Στηρίξτε μας

Ο Μπακογιάννης βάζει εργολάβους να πετσοκόβουν δέντρα και κατηγορεί δημοτικούς υπαλλήλους πως δεν τα κλάδευαν καλά

29 Απριλίου 2022 00:45 | Επικαιρότητα
Ο Μπακογιάννης βάζει εργολάβους να πετσοκόβουν δέντρα και κατηγορεί δημοτικούς υπαλλήλους πως δεν τα κλάδευαν καλά

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αθηναίων με ανακοίνωση του στις 26 Απριλίου ανταπαντά στα επιχειρήματα της δημοτικής αρχής - μετά από τα δημοσιεύματα και τα πολλά παράπονα δημοτών για κοπή και κουτσούρεμα όχι απλώς κλάδεμα δέντρων που έχουν ήδη ανθίσει - και εξηγεί ότι η φροντίδα των δέντρων γινόταν για χρόνια από τους εργαζόμενους της Διεύθυνσης Πρασίνου και όχι από τους εργολάβους.

Τονίζουν μάλιστα πως σκόπιμα η υπηρεσία τους έχει αφεθεί χωρίς προσωπικό και βασικά εργαλεία, ώστε ιδιώτες να αναλάβουν και αυτό το έργο, πετσοκόβοντας κυριολεκτικά δέντρα, κλαδεύοντας τα ακατάλληλη εποχή με ό,τι και αν αυτό σημαίνει για τα ίδια, για τα πουλιά, για τους ανθρώπους που ζουν στην πόλη και πως η απαξίωση του έργου των εργαζόμενων στον Δήμο Αθηναίων δεν είναι τυχαία αλλά στοχεύει στην ιδιωτικοποίηση της Διεύθυνσης Πρασίνου.

Μάλιστα τα επιχειρήματα του Δήμου Αθηναίων για την ευαισθησία που δήθεν έχουν οι εργολάβοι για τα πουλιά και τις φωλιές τους διαψεύδει η ΑΝΙΜΑ, η οποία έχει πρωτοστατήσει στη δημοσιοποίηση της καταστροφής δέντρων και της άγριας ζωής που αντέχει να ζει μαζί μας στην πόλη.

Σ.Ε.Δ.Α.: «Είμαστε εδώ για να δώσουμε τον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Διεύθυνσης Πρασίνου»

«Με έκπληξη διαβάσαμε ανακοίνωση της Διεύθυνσης Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων που με αφορμή ερωτήματα σχετικά με το κλάδευμα των δένδρων να αναφέρει <<την τελευταία δεκαετία για διάφορους λόγους δεν κλαδεύτηκαν τα δέντρα της Αθήνας και όταν αυτό συνέβαινε ήταν με τρόπο μη σωστό>>.

Εμείς ως εργαζόμενοι στην διεύθυνση Πρασίνου λέμε με κατηγορηματικό τρόπο ότι η ανωτέρω ανακοίνωση είναι γεμάτη αναλήθειες και προσεγγίσεις που δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα.
Είναι γνωστό ότι κάθε χρόνο η Διεύθυνση Πρασίνου μόνο με το συνεργείο αναρριχητών <<εξειδικευμένο συνεργείο που κλαδεύει ψηλά δέντρα >> κλαδεύει περίπου 8.000 δέντρα, αλλά και μέχρι πριν δύο χρόνια (τότε που ανέλαβε ο εργολάβος) οι έμπειροι κηπουροί των διαμερισμάτων κλάδευαν περίπου 22.000 μουριές το χρόνο.

Να επισημάνουμε ότι όταν το κλάδευμα επιχειρείται από κηπουρούς της υπηρεσίας γίνεται αξιόπιστα διότι η εμπειρία τους (άλλα και των στελεχών της υπηρεσίας αρχικηπουρών, τομεαρχών, επιβλεπόντων) είναι εξαιρετικά μεγάλη, είναι γνωστό ότι η υπηρεσία πρασίνου κουβαλάει μια μεγάλη ιστορία διότι είναι η πρώτη υπηρεσία κηποτεχνίας στο σύγχρονο ελληνικό κράτος.

Όσο αφορά τους εργαζόμενους στην εργολαβία, από τους κηπουρούς του δήμου, ζητάνε τεχνική βοήθεια για το πως γίνονται το κλάδευμα των δένδρων διότι οι ειδικοί υψηλής εξειδίκευσης που αναφέρει η ανακοίνωση κλαδεύουν με εντολή από ποιόν άραγε ???<<τις κουτσουπιές όταν είναι ανθισμένες, τις καζουαρίνες στην κορυφή, τις νεραντζιές καταχείμωνο η τώρα που είναι ανθισμένες και τις μουριές μήνα Μάιο και Ιούνιο κ.λπ. >> αν αυτό ικανοποιεί την υπηρεσία τα σχόλια περιττά. Μάλλον οι ειδικοί έχουν εξειδίκευση σε άλλο αντικείμενο.

Η προσπάθεια από την διεύθυνση να δικαιολογηθούν οι αστοχίες σχετικά με τα φετινά κλαδεύματα (περί φυσιολογίας φυτών, ηλικίας δένδρων, φωτοτροπισμού, αιτήματα δημοτών κ.λ.π.) είναι τουλάχιστον άστοχες.

Όσο αφορά τα σύγχρονα τεχνικά μέσα του εργολάβου που αναφέρει η ανακοίνωση της Διεύθυνσης θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι τα νέα καλαθοφόρα και φορτηγά με αρπάγες της Διεύθυνσης είναι πολύ ποιο σύγχρονα από τα αντίστοιχα του εργολάβου.

Τα 1000 νέα δένδρα που αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι φυτεύονται τώρα είναι γιατί στην Αθήνα από τον Ιούνιο του 2019 έχει εγκατασταθεί ένα έντομο ο <<μακρυκέρατος ο κινέζος>> που καταστρέφει τις μεγάλες σε ηλικία μουριές και με την βοήθεια ΠΑΛΙ των τεχνιτών της διεύθυνσης (χείριστες πρεμνοφάγου ) Πρασίνου φυτεύονται νέα δένδρα στις θέσεις των κομμένων.

Να επισημάνουμε ότι το πράσινο της πόλης τα χρόνια της κρίσης δηλαδή τα τελευταία δέκα χρόνια κρατήθηκε όρθιο από τους ίδιους τους εργαζόμενους που αγόραζαν εργαλεία (αλυσίδες, συρματόσκουπες, δίσκους κοπής, λάστιχα, κλαδευτήρια, εξαρτήματα από χορτοκοπτικές κ.λ.π.) από το μισθό τους.

Είναι σαφές ότι η προσπάθεια απαξίωσης της υπηρεσίας Πρασίνου και αυτοί που την παροτρύνουν θα μας βρει απέναντι, η πραγματικότητα είναι ότι η υπηρεσία υποβαθμίζεται σκόπιμα με έλλειψη εργαλείων, με ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας, με ελλείψεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό, με ελλείψεις σε προσωπικό, με υποβάθμιση ή απομάκρυνση έμπειρων στελεχών της, με λάθος η αχρείαστες εργολαβίες όπως του Εθνικού Κήπου που εδώ και δύο χρόνια <<σέρνεται>> καταστρέφοντας τον Κήπο κ.λ.π. Λύσεις για την έλλειψη προσωπικού την βασική δικαιολογία για τις προκήρυξη εργολαβιών υπάρχουν αλλά δεν θέλουν να τις εφαρμόσουν.

Είμαστε εδώ για να δώσουμε τον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Διεύθυνσης Πρασίνου και γιατί πιστεύουμε στο δημόσιο χαρακτήρα της διότι έτσι διασφαλίζεται το φυσικό περιβάλλον της πόλης.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΌ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ».

Δήμος Αθηναίων: «Την τελευταία δεκαετία για διάφορους λόγους, τα δέντρα της Αθήνας δεν κλαδεύονταν και όταν αυτό συνέβαινε σε κάποιες περιπτώσεις, δε γινόταν σχεδόν ποτέ με τον σωστό τρόπο»

Στις 14 Απριλίου ο Δήμος Αθηναίων στην ιστοσελίδα του επισήμανε τα εξής: «Δήμος Αθηναίων: Φροντίζουμε 140.000 δέντρα της Αθήνας με επιστημονική γνώση και σεβασμό – Το πράσινο είναι πολύτιμο για τη ζωή όλων μας Το αυστηρό κλάδεμα εγγυάται την «επιβίωση» και την υγιή ανάπτυξη των δέντρων της πρωτεύουσας

Με αφορμή ερωτήματα που διατυπώνονται σχετικά με το κλάδεμα των δέντρων στην πρωτεύουσα, η Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων, διευκρινίζει τα εξής:
- Την τελευταία δεκαετία για διάφορους λόγους, τα δέντρα της Αθήνας δεν κλαδεύονταν και όταν αυτό συνέβαινε σε κάποιες περιπτώσεις, δε γινόταν σχεδόν ποτέ με τον σωστό τρόπο.
- Ως δήμος, υλοποιούμε φέτος -με τη συνδρομή ειδικών, υψηλής εξειδίκευσης και με πλήρη επίγνωση της τεράστιας αξίας που έχουν για τη ζωή των Αθηναίων οι πνεύμονες πρασίνου- ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αυστηρού κλαδέματος, ανανέωσης των δέντρων.
Η διαδικασία αυτή είναι αναγκαία, επιστημονικά τεκμηριωμένη, και εγγυάται, σε βάθος χρόνου, την επιβίωση και την υγιή ανάπτυξη των δέντρων της πρωτεύουσας τα οποία είναι μεγάλης ηλικίας και πολλαπλώς επιβαρυμένα.
Αντιμετωπίζονται με προσοχή όλες οι φθορές του χρόνου, οι επιβαρυντικές συνέπειες του αστικού περιβάλλοντος, οι επιπτώσεις από ακραία καιρικά φαινόμενα (χιονοπτώσεις, καύσωνες κλπ.), καθώς και οι βλάβες από τις ασθένειες.
- Ειδικά φέτος, ο χρόνος κλάδευσης επεκτάθηκε για λίγες μέρες, εξαιτίας της πρωτοφανούς κακοκαιρίας «Ελπίς», αλλά και των χαμηλών θερμοκρασιών που συνεχίστηκαν μέχρι τις αρχές της άνοιξης, με αποτέλεσμα να έχει καθυστερήσει και η βλάστησή τους.
- Σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις για τις επιπτώσεις που έχει το κλάδεμα των δέντρων στις φωλιές των πουλιών, επισημαίνεται ότι τα πουλιά δημιουργούν τις φωλιές τους κυρίως πάνω σε δέντρα που βρίσκονται σε λόφους, άλση, αλλά και στα μεγάλα πάρκα της πόλης. Τα δέντρα αυτά δεν κλαδεύονται, όπως τα αντίστοιχα δέντρα στα πεζοδρόμια και τις πλατείες. Καθαρίζεται μόνο η ξερή βλάστηση που συνδυάζεται και με την πυρασφάλεια. Ως εκ τούτου, ελάχιστες είναι οι φωλιές των πουλιών που επηρεάζονται. Σε μεμονωμένες περιπτώσεις π.χ. εάν βρεθεί φωλιά πουλιού σε δέντρο πεζοδρομίου ή πλατείας, αντιμετωπίζεται με τη δέουσα προσοχή και ευαισθησία.
- Η υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων φροντίζει σε καθημερινή βάση 140.000 δέντρα, διαφόρων ειδών και ηλικιών: Τα δέντρα στον Εθνικό Κήπο, τα οποία στην πλειονότητά τους είναι άνω των 100 ετών, στον Λυκαβηττό, στον Λόφο του Φιλοπάππου, στα άλση και στις πλατείες, αλλά και στις δεντροστοιχίες των δρόμων. Πρόκειται για ένα τεράστιο και απαιτητικό έργο.
- Σημειώνεται ότι στην Αθήνα υλοποιείται ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα φύτευσης νέων δέντρων στη χώρα. Ήδη, έχουν τοποθετηθεί περισσότερα από 1.000 νέα δέντρα, ενώ ο αριθμός των συνολικών νέων φυτεύσεων θα φτάσει στις 3.000.
Για πρώτη φορά ο Δήμος Αθηναίων εκπόνησε και υλοποιεί έναν ολοκληρωμένο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για τη διαχείριση συνολικά του πρασίνου της πόλης. Με σύγχρονα τεχνικά μέσα, νέο ανθρώπινο δυναμικό. Τα δέντρα και το πράσινο αποτελούν το σπουδαιότερο κεφάλαιο για την ποιότητα ζωής των Αθηναίων και «ασπίδα» απέναντι στην κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της.».

Διαψεύδει τον Δήμο Αθηναίων ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής «ΑΝΙΜΑ»

Δεκάδες φιλοζωικοί και περιβαλλοντικοί φορείς έχουν διαμαρτυρηθεί γι' αυτές τις πρακτικές των εργολάβων του Δήμου Αθηναίων καθώς η καταστροφή των δέντρων έχει επιπτώσεις και στα πουλιά. Μπορεί λοιπόν η ανακοίνωση της δημοτικής αρχής να προσπαθεί να μας πείσει για την ευαισθησία των εργολάβων, εντούτοις η ΑΝΙΜΑ με ακόμα μια ανακοίνωση της για το θέμα αυτό στις 21 Απριλίου διαψεύδει τα όσα η δημοτική αρχή υποστηρίζει.

Συγκεκριμένα τονίζει τα εξής με ανάρτηση τις στο facebook:
«https://secure.avaaz.org/community_petitions/en/upourgeio_periballontos_kai_klimatikes_allages_uperaspise_ton_astikon_dentron/ Οι πρώτες δύο φωτογραφίες είναι χτεσινές, από τον Λυκαβηττό, και διαψεύδουν την Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων, η οποία, θυμίζουμε, απάντησε στο κείμενό μας ως εξής:

 

"Σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις για τις επιπτώσεις που έχει το κλάδεμα των δέντρων στις φωλιές των πουλιών, επισημαίνεται ότι τα πουλιά δημιουργούν τις φωλιές τους κυρίως πάνω σε δέντρα που βρίσκονται σε λόφους, άλση, αλλά και στα μεγάλα πάρκα της πόλης. Τα δέντρα αυτά δεν κλαδεύονται, όπως τα αντίστοιχα δέντρα στα πεζοδρόμια και τις πλατείες. Καθαρίζεται μόνο η ξερή βλάστηση που συνδυάζεται και με την πυρασφάλεια".

Πέραν του εντελώς λανθασμένου επιχειρήματος ότι τα πουλιά φωλιάζουν στους λόφους και όχι στα δέντρα των πεζοδρομίων (να το πουν αυτό στους κατοίκους της πόλης που μαζεύουν κοτσυφάκια από τα πεζοδρόμια), φαίνεται καθαρά ότι τα καρατομημένα κλαριά είναι καταπράσινα.

Στην τρίτη φωτογραφία, μια Αθηναϊκή κουτσουπιά, δεν μας κρατά κακία που την καταντήσαμε έτσι και κάνει ό, τι μπορεί να ομορφύνει λίγο τη ζωή μας (από τη σελίδα Κάθε Σάββατο στην Αθήνα).
Υπογράψτε το ψήφισμά μας για να αλλάξουμε την πόλη.».

Αρχική φωτογραφία: Δημήτρης Ιμπραήμ, twitter, κλάδεμα δέντρων στην οδό Δυρραχίου στις 13 Απριλίου.

Διαβάστε επίσης:

Δεκάδες φιλοζωικοί & περιβαλλοντικοί φορείς κατά και του Δήμου Αθηναίων που καταστρέφει τα λιγοστά δέντρα της πρωτεύουσας

Δεκάδες ανθισμένα δέντρα με φωλιές πουλιών κλαδεύτηκαν/κόπηκαν με εντολή του Δήμου Αθηναίων στην Ακαδημία Πλάτωνος

Ο Δήμος Αθηναίων κλάδεψε τα δέντρα στην Κυψέλη και κατέστρεψε δεκάδες φωλιές κοτσυφιών

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.