Στηρίξτε μας

Διαμαρτύρονται για τη δηλητηρίαση των ζώων με φόλες στη Σάμο

7 Μαρτίου 2015 18:35 | Επικαιρότητα
Διαμαρτύρονται για τη δηλητηρίαση των ζώων με φόλες στη Σάμο

Την διαμαρτυρία της για την εξόντωση αδέσποτων και μη ζώων στο νησί της Σάμου με φόλες εκφράζει η Μ.Κ.Ο. «Κοινωνία Ενεργών Πολιτών Σάμου». Ο Νικόλαος Χουσάς εκ μέρους της Μ.Κ.Ο. στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνει: «Στην Κοινωνία Ενεργών Πολιτών Σάμου ενημερωθήκαμε με θλίψη πως άλλο ένα συμβάν θανάτωσης ζώων από Φόλα συνέβη στην πόλη της Σάμου.Συγκεκριμένα στις 4/3/2015 βρεθήκανε πάνω από 10 γάτες νεκρές στην περιοχή του Αγ. Νικολάου. Όπως και στο προηγούμενο συμβάν, όπου οδηγήθηκε στην δικαιοσύνη ένας συμπολίτης μας, έτσι και τώρα ευχόμαστε να πιαστεί ο δράστης, να οδηγηθεί στην δικαιοσύνη και αν αποδειχτεί η ενοχή του να τιμωρηθεί σκληρότατα όπως ο Νόμος ορίζει. Αυτό που συμβαίνει είναι ντροπή για τον τόπο μας αλλά και για εμάς σαν άνθρωποι.

Τα αδέσποτα ζώα δεν βρέθηκαν στον δρόμο έτσι τυχαία, βρέθηκαν εκεί λόγο της ανευθυνότητας και άγνοιας των ιδιοκτητών τους στη μη παροχή των απαραίτητων για τη φροντίδα τους. Επίσης υπενθυμίζουμε πως την ευθύνη και την υποχρέωση για την περισυλλογή και φροντίδα των αδέσποτων ζώων έχει ο Δήμος. Μπορεί να ανατεθεί σε φιλοζωικά σωματεία αρκεί να τηρούνται οι κανόνες και νόμοι.

Νόμος 4039/2012, http://www.trihes.gr/wp-content/uploads/2014/03/nom os-4039-2012sm.pdf και

Ν.4235/2014 http://www.trihes.gr/wp-content/uploads/2014/03/nom os4235-2014.pdf

Κίνδυνοι και Συνέπειες από φόλα

Το πρόβλημα της φόλας στην χώρα μας είναι ιδιαίτερα σοβαρό για τους ιδιοκτήτες μικρών ζώων.

Αρκετοί έχουν βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να χάσουν ένα ζωάκι συντροφιάς με μεγάλο κόστος, κυρίως ψυχολογικό, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και οικονομικό.

Παρόλα αυτά το πρόβλημα αυτό δεν αφορά μόνο τους φιλόζωους και ιδιοκτήτες κατοικίδιων.

Κίνδυνος για τα μικρά παιδιά.

Η φόλα αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τα μικρά παιδιά.

Πρόκειται για δηλητήριο σε ελκυστική και βρώσιμη μορφή και είναι πολύ εύκολο για ένα μικρό παιδάκι να μπει στον πειρασμό να το δοκιμάσει αν το βρει μπροστά του παίζοντας στο πάρκο ή στην αυλή του.

Και φυσικά μια τέτοια κίνηση μπορεί να αποβεί μοιραία.

Οικονομικές Συνέπειες.

Τα κατοικίδια σε πολλές περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα πολύτιμα για τον ιδιοκτήτη τους σαν ζώα ράτσας για εκτροφή, φύλακες ή εκπαιδευμένοι βοηθοί ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Ψυχολογικές Συνέπειες.

Για ευαίσθητες ψυχολογικά κοινωνικές ομάδες, όπως τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι ή τα άτομα με κατάθλιψη, η ξαφνική απώλεια ενός κατοικίδιου, ειδικά σαν αποτέλεσμα κακόβουλης πρόθεσης ενός συνανθρώπου τους, μπορεί να έχει ιδιαίτερα σοβαρές ψυχολογικές συνέπειες και να επηρεάσει την συνολικότερη υγεία τους.

Συνέπειες για το οικοσύστημα.

Η φόλα σε αγροτικές περιοχές μπορεί να έχει καταστρεπτικές συνέπειες για τους ήδη μειωμένους πληθυσμούς συγκεκριμένων άγριων ζώων και πουλιών, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο το ευαίσθητο οικοσύστημα της χώρας μας.

Συνέπειες για τον τουρισμό.

Η εικόνα δηλητηριασμένων ή ετοιμοθάνατων ζώων δεν είναι το καλύτερο θέαμα για τους αλλοδαπούς τουρίστες που αποτελούν πηγή εσόδων για τη χώρα μας.

Το πρόβλημα αυτό, σε συνδυασμό με τον ανεπαρκή χειρισμό του θέματος των αδέσποτων ζώων αποτελεί συχνά θέμα κριτικής προς τη χώρα μας και αποτρεπτικό παράγοντα για φιλόζωους που σκέφτονται να μας επισκεφτούν.

Δεν είναι ευχάριστο θέαμα εξάλλου να βλέπει κανείς στις διακοπές του ετοιμοθάνατα ή νεκρά ζωάκια στο δρόμο...

Αν το κατοικίδιο σας ή κάποιος αδέσποτος φίλος σας φάει φόλα, τα κυριότερα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει είναι έντονος εμετός, υπερβολική σιελόρροια, σπασμοί, αστάθεια και δύσοσμη διάρροια.

Αν αντιληφθείτε κάτι από τα παραπάνω, τηλεφωνήστε άμεσα στον κτηνίατρό σας και ενημερώστε τον για το τι μπορεί να προκάλεσε τη δηλητηρίαση.

Ο κτηνίατρος θα σας καθοδηγήσει τι είδους εμετικό πρέπει να δώσετε στο ζώο με πολύ προσοχή (απομορφίνη, αλάτι, μουστάρδα, μαγειρική σόδα), προκειμένου να αποβάλει το δηλητήριο.

Όλες οι κινήσεις πρέπει να γίνουν άμεσα, γιατί, αν περάσουν τέσσερεις ώρες από τη στιγμή που το ζώο φάει τη φόλα και δεν έχει προκληθεί εμετός, τότε το δηλητήριο θα απορροφηθεί από το αίμα.

Μόλις το ζώο κάνει εμετό, αμέσως πρέπει να γίνει μια ένεση ατροπίνης (0,2 mm στο κιλό ζώου), την οποία κάθε φιλόζωος ιδιοκτήτης ζώου θα πρέπει να έχει προκαταβολικά στο σπίτι του για την άμεση αντιμετώπιση της φόλας.

Όσο πιο γρήγορα μεταφέρετε το ζώο στον κτηνίατρο για να του χορηγηθεί ορός, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες επιβίωσής του.

Ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσουμε σαν πολίτες, όταν βρεθούμε αντιμέτωπη με αυτό το έγκλημα

Η θανάτωση των ζώων με φόλες είναι αξιόποινη πράξη, δηλαδή έγκλημα το οποίο τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή, σύμφωνα με το Νόμο 3170/2003 και το Νόμο 1197/1981 και τον Νόμο 4039/2012.

Το συγκεκριμένο έγκλημα μάλιστα διώκεται αυτεπάγγελτα, που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε λάβει γνώση αυτού του εγκλήματος με οποιοδήποτε τρόπο (δηλαδή ως αυτόπτης ή αυτήκοος μάρτυρας) έχει δικαίωμα να το καταγγείλει στις αρμόδιες διωκτικές αρχές.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι:

Αν δούμε ή μάθουμε ότι κάποια ζώα δηλητηριάστηκαν με φόλες, μπορούμε να υποβάλλουμε μήνυση.

Μήνυση μπορούμε να υποβάλουμε με δύο τρόπους:

-είτε προφορικά στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής μας (όπου καταγράφει τα λεγόμενά μας ο Αστυνομικός).

-είτε γραπτά (μέσω δικηγόρου) στην Εισαγγελία της περιοχής μας

Αν δεν γνωρίζετε το δράστη, τότε θα υποβάλετε τη μήνυση «κατ’ αγνώστου».

Αν τον γνωρίζετε, θα πρέπει να τον κατονομάσετε.

Να είστε όμως ιδιαίτερα προσεκτικοί, δηλαδή να μπορείτε όντως να αποδείξετε (με μάρτυρες κλπ.) ότι όντως είναι αυτός, διαφορετικά κινδυνεύετε να σας κάνει μετά ο κατονομαζόμενος δράστης μήνυση και ο ίδιος για «ψευδή καταμήνυση» (που επίσης είναι ποινικό αδίκημα).

Κατά το νόμο δεν υπάρχει διαφοροποίηση ως προς τη θανάτωση των ζώων με φόλες και την ποινική αντιμετώπισή της, ανάλογα με το εάν το ζώο είναι δικό μας ή ξένο.

Αν ωστόσο το ζώο που θανατώνεται είναι δικό μας και όχι αδέσποτο, ο υπεύθυνος μπορεί να υποστεί και άλλες συνέπειες.

Και αυτό διότι:

Κατά το αστικό δίκαιο, τα δικά μας ζώα θεωρούνται πράγματα που μας ανήκουν.

Εκεί λοιπόν μπορούμε να κάνουμε μήνυση στο δράστη και για "φθορά ξένης ιδιοκτησίας", που αποτελεί επίσης ποινικό αδίκημα, καθώς και αγωγή αποζημίωσης στα πολιτικά (αστικά) δικαστήρια, διότι μας ζημίωσε παράνομα και υπαίτια (αδικοπραξία, άρθρο 914 Αστικού Κώδικα) και διότι μας προξένησε ηθική βλάβη (άρθρο 932 Αστικού Κώδικα).

Προϋπόθεση ωστόσο γι’ αυτά, είναι να γνωρίζουμε το πρόσωπο που μας σκότωσε το ζώο (και να μπορούμε να αποδείξουμε ότι είναι αυτός), διότι η αγωγή στα πολιτικά δικαστήρια δεν μπορεί να στραφεί "κατ’ αγνώστου". Το πρόβλημα της φόλας δεν αφορά μόνο τους φιλόζωους συμπολίτες μας και ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς. Μας αφορά όλους!» καταλήγει εκ μέρους της Κ.Ε.Π.Σ. ο Νικόλαος Χουσάς.

Διαβάστε επίσης:

Καταδικάστηκε για την δηλητηρίαση τριών γατιών στο Βαθύ της Σάμου

Σάμος: Συνελήφθη γιατί δηλητηρίασε τις γάτες

Σάμος: Παραδέχτηκε ότι έβαλε τις φόλες αλλά για τα ποντίκια!

Σάμος: Στις 9/3 η δίκη του 65χρονου που παραδέχτηκε ότι δηλητηρίασε 4 γάτες

Σάμος: Σκότωσαν μεσογειακή φώκια με δυναμίτη

Σάμος: Του εκτέλεσαν τον σκύλο

Έκαψαν με καυτό νερό τον αδέσποτο σκύλο στο Βαθύ της Σάμου

Έκκληση για τη σίτιση 130 σκυλιών στη Σάμο κάνει το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ

Σάμος: Κλείνει οριστικά μετά από 13 χρόνια λειτουργίας το καταφύγιο Animal Care Samos

Απελευθέρωσαν 88 άγρια ωδικά πτηνά που είχαν αιχμαλωτιστεί παράνομα στη Σάμο

Βρήκαν σε ακτή της Σάμου το πτώμα του δελφινιού που κάποιος σκόπιμα σκότωσε

Σοβαρά τραυματισμένη θαλάσσια χελώνα και ένα νεκρό δελφίνι εντοπίστηκαν στη Σάμο

Πέθανε η θαλάσσια χελώνα που βρέθηκε εγκλωβισμένη σε απορρίμματα να έχει φάει κομμάτια πλαστικού στο Βαθύ της Σάμου

Σάμος: Το δελφίνι πέθανε από ασφυξία επειδή κατάπιε ένα μεγάλο κομμάτι πλαστικό

Σάμος: Το δελφίνι προστάτευε το νεκρό σύντροφο του για να μην φάνε οι θηρευτές το πτώμα του!

Tagged: , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.