Στηρίξτε μας

Το είδος Λάμια αν και καρχαρίας υπό προστασία συγκαταλέγεται παρανόμως σε φυλλάδιο αλιευμάτων

22 Φεβρουαρίου 2018 13:44 | Καταγγελίες
Το είδος Λάμια αν και καρχαρίας υπό προστασία συγκαταλέγεται παρανόμως σε φυλλάδιο αλιευμάτων

Η «iSea» συνεχίζοντας το έργο της για την ενημέρωση των αρμόδιων φορέων με στόχο την προστασία των καρχαριών στην Ελλάδα απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών & Αλιείας αποβλέποντας στην άμεση αφαίρεση του είδους καρχαρία Λάμια (Lamna nasus) από το φυλλάδιο αλιευμάτων που διακινείται από τις ιχθυόσκαλες στην Ελλάδα.

Η Λάμια (Lamna nasus) σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση «iSea» ανήκει στα προστατευόμενα από το Πρωτόκολλο της Σύμβασης της Βαρκελώνης είδη και με βάση τις συστάσεις της GFCM (Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο) απαγορεύεται η αλίευση και εμπορία του… Και αυτό φυσικά δεν είναι το μόνο είδος ψαριού, που αλιεύεται ή πωλείται παρανόμως εκεί.

Ολόκληρη η επιστολή

«Προς: Πρόεδρο Οργανισμού Κεντρικών Αγορών

& Αλιείας κ. Μυτιλινάκη

Κοιν.: Διοικητικό Συμβούλιο Οργανισμού

Κεντρικών Αγορών & Αλιείας

Θεσσαλονίκη, 20 Φεβρουαρίου 2018

Αρ. Πρωτ. iSea: 251

Θέμα: "Πρόταση για άμεση αφαίρεση του είδους καρχαρία Λάμια/Lamna nasus από τα φυλλάδια αλιευμάτων που διακινούνται από τις ιχθυόσκαλες"

Αξιότιμε κύριε Μυτιλινάκη,

με μεγάλη έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στο φυλλάδιο επιτρεπόμενων αλιευμάτων που διακινείται από τις ιχθυόσκαλες, το οποίο είναι αναρτημένο στον ιστότοπο σας, περιλαμβάνεται λανθασμένα και το προστατευόμενο είδος καρχαρία Λάμια/ Lamna nasus.

Τον Ιούλιο του 2016 δημοσιεύθηκε και κοινοποιήθηκε στις αρμόδιες τοπικές και περιφερειακές αρχές της χώρας μας, μία απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία ζητά την πλήρη εφαρμογή της απαγόρευσης διακίνησης (και φυσικά αλίευσης) συγκεκριμένων ειδών καρχαριών και σαλαχιών από τις αρμόδιες αρχές, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της χώρας που απορρέουν από τις συστάσεις της GFCM (Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο) και περιλαμβάνονται στο Παράρτημα ΙΙ του Πρωτοκόλλου της Σύμβασης της Βαρκελώνης. Σύμφωνα με αυτή την απόφαση, 24 συνολικά είδη καρχαριών και σαλαχιών "απαγορεύεται να διατηρούνται επί του σκάφους, να μεταφορτώνονται, να εκφορτώνονται, να μεταφέρονται, να αποθηκεύονται, να πωλούνται, να εκτίθενται ή να διατίθενται προς πώληση. Στο μέτρο του δυνατού, τα αλιευτικά σκάφη που έχουν αλιεύσει παρεμπιπτόντως καρχαρίες και σαλάχια των ειδών, που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα ΙΙ του Πρωτοκόλλου της Σύμβασης της Βαρκελώνης, πρέπει να τα ελευθερώνουν αμέσως ζωντανά και χωρίς τραυματισμούς". Η απόφαση συνοδεύεται από έναν οδηγό αναγνώρισης των παραπάνω ειδών, ώστε να αποφεύγεται και πρακτικά η σύλληψη και διακίνησή τους από επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλιείς.

Με βάση λοιπόν με τα παραπάνω, και μιας και το είδος καρχαρία Λάμια/Lamna nasus ανήκει στα προστατευόμενα από το Πρωτόκολλο της Σύμβασης της Βαρκελώνης είδη, θεωρούμε πως είναι ιδιαίτερα επείγον να διορθωθεί και να τροποποιηθεί άμεσα το φυλλάδιο επιτρεπόμενων αλιευμάτων που διακινούνται από τις ιχθυόσκαλες, το οποίο στην ουσία λειτουργεί σαν οδηγός για τους επαγγελματίες αλιείς και το οποίο στην παρούσα μορφή του μπορεί να οδηγήσει σε παράνομη αλίευση και εμπορία του προστατευόμενου είδους.

Η iSea, περιβαλλοντική οργάνωση για την προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων, θέλει να συμβάλει στην ενημέρωση του κοινού για την τεράστια σημασία των καρχαριών για τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Τα περισσότερα είδη καρχαριών αποτελούν κορυφαίους θηρευτές και επιτελούν σημαντικές λειτουργίες στα θαλάσσια τροφικά πλέγματα. Ωστόσο, οι πιέσεις που δέχονται, κυρίως από την αλίευση, έχουν οδηγήσει στη δραματική μείωση του πληθυσμού τους, με πρόσφατη έκθεση του IUCN να αναφέρει πως τα μισά είδη καρχαριών στη Μεσόγειο κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Η παράνομη αλίευση καρχαριών στις ελληνικές θάλασσες, αλλά ακόμα περισσότερο η προκλητική επίδειξη τους ως τρόπαια, υποβαθμίζει σημαντικά την προστασία τους και προωθεί απαράδεκτα πρότυπα για την αντίληψη της άγριας ζωής και ειδικά των χαρισματικών και μοναδικών αυτών κορυφαίων θηρευτών.

Θεωρούμε λοιπόν ιδιαίτερα σημαντική και κρίσιμη την άμεση τροποποίηση του φυλλαδίου σας, προκειμένου να υπάρξει σωστή ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων μερών και ιδιαίτερα των επαγγελματιών αλιέων, οι οποίοι καλούνται να συμμορφωθούν με βάση την κείμενη νομοθεσία. Παράλληλα, σας προωθούμε τον οδηγό αναγνώρισης προστατευόμενων ειδών καρχαριών της iSea, που μπορεί να διευκολύνει όλους τους εμπλεκόμενους, στην αναγνώριση των ειδών καρχαριών με στόχο την μείωση της παράνομης διακίνησης προστατευόμενων ειδών καρχαριών

Παραμένουμε στη διάθεση σας για τυχόν διευκρινήσεις και σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία, η οποία θα συμβάλει στην καλύτερη προστασία των απειλούμενων ειδών των ελληνικών θαλασσών.

Με εκτίμηση,

Εκ μέρους της ομάδας ελασμοβράγχιων της iSea,

Ιωάννης Γιώβος».

Διαβάστε επίσης:

Χίος: Ψάρεψαν εξαβράγχιο καρχαρία είδος υπό προστασία - εξαφάνιση και διαφήμιζαν την πώληση του στον ALPHA (βίντεο)

Στον ΣΚΑΪ έδειξαν στολισμένο νεκρό καρχαρία – είδος υπό προστασία – για να διασκεδάσουμε! (Βίντεο)

Στην εκπομπή «HAPPY DAY στον ALPHA» διαφήμιζαν πώληση καρχαρία που η θανάτωση του απαγορεύεται (βίντεο)

Κρήτη: Ψαράδες στο Καστέλι Κισσάμου έπιασαν αγριοκαρχαρία του οποίου η αλιεία απαγορεύεται

Μεσσηνία: Ψαράδες έπιασαν καρχαρία είδος υπό προστασία & οι δημοσιογράφοι τους παρουσιάζουν ως ήρωες…

Είδος υπό προστασία ο νεκρός καρχαρίας για την θανάτωση του οποίου είναι περήφανος ο Πάνος Καμμένος

Οικολόγοι Πράσινοι: Δεν παίζουμε με τα προστατευόμενα είδη της θάλασσας!

«Τσουχτερό» πρόστιμο σε ψαροντουφεκά της Κω που σκότωσε σαλάχι -είδος υπό προστασία- & δημοσίευσε τις φωτογραφίες στο facebook

Γ. Δημαράς: Αρνητικό πρότυπο για τους πολίτες όσοι φωτογραφίζονται με νεκρά ζώα όπως ο Καμμένος

Ευρυτανία: Σκότωσε ακίνδυνο νερόφιδο στα Φουσιανά & δημοσιογράφοι παρουσιάζουν το έγκλημα σαν άθλο!

Όταν οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν μια φώκια ως «παιχνίδι» εκθέτουν το ζώο σε θανάσιμο κίνδυνο

Ελ. Ηλιοπούλου: Τα Μ.Μ.Ε. στοχοποιούν τα ζώα που παρουσιάζουν άχρηστα, επικίνδυνα ή εργαλεία (βίντεο)

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.