Στηρίξτε μας

Νομικό Συμβούλιο του Κράτους: Δεν επιτρέπεται η εκτροφή ζώων συντροφιάς μέχρι την έκδοση Κ.Υ.Α. που θα ρυθμίζει τα της αδειοδότησης του επαγγέλματος

23 Ιουνίου 2016 22:05 | Επικαιρότητα
Νομικό Συμβούλιο του Κράτους: Δεν επιτρέπεται η εκτροφή ζώων συντροφιάς μέχρι την έκδοση Κ.Υ.Α. που θα ρυθμίζει τα της αδειοδότησης του επαγγέλματος

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με τη γνωμοδότηση υπ’ αριθμό 107/2016 αποφάνθηκε – απαντώντας σε ερώτημα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.Τ.) για το αν οι εκτροφείς ζώων συντροφιάς, οι έμποροι ζώων συντροφιάς, οι εκπαιδευτές ζώων συντροφιάς θα πρέπει απλά να γνωστοποιούν ή να λαμβάνουν άδεια επαγγέλματος – ότι δεν μπορεί κανείς να εκτρέφει ζώα συντροφιάς μέχρι να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) η οποία θα ρυθμίζει τα θέματα της αδειοδότησης των επαγγελματιών γι’ αυτό και ουσιαστικά όλοι οι εκτροφείς είναι παράνομοι από τον Φεβρουάριο του 2012 που ισχύει ο νόμος 4039/2012.

Παράνομοι όλοι οι εκτροφείς και οι εκπαιδευτές ζώων!

Παράνομοι είναι σύμφωνα με την σχετική γνωμοδότηση και όλοι οι εκπαιδευτές ζώων (αλλά όχι οι έμποροι καθώς ισχύει για αυτούς άλλο νομικό καθεστώς) καθώς ούτε γι’ αυτούς έχουν οριστεί οι προϋποθέσεις άσκησης επαγγέλματος καθώς η σχετική Κ.Υ.Α. δεν έχει εκδοθεί εδώ και 5 χρόνια, αν και ο νόμος 4039/2012 άφηνε περιθώριο έξι μηνών για την έκδοση των σχετικών κοινών υπουργικών αποφάσεων που θα ρυθμίζουν τα ζητήματα αυτά.

Πλέον σύμφωνα με το σκεπτικό Νομικό Συμβούλιο του Κράτους είναι παράνομη κάθε εκτροφή ζώου συντροφιάς είτε από εκτροφείς, που είχαν άδεια πριν τον Φεβρουάριο 2012 είτε μετά, καθώς παρανόμως οι υπηρεσίες του ΥΠ.Α.Α.Τ. έδιναν άδειες για την άσκηση αυτών των επαγγελμάτων σύμφωνα με τον νόμο 3170/2003 που όμως έχει καταργηθεί από το 4039/2012.

KoutavakiaH παράνομη εκτροφή ζώων εξελίσσεται σε κανονική μάστιγα και οδηγεί στην εξαθλίωση κυρίως σκυλιών και γατιών και στην αύξηση του πληθυσμού των αδέσποτων...

Πλέον και μέχρι να εκδοθούν οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις είναι παράνομες κάθε είδους γέννες και από τα ιδιόκτητα κατοικίδια, που έχουμε στο σπίτι μας, αφού η απουσία ρυθμιστικού πλαισίου, το οποίο να αναφέρει τις προϋποθέσεις (εγκαταστάσεις, συνθήκες, τετραγωνικά μέτρα, προσωπικό, κ.ο.κ.) δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός μεταξύ ιδιωτών και εκτροφέων.

Το σκεπτικό της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που υπογράφει η πρόεδρος και προεδρεύουσα Αυγερινού Χρυσούλα και ο εισηγητής και γνωμοδότης Δημήτριος Κανέλλης, είναι σαφέστατα σωστό αφού βασίζεται πάνω σε ό,τι ορίζει η νομοθεσία και η ευθύνη για την μη έκδοση των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων βαρύνει τα συναρμόδια υπουργεία.

GatesRatsasΟυσιαστικά παράνομες είναι και όλες οι αγγελίες πώλησης γάτων και σκύλων.

Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει γνωστό αν το ΥΠ.Α.Α.Τ. έχει κάνει δεκτή τη γνωμοδότηση αυτή. Αν την κάνει δεσμεύει στη συνέχεια όλη τη δημόσια διοίκηση, διαφορετικά οι σχετικές υποθέσεις (για παράνομη εκτροφή, μη αδειοδότηση κ.ο.κ.) κρίνονται επί μέρους από τα ποινικά δικαστήρια.

Τι λέει η Π.Φ.Π.Ο.

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία με αφορμή την γνωμοδότηση επισημαίνει: «Μια εξαιρετικά σημαντική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ίσως επιταχύνει την έκδοση υπουργικής απόφασης, η οποία εκκρεμεί εδώ και 5 χρόνια περίπου, σχετικά με τις προϋποθέσεις για να δοθεί άδεια στα επαγγέλματα των εκτροφέων και εκπαιδευτών ζώων συντροφιάς. Η έλλειψη αυτής της απόφασης για την οποία ευθύνονται οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του υπουργείου έχει αφήσει πλήρως ασύδοτους τους εκτροφείς και εκπαιδευτές κατοικίδιων.

Σύμφωνα με την γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ. κανείς δεν μπορεί να εκτρέφει ή εκπαιδεύει ζώα συντροφιάς μέχρι να εκδοθούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις, που θα ρυθμίζουν τα θέματα της αδειοδότησης των επαγγελμάτων αυτών και ως εκ τούτου όλοι οι εκτροφείς και εκπαιδευτές είναι ουσιαστικά παράνομοι από το 2012, που ισχύει ο νόμος 4039/12.

Η Ομοσπονδία μας με επιστολές έχει επισημάνει ουκ ολίγες φορές προς το ΥΠΑΑΤ το πρόβλημα που δημιουργείται λόγω έλλειψης των υπουργικών αποφάσεων αλλά οι πάντες κωφεύουν.

Η κλασσική απάντηση που εισπράττουμε κοντά 5 χρόνια τώρα είναι ότι δεν επαρκεί το προσωπικό και ότι υπάρχουν άλλα σημαντικότερα θέματα. Να επισημάνουμε, ότι η έλλειψη υπουργικής απόφασης για τις προϋποθέσεις εκτροφής έχει συμβάλλει πολύ στην αύξηση των αδέσποτων ζώων στην χώρα μας».

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την σχετική γνωμοδότηση:

Έκδοση υπουργικών αποφάσεων κατ’  εξουσιοδότηση του άρθρου 6 του Ν. 4039/2012.

Διαβάστε επίσης:

Νομικό Συμβούλιο του Κράτους: Χωρίς περιορισμό τα κατοικίδια σε μονοκατοικίες και διαμερίσματα

Νομικό Συμβούλιο του Κράτους: Καθολική απαγόρευση των ακρωτηριασμών χωρίς καμιά εξαίρεση!

Tagged: , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.