Στηρίξτε μας

Dogs’ Voice: «Παράνομο εμπόριο σκύλων στην Ελλάδα, μην παίρνεις μέρος»

12 Μαΐου 2020 23:04 | Καταγγελίες
Dogs’ Voice: «Παράνομο εμπόριο σκύλων στην Ελλάδα, μην παίρνεις μέρος»

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει στη χώρα μας το παράνομο εμπόριο ζώων συντροφιάς και η παράνομη εκτροφή κυρίως σκυλιών σε χώρους – κολαστήρια και αυτό ουσιαστικά επισημαίνει η Μ.Κ.Ο. «Dogs’ Voice» η οποία μας ζητάει να μη γίνουμε μέρος του προβλήματος, αλλά της λύσης.

Στην ανακοίνωση της τονίζει ότι στο διαδίκτυο υπάρχουν χιλιάδες αγγελίες παράνομης πώλησης ζώων από μη αδειοδοτημένους, δηλαδή παράνομους εκτροφείς, που ψάχνουν για γρήγορο κέρδος, βάζοντας ζώα ράτσας να γεννούν ξανά και ξανά και εξαντλώντας τα μέχρι θανάτου γιατί κανείς δεν θέλει κόπρο δηλαδή ημίαιμο ή πρώην αδέσποτο.

Έτσι η Ελλάδα έχει γεμίσει αδέσποτα, από ακατάλληλους «φιλόζωους» που αγοράζουν ζώα από οποιονδήποτε χωρίς έγγραφα ή με πλαστά στοιχεία, δεν βάζουν τσιπ στα σκυλιά ή και στα γατιά και τα πετούν στον δρόμο μόλις τα βαρεθούν. Έτσι συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος του μαρτυρίου που έχει στο κέντρο του τα ζώα…

«Παράνομο εμπόριο σκύλων στην Ελλάδα, μην παίρνεις μέρος»

«Το ίντερνετ ευθύνεται για πάρα πολλά καλά σε σχέση με την προστασία των ζώων όμως αποτελεί σήμερα τον πλέον διαδεδομένο τρόπο για να αποκτήσει κάποιος κουτάβι το οποίο προέρχεται από παράνομη εκτροφή.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:

  1. Ο περισσότερος κόσμος ακόμα και σήμερα ζητάει μικρόσωμο καθαρόαιμο κουτάβι και μάλιστα να του το χαρίσουν! Λαμβάνουμε κάθε μέρα μηνύματα για maltese, pomeranian και ότι μπορείτε να φανταστείτε ενώ στην πλατφόρμα μας έχουμε 1.500 αγγελίες υπέροχων σκύλων που περιμένουν για ένα σπίτι! Τι μας δείχνει αυτό; Ότι η παιδεία στην Ελλάδα σχετικά με την επιλογή ζώου συντροφιάς έχει ακόμα πολύ δρόμο για να κατέβει στην κοινωνία καθώς αρκετός κόσμος εξακολουθεί να βλέπει τα ζώα ως προέκταση του "εγώ" του. Οι προκαταλήψεις καλά κρατούν: το ημίαιμο αδέσποτο είναι "κατώτερο", δεν χωράει στο διαμέρισμα, αν δεν είναι κουτάβι δεν μας κάνει και πολλά, πολλά άλλα που οι φιλοζωικές οργανώσεις αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Μας λέει και κάτι ακόμα: ο ίδιος αυτός κόσμος θέλει ρατσάτο κουτάβι με το μικρότερο δυνατό κόστος. Αυτή είναι μια ιδανική συνθήκη δυστυχώς για να σημειώνει κάθε χρόνο στη χώρα μας το παράνομο εμπόριο ζώων κέρδη που ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ευρώ και φυσικά δεν φορολογούνται.
  2. Το να αγοράσεις καθαρόαιμο κουτάβι στο internet είναι πανεύκολο: το νομοθετικό κενό στη χώρα σχετικά με τις προϋποθέσεις πώλησης ζώων στο διαδίκτυο και η ευκολία με την οποία σε πολλά group στο facebook που δήθεν ο κόσμος ψάχνει να υιοθετήσει (και τελικά να αγοράσει) καθαρόαιμο έχουν στρώσει τον δρόμο για πολλούς απατεώνες που λαμβάνουν προκαταβολές για να στείλουν καθαρόαιμα κουτάβια και φυσικά δεν στέλνουν ποτέ κανένα ζώο ή όταν το κάνουν το ζώο αυτό έχει θέματα υγείας ή μορφολογίας. Δεν υπάρχει η κοινή λογική να σκεφτεί κανείς πώς γίνεται ένας νόμιμος εκτροφέας να πουλάει ένα κουτάβι 900 ευρώ και στο internet να το βρίσκει κάποιος με 150;
  3. Η πώληση επιτρέπεται παντού χωρίς προϋποθέσεις και έλεγχο: δήθεν φιλοζωικά sites έχουν αγγελίες πωλήσεις, χρυσή ευκαιρία, πλατφόρμες πώλησης προϊόντων, group στο facebook, ψεύτικα προφίλ, sites με ζώα που πωλούνται λες και είναι ρούχα, ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Το κύκλωμα είναι τόσο καλά στημένο που δεν υπάρχει περίπτωση αν ψάχνεις να αγοράσεις φτηνά να μην βρεις. Κανείς δεν ελέγχει κανέναν και φυσικά ο ίδιος ο αγοραστής δεν ενδιαφέρεται πραγματικά να ελέγξει πώς έχει δημιουργηθεί το κουτάβι που θα αγοράσει. Μόνο όταν καταλάβει ότι έχει πέσει θύμα απάτης είτε γιατί δεν ήρθε ποτέ το κουτάβι που του υποσχέθηκαν είτε γιατί έχει θέματα υγείας που θα πρέπει να πληρώσει πανάκριβα τότε και μόνο τότε ευαισθητοποιείται και αναρωτιέται πως την πάτησε έτσι.

Τι πρέπει να κάνουμε:

Μόνο το 2019 υποβάλαμε σαν οργάνωση στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος 246 αγγελίες πώλησης κουταβιών από απατεώνες στο διαδίκτυο. Μαζί με εμάς και πολλές άλλες φιλοζωικές οργανώσεις που χρόνια τώρα προσπαθούν να σταματήσουν αυτό το κύκλωμα. Για να σταματήσει το παράνομο εμπόριο ζώων στην Ελλάδα:

  1. Απαιτείται νομοθετική μεταρρύθμιση: ξεκάθαρο πλαίσιο νόμιμης εκτροφής ζώων, εθνικό μητρώο εκτροφέων, ανάρτηση αγγελιών προς πώληση μόνο με αριθμό μητρώο και αριθμό mocrochip, διασύνδεση της βάσης ηλεκτρονικής σήμανσης με την ευρωπαϊκή βάση, διασύνδεση του μητρώου εκτροφέων με άλλα μητρώα εντός ΕΕ και έλεγχος ότι ο φερόμενος ως πωλητής πληροί τις προϋποθέσεις εκτροφής, καθολική απαγόρευση ζώων σε pet shops, έλεγχος των εισαγόμενων ζώων στη χώρα μας και συνεργασία με ευρωπαϊκές αρχές στα σύνορα μας, αν ανεβαίνει αγγελία πώλησης σε πλατφόρμες ή γενικά στο internet χωρίς τους αριθμούς μητρώου εκτροφέα και τον αριθμό microchip να υπάρχει πρόστιμο και για αυτόν που φιλοξενεί την αγγελία.
  2. Κατάλογος νόμιμων εκτροφέων σε πλατφόρμα του Υπουργείου: οι νόμιμοι εκτροφείς που έχουν ελεγχθεί από την περιφέρεια και πληρούν τις προϋποθέσεις πρέπει να είναι δημόσια αναρτημένοι προκειμένου όσοι επιθυμούν να αγοράσουν να γνωρίζουν που πρέπει να απευθυνθούν ανά φυλή και περιοχή. Τακτικοί έλεγχοι εγκαταστάσεων.
  3. Ενημέρωση του κόσμου: καμπάνιες, σποτ, παιδεία στα σχολεία και ανάδειξη της νόμιμης εκτροφής και του έργου των φιλοζωικών οργανώσεων και των ζώων που περιμένουν. Θέλεις καθαρόαιμο κουτάβι; Κανένα πρόβλημα. Θα το πληρώσεις όπως πρέπει. Δεν μπορείς να το πληρώσεις; Θα υιοθετήσεις έναν σκύλο που σου ταιριάζει.
  4. Συνεργασία με άλλες χώρες της ΕΕ: Δεν έχει μόνο η Ελλάδα αυτό το πρόβλημα. Το κύκλωμα είναι παντού και κάθε χώρα στην ΕΕ λαμβάνει μέτρα για να το περιορίσει. Η χώρα μας οφείλει να συνεργαστεί και να ενώσει δυνάμεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να εισάγει και να εξάγει ζώα από νόμιμους εκτροφείς και μόνο. Ήδη η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία θα βοηθήσει πολύ σε αυτή την κατεύθυνση.

Συμβουλή:

Μην αγοράζετε ζώα από το internet από ανθρώπους που είτε θα σας εξαπατήσουν είτε θα έχουν βασανίσει ζώα για να δημιουργήσουν κουτάβια. Αν αγαπάτε πραγματικά τα ζώα και όχι μόνο τον εαυτό σας απευθυνθείτε σε νόμιμους εκτροφείς (συμβουλευτείτε τον Κυνοφιλικό Όμιλο Ελλάδας) ή υιοθετήστε ένα ζωάκι που σας ταιριάζει. Κάθε φορά που χρηματοδοτείς έναν απατεώνα χρηματοδοτείς το βασανιστήριο ενός ζώου και τη φοροδιαφυγή στη χώρα μας.».

Διαβάστε επίσης:

Συνοικέσιο που στοχεύει στο κέρδος όχι στο καλό των ζώων

Dogs’ Voice: «Όταν η παράνομη αναπαραγωγή γίνεται επικερδής επιχείρηση»

Απαγορεύεται να ζευγαρώσεις το κατοικίδιο σου αν δεν έχεις μεριμνήσει για τα μωρά του!

Τεράστια η φοροδιαφυγή στο παράνομο εμπόριο ζώων συντροφιάς

«Αστεία» ποινή για τον παράνομο εκτροφέα που δηλητηρίασε κατά λάθος 200 σκυλιά στον Μαραθώνα Αττικής (βίντεο)

Μαραθώνας: Δεκάδες σκυλιά σε άθλιες συνθήκες στο παράνομο εκτροφείο

Καταγγέλλει έμπορο σκυλιών ράτσας που του πούλησε άρρωστα κουτάβια με πλαστά πιστοποιητικά στη Βέροια Ημαθίας

17 σκυλιά αλυσοδεμένα σε άθλιες συνθήκες σε παράνομο εκτροφείο αργοπέθαιναν κοντά στον Καμπανό Χανίων (βίντεο)

Χανιά: Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω παράνομος εκτροφέας που πουλούσε εξαθλιωμένα σκυλιά στις Στέρνες Ακρωτηρίου

Εντόπισαν τους κυνηγούς που κακοποιούσαν ζώα σε παράνομο εκτροφείο στον Καρτερό Ηρακλείου

Ηράκλειο Κρήτης: Κατήγγειλαν στην Αστυνομία τον παράνομο εκτροφέα Πίτμπουλ

74.000 ευρώ διοικητικό πρόστιμο για την κακοποίηση δεκάδων ζώων από παράνομο εκτροφέα στα Χανιά

Καταδικάστηκε απ'το Εφετείο με μειωμένη ποινή & αναστολή η παράνομη εκτροφέας σκυλιών στα Σπάτα Αττικής

Συνελήφθη παράνομος εκτροφέας κυνηγόσκυλων στη Θέρμη Θεσσαλονίκης (βίντεο)

Καταδικάστηκε με ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή η παράνομη εκτροφέας σκύλων στο Περιστέρι

Νομικό Συμβούλιο του Κράτους: Δεν επιτρέπεται η εκτροφή ζώων συντροφιάς μέχρι την έκδοση Κ.Υ.Α. που θα ρυθμίζει τα της αδειοδότησης του επαγγέλματος

Με εντολή εισαγγελέα κατάσχεσαν 37 σκύλους σε παράνομο εκτροφείο στα Σπάτα

Π.Φ.Π.Ο.: Το ΥΠ.Α.Α.Τ. «στηρίζει» τους παράνομους εκτροφείς μη εκδίδοντας την υπουργική απόφαση για την απαιτούμενη άδεια;

Βρήκαν 37 σκυλιά να ζουν μέσα στα κόπρανα & στα ούρα τους σε παράνομο εκτροφείο στο Λαγονήσι

Κατήγγειλαν στην Αστυνομία την παράνομη εκτροφέα σκύλων που εντόπισαν στο Περιστέρι

Εντόπισαν παράνομο εκτροφείο σκύλων στον Άγιο Στέφανο Αττικής (βίντεο)

Παράνομο εκτροφείο - κολαστήριο ζώων στον Αγ. Στέφανο Αττικής

Σέρρες: 3.000 ευρώ πρόστιμο και 10 μήνες φυλακή για το εκτροφείο της φρίκης στο Νεοχώρι

Έσωσαν τα ζώα από τον παράνομο εκτροφέα - εκμεταλλευτή τους στον Μαραθώνα (βίντεο)

Καταδικάστηκε ο παράνομος εκτροφέας που πουλούσε σκυλιά στον Γέρακα

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.