Στηρίξτε μας

Γιάτρεψαν και απελευθέρωσαν τον Ασπροπάρη που βρέθηκε δηλητηριασμένος στην Κοζάνη

15 Μαΐου 2014 17:17 | Τα καλά νέα
Γιάτρεψαν και απελευθέρωσαν τον Ασπροπάρη που βρέθηκε δηλητηριασμένος στην Κοζάνη

Στις 14 Μαΐου απελευθερώθηκε στην Κλεισούρα Καστοριάς ο Ασπροπάρης – αυτό το είδος γύπα που απειλείται παγκοσμίως με εξαφάνιση – ο οποίος εντοπίστηκε σε κακή κατάσταση δηλητηριασμένος την Πρωτομαγιά στην περιοχή των Κομνηνών Κοζάνης. Τα εργαστηριακά αποτελέσματα αναμένεται να επιβεβαιώσουν μία εκ των δύο πιθανών αιτιών δηλητηρίασης του όρνιου, είτε από μόλυβδο είτε από δηλητηριασμένο δόλωμα.

Asproparis (2)

Ο αδύναμος γύπας παραδόθηκε την 1η Μαΐου στην Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ από το Δασονομείο Πτολεμαΐδας (Δασαρχείο Κοζάνης) και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στον Σταθμό Πρώτων Βοηθειών Άγριων Ζώων της Καστοριάς όπου και του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Ακολούθησε η μεταφορά του στην ΑΝΙΜΑ, στην Αθήνα, για περαιτέρω εξετάσεις, ανάρρωση και προετοιμασία της επανένταξής του και πάλι στη φύση.

Τι λένε ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, Ε.Ο.Ε. και ΑΝΙΜΑ

Ο Ασπροπάρης είναι ο πιο απειλούμενος γύπας στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Σύμφωνα με πρόσφατες καταγραφές του είδους που υλοποιεί η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία με το WWF Ελλάς στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE+ «Η Επιστροφή του Ασπροπάρη», στη χώρα μας έχουν απομείνει πλέον λιγότερα από 15 ζευγάρια.

Τα δηλητηριασμένα δολώματα αποτελούν μια παράνομη αλλά διαδεδομένη πρακτική για τη θανάτωση άγριων ζώων (πολλά από τα οποία είναι απειλούμενα) που προκαλούν ζημιές σε παραγωγούς, όσο και ζώων που θεωρούνται ανταγωνιστικά προς άλλα (ποιμενικοί σκύλοι) ή άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως το κυνήγι. Το φαινόμενο της τοποθέτησης και διασποράς δηλητηριασμένων δολωμάτων στην ελληνική ύπαιθρο έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, με συχνά θύματα ζώα που ανήκουν σε προστατευόμενα είδη πανίδας.

Asproparis (1)

Η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο πρόβλημα για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, με μεγάλες κοινωνικοοικονομικές διαστάσεις. Μία από τις πιο αποτελεσματικές και άμεσες δράσεις για την καταπολέμηση των δολωμάτων είναι η χρήση ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων για την ανίχνευση δηλητηρίων, όπως οι δυο μονάδες ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE+ για τον Ασπροπάρη στις περιοχές των  Μετέωρων - Αντιχάσιων και Έβρου.

Η δηλητηρίαση από μόλυβδο πλήττει τα υδρόβια πουλιά που καταπίνουν μαζί με την τροφή τους μολύβδινα σκάγια,  Λιγότερο γνωστή είναι η απειλή που προκαλεί και στα αρπακτικά πουλιά, όπως ο Ασπροπάρης, που καταναλώνουν νεκρά πυροβολημένα ζώα. Η πρόταση αλλαγής του υλικού των σκαγιών με μη τοξικά υλικά έχει διατυπωθεί εδώ και αρκετά χρόνια στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, αν και μόνο η Νορβηγία έχει απαγορεύσει πλήρως τη χρήση μολύβδινων σκαγιών. Στην χώρα μας, η χρήση μολύβδινων σκαγιών απαγορεύεται μόνο στους υγρότοπους.

Ο Ασπροπάρης, που χάρη στη φροντίδα των κτηνιάτρων και του προσωπικού της ΑΝΙΜΑ ανάρρωσε πλήρως, απελευθερώθηκε εχθές, 14 Μαΐου 2014, στην Κλεισούρα Καστοριάς, κοντά στο μέρος όπου βρέθηκε. Στην πλάτη του πουλιού τοποθετήθηκε από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ένας δορυφορικός πομπός, που θα μας επιτρέψει να παρακολουθήσουμε τις μετακινήσεις του, καθώς και τη μετέπειτα μεταναστευτική του διαδρομή.

Στην πλάτη του πουλιού τοποθετήθηκε από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (Ε.Ο.Ε.) ένας δορυφορικός πομπός, που θα επιτρέπει στους επιστήμονες να παρακολουθούν τις μετακινήσεις του, καθώς και τη μετέπειτα μεταναστευτική του διαδρομή.

Διαβάστε επίσης:

Πέλλα: Με δηλητηριασμένο κρέας αλόγου εξόντωσαν τα όρνια

Διαρκή τα περιστατικά με δηλητηριασμένους γύπες στην Κρήτη

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

3 Σχόλια

  1. ΚΟΡΠΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    Συγχαρητήρια . Δυστυχώς εδώ στην Θεσπρωτία ,μετά απο την διαμαρτυρία της ΠΦΟ δεν μετεφέρουν τα ΚΤΕΛ τραυματισμένα πουλιά προς τα κέντρα περίθαλψής τους .
    Αποτέλεσμα μέχρι να βρούμε κάποιον να τα μεταφέρει να πεθαίνουν .
    Μιλάμε για 50-60 πουλιά τον χρόνο που χρειάζονται άμεση μετακίνηση .
    Απευθυνθήκαμε στις αρχές για την επίλυση του προβλήματος ,νομικά όμως δεν υπάρχει καμιά ελπίδα .

  2. ελενη

    Δεν εχω ξαναδει τετοιο πουλι.Πως μπορουν και τα σκοτωνουν.Δυστιχως ζω σ'ενα νησι με παρα πολλους κυνηγους στην κυριολεξια ψωνισμενους.Ευτηχως κανενας απο την οικ.δεν ασχολητε.Να ειναι καλα οι γιατροι που τον εκαναν καλα,να μπορουν να βοηθανε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.