπη και προοδευτική... Ναι, τότε μόνον αρχίσαμε να θυμόμαστε την ευζωία, όταν αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε, ότι απλούστατα η ΚΟΛΑΣΗ δεν συμφέρει!

fatni3

Τότε μόνον μάς πήραν τα βόλια της ανθρωπιάς και του πόνου: Όταν αποκατασταθήκαμε, χορτάσαμε δόξα και χρήμα, ολοκληρώσαμε τις καριέρες μας, σαν δόκτορες, καθηγητές Πανεπιστημίων και ενίοτε Ακαδημαϊκοί. Τότε, ναι, μόνον τότε. Δοξάστε μας!

Ο Eugen Drewermann περιγράφει τον πόνο των ζώων, εντοπίζει τη συγγένεια του με τον πόνο των ανθρώπων και ζητεί την πραγματικά ανθρώπινη μεταχείρισή τους. «Για να αντιληφθεί κανείς τι συμβαίνει με τα ζώα, αρκεί να παρατηρήσει τον σκύλο του», γράφει... «Τον σκύλο του, που χαίρεται, και που θυμώνει, που παίζει και διεκδικεί, που ζευγαρώνει και προστατεύει τα μικρά του...».

Μήπως, όμως, ένα ζώο δεν νιώθει πόνο ή μήπως ο πόνος, που αισθάνεται, είναι μικρότερος από εκείνον, που νιώθει ένας άνθρωπος; Ας υποθέσουμε, ότι μέσα στη νύχτα μάς πιάνει ένας βασανιστικός πονόδοντος, που μάς στερεί τον πολύτιμο ύπνο και ότι για να τον αντιμετωπίσουμε και να βρούμε επιτέλους λίγη ηρεμία, καταφεύγουμε σε ένα ισχυρό υπνωτικό.

Πολύ σύντομα θα μάς δινόταν η δυνατότητα να αντιληφθούμε τι σημαίνει να υποφέρεις με τον τρόπο των ζώων. Κι αυτό γιατί το υπνωτικό δεν θα νάρκωνε τον πόνο, αλλά μόνο θα αδυνάτιζε τη συνείδησή μας...

Ναι, έτσι ακριβώς υποφέρουν τα ζώα. Τα κέντρα του πόνου βρίσκονται στον εγκέφαλο του ζώου στα ίδια ακριβώς σημεία στα οποία βρίσκονται και τα δικά μας. Τα ζώα υποφέρουν, όπως κι εμείς, αν όχι περισσότερο, καθώς ο δικός τους πόνος είναι ισχυρότερος, μια και είναι ένας πόνος βουβός, με τον οποίο αναγκάζονται να ταυτιστούν.

Ας μη μιλήσουμε άλλο λοιπόν για υποχρεώσεις και δικαιώματα, γιατί αυτά είναι τα υποκατάστατα της γλώσσας των αισθημάτων, που ούτε μιλούν πια ούτε και ακούγονται, εφόσον είναι νεκρά ή στην καλύτερη περίπτωση "παγωμένα". Ας μη μιλήσουμε άλλο λοιπόν για πράγματα απλά και αυτονόητα.

Για να διορθωθούμε, χρειαζόμαστε σίγουρα μια Ηθική, που δεν θα είναι πια μονομερής, ούτε θα απομονώνει το συναίσθημα, εξαρτώντας από κάποιους συγκεκριμένους στόχους τη σχέση του ανθρώπου με τον εαυτό του και το φυσικό του περιβάλλον. Η Ηθική, που χρειαζόμαστε, πρέπει να απορρέει, από μια ουσιώδη αναζήτηση, η οποία να θέτει ως προϋπόθεση την ενσωμάτωση του ανθρώπου στη φύση.

Πηγές: http://www.iospress.gr/ios2000/ios20001224a.htm και

http://www.iospress.gr/ios2000/ios20001224b.htm

Διασκευή: Filikaki Tataimou από ANIMAL RIGHTS/Facebook

Διαβάστε επίσης:

Οι «άγιοι» σκύλοι

Διαμαρτυρία στο Σύνταγμα για την σφαγή των αρνιών και το Πάσχα

Η σφαγή των αμνών το Πάσχα έθιμο ή αμαρτία;

Εσείς τι είδους αυγά θα βάψετε το Πάσχα; (Βίντεο)

Πάσχα για τ’ αρνάκια;

Παπάκια, κουνελάκια, κοτοπουλάκια δεν είναι δώρα για το Πάσχα!

Τα ζώα δεν είναι δώρα για το Πάσχα!

Δεν επιτρέπεται να μη ξέρεις πόσο υποφέρουν τα ζώα που τρως!

Παραγωγικά Ζώα: Τα αφανή θύματα της ανθρώπινης ασυδοσίας

Ε.Ε.: Καμιά ευαισθησία για τα παραγωγικά ζώα και τις συνθήκες εκμετάλλευσης τους

The Earthlings Experience: Δείχνουν σε βίντεο στους καταναλωτές πόσο άγρια κακοποιούνται ζώα σε σφαγεία & κτηνοτροφικές μονάδες

Η κακοποίηση όλων των ζώων από τους ανθρώπους είναι φασισμός! (Βίντεο)

«Διεκδικούμε μια ζωή με αλληλεγγύη προς κάθε συναισθανόμενο ον»

Διαμαρτυρήθηκαν για όσα συμβαίνουν εις βάρος των ζώων στην Ελλάδα

Αποκαλύπτουν τους μύθους και τις αλήθειες σχετικά με το γάλα που πίνουμε

1η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Βεγκανισμού

Φρουτοκαρποφάγο ζώο ο άνθρωπος! (Βίντεο)

Είναι ο άνθρωπος από τη φύση του κρεατοφάγο είδος; (Βίντεο)

Η ζωή ενός γουρουνιού μέχρι να καταλήξει στο σφαγείο μέσα από σκίτσα!

Τσικνοπέμπτη: Όταν η παράδοση απαιτεί περισσότερες θυσίες ανυπεράσπιστων πλασμάτων

Πάτρα: Έκαναν κατάληψη σε κανάλι για να μεταδώσουν βίντεο που δείχνει πόσο οι άνθρωποι βασανίζουν τα «παραγωγικά» ζώα

Tagged: , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

2 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.