Στηρίξτε μας

Πάσχα για τ’ αρνάκια;

6 Απριλίου 2012 05:25 | Επικαιρότητα
Πάσχα για τ’ αρνάκια;

Οι περισσότεροι από εμάς περιμένουν την Κυριακή του Πάσχα, για να απολαύσουν αυτό που η παράδοση απαιτεί, δηλαδή αρνάκι στη σούβλα. Η Μάριζα Χριστοδούλου, γνωστή για τη φιλοζωική της δράση, αφού είναι και αντιπρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.) ανήκει στη μικρή κατηγορία - ομάδα ανθρώπων, που δεν τρέφονται με κρέας, και όμως ζουν μια φυσιολογική ζωή.

Η κα Χριστοδούλου μας περιγράφει το χρονικό της ζωής ενός αμνοεριφίου γιατί δεν έχουμε δικαίωμα να αγνοούμε τον 21ο αιώνα το τι υφίστανται τα ζώα, που είναι συναισθανόμενα όντα - όπως ακριβώς και οι άνθρωποι - πριν καταλήξουν στο πιάτο μας. Αυτές οι κουβέντες ευχόμαστε να σας (μας) προβληματίσουν...

Τα παραγωγικά ζώα και στην Ελλάδα περνούν τα δικά τους μαρτύρια... αλλά στο τέλος δεν ανασταίνονται! Καταλήγουν στο στομάχι μας.

Καλό Πάσχα!

Εκατόν είκοσι ημέρες βοσκής.

Τέσσερις μήνες ήλιο, αέρα, χορτάρι κι ύστερα

η αρπαγή, η στοίβαξη, οι λαμαρίνες,

ο συνωστισμός, η πείνα, η δίψα.

Το μαρτυρικό ταξίδι στο άγνωστο, η αγωνία, ο τρόμος.

Το βάναυσο ξεφόρτωμα και η μακριά ουρά αναμονής για το οδυνηρό τέλος.

Τα άγρια βελάσματα και η μυρωδιά του πηχτού αχνιστού αίματος.

Ο ατέλειωτος χρόνος της απελπισίας, ο πανικός.

Το βίαιο άρπαγμα και τα άγρια τινάγματα.

Το μαχαίρι και το τραχύ ξέσχισμα της σάρκας.

Το αίμα που κυλάει, που χάνεται.

Η πτώση. Oι σπασμοί.

Η αφαίμαξη, το στράγγισμα.

Το γδάρσιμο.

Το τσιγκέλι.

Ο ανασκολοπισμός και η σούβλα.

Το τραπέζι της Λαμπρής

και τα αυγά που βάφτηκαν κόκκινα...

Καλό Πάσχα!

Η σφαγή των αθώων αμνών

Περίπου δύο εκατομμύρια αμνοερίφια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, θα σφαχτούν και φέτος το Πάσχα, τη μεγάλη αυτή γιορτή της αγάπης. Δυστυχώς, πολλά από αυτά θα σφαχτούν «στο γόνατο», εκτός δηλαδή σφαγείων και έχοντας πλήρως τις αισθήσεις τους.

Τα αρνιά, ως ζώα πράα και ήρεμα, δεν διαθέτουν κανένα φυσικό όπλο για να μπορέσουν να αμυνθούν έστω έναντι της βίαιης διαδικασίας της σφαγής: το βάναυσο άρπαγμα με το μαχαίρι στο χέρι και το τραχύ ξέσχισμα της σάρκας. Δεν μπορούν να τρέξουν γρήγορα, να πετάξουν ή ακόμα και να δαγκώσουν.

Το μόνο που μπορούν να κάνουν εκείνη την τραγική στιγμή που απολύουν τη ζωή τους, είναι να βελάξουν. Να βελάξουν με όση δύναμη τους μένει, δεδομένου του πανικού και του τρόμου της στιγμής που τα «παραλύει».

Λίγοι, βέβαια, από εμάς όταν θα κάτσουμε στο τραπέζι της Λαμπρής, θα αναλογιστούμε τις τελευταίες στιγμές της αγωνίας και του πόνου του ζώου που βρέθηκε ως σφάγιο στο πιάτο μας. Αν μπορούσαμε έστω λίγο να το φανταστούμε, τότε ίσως ο κόσμος μας να γινόταν λίγο καλύτερος.

Δίνουμε ψήφο στην Διεύθυνση Κτηνιατρικής και την Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων που έσπευσαν φέτος να τονίσουν ότι η σφαγή των αμνοεριφίων σε υπαίθριους χώρους αποτελεί παράβαση των κείμενων διατάξεων περί υγειονομικού Κτηνιατρικού ελέγχου των σφαγίων ζώων και περί προστασίας ζώων και περιβάλλοντος.

Καταψηφίζουμε, ωστόσο, τόσο τους κτηνοτρόφους εκείνους που απαιτούν να γίνει η σφαγή των ζώων τους εκτός οργανωμένων σφαγείων, όσο και τον υφυπουργό ο οποίος, ως τυπικός πολιτικός ψηφοθήρας, αποφάσισε για την εφαρμογή του Π.Δ. 568/1988 με το οποίο επιτρέπεται η κατ’ εξαίρεση σφαγή αμνοεριφίων στις εγκαταστάσεις των κτηνοτρόφων, εφόσον δεν λειτουργεί σφαγείο στην περιοχή.

Για το φαινόμενο της παράνομης σφαγής ζώων σε υπαίθριους χώρους και της εμπορίας των σφαγίων ζώων, υπενθύμισε στο αρμόδιο Υπουργείο μας και η διεθνής φιλοζωική οργάνωση Compassion in World Farming, αναφέροντας ότι: «η νομοθεσία της Ε.Ε (Οδηγία του Συμβουλίου 93/119/ΕΚ της 22ας Δεκεμβρίου 1993 για την προστασία των ζώων κατά τη σφαγή ή/και τη θανάτωσή τους) απαγορεύει τη σφαγή εκτός σφαγείου και επιτρέπει παρεκκλίσεις μόνο για τη σφαγή ζώων από τον ιδιοκτήτη προς ιδία κατανάλωση δεδομένου ότι “θα αποφεύγεται οποιαδήποτε περιττή διέγερση, πόνος ή ταλαιπωρία των ζώων κατά τη διακίνηση, το σταυλισμό, την ακινητοποίηση, την αναισθητοποίηση, τη σφαγή και τη θανάτωση” και ότι οι χοίροι και τα αιγοπρόβατα έχουν προηγουμένως αναισθητοποιηθεί».

Καλούμε λοιπόν το καταναλωτικό κοινό, σε περίπτωση που πέσει στην αντίληψή του σφαγή ζώων σε υπαίθριο χώρο, να επικοινωνήσει άμεσα με τις τοπικές Αστυνομικές Αρχές και την Αγροφυλακή και να καταγγείλει την παράβαση.

Για να είναι το Πάσχα ημέρα αγάπης και συμπόνιας για όλα τα πλάσματα.

Καλό Πάσχα

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία &
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων

Πηγές:
http://www.samostimes.gr/portal/koinonia/5102-q-q
http://www.pliroforiodotis.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=22746%3A2012-04-04-06-37-19&catid=72%3A2010-07-19-19-50-20&Itemid=100171
http://www.zoosos.gr/article/1471/polla-ta-provlemata-kata-te-metaphora-ton-zoon-pou-pegainoun-gia-sphage

Διαβάστε επίσης:

Δεν επιτρέπεται να μη ξέρεις πόσο υποφέρουν τα ζώα που τρως! (Βίντεο)

Παραγωγικά Ζώα: Τα αφανή θύματα της ανθρώπινης ασυδοσίας

Ε.Ε.: Καμιά ευαισθησία για τα παραγωγικά ζώα και τις συνθήκες εκμετάλλευσης τους

The Earthlings Experience: Δείχνουν σε βίντεο στους καταναλωτές πόσο άγρια κακοποιούνται ζώα σε σφαγεία & κτηνοτροφικές μονάδες

1η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Βεγκανισμού

Φρουτοκαρποφάγο ζώο ο άνθρωπος! (Βίντεο)

Είναι ο άνθρωπος από τη φύση του κρεατοφάγο είδος; (Βίντεο)

Η ζωή ενός γουρουνιού μέχρι να καταλήξει στο σφαγείο μέσα από σκίτσα! (Βίντεο)

Τσικνοπέμπτη: Όταν η παράδοση απαιτεί περισσότερες θυσίες ανυπεράσπιστων πλασμάτων

Πάτρα: Έκαναν κατάληψη σε κανάλι για να μεταδώσουν βίντεο που δείχνει πόσο οι άνθρωποι βασανίζουν τα «παραγωγικά» ζώα

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

5 Σχόλια

  1. Σταυρουλα Ζερβου

    Αν κατσουμε και σκεφτουμε οτι ενα ζωακι χανει τη ζωη του για να ικανοποιησουμε εμεις τις ανωμαλες ορεξεις μας θα δουμε οτι αξιζει τον κοπο να προσπαθησουμε τουλαχιστον να μην ξαναφαμε κρεας.Εγω το εχω κοψει εναμισυ χρονο και δεν μου λειπει καθολου,αντιθετα μου προκαλει αηδια η θεα ανθρωπων που καταβροχθιζουν τα αμοιρα ζωακια.Καντε την υπερβαση,αξιζει τον ειλικρινα κοπο.Καλο Πασχα σε ολους.

  2. christiana banks

    Το δραμα ειναι μεγαλο για αυτα που σφαζονται στα σφαγεια. ειναι ομως μεγαλυτερο για τα αλλα που σφαζονται απο ιδιωτες.Ακουσα οτι γυναικα που ενω εσφαζε το πασχαλινο αρνι χτυπησε το κινητο και αφησε το αρνι μισοσφαγμενο να σφαδαζει για να απαντησει στο τηλεφωνο. Δυστυχως δεν μπορουμε να κανουμε πολλα για τα σφαγεια εκτος του να προσπαθουμε να τηρουν τους κανονες. Πρεπει ομως να παλεψουμε να απαγορευθει η σφαγη απο ιδιωτες.

  3. anthoula

    αυτο που αναρωτιεμαι ειναι ποσο κτηνη εχουμε καταντησει..εχουμε γινει κανιβαλοι!!ειμαι απο αυτους που δεν τρωω κρεας και οταν τους το λεω με κοιταζουν λες και ειμαι απο αλλον πλανητη..πρεπει να αρχισουμε να σκεφτομαστε οτι τα μη ανθρψπινα οντα,δηλαδη οι φιλοι μας οι τετραποδοι ειναι συναισθανομενα οντα και οτι πονανε σαν και εμας.πρεπει να σταματησει επειτελους αυτο το μαρτυριο που ζουν απλα και μονο για να ικανοποιησουν την λαιμαργια τους καποιοι τςρα το πασχα και οχι μονο.και οπςσ ειπε και ο πολ μακΚαρτνει¨αν τα σφαγεια ειχαν γυαλινους τοιχους ολοι θα ηταν χορτοφαγοι..αυτο που θα φατε πρεπει να σκεφτειτε τι εχει περασει για να καταληξει στο πιατο σας..καλο πασχα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.