Στηρίξτε μας

Π.Φ.Π.Ο.: Το ΥΠ.Α.Α.Τ. «στηρίζει» τους παράνομους εκτροφείς μη εκδίδοντας την υπουργική απόφαση για την απαιτούμενη άδεια;

26 Δεκεμβρίου 2015 13:26 | Καταγγελίες
Π.Φ.Π.Ο.: Το ΥΠ.Α.Α.Τ. «στηρίζει» τους παράνομους εκτροφείς μη εκδίδοντας την υπουργική απόφαση για την απαιτούμενη άδεια;

Τις ευθύνες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.Τ.) επισημαίνει με ανακοίνωση της η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) με αφορμή την κατάσχεση 37 μικρόσωμων σκυλιών και δύο μεγαλόσωμων που εντοπίστηκαν σε παράνομο εκτροφείο στα Σπάτα και κατασχέθηκαν παρουσία εισαγγελέα στις 24 Δεκεμβρίου.

Η Π.Φ.Π.Ο. επισημαίνει ότι το αρμόδιο υπουργείο εδώ και τρία χρόνια δεν έχει εκδώσει την απαραίτητη υπουργική απόφαση η οποία απαιτείται από τον νόμο 4039/2012 ώστε οι εκτροφείς ζώων να είναι απαραίτητο να έχουν άδεια και φυσικά να ελέγχονται για το αν τηρούν τις σχετικές προδιαγραφές (για εγκαταστάσεις, συνθήκες ευζωίας κ.ο.κ.).

EktrofeasParanomosArrosta2Άρρωστα, εξαντλημένα και κακοποιημένα από τις αλεπάλληλες γέννες κάποια από τα σκυλιά που κατασχέθηκαν.

Η κωλυσιεργία από πλευράς υπουργείου για να ρυθμιστεί κάτι τόσο απλό είναι ή ανικανότητα (άρα είναι ακατάλληλοι για να κυβερνούν), ή οφείλεται σε σκοπιμότητα ή αδιαφορία (και οι δύο αιτίες τους καθιστούν επικίνδυνους σε αυτή τη θέση εξουσίας αφού λειτουργούν εις βάρος και των ζώων που υποθετικά οφείλουν να προστατεύουν).

Έτσι μια χούφτα άνθρωποι ανά την Ελλάδα αναγκάζονται να υποκαθιστούν τις αρχές και να αναζητούν ποιοι εκτροφείς είναι νόμιμοι και ποιοι παράνομοι μέχρι το κράτος να αποφασίσει να κάνει αυτό που οφείλει δηλαδή να προστατέψει τα ζώα από εκείνους που τα κακοποιούν.

Η Π.Φ.Π.Ο. με αφορμή την κατάσχεση των σκυλιών επισημαίνει: «Καθοριστική σημασία για τον περιορισμό και την σε βάθος χρόνου εξάλειψη των αδέσποτων παίζει η πάταξη του παράνομου εμπορίου ζώων. Χιλιάδες παράνομοι έμποροι διατηρούν κάτω από άθλιες συνθήκες και έχουν μεταβάλει σε μηχανές παραγωγής κουταβιών και γατιών καθαρόαιμα ζώα συντροφιάς με σκοπό το κέρδος και δη το αδήλωτο.

Στην διαιώνιση της κατάστασης αυτή συμβάλλει και το ΥΠ.Α.Α.Τ. με την ανικανότητά του μέχρι τώρα, 3 χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου 4039/12, να εκδώσει την σχετική υπουργική απόφαση βάσει της οποίας θα πρέπει να χορηγείται άδεια νομιμότητας για την εκτροφή ζώων συντροφιάς.

 

Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας στελέχη της Ομοσπονδίας μας χθες ζήτησαν και έλαβαν εντολή αφαίρεσης - μετά την άμεση παρέμβαση της Εισαγγελέως Ζώων Αθήνας - 37 “καθαρόαιμων” σκύλων από παράνομη εκτροφέα στην περιοχή των Σπάτων ράτσας κυρίως yorkshire, maltese και pitbull, τα οποία ζούσαν σε άθλιες συνθήκες, γεννούσαν προφανώς συνεχώς, πολλά εξ αυτών ήταν γέρικα αλλά παρόλα αυτά τα ανάγκαζαν να γεννούν.

Τα κατασχεθέντα ζώα φιλοξενούνται προσωρινά με έξοδα του Δήμου Σπάτων υπό την εποπτεία και τον έλεγχο της Ομοσπονδίας μας, δέχονται δε την κατάλληλη κτηνιατρική φροντίδα. Καλούμε για πολλοστή φορά την Πολιτεία και τους φορείς της να ακούσουν την φιλοζωική κοινότητα και να υιοθετήσουν τις προτάσεις της, ώστε η χώρα μας να αλλάξει σελίδα σε ένα θέμα που προσβάλλει βάναυσα την έννοια της ζωής αλλά και τον πολιτισμό μας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Πωλούσαν από 350 έως 450 ευρώ το κάθε ζώο

H Μαρίνα Τελή μέλος της Π.Φ.Π.Ο. που εντόπισε τον χώρο όπου εκτρέφονταν και πωλούνταν τα ζώα μέσω αγγελιών σε εφημερίδες και διαδίκτυο στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε επισημαίνει: «Το παράνομο εκτροφείο των Σπάτων σχετίζεται με το παράνομο εκτροφείο στο Αιγάλεω για το οποίο σχηματίστηκε δικογραφία το 2013 και αφαιρέθηκαν τα ζώα, με εντολή Εισαγγελέα.

Στα Σπάτα διαδραματίστηκαν σκηνές απείρου κάλους, που αν υπήρχε η δυνατότητα να βιντεοσκοπηθούν θα ήταν για πολλά γέλια και κλάματα μαζί. Αρχικά ο Δήμος δεν δεχόταν να εκτελέσει την εισαγγελική απόφαση αφαίρεσης των ζώων, υποστηρίζοντας ότι τα ζώα δεν είναι αδέσποτα. Τελικά, και έπειτα από ώρες έντονων διαφωνιών, οι εκπρόσωποι του Δήμου αποδέχτηκαν το γεγονός, ότι εφόσον υπάρχει εισαγγελική εντολή αφαίρεσης, τα ζώα παύουν να έχουν ιδιοκτήτη, άρα υπόκεινται στην αρμοδιότητα του Δήμου μέχρι να δώσει εκ νέου εντολή ο Εισαγγελέας για περαιτέρω ενέργειες διαχείρισής τους, σύμφωνα με τον νόμο. Καταμετρήθηκαν 37 μικρόσωμα σκυλιά ράτσας γιόρκ σάιρ και μαλτέζ. Επίσης, 2 μεγαλόσωμα διασταύρωσης πίτμπουλ, τα οποία υπήρχαν στην αυλή της οικίας, ως φύλακες.

EktrofeasParanomosSpata

Για την φωτογραφία που αναρτήθηκε με τα 4 σκυλάκια στο πορτ μπαγκάζ αυτοκινήτου, η οποία προκάλεσε θετικά σχόλια για αυτήν που τα εμπορευόταν επειδή φαίνονται να είναι σε καλή κατάσταση, πρέπει να επισημανθούν τα εξής: Άραγε, χρειάζεται πολύ μυαλό για να σκεφτεί κάποιος, ότι μέσα στα 37 σκυλιά, σαφώς θα υπήρχαν και νεαρά σκυλάκια που δεν πουλήθηκαν και δεν πρόλαβαν να ταλαιπωρηθούν από γέννες, τα οποία όμως προορίζονταν να αντικαταστήσουν μεγαλύτερα ηλικιακά σκυλάκια - μηχανές, που γεννούν κουτάβια προς πώληση;

Οι συνθήκες που ζούσαν μπορεί να μην κατατάσσονται στην κατηγορία του Νταχάου, αλλά αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτά τα σκυλάκια έπρεπε να ανταποκριθούν σε υψηλές απαιτήσεις, αφού η τιμή των κουταβιών τους, έπιανε τα 350 ευρώ το αρσενικό και 450 ευρώ το θηλυκό.

Η κυρία που τα πουλούσε ενδεχομένως και να τα αγαπούσε, χωρίς να είμαστε σίγουροι, για το αν τα αγαπούσε περισσότερο από κάποιον που αγαπάει ένα άψυχο αντικείμενο, όπως για παράδειγμα μία μηχανή ή ένα αυτοκίνητο, το οποίο τον εξυπηρετεί στη μεταφορά. Σε κάθε περίπτωση, αυτός που έχει ένα αμάξι ή μία μηχανή, μπορεί να μην έχει την δυνατότητα να την αντικαταστήσει, σε αντίθεση με την εν λόγω κυρία που είχε 37 σκυλάκια - μηχανές, που για πολλά έτη γεννούσαν κουτάβια προς πώληση και νέα σκυλάκια - μηχανές.

Δεν αιτηθήκαμε να πάρουμε τα ζωάκια, επειδή δεν είχαμε την δυνατότητα να ανταπεξέλθουμε για πολλοστή φορά, στο υψηλό κόστος της φιλοξενίας και νοσηλείας τους, σε αντίθεση με τον Δήμο που θα αποζημιωθεί από τα διοικητικά πρόστιμα που θα προκύψουν.

Σχετικά με τους συκοφάντες που αναφέρουν ότι ασχολούμαστε με τα ρατσάτα για να τα δώσουμε σε δικούς μας και να τα πουλήσουμε, τους καλούμε να βοηθήσουν (σε μία από τις πολλές περιπτώσεις που έχουμε αναλάβει) για παράνομη εκτροφή πίτμπουλ, που καταλήγουν σε κυνομαχίες.

Κανείς δεν δικαιούται να παραβλέπει το γεγονός ότι, ενώ έχουν σχηματιστεί 5 σχετικές δικογραφίες, οι κύριοι αυτοί συνεχίζουν το έργο τους, και εμείς απειλούμαστε για την σωματική μας ακεραιότητα. Όποιος προθυμοποιηθεί να βοηθήσει, θα πάρει ως δώρο την Λάκτα, ένα ρατσάτο τσιουάουα 3,5 κιλών, που έχει επιστρέψει 5 φορές από υιοθεσία, ως επιθετικό. Σε διαφορετική περίπτωση, τους παρακαλούμε να βγάλουν επιτέλους τον σκασμό.

Επίσης, σχετικά με αυτά που γράφτηκαν περί ρατσάτων και ημίαιμων, και ότι μόνο ο Κ.Ο.Ε. πιστοποιεί την υγεία των καθαρόαιμων ζώων, χορηγώντας pedigree, έχουμε να επισημάνουμε μετά λύπης μας ότι, αν οι κυρίες από το Αιγάλεω και τα Σπάτα λένε αλήθεια, ότι δηλαδή δήθεν ορισμένα σκυλιά τους έφεραν pedigree, τότε αυτό, εκτός του ότι αποτελεί κοροϊδία για τον κόσμο που αγοράζει δήθεν υγιή καθαρόαιμα, ταυτόχρονα παραπέμπει και σε ενδεχόμενη απάτη.

Υ.Γ. Ζήτησα να αφαιρεθεί το όνομα μου, που δημοσιεύτηκε από τους δημοσιογράφους μας για να με ευχαριστήσουν. Τα ευχαριστήρια ανήκουν στις ομάδες που συνεργάστηκαν, της Έρευνας Παράνομου Εμπορίου Ζώων (Ε.Π.Ε.Ζ.) που είμαι η συντονίστρια της, ως εκπρόσωπος της Π.Φ.Π.Ο. και στην ομάδα δημοσιογράφων από το Βήμα fm και από την εκπομπή, “Σαν τη σκύλα με τη γάτα”, με συντονίστρια την Ίρις Καλφοπούλου. Ευχαριστούμε τον κόσμο που μας στηρίζει κ ευχόμαστε σε δίποδους κ τετράποδους Καλή Χρονιά!».

Διαβάστε επίσης:

Αφιέρωμα στην παράνομη εκτροφή και αγοραπωλησία ζώων συντροφιάς θα προβάλλει η εκπομπή «ANIMANIAC» αυτή την Κυριακή

Π.Φ.Π.Ο.: Το ΥΠ.Α.Α.Τ. «στηρίζει» τους παράνομους εκτροφείς μη εκδίδοντας την υπουργική απόφαση για την απαιτούμενη άδεια;

Καταδικάστηκε με αναστολή η παράνομη εκτροφέας & έμπορος σκύλων στα Σπάτα Αττικής

Με εντολή εισαγγελέα κατάσχεσαν 37 σκύλους σε παράνομο εκτροφείο στα Σπάτα

Βρήκαν 37 σκυλιά να ζουν μέσα στα κόπρανα & στα ούρα τους σε παράνομο εκτροφείο στο Λαγονήσι

Κατήγγειλαν στην Αστυνομία την παράνομη εκτροφέα σκύλων που εντόπισαν στο Περιστέρι

Εντόπισαν τους κυνηγούς που κακοποιούσαν ζώα σε παράνομο εκτροφείο στον Καρτερό Ηρακλείου

Ηράκλειο Κρήτης: Κατήγγειλαν στην Αστυνομία τον παράνομο εκτροφέα Πίτμπουλ

74.000 ευρώ διοικητικό πρόστιμο για την κακοποίηση δεκάδων ζώων από παράνομο εκτροφέα στα Χανιά

Εντόπισαν παράνομο εκτροφείο σκύλων στον Άγιο Στέφανο Αττικής (βίντεο)

Παράνομο εκτροφείο - κολαστήριο ζώων στον Αγ. Στέφανο Αττικής

Μαραθώνας: Δεκάδες σκυλιά σε άθλιες συνθήκες στο παράνομο εκτροφείο

Σέρρες: 3.000 ευρώ πρόστιμο και 10 μήνες φυλακή για το εκτροφείο της φρίκης στο Νεοχώρι

Έσωσαν τα ζώα από τον παράνομο εκτροφέα - εκμεταλλευτή τους στον Μαραθώνα! (Βίντεο)

Καταδικάστηκε ο παράνομος εκτροφέας που πουλούσε σκυλιά στον Γέρακα

Tagged: , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.