
Της Ελένης Ηλιοπούλου
Ο ντόρος που προκλήθηκε από τον εντοπισμό στις 6 Μαΐου και την επ’ αυτοφώρω σύλληψη δημοτικού υπαλλήλου του Δήμου Ηρακλειάς Σερρών να εγκαταλείπει σε άλλον δήμο αδέσποτα ζώα (μια σκυλομάνα με τα κουτάβια) και μάλιστα στη μέση του πουθενά χωρίς ούτε τα στοιχειώδη, οδήγησε τις αρχές και στη σύλληψη του αρμόδιου αντιδημάρχου, Λευτέρη Στοΐλα, και του εν λόγω υπαλλήλου αλλά και εξανάγκασε τον Δήμο Ηράκλειας να βγάλει και ανακοίνωση στην οποία δικαιολογεί τα αδικαιολόγητα!
Ο αυτόπτης μάρτυρας κυνήγησε κυριολεκτικά τον υπάλληλο και κατάφερε να τον σταματήσει...
Σε αυτή η δημοτική αρχή στις 8 Μαΐου τονίζει τα εξής: «Ο Δήμος Ηράκλειας έχει επιδείξει πολλές φορές την ευαισθησία του σε θέματα που άπτονται της προστασίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς που εγκαταλείπονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε δημόσιους χώρους, κυρίως πάρκα και πλατείες σε όλη την επικράτεια του Δήμου.
Η προστασία αυτών των ανυπεράσπιστων κυριολεκτικά ζώων συνίσταται κυρίως στην αντιμετώπιση των θεμάτων υγείας, καλής μεταχείρισης και ευζωίας τους, ταυτόχρονα όμως επιδιώκεται η σταθεροποίηση και σταδιακά η μείωση του πληθυσμού τους.
Οπωσδήποτε η προσπάθεια που καταβάλλεται από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου για την επιτυχή προστασία των αδέσποτων είναι τεράστια καθώς τα μέσα που διατίθενται από την πολιτεία δεν επαρκούν να καλύψουν ιδανικά τις αυξημένες ανάγκες των ζώων αυτών.
Το ατυχές περιστατικό που έλαβε χώρα στην προσπάθειά μας να εξυπηρετήσουμε μία ανήμπορη συνδημότισσά μας δεν μπορεί να αμαυρώσει σε καμία περίπτωση ούτε την αντίληψή μας για τη διαχείριση αυτών των δυστυχισμένων ζώων ούτε τον αγώνα στον οποίο καθημερινά επιδιδόμαστε.
Ακούστε τις δικαιολογίες που είπε ο αντιδήμαρχος Ηρακλείας Λευτέρης Στοΐλας ο οποίος συνελήφθη, μιλώντας στο κανάλι «TV Epiloges»…
Απόδειξη της ευαισθησίας μας αποτελεί η πρόταση που έχουμε υποβάλλει στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ του Υπουργείου Εσωτερικών ώστε να ιδρύσουμε και να εξοπλίσουμε το καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς και η οποία βρίσκεται σε διαδικασία ένταξης.
Έχουμε την πεποίθηση πως σύντομα θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτό το ζήτημα που μας ταλανίζει τα τελευταία χρόνια.».
Παραδέχτηκε το λάθος και την εγκατάλειψη ο αντιδήμαρχος
«-Τι Συνέβη με το θέμα με τα αδέσποτα, τα οποία εντοπίστηκαν στην περιοχή Μεσαία. Αδέσποτα από το Δήμο Ηράκλειας βρέθηκαν στο Σιδηρόκαστρο.
-Ναι, ναι, ναι, ναι. Μία κυρία από το Λιβαδοχώρι του Δήμου Ηράκλειας, τις τελευταίες δύο-τρεις μέρες εκλιπαρούσε να πάρουμε κάποια σκυλιά που είχαν εγκαταλείψει στην αυλή τους. Και η κυρία αυτή υποστηρίζεται με οξυγόνο και επικαλέστηκε ότι οι γειτόνισσες δεν μπορούν να της πάνε φαγητό. Της είπα να κάνει υπομονή δύο-τρεις μέρες, ούτως ώστε να βρω τον νόμιμο τρόπο για να πάρουμε τα σκυλιά και να δούμε τι ακριβώς θα κάνουμε.
Έκλαιγε χθες το βράδυ, έκλαιγε χθες το βράδυ και εκλιπαρούσε να τα πάρουμε γιατί υπάρχει πρόβλημα. Σήμερα μετά το δρομολόγιο που κάναμε στις Σέρρες για τον κτηνίατρο για τις στειρώσεις, είπα τον οδηγό να περάσει από το σπίτι της, να δει τι ακριβώς συμβαίνει, να με ενημερώσει και αναλόγως να πράξουμε. Είχα βέβαια την ατυχία σήμερα, τη συγκεκριμένη ώρα, εγώ να είμαι στο νοσοκομείο και να κάνω το εμβόλιο.
Δεν μπόρεσα να παραβρεθώ προσωπικά. Είχα υπόψη όμως ότι συγγενικό μου πρόσωπο έχει μία μονάδα έξω από το Βαμβακόφυτο, είχε ζητήσει να υιοθετήσει δύο σκυλάκια. Οπότε μου δόθηκε η ευκαιρία, λέω θα βρούμε τα δύο, θα πάμε εκεί και θα δούμε για τα υπόλοιπα τι θα κάνουμε.
Στον δρόμο που έφυγε για τη μονάδα που θα υιοθετούνταν τα σκυλιά, μου είπε ότι τις μέρες του Πάσχα υιοθέτησε τελικά τα σκυλιά που ήθελε οπότε ακυρώθηκε. Έτσι βρέθηκε το αυτοκίνητο εκτός Δήμου, βρέθηκε στον Δήμο Σιντικής. Σε εκείνη την περίπτωση και εγώ εκείνη την ώρα δεν λειτούργησα και όπως θα έπρεπε.
Τον είπα αφού έχει τροφή μαζί το οδηγός, άστε σε ένα σημείο που έχει νερό, τροφή είχαμε κρέας μαζί μας, θα το δώσεις και θα δούμε αύριο το πρωί τι θα κάνουμε. Έπεσε στην αντίληψη κάποιων ανθρώπων και εξελίχθηκε η ιστορία όπως εξελίχθηκε.
-Πώς εξελίχθηκε, ήρθατε τώρα εδώ στο τμήμα αυτόφωρο και τι έγινε;
-Οι άνθρωποι καλώς έκαναν, βλέποντας όσο με την κίνηση αυτή εδώ πέρα, έκανε την καταγγελία τους, ήρθε η Αστυνομία έτσι ήρθαμε εδώ πέρα, ήρθε και μια φιλοζωική εταιρία που έχουμε συνεργαστεί κατά καιρούς και έχουμε βοηθήσει ο ένας τον άλλον, δώσαμε τις καταθέσεις και θα πάρει τον δρόμο της η περίπτωση.
-Στο τμήμα τι κάνατε, τι καταθέσατε έγινε. Καταθέσαμε ακριβώς αυτά που σας είπα.
-Αυτό τώρα αφού απαγορεύεται, πώς δώσατε εντολή να πάνε να αφήσει ο υπάλληλος τα σκυλιά στη Μεσαία.
-Δεν ήταν σωστή η κίνησή μας αυτή εδώ πέρα. Βρεθήκαμε σε αυτό το σημείο, λόγω του ότι ήταν η για θυσία στο παραπλήσιας… μια απόσταση μικρή. Λοιπόν, η σωστή κίνηση δεν ήταν η ενδεδειγμένη, έτσι. Βέβαια, αυτά αφήνονται ελεύθερα στον φυσικό τους χώρο, τα σκυλιά, όταν στειρώνονται, όταν γίνονται οι κατάλληλες φροντίδες από τον κτηνίατρο τους και αφήνονται. Τώρα εκείνη λέγεται, δεν λέγεται απελευθέρωση σκυλιών. Αυτή δεν λέγεται απελευθέρωση σκυλιών. Αυτό δεν ξέρω ακριβώς πώς να το ερμηνεύσω, αλλά στην τελική ανάρτηση δεν ήταν σωστή η κίνηση.
-Αναγνωρίζετε ότι κάνετε λάθος, έτσι.
-Ε βέβαια, ε βέβαια δεν το συζητάμε
-Δεν μπορούσατε ως Δήμος να τα στειρώσετε και να τα αφήσετε στο φυσικό τους περιβάλλον;
-Όχι, ήταν μικρά τα σκυλιά. Ήταν μικρά τα σκυλιά, δεν είχε στείρωση ακόμα. Και δεν ξέρω, δεν είχα προσωπική γνώμη εκείνη τη στιγμή. Παρασύρθηκα συναισθηματικά από την κυρία που εκλιπαρούσε. Βέβαια συνεννοήθηκα και με τον πρόεδρο του περιβαλλοντοχωρίου εκεί. Μου έδωσε και αυτός στα στοιχεία του. Μου έλεγε αυτή η ιστορία εκεί πέρα, η γυναίκα όντως δεν είναι καλά και βοηθήστε με όποιο τρόπο μπορείτε. Συναισθηματικά λειτούργησα παρασυρόμενος από αυτή την ιστορία κάνοντας αυτό το λάθος.
-Τώρα αυτά τα ζωντανά τι θα κάνουνε;
-Εμείς θα πήραμε τα αυτά, τα σκυλιά. Θα πάνε αύριο στον κτηνίατρο. Θα τσιπαριστούνε. Δεν θα γίνονται στειρώσεις σε αυτά. Είναι μικρά. Έχει ένα μεγάλο. Δεν ξέρω αν είναι και η μάνα τους. Δεν το ξέρουμε αυτό το πράγμα. Θα γίνουν όλες οι φροντίδες που έχουν παράσιτα κτλ, κτλ. Θα έρθει θα τα πάρει η φιλοζωική. Θα φιλοξενηθούν εδώ πέρα.
-Στο Σιδηρόκαστρο;
- Ναι στο Σιδηρόκαστρο
-Τώρα ο νόμος τι ορίζει. Γιατί ήτανε εγκατάλειψη αυτό.
-Αυτό είναι εγκατάλειψη έτσι. Εγκατάλειψη γίνεται και από ιδιοκτήτες και από εμάς. Να σας πω την αλήθεια δεν γνωρίζω, γιατί δεν έχουν μπλέξει ποτέ με τέτοια ιστορία. Θα τα μάθω τώρα χα… χα.
-Θα μάθατε δύσκολα όμως.
-Ε, τι να κάνω τώρα.
-Τώρα θα πάτε και στον εισαγγελέα, στο δικαστήριο;
- Όχι, όχι δεν χρειάζεται. Θα οριστεί δικάσιμος. Θα οριστεί δικάσιμος.
-Στο τμήμα τι είπατε εσείς;
-Αυτά που σας είπα και σας. Αυτή είναι και αλήθεια δηλαδή. Το λάθος το δικό μας ήταν ότι το πήραμε πολύ χαλαρά το θέμα. Νομίζω ότι αύριο το πρωί και έχοντας χρόνο μπροστά μας να δούμε πώς μπορούμε να βολέψουμε τα ζώα αυτά, εξελίχθηκε αυτή η δουλειά με τέτοιον τρόπο που δεν μας τιμάς και εμάς δηλαδή. Ούτε και εμένα. Αυτό το γνωρίζω.
-Ευχαριστώ αντιδήμαρχε.
- Να είστε καλά για τη δυνατότητα που μου έδωσες να πω. Γιατί συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις παρερμηνεύονται ορισμένα πράγματα. Εμείς κάνουμε χρόνια αυτή την ιστορία, αυτήν τη δουλειά. Φροντίζουμε με πολύ ευαίσθητο τρόπο είναι αλήθεια αυτό το πράγμα. Αλλά δεν γινόμαστε και εύκολα πιστευτοί. Να είστε σίγουροι γι’ αυτό το πράγμα.
-Να είστε καλά.».
Διαβάστε επίσης:
Και ο Δήμος Θέρμου εγκαταλείπει αδέσποτα σκυλιά του στον Δήμο Αγρινίου
Οι Δήμοι Μεσολογγίου και Αιτωλικού πέταξαν στον Δήμο Αγρινίου δικά τους αδέσποτα
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr













