Στηρίξτε μας

Δείτε πως και οι γεωργοί δηλητηριάζουν με φόλες τα άγρια ζώα και στην Άδρασσα Εορδαίας Κοζάνης

12 Ιουνίου 2014 19:12 | Καταγγελίες
Δείτε πως και οι γεωργοί δηλητηριάζουν με φόλες τα άγρια ζώα και στην Άδρασσα Εορδαίας Κοζάνης

Το γεγονός ότι και οι γεωργοί (μαζί με τους κυνηγούς, τους κτηνοτρόφους και άλλες κατηγορίες ανθρώπων) δηλητηριάζουν συστηματικά και άγρια ζώα επιβεβαιώνεται από την καταγγελία ενός θηροφύλακα και έρχεται στο φως της δημοσιότητας από την ΣΤ’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης.

Συγκεκριμένα πριν από μερικές ημέρες ένας θηροφύλακας εντόπισε σε αγροτική περιοχή της Άρδασσας του Δήμου Εορδαίας Κοζάνης βρήκε δηλητηριασμένη ζωοτροφή μέσα σε καλλιέργειες σιτηρών αραβόσιτου και ηλίανθου. Κάποιος (πολύ πιθανότατα ο γεωργός στον οποίο ανήκουν οι καλλιέργειες) είχε τοποθετήσει σε δυο σημεία, δηλητηριασμένη ζωοτροφή αποτελούμενη από σιτάρι και σπασμένο καλαμπόκι αναμεμιγμένο με μια άσπρη σκόνη.

FolesEordaia (2)Η δηλητηριασμένη τροφή για τα αγριογούρουνα

Οι δύο σωροί της φόλας ήταν περίπου πέντε κιλά. Ήταν τοποθετημένοι ο ένας εντός της καλλιέργειας ηλίανθου και ο δεύτερος στα όρια της καλλιέργειας με σιτηρά. Πάνω από τη δηλητηριασμένη ζωοτροφή ήταν τοποθετημένες σακούλες απορριμμάτων τις οποίες συγκρατούσαν χωμάτινοι σβόλοι, ώστε να μην διασκορπιστούν οι σωροί από τα πτηνά και να παραμείνουν εκεί σε ικανοποιητική ποσότητα ώστε τα αγριογούρουνα να φάνε τόσο ώστε να δηλητηριαστούν.

Για το περιστατικό αυτό η ΣΤ’ Κ.Ο.ΜΑ.Θ. ενημέρωσε άμεσα το Δασαρχείο Κοζάνης το οποίο και απέστειλε επί τόπου τρεις δασοφύλακες, οι οποίοι μαζί με τον θηροφύλακα μάζεψαν το δηλητήριο.

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Κοζάνης μόλις ενημερώθηκε έστειλε δείγμα της ζωοτροφής για ανάλυση στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο στην Αθήνα, ενώ η υπόλοιπη ποσότητα της φόλας αποθηκεύτηκε σε ειδικό χώρο στις εγκαταστάσεις του Κυνηγετικού Συλλόγου Εορδαίας.

Οι εργαστηριακές αναλύσεις έδειξαν ότι οι ζωοτροφές ήταν εμποτισμένες με απαγορευμένη δηλητηριώδη ουσία γι’ αυτό και  η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου, για παράβαση της δασικής νομοθεσίας (άρθρο 252 παράγραφος 5 του ν. δ. 86/1969).

FolesEordaia (3)Ο θηροφύλακας συλλέγει τη δηλητηριασμένη τροφή.

Ένας από τους λόγους που οι αγρότες εξοντώνουν έτσι τα αγριογούρουνα της περιοχής είναι γιατί ο ΕΛΓΑ - πολύ κακώς - δεν αποζημιώνει τις ζημιές που αυτά προκαλούν. Φυσικά τόσο στον Δήμο Εορδαίας αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας οι καταστροφές προκαλούνται γιατί ανεύθυνοι απελευθερώνουν αγριογούρουνα ώστε να υπάρχει επάρκεια θηράματος όταν το κυνήγι τους ξεκινήσει. Σε κάθε περίπτωση υπαίτιος της ζημιάς, που προκαλείται στα ζώα και στο περιβάλλον είναι πάντα ο άνθρωπος αφού και αυτά τα πλάσματα το μόνο που κάνουν είναι να αναζητούν τροφή για να επιβιώσουν.

Τι είναι η δευτερογενής δηλητηρίαση

Η δευτερογενής δηλητηρίαση συμβαίνει όταν τα ζώα που τρέφονται με πτώματα καταναλώσουν μολυσμένο κρέας. Αυτό συμβαίνει συνήθως με τα τρωκτικά που εξοντώνονται με ποντικοκτόνα και μετά γίνονται τα ίδια θήραματα από τους φυσικούς θηρευτές τους.

Η δευτερογενής δηλητηρίαση προκαλείται – σύμφωνα με την Γεωργία Στεφανακη, πρώην υπεύθυνη του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων Κρήτης – όταν η δράση π.χ. των ποντικοκτόνων, μεταβιβάζεται σε μη επιβλαβή είδη μέσω της κατανάλωσης δηλητηριασμένων τρωκτικών.

Για παράδειγμα κουκουβάγιες, γεράκια, κουνάβια καθώς και κατοικίδια ζώα, κινδυνεύουν να δηλητηριαστούν και με τους δύο τρόπους:

- από την κατανάλωση ζωντανών τρωκτικών, τα οποία έχοντας φάει δηλητήριο είναι πιο ευάλωτα στους θηρευτές τους.

- από την κατανάλωση νεκρών ζώων, που έχουν θανατωθεί με τη χρήση ποντικοκτόνων. Τα ποντικοφάρμακα λόγω της πολύ τοξικής σύστασής τους, παραμένουν ενεργά και μετά τον θάνατο του ζώου.

Η χρήση ποντικοκτόνων στην πραγματικότητα επιδεινώνει το πρόβλημα. Η εξόντωση ενός θηρευτή π.χ. μιας κουκουβάγιας έχει πολύ σημαντικότερες συνέπειες από την εξόντωση ενός τρωκτικού, καθώς οι θηρευτές στην τροφική αλυσίδα είναι πολύ λιγότεροι και αναπαράγονται με πολύ πιο αργούς ρυθμούς.

FolaErordaias (4)Τα γεράκια και οι κουκουβάγιες καταναλώνουν τουλάχιστον ένα τρωκτικό την ημέρα, δηλαδή 300-400 ετησίως. Ένας θηλυκός αρουραίος μπορεί να γεννήσει 50-100 νεογνά ετησίως, τα οποία είναι ώριμα για αναπαραγωγή μέσα σε 45 ημέρες.

Συνεπώς, η εξόντωση ΕΝΟΣ αρπακτικού μέσω δευτερογενούς δηλητηρίασης, μπορεί να «προκαλέσει» τη γέννηση 7.500 - 20.000 αρουραίων, οι οποίοι θα έχουν και αντίστοιχη δυνατότητα αναπαραγωγής.

Τα περιστατικά δηλητηρίασης αποτελούν σοβαρό πλήγμα για την επιβίωση πολλών ειδών άγριων ζώων στη χώρα μας. Το πρόβλημα εντείνεται από την ανεπάρκεια του κράτους και την έλλειψη ενός μηχανισμού ελέγχου της διακίνησης και χρήσης φυτοφαρμάκων.

Διαβάστε επίσης:

Μικρή ποινή για τον αγρότη που είχε στο χωράφι του δηλητηριασμένο καλαμπόκι για την εξόντωση αγριογούρουνων στην Άδρασσα Κοζάνης

Κίκο και Κούκι: Δύο ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι που εντοπίζουν τις φόλες

Διεθνείς διαστάσεις έχει το περιβαλλοντικό έγκλημα στα στενά του Νέστου!

Τοξικό εντομοκτόνο σκότωσε τα πτωματοφάγα πουλιά στα στενά του Νέστου

Δηλητηρίασαν το 1 από τα 3 εναπομείναντα ζευγάρια Ασπροπάρηδων στα Μετέωρα

Συστηματική εξόντωση ζώων με φόλες στο Σουφλί στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς

Μαθητές διαμαρτυρήθηκαν για τις φόλες έξω από το Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης

Οι μαθητές του Έβρου βροντοφώναξαν «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΦΟΛΕΣ»

Δύο Όρνια νεκρά από φόλες στην Άνω Βυρσίνη Έβρου

Γιάτρεψαν και απελευθέρωσαν τον Ασπροπάρη που βρέθηκε δηλητηριασμένος στην Κοζάνη

Διαρκές έγκλημα: Κατακόρυφη αύξηση στις δηλητηριάσεις ζώων

Σέρρες: Νεκροί από φόλες δύο σπάνιοι γύπες

Tagged: , , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

4 Σχόλια

 1. Doremi

  Καλά κάνετε και αναφέρετε ειδήσεις και στοιχεία περι του θέματος, ώστε να υπάρχει καλύτερη γνώηση για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Δε θα πούμε και ευχαριστώ στην Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας- Θράκης όμως, ε ? Απο τη μία μηνύουν αυτούς που δηλητηριάζουν τα άγρια ζώα και μετά οι ίδιοι τα σκοτώνουν.

 2. ΖΩΖΩ

  Παρα πολλοι ανθρωποι μαλλον δεν μπορουν να καταλαβουν το αυτονοητο και τοσο ανησυχητικο!!!ΑΝ ΘΑΝΑΤΩΝΟΥΝ ΕΤΣΙ ΤΗΝ ΠΑΝΙΔΑ ΜΑΣ ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ. ΑΝ ΤΩΡΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΛΙΜΟΚΤΩΝΕΙ ΛΟΓΟ ΚΡΙΣΗΣ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΛΙΜΟΚΤΟΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΕΡΑΜΕ ΤΟ Α Υ Ρ Ι Ο ΟΜΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΕΓΩΙΣΤΕΣ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΚΑΛΟΠΑΙΡΑΣΗ ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ΑΥΤΑ ΜΑΣ ΑΞΙΖΟΥΝ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 3. dolly tsolakidoy

  Τετοια κανετε κωλοβλαχοι?? και κοιμαστε ησυχα ακομα?? Σκεψου τι χειροτερα πραγματα εχετε κανει, ωστε η αφαιρεση τοσων ψυχων που εχετε παρει με τα χερια σας δεν σημαινει τιποτα......
  Αυτες τις ψυχες δεν τις πηρατε με την θεληση του Θεου αλλα γιατι ειστε σκατοψυχοι και παλιανθρωποι.... Ρε ουουουυστ ψωφειστε και νοιωστε τον πονο που νοιωσανε αυτες οι ζωουλες... ρεεεεεε οι ψυχη σας να μην βγαινει... και οταν φτασετε στο υστατο σημειο της ζωης σας, θυμηθειτε οτι η ψυχη σας δεν βγαινει γιατι εχετε κανει μεγαλο κακο... ΑΥΤΟ ΝΑ ΤΟ ΘΥΜΑΣΤΕ! και αν δεν το θυμαστε θα σας το δειξει ο Θεος..
  ΑΥΤΟΚΤΟΝΕΙΣΤΕ.... Ο Ιουδας ειχε φιλοτιμο και το επραξε.....

  1. Vicky Viktoria

   ποσο νομιζετε οτι διαφερετε εσεις απο αυτους τους κωλοβλαχους οπως τους αποκαλεις;;; εσυ και η υπολοιπη κλικα, εχετε σκοτωσει δεκαδες χιλιαδες αδεσποτακια... αντε στα τσακιδια... κι εσεις και ολοι οι σκατοψυχοι...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.