Στηρίξτε μας

«Άσφαιρες» οι δεσμεύσεις της ηγεσίας του Υ.Π.Α.Π.ΕΝ. για αλλαγή πολιτικής σε σχέση με το κυνήγι

18 Αυγούστου 2015 22:28 | Επικαιρότητα
«Άσφαιρες» οι δεσμεύσεις της ηγεσίας του Υ.Π.Α.Π.ΕΝ. για αλλαγή πολιτικής σε σχέση με το κυνήγι

Την έντονη αποδοκιμασία της για την απόφαση του Γιάννη Τσιρώνη αναπληρωτή υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας να υποκύψει στα συμφέροντα και τις χρόνιες πιέσεις της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας (Κ.Σ.Ε.), εκφράζει με ανακοίνωση της και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (Ε.Ο.Ε.).

Στο σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ε.Ο.Ε. σήμερα επισημαίνει: «Η νέα ετήσια ρυθμιστική απόφαση για τον τρόπο διεξαγωγής του κυνηγιού στην Ελλάδα ήταν μια ευκαιρία για τον κύριο Τσιρώνη να επιδείξει το ήθος και τη λογική που αντιστοιχεί σε έναν πολιτευτή με οικολογική συγκρότηση.

Φαίνεται όμως ότι η ατζέντα για το περιβάλλον έχει περάσει πια οριστικά στα «αζήτητα». Το οποιοδήποτε πολιτικό κόστος κρίθηκε «ασήκωτο» σε σχέση με τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα που διακυβεύονται, ενώ πάντα καραδοκεί η «απειλή» ότι μια εσωκομματική διαφωνία θα προκαλέσει ρωγμή στο κυβερνητικό σχήμα. Ως αποτέλεσμα, η περιβαλλοντική πολιτική, η οποία και θα διαχώριζε τη σημερινή κυβέρνηση από τις προηγούμενες χωρίς κανένα οικονομικό κόστος, παραμένει απαράλλακτη, με μεγάλο χαμένο στην προκειμένη περίπτωση τα άγρια πουλιά της Ελλάδας.

Η νέα ρυθμιστική απόφαση δεν περιλαμβάνει «αμοιβαίες υποχωρήσεις», όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΥΠΑΠΕΝ, αλλά αλλαγές άνευ βαρύτητας και οικολογικής σημασίας. Κατ' αρχάς, αφαιρείται από τη λίστα των θηρεύσιμων ειδών μόνο ο Καπακλής, ενώ η εισήγηση της Ορνιθολογικής περιείχε άλλα δύο πιο επίμαχα είδη που μειώνονται (Πετροπέρδικα και Καλημάνα).

Ο δε Καπακλής δεν αποτελεί δημοφιλές θήραμα. Επίσης, τρία είδη (Ορτύκι, Τρυγόνι και Αγριοπερίστερο) θα κυνηγιούνται μέχρι και μια εβδομάδα νωρίτερα σε σχέση με άλλες χρονιές (20/2 αντί 28/2), ρύθμιση η οποία δεν έχει απολύτως κανένα νόημα αφού τα Τρυγόνια και τα Ορτύκια δεν κυνηγιούνται τον Φεβρουάριο καθώς μεταναστεύουν στη χώρα μας τον Απρίλη!

Σε ό,τι αφορά τα επίμαχα υδρόβια είδη, για όλα τα οποία το κυνήγι πρέπει να λήγει πριν τη μετανάστευση προς τους τόπους αναπαραγωγής τους (μέσα - τέλη Ιανουαρίου), οι αλλαγές στη ρυθμιστική αποτελούν προσβολή για την οικολογική σκέψη. Τα τέσσερα είδη για τα όποια η κυνηγητική περίοδος θα λήξει νωρίτερα δεν αποτελούν καθόλου δημοφιλή θηράματα, ενώ το καθεστώς για τα επίμαχα είδη (Σφυρίχταρι, Σουβλόπαπια, Νερόκοτα και Μπεκατσίνι) παραμένει ως είχε, δίνοντας έτσι την κάλυψη στους λαθροθήρες να θηρεύουν τη δημοφιλή Πρασινοκέφαλη πάπια και το Κιρκίρι παράνομα εκείνο το σημαντικό 10ημερο. Η παράνομη θήρα των ειδών, κυρίως κατά τη διάρκεια του επίμαχου 10ημέρου, αποδείχτηκε από έρευνα του ίδιου του Υπουργείου το 20081.

Τέλος, δε θα πρέπει να παραλειφθεί ότι το νέο Υπουργείο για πρώτη φορά επικαλείται αδημοσίευτες μελέτες, ενώ το ίδιο έχει εκπονήσει την προαναφερθείσα ανεξάρτητη έρευνα η οποία πρότεινε τη λήξη κυνηγιού για όλα τα υδρόβια είδη την 31/01, όπως άλλωστε και το αρμόδιο διοικητικό τμήμα του ίδιου του Υπουργείου, την οποία ο κος Υπουργός αγνόησε.

Δυστυχώς, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΚΣΕ, οι κυνηγοί «έδωσαν» κάτι ασήμαντο, ενώ ο νέος Υπουργός παραμένει...  “προσωπικά υπέρμαχος της μείωσης της κυνηγετικής δραστηριότητας” χωρίς ωστόσο κανένα πρακτικό αντίκτυπο.

Απαύγασμα αυτής της πολιτικής προσέγγισης είναι η συμβολική δράση καταστροφής παράνομων ηχομιμητικών συσκευών από τον κο Τσιρώνη, όταν ταυτόχρονα επιτρέπει το κυνήγι που αποτελεί προπέτασμα για την οργανωμένη και κερδοφόρα λαθροθηρία πάπιας στη Ζώνη Α του Εθνικού Πάρκου υγροτόπων Αμβρακικού.

Η λαϊκή ρήση “τα πολλά λόγια είναι φτώχεια” αποδεικνύεται,  δυστυχώς, η πλέον κατάλληλη να χαρακτηρίσει τα φετινά «παζάρια» που έγιναν για τη ρυθμιστική κυνηγιού.

«Δυστυχώς η ελληνική Πολιτεία αποδεικνύει ότι με τις ανακόλουθες πολιτικές της οδηγείται για ακόμη μία φορά αυτοβούλως σε  παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προστασία των άγριων πουλιών, κάτι που αναπόφευκτα, θα της επιφέρει κυρώσεις», τονίζει ο Γιώργος Σγούρος, Διευθυντής της Ορνιθολογικής.

*1 Καζαντζίδης, Σ. και Μ. Νοίδου (συντονιστές έκδοσης) 2008. Προσδιορισμός της φαινολογίας μετανάστευσης των θηρεύσιμων υδρόβιων πουλιών – Τελική αναφορά. Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Γενική Γραμματεία Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος – Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) – Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, Θεσσαλονίκη. 255 σελ. + Παράρτημα.

Διαβάστε επίσης:

Οικολόγοι Πράσινοι: Απαράδεκτη και φιλοκυνηγετική η νέα ρυθμιστική για το κυνήγι

Γιάννης Τσιρώνης προς κυνηγούς: Σκοτώστε τα ζώα αλλά σεβαστείτε το περιβάλλον!

Συμβολική καταστροφή παράνομου κυνηγετικού εξοπλισμού έξω από το κτίριο του Υ.Π.Α.Π.ΕΝ.

Γ. Τσιρώνης αν. υπουργός Περιβάλλοντος: «Το κυνήγι είναι εκ του περιττού»

Ο Τσίπρας διαβεβαίωσε τους κυνηγούς πως δεν θα καταργήσει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. το κυνήγι

Οι κυνηγοί στηρίζουν ΝΔ για το καλό της αειφορίας, του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης!

Δυσαρεστημένοι οι κυνηγοί από τις θέσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μετά τη συνάντηση με Τσίπρα

Προπαγάνδα εναντίον του ΣΥ.ΡΙ.Ζ.Α. από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Χίου

Ο Σαμαράς συστράτευσε και τους κυνηγούς για να γίνει πρωθυπουργός!

Ή κυνηγός ή πρεζόνι; Άλλη επιλογή δεν υπάρχει;

Δεν πήρε ξεκάθαρη θέση για το γουνεμπόριο ο Α.Τσίπρας χθες στην Κοζάνη

«Ανησυχητική υποβάθμιση του περιβάλλοντος στο νέο κυβερνητικό σχήμα‏»

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

6 Σχόλια

 1. Giorgos

  Λίγη sauce για να γλιστράει παιδιά. Μπορείτε να αλλάξετε το ονομα του σαιτ και να το κάνετε zoosauce... Επειδή είστε προβληματικοί δεν θα αλλάξουν νομοι που σκοπό έχουν την προστασία της χλωρίδας και της πανίδας. Αν είστε μόνοι πάρτε σκύλο ή γάτα αλλά τα περί φύσης αφήστε τα στους αρμοδιους.. Όχι που θα μας κάνουν μαθήματα οι σαδιστές που κλείνουν τα σκυλιά σε διαμερίσματα..

   1. Giorgos

    Όχι η προστασία της φύσης ξεκινάει από το να στέλνουμε ανθρώπους σαν και εσένα στο σχολείο ώστε να μορφώνονται και να μάθουν να διαβάζουν..

  1. αννα

   τα ειπε πολύ ωραια ο βασιλς υπαρχουν πολλοι χοντρομαλακες και τιποτένιοι μαζεμένοι στην ελλαδα. εχουμε και στο σαιτ έναν

 2. Βασίλης

  Θα πληρώνουμε πάλι όλοι οι μαλάκες τα πρόστιμα από την ευρωπαϊκή νομοθεσία για να συνεχίσουν οι μαφιόζοι κυνηγοί τα εγκλήματά τους εναντίον της ελληνικής φύσης μέχρι να εξαφανίσουν για πάντα από την Ελλάδα ό,τι θέλουν.

  Κι όλοι οι υπόλοιποι καθόμαστε και τους κοιτάμε να κατακρεουργούν τα πλάσματα της φύσης, τώρα και με τις ευλογίες του ανεκδιήγητου υπουργείου, πλάσματα τα οποία το μόνο που θέλουν είναι να ζήσουν ή να ξαποστάσουν στη χώρα μας στο δρόμο τους προς άλλους τόπους. Πουλιά που έχουν κάνει το μεγαλειώδες ταξίδι να διασχίσουν τη Μεσόγειο, βρίσκουν το θάνατο από ένα θρασύδειλο καθίκι και μια καραμπίνα. Γιατί έτσι γουστάρει.

  Ακούς Έλληνα; Γιατί έτσι γουστάρει. Η φύση δεν ανήκει στην Ελλάδα, δεν ανήκει στα παιδιά σου και τις μελλοντικές γεννιές. Ανήκει σ'αυτό τον σκατόψυχο μαλάκα κυνηγό που αποφάσισε πως θέλει να δολοφονήσει τα πάντα για να αποκρύψει τον κομπλεξικό ελλειπή ανδρισμό του.

  Αυτοί είναι η μαφία των κυνηγών. Που δήθεν κόπτονται για τη φύση. Πίεζαν οικονομικά και πολιτικά για να εξαιρεθούν και άλλα ζώα από τη λίστα των απειλούμενων ειδών. Και τα κατάφεραν και με τον γιαλατζί "οικολόγο" υπουργό. Όλες οι χώρες τα προστατεύουν και μόνο επειδή έκαναν το έγκλημα να περάσουν από τον ουρανό μας, τα σκοτώνει ο κάθε χοντρομαλάκας! Η ελληνική φύση που κάποτε ήταν τόσο πλούσια έχει καταντήσει ένας άδειος τόπος, ένα απέραντο νεκροταφείο δολοφονημένων θυμάτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.