Στηρίξτε μας

Χαλκίδα Εύβοιας: Γιατί το Λιμενικό δεν απέτρεψε λουόμενους ώστε να μην σκοτώσουν ξιφία που βρήκε στα ρηχά (βίντεο)

12 Ιουλίου 2019 14:30 | Καταγγελίες
Χαλκίδα Εύβοιας: Γιατί το Λιμενικό δεν απέτρεψε λουόμενους ώστε να μην σκοτώσουν ξιφία που βρήκε στα ρηχά (βίντεο)

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Ερωτήματα για τη στάση των λιμενικών υπαλλήλων που βρίσκονταν στην παραλία Αστέρια της Χαλκίδας στην Εύβοια και είδαν τους λουόμενους να καταδιώκουν, να πετούν πέτρες και άλλα αντικείμενα και τελικά να πιάνουν με τα χέρια τους έναν μεγάλο ψάρι, που αρχικά κάποιοι νόμιζαν ότι είναι είδος καρχαρία ή ξιφία, το οποίο και κατάφεραν να σκοτώσουν - μάλιστα μπροστά σε παιδιά - προκύπτουν από τις αναρτήσεις, τις οποίες δημοσίευσαν στο facebook αυτόπτες μάρτυρες.

Σύμφωνα με τη Ματίνα Παπαγεωργίου, που ήταν μια από τις αυτόπτες μάρτυρες και μίλησε στο www.zoosos.gr, το περιστατικό συνέβη στις 8 Ιουλίου στις 16:00 και από τις φωτογραφίες και βίντεο μπορείτε να δείτε πως οι άνθρωποι συμπεριφέρθηκαν στο ψάρι…

XifiasHalkida8 7 2019 4Η Νάγια Ταχτά, που ήταν παρούσα, μέσω facebook τονίζει τα εξής: «ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ ΣΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ. Ξιφίας εθεάθη στην παραλία "Αστέρια" της Χαλκίδας. Εθεάθη, κυνηγήθηκε, πετροβοληθηκε και κατέληξε αφού λίγο πριν είχε πρόλαβει να γεννήσει σχεδόν στην αμμουδιά. Κανένας μηχανισμός για τέτοια περιστατικά; Στην αρχή ο κόσμος φώναζε για καρχαρία, βγήκαμε όλοι έξω σαν τρελλοί και με περισσότερη τρελλα κάποιοι θανάτωσαν μπροστά στα μάτια όλων μας ( και πολλών παιδιών) τον άτυχο ξιφία. Κυρώσεις; Συλλήψεις; ΚΑΜΙΑ!».

Η Νάγια Ταχτά, που μίλησε στο www.zoosos.gr για όσα έγιναν εκείνη τη μέρα σε βάρος του ψαριού, ενώπιον υπαλλήλων του Λιμενικού, μας εξήγησε τα εξής: «Είδα να πετούν  πέτρες στο ψάρι, να το πιάνουν δυο φορές με τα χέρια καθώς τους ξέφυγε, να το βγάζουν έξω. Το ψάρι αιμορραγούσε. Μετά από λίγο το είδα να αφήνεται και να πεθαίνει. Δεν γνωρίζω αν η αιτία θανάτου του ήταν κάποια πέτρα, κάποιο μαχαίρι ή κάτι άλλο. Επίσης δεν γνωρίζω αν η αιμορραγία προήλθε από χτύπημα. Αυτό που κατήγγειλα μέσω της ανάρτησής μου στο facebook ήταν η όλη συμπεριφορά ορισμένων εναντίον του ψαριού και η σοκαριστική σιωπηλή παρουσία του Λιμενικού.

Μάλιστα αρκετοί από τους λουόμενους - που δεν συμμετείχαν στην καταδίωξη του ζώου - στράφηκαν κατά των υπαλλήλων του Λιμενικού και τους κατηγόρησαν καθώς δεν εμπόδισαν αυτές τις παράνομες ενέργειες.

Βλέποντας το βίντεο, που έχετε αναρτήσει, την στιγμή κατά την οποία ο νεαρός πιάνει το ψάρι από την ουρά για λίγο, εάν η κάμερα έδειχνε πιο ψηλά και αριστερά, θα μπορούσατε κι εσείς να "θαυμάσετε" τον κύριο του λιμενικού να παρακολουθεί αμέτοχος.

Εγώ βρισκόμουν ακριβώς πάνω στα κάγκελα στο σημείο όπου βλέπετε πλέον καθαρά το ψάρι έξω από το νερό. Πίσω μου ακριβώς ήταν παρκαρισμένο το αυτοκίνητο του Λιμενικού.

Πριν αρχίζει η καταδίωξη του ψαριού μια  λευκή φουσκωτή βάρκα πλησίασε αρχικά το σημείο που κολυμπούσε αυτό το πλάσμα αυτό και λίγο μετά ξεκίνησε η καταδίωξη του, καθώς κατάλαβαν ότι δεν πρόκειται για κάποιο είδος καρχαρία. Έτσι άρχισαν να κυκλώνουν το ψάρι και να του πετάνε πέτρες φτάνοντας το ως την αμμουδιά. Τότε εκείνο γέννησε.

Οι εμπλεκόμενοι στην καταδίωξη συνέχιζαν να προσπαθούν να το βγάλουν εντελώς στη στεριά, αλλά κατόπιν της επέμβασης άλλων παρευρισκόμενων, αναγκάστηκαν να το γυρίσουν προς τα βαθιά. Άδικος κόπος. Το ψάρι πέθανε πέντε μέτρα από την άμμο.

Όταν το ψάρι άρχισε να γυρίζει με την κοιλιά του στο πλάι, σε τόσο ρηχά νερά, έφυγα τρέχοντας, δεν μπορούσα να παρακολουθήσω άλλο. Ίσως να είναι απλά μια είδηση, ίσως να γίνονται χειρότερα πράγματα γύρω μας καθημερινά, αλλά πιστέψτε με, ήταν κάτι που σόκαρε πραγματικά.

Κάπου διάβασα ότι δεν υπήρχαν πέτρες εκεί κοντά στην ακτή. Αυτό είναι ένα ακόμα ψέμα. Η περιοχή είναι σίγουρα αμμώδης αλλά έχει και σημεία που δεν είναι. Υπήρχε αρκετός χρόνος να εφοδιαστούν οι εμπλεκόμενοι με πέτρες ή μεγάλα βότσαλα.

Μας είπαν από το μαγαζί ότι με εντολή του λιμενικού απαγορεύεται η κολύμβηση αλλιώς θα πέσουν πρόστιμα, αργότερα μας είπαν ότι με εντολή πάλι του λιμενικού μπορεί να κολυμπήσει οποίος θέλει με ατομική του ευθύνη. Οι εντολές δόθηκαν πριν το κυνηγητό. Άρα το λιμεναρχείο γνώριζε. Εκτός αυτού βρισκόταν λιμενικοί με το αυτοκίνητό τους (έξω από αυτό) την ώρα που της καταδίωξης του ψαριού. Δεν συμμετείχαν παρά μόνο με τις εντολές που δεν μας έδωσαν καν οι ίδιοι.

Μας είπαν από το μαγαζί ότι με εντολή του Λιμενικού απαγορεύεται η κολύμβηση αλλιώς θα πέσουν πρόστιμα, αργότερα μας είπαν ότι με εντολή πάλι του Λιμενικού μπορεί να κολυμπήσει οποίος θέλει με ατομική του ευθύνη. Οι εντολές δόθηκαν πριν το κυνηγητό. Άρα το λιμεναρχείο γνώριζε. Εκτός αυτού βρισκόταν λιμενικοί με το αυτοκίνητό τους (έξω από αυτό) την ώρα που της καταδίωξης του ψαριού. Δεν συμμετείχαν παρά μόνο με τις εντολές που δεν μας έδωσαν καν οι ίδιοι.

Με λίγα λόγια από την πρώτη εντολή μέχρι τη θανάτωση του ψαριού πέρασαν περίπου τρία τέταρτα της ώρας. Δεν είδα λιμενικό σκάφος με διακριτικά ούτε λιμενικό έστω με μια ντουντούκα στο χέρι. Όταν ήρθαν κάθισαν και κοιτούσαν απλώς.

Ενημέρωσα την κόρη μου τηλεφωνικώς για καρχαρία, επειδή δεν γνώριζα αρχικά, είχα την εγγονή μου μαζί και τρόμαξα. Η κόρη μου έφτασε, με τα πόδια από την περιοχή της πυροσβεστικής και τρία τετράγωνα πιο μακριά σε 10 λεπτά. Λιμενικό πουθενά. Όταν ήρθαν απλά κοιτούσαν. Το Λιμενικό γνώριζε και δεν απέτρεψε το δυσάρεστο συμβάν».

XifiasHalkida8 7 2019 2Όλοι όσοι ενεπλάκησαν στην καταδίωξη του ψαριού ήταν άραγε αλλοδαποί; Η κακοποίηση ζώων μέχρι θανάτου δεν είναι θέμα φυλής ή φύλου.

Σύμφωνα με τον Ιωάννη Γιώβο, που είναι ιχθυολόγος και υπεύθυνος προγραμμάτων αλιείας της οργάνωσης «isea»,  το ψάρι που θανατώθηκε δεν είναι ξιφίας, είναι του είδους Tetrapturus belone (Μαρλίνος Μεσογείου) και η αλίευση του δεν απαγορεύεται από τη νομοθεσία καθώς δεν είναι απειλούμενο ή προτατεύομενο. Εντούτοις η καταδίωξη και η δολοφονία του ψαριού από το πλήθος είναι κατακριτέα τουλάχιστον από ηθικής πλευράς.

Θυμίζουμε ότι τo άρθρο 16 του νόμου 4039/2012 για την κακοποίηση των ζώων (αφορά όλα τα είδη) επισημαίνει τα εξής: «α. Με την επιφύλαξη ειδικά προβλεπόμενων περιπτώσεων της ισχύουσας κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας, καθώς και της διάταξης του τρίτου εδαφίου της παραγράφου 4 του άρθρου 9 απαγορεύεται ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ’ αυτού».

Διαβάστε επίσης:

Νέα Αγχίαλος Μαγνησίας: Ψάρεψαν καρχαρία αλεπού του οποίου η αλίευση απαγορεύεται αλλά όχι η πώληση του κρέατος του!

Ψαράς έπιασε στον Πατραϊκό κόλπο καρχαρία είδος υπό προστασία και οι δημοσιογράφοι παρουσιάζουν ως ανδραγάθημα την παρανομία

ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ: Και οι ψαράδες επαγγελματίες και ερασιτέχνες αιτία ερήμωσης των θαλασσών

Χίος: Ψάρεψαν εξαβράγχιο καρχαρία είδος υπό προστασία - εξαφάνιση και διαφήμιζαν την πώληση του στον ALPHA (βίντεο)

Στον ΣΚΑΪ έδειξαν στολισμένο νεκρό καρχαρία – είδος υπό προστασία – για να διασκεδάσουμε! (Βίντεο)

Στην εκπομπή «HAPPY DAY στον ALPHA» διαφήμιζαν πώληση καρχαρία που η θανάτωση του απαγορεύεται (βίντεο)

Κρήτη: Ψαράδες στο Καστέλι Κισσάμου έπιασαν αγριοκαρχαρία του οποίου η αλιεία απαγορεύεται

Μεσσηνία: Ψαράδες έπιασαν καρχαρία είδος υπό προστασία & οι δημοσιογράφοι τους παρουσιάζουν ως ήρωες…

Είδος υπό προστασία ο νεκρός καρχαρίας για την θανάτωση του οποίου είναι περήφανος ο Πάνος Καμμένος

Οικολόγοι Πράσινοι: Δεν παίζουμε με τα προστατευόμενα είδη της θάλασσας!

«Τσουχτερό» πρόστιμο σε ψαροντουφεκά της Κω που σκότωσε σαλάχι -είδος υπό προστασία- & δημοσίευσε τις φωτογραφίες στο facebook

Γ. Δημαράς: Αρνητικό πρότυπο για τους πολίτες όσοι φωτογραφίζονται με νεκρά ζώα όπως ο Καμμένος

Ευρυτανία: Σκότωσε ακίνδυνο νερόφιδο στα Φουσιανά & δημοσιογράφοι παρουσιάζουν το έγκλημα σαν άθλο!

Όταν οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν μια φώκια ως «παιχνίδι» εκθέτουν το ζώο σε θανάσιμο κίνδυνο

Ελ. Ηλιοπούλου: Τα Μ.Μ.Ε. στοχοποιούν τα ζώα που παρουσιάζουν άχρηστα, επικίνδυνα ή εργαλεία (βίντεο)

Το είδος Λάμια αν και καρχαρίας υπό προστασία συγκαταλέγεται παρανόμως σε φυλλάδιο αλιευμάτων

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.