Στηρίξτε μας

«ΔΕΝ απαγορεύεται η παροχή τροφής & νερού στα αδέσποτα ζώα εφόσον τηρούνται κάποιοι κανόνες και η κοινή λογική»

10 Αυγούστου 2019 22:41 | Επικαιρότητα
«ΔΕΝ απαγορεύεται η παροχή τροφής & νερού στα αδέσποτα ζώα εφόσον τηρούνται κάποιοι κανόνες και η κοινή λογική»

Ο Σύλλογος Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων «Η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης» επισημαίνει ότι φυσικά είναι και ηθικό και νόμιμο να βάζουμε τροφή και νερό στα αδέσποτα ζώα.

Ο φιλοζωικός φορέας τονίζει τα εξής: «Η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης ενημερώθηκε από αρκετούς φιλόζωους συμπολίτες μας ότι, ενώ παρέχουν τροφή και νερό σε αδέσποτα ζώα, έχουν γίνει αποδέκτες παραπόνων, λεκτικής ή/και σωματικής βίας από περιοίκους οι οποίοι τους 'απαγόρευσαν' να ταΐζουν/ποτίζουν αυτά τα πλάσματα «εδώ- να πας αλλού».

Σχετικά θα θέλαμε να σημειώσουμε τα εξής:

(α) Ήδη από το 2013, και στα πλαίσια της αποσαφήνισης των διατάξεων του Ν.4039/2012 περί προστασίας των ζώων, ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κος Ρούσσος Εμμανουήλ Παπαδάκης, σε εγκύκλιό του προς τις Εισαγγελίες της χώρας (Αριθμός Εγκυκλίου 1/13, Α.Π. 1631/08 Απριλίου 2013) κατέληγε ότι 'η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα δεν παραβιάζει τις διατάξεις του ν.4039/2012, είναι μέσα στο πνεύμα σεβασμού κάθε έμβιας ύπαρξης για δικαίωμα στη ζωή, πρέπει όμως να τηρούνται συνθήκες καθαριότητας'.

(β) Αντίστοιχα, ο Ν.4235/2014 (του τροποποίησε μερικώς τον Ν.4039/2012) σημειώνει (Άρθρο 46, παρ ε): '10.Δεν απαγορεύεται η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής'

Συνεπώς, ο καθένας μας έχει δικαίωμα να ταΐζει/ποτίζει αδέσποτα ζώα σε οποιοδήποτε δημόσιο χώρο επιθυμεί, φροντίζοντας όμως να μην βρωμίζει τον δημόσιο χώρο. Αν κάποιος σας εμποδίσει (π.χ. σας πετάξει τον κουβά με το νερό που έχετε τοποθετήσει για τα αδέσποτα ζώα) ή σας απειλήσει σχετικά, καλέστε ΑΜΕΣΩΣ την Ελληνική Αστυνομία, η οποία θα χαρεί να του/της εξηγήσει τον νόμο -και αν ο εν λόγω δεν επιθυμεί να καταλάβει τα αυτονόητα επικοινωνήστε με την ΚΙΒΩΤΟ Μυτιλήνης για να κινήσουμε τις νόμιμες διαδικασίες.

(γ) Εκτός από τον νόμο, όμως, υπάρχει και η κοινή λογική. Τα αδέσποτα ζώα που σιτίζονται συστηματικά σε ένα σημείο, λογικά θεωρούν ότι ο χώρος τους ανήκει, και μπορεί να θεωρήσουν την παρουσία άγνωστων σε αυτά ανθρώπων ως απειλή. ΕΙΔΙΚΑ κατά την ώρα  που τα ζώα ταΐζονται/τρώνε, αν υπάρχει κίνηση ανθρώπων σε κοντινή απόσταση ή - ακόμα περισσότερο μικρών παιδιών τα οποία ίσως πλησιάσουν τα ζώα για να τα χαϊδέψουν ή να παίξουν μαζί τους -, πιθανότατα αυτό θα θεωρηθεί απειλή (ή προσπάθεια να τους πάρουν την τροφή) και είναι πιθανή μια επίθεση για λόγους άμυνας.

Συνεπώς, η κοινή λογική επιβάλλει να ΜΗΝ ταΐζουμε τα αδέσποτα ζώα κοντά σε σχολεία, παιδικές χαρές, αθλητικές εγκαταστάσεις και εν γένει σημεία όπου υπάρχει μεγάλη και έντονη κίνηση συμπολιτών μας, γιατί έτσι αυξάνουμε τις πιθανότητες να συμβεί κάποιο ατύχημα. Με αυτό τον τρόπο προστατεύουμε και τους συνανθρώπους μας αλλά και τα ίδια τα ζώα - και συμβάλλουμε στην καλύτερη συνύπαρξη με τους αδέσποτους τετράποδους στο νησί μας.» καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης:

Νόμος 4235/2014: Επιτρέπεται να ποτίζουμε και να ταΐζουμε τα αδέσποτα ζώα!

Είναι υποχρέωση μας να ταΐζουμε και να ποτίζουμε τ’ αδέσποτα

Όποιος ταΐζει αδέσποτα δεν έχει ευθύνη για τις αντιδράσεις των ζώων!

Εγκύκλιος προς τις Εισαγγελίες για να μην αδιαφορούν για τα εγκλήματα εις βάρος των ζώων

Τι ακριβώς διευκρινίζει η εγκύκλιος που εστάλη στις Εισαγγελίες

Οι νόμοι που προστατεύουν τα ζώα

Παραδίδει με καθυστέρηση 4 χρόνων ο Παν. Κτηνιατρικός Σύλλογος τη λίστα με τα τσιπαρισμένα ζώα στο ΥΠ.Α.Α.Τ.

Ο νέος νόμος (4384/2016) για την υιοθεσία ζώων συντροφιάς από κατοίκους και φιλοζωικά σωματεία του εξωτερικού

Είναι νόμιμο να ταΐζουμε τα αδέσποτα ζώα

Βάλτε μπολάκια με νερό για τ' αδέσποτα στα πεζοδρόμια

Επιτέλους ποτίστρες για τ’ αδέσποτα ξανά στην Αθήνα

Βάλτε νεράκι για τ’ αδεσποτάκια της γειτονιάς σας

Φυσικά και επιτρέπεται να ταΐζουμε τ’ αδέσποτα!

Το περιστέρι στην ποτίστρα του Δήμου Αθηναίων

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.